annonse
annonse

Test af: Apple MacBook

Designperle kræver tilvænning

Vil man købe Apples nye MacBook, er der et par kameler, som skal sluges!

Lyd & Billede mener

Mindre end nogen anden bærbar vi har testet. Den nye Force Touch-teknologi er genial, og maskinen præsterer bedre, end vi havde frygtet.
Vi er ikke sikre på, at verden og brugerne er klar til en bærbar computer med kun én eneste port.
annonse

Apple MacBook er måske den mindste bærbare computer, vi nogensinde har testet. Og det er først, når man har den i hænderne, at man opdager, hvor lille og let, den egentlig er. Især at den kun måler 28 cm på den lange led og dermed sågar er smallere end en 11” MacBook Air betyder, at MacBook’en ikke virker større end en stor tablet som Microsoft Surface 3 eller Samsung Galaxy NotePRO 12.2.

Skærmen er på 12” og kommer med en opløsning på 2304 x 1440 pixel. Den begrænsede plads til trods har Apple fået plads til et tastatur i fuld størrelse, men vandringen er mindre og tasterne større, end vi er vant til. Det vender vi tilbage til senere.

Foran tastaturet sidder en touchpad, der sågar er større end den, som sidder på en MacBook Pro, og i øvrigt byder på Apples nye Force Touch-teknologi, som vi også vender tilbage til.

At den kommer med Intels Core M-processor indebærer, at MacBook’en ikke har nogen blæser. Og porte og stik har den næsten heller ingen af!

På højre side sidder et 3,5 mm minijack-stik til hovedtelefoner, mens vi på maskinens venstre side finder den enlige USB-C port, der både bruges til opladning og gør det ud for computerens eneste fysiske tilslutningsmulighed. Om Core M-processoren ender med at skuffe og være for svag til andet end at bruge tekstbehandling og gå på Facebook er et påtrængende spørgsmål, og det samme er, om man overhovedet kan leve med kun én port.

Den nye MacBook kommer i tre farver: Space Grey, guld og sølv.

Den nye MacBook kommer i tre farver: Space Grey, guld og sølv.

Sidst, men ikke mindst, fås MacBook både i sølv (som alle tidligere MacBook Pro- og Air-modeller) og som noget nyt i guld og i en mørk metallisk farve, som Apple kalder Space Grey. Præcis som de nyeste iPhone- og iPad-modeller.

Udseende og konstruktion
Med undtagelse af de nye farver har Apple med den nye MacBook holdt sig til den kendte og velfungerende designskabelon. Der er som nævnt tale om den mindste og letteste bærbare fra Apple hidtil, men ellers ligner den med sit ekstruderede aluminiumskabinet og bløde kurver en klassisk Apple-bærbar, og helt ned til mindste detalje er der tale om design og kvalitet i topklasse.

Skærmbillede 2015-05-08 kl. 14.51.46

Hvad man ikke lige kan se med det blotte øje er, at indersiden er fræset ud for at gøre mest mulig plads til batterier, som ligger lagdelt som terrasser i næsten hele maskinens omkreds.

Et enkelt tilbageskridt i forhold til tidligere er, at den nye USB-C stik-type betyder et farvel til Apples kendte MagSafe-stik, der ellers forhindrer, at man kan komme til at flå sin MacBook på gulvet, hvis man snubler i strømledningen.

Skærm
Billedkvaliteten er, som vi kender den fra Apples Retina-skærme, ganske glimrende. Skærmen er lysstærk og skarp med en god, naturlig farvemætning, og selvom der ikke er tale om den absolut bedste skærm vi har set på en bærbar, så er resultatet alligevel en smule imponerende, da Apple for at gøre skærmen og dermed maskinens låg så slank som mulig har anvendt et LED-panel, der bruger 30% mindre strøm end nogen anden MacBook-skærm.

Den eneste anden computer med 12” skærm, vi har testet hidtil, er i øvrigt Microsofts Surface Pro 3, der kommer med en opløsning på 2160 x 1440 pixel og dermed et formatforhold på 3:2. Apple har til den nye MacBooks 12” skærm i stedet valgt en opløsning på 2304 x 1440 pixel, hvilket giver et formatforhold på 16:10 og er helt i tråd med alle andre Apple-bærbare med undtagelse af 11” MacBook Air, den eneste MacBook-model med 16:9 skærmformat.

Force Touch
For at spare plads er computerens touchpad ikke længere mekanisk. I stedet bruger Apple den førnævnte Force Touch-teknologi, som dels kan registrere, hvor hårdt brugeren trykker med fingeren på pegefladen, og dels kan give haptisk feedback, så det for brugeren føles nøjagtigt, som klikkede man på en bevægelig mekanisme. Den fornemmelse er faktisk så realistisk, at man først indser, at pegefladen vitterligt ikke bevæger sig, hvis man prøver at trykke på touchpad’en, når MacBook’en er slukket og ikke giver noget haptisk feedback.

Fakta & Rating:
  • Operativsystem: Mac OS X Yosemite
  • Processor: 1,1 GHz Intel Core M-5Y31 dual-core
  • Hukommelse: 8 GB ram / 256 GB SSD
  • Skærm: 12” IPS, 2304 x 1440, 226 ppi
  • Forbindelser: USB-C, 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.0
  • Mål: 280,5 x 196,5 x 13,1 mm
  • Vægt: 920 g
  • Batteri: 39,7 Wh litiumpolymer-batteri, op til 9 timers levetid
  Producent:
  Apple
  Pris:
  11.299,-
  Importør:

  Læs også:

  Stadig den kraftigste

  Asus beviser med G703, at de stadig fortjener førertrøjen.

  Larmer som en jetjager

  Alienware skruer op for opløsningen – og blæserne.

  Udstyrsstykke i kæmpeformat

  Der er ikke undladt noget i MSi’s titaniske gaming-maskine. Det kan mærkes på bærbarheden.

  Svendestykke fra HP

  HP’s Omen-serie er blevet en ligeværdig konkurrent til de etablerede gaming-mærker.

  Kraftkarl i slank indpakning

  Skinnet bedrager i Acers gamerlaptop, som har langt flere muskler end først antaget.

  Toppen af poppen

  Hvilken gaming-computer ville du vælge, hvis du vandt i lotto? Vi har testet fem brutale laptops, hvor der ikke er sparet på noget.

  Udstyrsstykke med sportstuning

  Du kan få HyperX’ tastatur, lige som du vil have det.

  Gentleman-dræberen

  Afdæmpet design og lækker teknik med ergonomisk komfort.

  Hot rod-keyboard

  Ultrakompakt tastatur med turneringsmål er kynisk som et oversavet haglgevær.

  Taster til sofaspillere

  Hvis trådløs forbindelse er spørgsmålet for dig, er Logitechs gaming-tastatur svaret.

  Bedre håndelag i spillene

  Få fingerspidsfornemmelse for din gaming. Vi har lagt hånd på fire mekaniske tastaturer til spil.

  Lås op med mobilen

  Hvorfor vride eller rode med nøgler, når man kan fjernstyre?

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  -

  Lyd & Billede

  Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt.