annonse
annonse
Test af: Det smarte hjem

Gør hytten klogere

Det intelligente hjem har efterhånden været på vej i mange år. Nu er det her.

annonse

Indtil for få år siden var begrebet smart-home forbeholdt dyre totalløsninger med kilometervis af kabler og avanceret udstyr, der kun kunne installeres af en certificeret tekniker.

Det har den teknologiske udvikling heldigvis fået vendt godt og grundigt op og ned på, hvilket betyder, at det intelligente hjem i dag også er tilgængeligt for helt almindelige mennesker gennem køb af såkaldte smart-home produkter. Du er ikke længere tvunget til at købe hele pakken, men kan nøjes med at investere i et enkelt eller flere produkter og selv montere og installere dem i dit hjem.

Med den øgede tilgængelighed er der dog også introduceret nogle nye problemer. Hvor teknikeren tidligere sørgede for, at det hele spillede sammen, er du i dag i producenternes vold og derfor afhængig af deres vilje til at lege med hinanden. Et smart-home er først rigtig smart, når alle dimserne taler sammen. På dét punkt er der desværre lang vej igen.

Hvad kan jeg bruge det til?

For bedre at kunne forstå, hvad et intelligent hjem egentlig betyder, er det godt med nogle eksempler. Vil du gerne spare på energien og dermed spare penge, så kan det gøres ved at udstyre dit hjem med en række sammenkoblede sensorer. Tanken er, at når dine faste installationer som el, vand, varme og lys taler sammen, kan deres forbrug også justeres i forhold til hinanden og dermed reguleres til at operere mest energieffektivt.

Hvorfor skal radiatoren køre for fulde gardiner, når du lufter ud? Og hvad med lyset – huskede du at slukke det, inden du gik hjemmefra? Med sensorer på døre og vinduer ved termostaten på radiatoren, om der er grund til at fyre for gråspurvene, og kan tænde og slukke efter behov. De smarte LED-pærer kan via GPS-signalet i din telefon tjekke, om du er hjemme, og slukke af sig selv, hvis du ikke er. Smart!

Hvilken type produkter?

Et smart-home består dog af mere og andet end bare lys og varme. Overordnet set kan de smarte produkter deles op i fire hovedkategorier. Den første dækker over styring af hjemmet, herunder energiforbruget. Intelligente Wi-Fi-termostater justerer selv varmeforbruget, og de netværksforbundne LED-pærer tænder og slukker helt af sig selv. Begge dele styres mestendels via apps på telefonen, men der er nye og endnu smartere tider på vej.

Stemmestyring er det helt store i USA, og selv om vi indtil videre kan lege lidt med via Apples Siri og HomeKit, er vi stadig langt bagefter. Årsagen hertil skal bl.a. findes i sproget samt det faktum, at vores markeder bare er alt for små.

(Foto: Producent)

Overvåg dit hjem

En anden produktkategori, som vokser støt og roligt “over there”, er sikkerhed og overvågning. Via alarmer, kameraer og elektroniske låse kan du hele tiden følge med i, hvad der foregår i og omkring dit hjem, uanset hvor du befinder dig. Luk postbuddet ind, så han kan aflevere den pakke, du har ventet på hele dagen, eller hold øje med, om børnene kom rettidigt hjem fra skole.

Overvågningskameraerne ved, om du er hjemme eller ej, og sender derfor notifikationer, hvis der registreres bevægelser eller sågar ansigter, som kameraet ikke kender. Det er ren science fiction.

Masser af underholdning

Også underholdningsprodukterne er godt med i det intelligente hjem. Stort set alle produkter med respekt for sig selv kan i dag kobles på det trådløse netværk, og du kan dermed styre både tv, højttalere, medie-streamere og radioer digitalt. Smart-tv har eksisteret i flere år, men først nu begynder vi at se, hvor smarte de egentlig kan være. Billedet fra dørtelefonen kommer op på skærmen, når der ringes på. Er det én, du vil lukke ind, kan du nu gøre det via din fjernbetjening!

Køkkenet er også med

Til sidst har vi de hårde hvidevarer og andre ting, vi typisk finder i køkkenet. Det har længe været en fremtidsvision at lade køleskabet holde styr på varernes udløbsdatoer og selv bestille nye eller informere dig om, at du skal huske at gøre det. Sådan er det ikke længere. Den slags produkter findes rent faktisk, omend det er en produktkategori, vi endnu ikke ser meget til på vores breddegrader.

Taler ikke samme sprog

Desværre er der som nævnt et stort problem, når vi taler om det intelligente hjem. Skønt alle produkter er koblet op til det samme netværk, kan de ikke nødvendigvis tale sammen. Der findes endnu ingen fælles trådløs standard, og hver producent har udviklet sin egen app til at styre sine egne produkter. Dermed ryger hele ideen om det rigtig smarte hjem, og forbrugeren står tilbage med en bøvlet oplevelse.

Heldigvis er der forandring på vej, og flere producenter er netop begyndt at åbne deres proprietære økosystemer op og arbejde sammen. Det gøres f.eks. via Apples HomeKit, Amazons Alexa og Google Home. Også andre spillere som f.eks. danske Bang & Olufsen har indset, at det er tid til at lukke op, og har derfor åbnet døren til deres BeoLink-system, så du nu kan integrere alle dine enheder i én samlet løsning. Det er rart at se.

Hvor er vi på vej hen?

Ideen med det intelligente hjem – om man kan lide det eller ej – er, at alle enheder i husstanden kan tale sammen. Dit ur kan tale med din ovn, og din clockradio i soveværelset kan tale med kaffemaskinen i køkkenet. Har du en højttaler, som understøtter Alexa eller Google Home, kan du tale til det hele – altså sådan rigtig tale.

De teknologiforskrækkede kan godt begynde at ryste i bukserne. Det handler om at give slip og lade teknologien styre. Skrækscenariet er selvfølgelig computeren Hal 9000 fra Rumrejsen år 2001. Så galt kommer det dog næppe til at gå, men det er en interessant tanke. Hvor sårbare bliver vi, hvis hele hjemmet er koblet op på internettet?

Hvad med sikkerheden?

Ligesom med andre internetforbundne enheder kan der være en sikkerhedsrisiko forbundet med at give smart-home produkter adgang til dit hjemmenetværk. Det giver sig selv hvorfor. En hacker kan have interesse i at få adgang til din elektroniske lås, dit kamera eller din alarm. Ja, selv LED-pærerne kan være interessante, da den mindste sprække i sikkerheden kan give adgang til noget større. Og ja, det er teknisk muligt at hacke sig ind i dit sikkerhedskamera eller sågar din opvaskemaskine.

Husk derfor at beskytte dit netværk med kodeord, og sørg for løbende at opdatere software og firmware på alle netværkstilsluttede enheder. Hvis du er den ekstra paranoide type, kan du med fordel lave en online-søgning for at se, om nogle af dine smarte produkter er på den sorte liste over ting, der kan tilgås udefra. Følg linket herunder. Søgemaskinen benytter sig af den såkaldte Shodan-liste, som er en oversigt over alle verdens internetforbundne enheder.

http://iotscanner.bullguard.com

TEST AF: Tado Smart Radiator Thermostat Starter Kit

Med smarte termostater skulle du kunne spare op til 31 procent på varmeregningen om året. Indstil dem til den ønskede temperatur og glem alt om dem. Desværre mangler radiatortermostaterne fraLæs hele testen...

TEST AF: Witti Beddi

Ideen bag Beddi fra Witti Design er god. Smid en masse smarte funktioner ind i en clockradio og lad den fungere som hovedcentral direkte fra sengekanten. Desværre er slutresultatet ikkeLæs hele testen...

TEST AF: Sonos Play:5

Et smart hjem skal selvfølgelig også have smarte internetforbundne højttalere. Her er der ingen vej uden om Sonos. Ligesom Philips har de fordelen af at have været på markedet længstLæs hele testen...

TEST AF: Logitech Harmony Elite

Stemmestyring af det smarte hjem er på vej, men vi er alligevel stadig nogle, der foretrækker fysiske knapper. Her kommer en multifjernbetjening ind i billedet. Harmony Elite fra Logitech erLæs hele testen...

TEST AF: Panasonic HN6012 Monitoring & Control Kit

Der er sket meget inden for det intelligente hjem, siden Panasonic sendte deres KX-HN6012 Home Monitoring and Control Kit på gaden i 2015. Sættet kan derfor virke en smule forældet.Læs hele testen...

TEST AF: Philips Hue Starter Kit

Vil du udstyre dit hjem med smarte LED-pærer, som tænder og slukker på kommando og sågar kan lyse i alle regnbuens farver, så er der ingen vej uden om PhilipsLæs hele testen...

TEST AF: Elgato Eve Room

Elgato laver en række smarte produkter under Eve-brandet, der alle understøtter Apples HomeKit. Fælles for dem alle er, at de er lidt billige at se på, men utrolig nemme atLæs hele testen...

Fakta & Rating:

Alexa og Google Home
Du har sikkert læst om dem, men hvis du går på nettet for at købe dem, bliver du skuffet. Det nordiske marked er endnu ikke inviteret med til festen, og vi må derfor nøjes med at læse om de to hubs, som amerikanerne taler så meget om. Nok se, men ikke røre.
En hub er tænkt som et samlingspunkt i det digitale hjem og kan sågar fungere som en digital assistent, du kan tale med. Det ser lovende ud, og vi glæder os til, at vi også får lov og lejlighed til at lege med.

Hvad er et smart-home produkt?
Egentlig er det ret simpelt. Smart-home produkter kan kobles til dit netværk, primært trådløst, men også kablet. De fleste leveres med en app, så du kan styre dem via din smartphone. En dims bliver dog først rigtig smart, når den kan tale sammen med andre dimser og dermed indgå i en større helhed.

Husk routeren!
Fordi de mange produkter kobles trådløst til dit netværk, er der kommet betydelig mere pres på dit Wi-Fi-netværk og din router end tidligere. Du bør derfor overveje, om det er tid til en opgradering.
Sørg for, at routeren lever op til de nyeste standarder, hvoraf hastigheden er vigtigst. Din router bør understøtte 802.11ac-standarden. Den er op til tre gange hurtigere end den forrige (.11n), når du kører på 5 GHz båndet. Her er det samtidig væsentligt at påpege, at du bør finde en router, der kan køre på både 2,4 og 5 GHz-båndet på én gang, da sidstnævnte har en dårligere rækkevidde og f.eks. kan have problemer med at nå igennem vægge og beton.
En anden teknologi, du bør overveje, er MU-MIMO (Multi-User MIMO). Jo flere enheder du kobler til din router på én gang, jo større er chancen for forsinkelser i den anden ende. Det er du ude over med MU-MIMO, som dog stadig er så nyt, at ikke mange enheder understøtter det endnu.

Læs også:

Dit digitale bibliotek

Hvordan skal man lagre sine digitale mediefiler for let at kunne afspille dem på computer, tablet og i hjemmebiografen? Netværksharddisken er svaret.

Fleksibel og enkel

Linkstation gør hvad den skal, men skiller sig ikke ud, hverken positivt eller negativt.

Billig, men støjende

En billig netværksdisk som håndterer det mest nødvendige, men som har nogle mangler.

Hurtig og let tilgængelig

Let installation og nem log-in fra nettet og smartphone til en god pris.

Avanceret, men begrænset

Et hav af funktioner, men moderat ydelse og mærkelige begrænsninger trækker indtrykket ned.

Hurtig og spækket med funktioner (specielt anbefalet)

Når man har installeret ReadyNAS er den både brugervenlig og rig på finesser.

Pæn og hurtig (bedst i test)

Trods alle funktionerne er den let at bruge og har udmærket ydelse.

Hurtig og billig (bedste køb)

Som en billig løsning til sikkerhedskopiering og medielagring er My Book aldeles udmærket.

Battle: Wii vs. Move vs. Kinect

Det tog sin tid, men Microsoft og Sony er endelig kommet ud af starthullerne, og har meldt deres ankomst i arenaen. Kampen om den bevægelsesfølsomme styreform kan endelig begynde, og det er på tide at finde ud af, om Sony, Microsoft eller Nintendo har trukket det længste strå i kampen om gamernes gunst.

I denne testen finner du:

Tado Smart Radiator Thermostat Starter Kit
Det er slut med at skrue op og ned for radiatoren, Tado klarer det selv.
Witti Beddi
Denne smarte clockradio kan både afspille musik fra Spotify og bestille taxaer.
Sonos Play:5
Sonos er stadig kongen af smart lyd i flere rum.
Logitech Harmony Elite
Nogle gange er det bare rart at kunne trykke på en knap.
Panasonic HN6012 Monitoring & Control Kit
Panasonics sikkerhedsløsning er solid, men teknisk forældet.
Philips Hue Starter Kit
Hvis du vil have et intelligent hjem, bør Philips Hue være det første, du investerer i.
Elgato Eve Room
Eve Room holder øje med luftkvaliteten, men glemmer at give informationerne videre.

På forsiden nå

6 trådløse fitnesspropper

Ikke alle ser det som en fest at trække deres korpus hen til det lokale fitnesscenter for at forbrænde kalorier....

Focal Kanta No.2

Når jeg hører ordet high-end, tænker jeg tre ting: Bedre lyd, end de fleste kan drømme om; dyrere, end næsten...

Annihilation

Annihilation er ikke nogen letfordøjelig film, og den er heller ikke velegnet til tanketom popcornunderholdning en fredag aften. Men både...

Olympus PEN E-PL9

For mange er størrelsen på kameraet afgørende. Hvis det er for stort og tungt, betyder det ofte, at det ikke...

5 streaming-forstærkere

For mange har mobiltelefonen taget over som hovedkilde, når musik skal lægge stemningen derhjemme. Folk, der går op i lydkvalitet,...

The Man With the Iron Heart

Tyskeren Reinhard Heydrich (Clarke) kom ind i nazistpartiet gennem sin meget overtalende kone (Pike). Himmler udpegede ham hurtigt til leder...

Klipsch Heritage HP-3

Hovedtelefoner til 13.000 kroner er ikke hverdagskost. Endnu mere specielt er det, at de kommer fra en producent, der ikke...
annonse
annonse
annonse
annonse