annonse
annonse
annonse

DJI Phantom 3 Professional

08 2015DJI Phantom 3 Professional
08 2015DJI Phantom 3 Professional

Velkommen i dronehimlen

DJI Phantom 3 Pro flyver højere, længere og hurtigere end nogen anden drone, vi har testet.

Meget nem at styre, selv om den er væsentlig mere avanceret end de fleste andre droner på markedet. Fastmonteret 4K-kamera, som leverer fantastisk video og ditto stillbilleder.
Koster spidsen af en jetjager.

Det er ikke ligefrem nemt at styre en drone, når det blæser en halv pelikan, men sådan var vilkårene desværre, da vi skulle teste DJI Phantom 3 Professional. Den avancerede drone produceres i Kina og vil koste dig dit førstefødte barn og det halve kongerige (okay, måske ikke helt, men knap 12.000 kroner er trods alt mere end et greb i lommen for de fleste). Men så er der også tale om den bedste drone til menigmand, vi har testet til dato.

 

Bare rolig, der er styr på det!

I modsætning til Parrot Bebop, som betjenes via touch-skærmen på din tablet eller smartphone, kommer DJI Phantom 3 Pro med en avanceret fjernbetjening, der både bruges til at styre dronen (med en rækkevidde på op til 2 km) og til at tage billeder eller starte og stoppe video-optagelser med dronens indbyggede 4K-kamera.

Man har dog stadig behov for en smartphone eller tablet – som fæstnes til fjernbetjeningen i en dertil indrettet holder – for at køre den medfølgende app, DJI Pilot, der dels viser et live-feed fra dronens kamera på mobil- eller tablet-skærmen (i 720p HD-kvalitet) og dels bruges til at holde styr på dronens mange indstillingsmuligheder.

Men selve styringen foregår via to små joysticks på fjernbetjeningen, hvilket er langt mere præcist end styring via touch-skærm, og det var vi virkelig taknemmelige over, den dag vi prøvefløj DJI Phantom 3 Pro på Kløvermarken i dansk møgvejr. For det blæste så kraftigt, at vinden tog fat i dronen, da den kom for højt op i luften, og pludselig kunne vi nærmest ikke se den med det blotte øje.

DJI_Phantom_3-PR1

Var det sket med Parrot Bebop, havde vi enten aldrig set dronen igen, eller også var den styrtet ned. Men sådan gik det ikke med Phantom 3.

Den har indbygget GPS, og når den stiger til vejrs, så husker den, hvor den startede. Mistes kontakten til fjernbetjeningen eller app’en – hvilket skete for os, fordi app’en på min tablet gik i sort undervejs – så vender dronen automatisk tilbage til sit udgangspunkt.

Det tog lidt tid, og undervejs var vi ikke engang helt sikre på, om dronen overhovedet bevægede sig, og i givet fald i hvilken retning – det er nemlig næsten umuligt at se på lang afstand – men Phantom 3 måtte også kæmpe en brav kamp mod en vindhastighed på ca. 50 km/t, og da den kan flyve 16 m/s og havde modvind hele vejen, kan farten ikke have været mere end 1,5 m/s.

Men tilbage kom den og demonstrerede dermed, hvorfor det måske er en god idé bare at betale, hvad det koster, hvis man mener det alvorligt med sin dronehobby.

DCIM100MEDIADJI_0001.JPG

4K-kameraet kan også tage stillbilleder med en opløsning på 4000 x 3000 pixel. Billederne bliver både skarpe og klare. Den grå himmel kan kameraet ikke gøre for!

 

Det flyvende kamera

Køber man en drone som DJI Phantom 3 Pro, er det typisk, fordi man mener det alvorligt, men for de fleste handler det om andet og mere end lysten til at fjernstyre et objekt gennem luften.

I virkeligheden køber man med Phantom 3 Pro et flyvende kamera, og det er muligheden for at tage billeder og optage video fra luften, der driver de fleste kunder til at investere i et produkt som DJI’s dyre drone. Og hvis man ved, hvor mange penge fotoentusiaster hellere end gerne bruger på kameraudstyr, så er de 12.000 kroner for Phantom 3 Pro lige pludselig et fund til prisen.

Et robust produkt, der kan tåle mosten og flyve stabilt, er også en nødvendig forudsætning for at producere gode billeder og video-optagelser fra luften, hvilket lige præcis er Phantom 3’s største fortrin. Under dronens krop finder vi nemlig et fastmonteret 4K-kamera, som er på 12,4 megapixel og kan optage video i UHD-format med op til 30 fps.

Kameraet minder en del om de bedre actionkameraer på markedet, og linsen (f/2.8) kommer med en 1/2,3 tommers EXMOR-billedsensor fra Sony og tilbyder en billedvinkel på 94 grader, hvilket eliminerer den fiskeøje-effekt, som bredere linser forårsager. Stillbilleder kan gemmes i både jpg- og råformat.

Kameraet er monteret under dronen med et treakset kardanophæng, som sørger for at kompensere for dronens bevægelser i luften og dermed sikre helt rolige og stabile optagelser. Sådan beskrives teknologien på DJI’s hjemmeside, og sådan var resultatet også i virkeligheden. Både video-optagelser og stillbilleder fra kameraet er helt rene og uden rystelser, hvilket også var tilfældet, hvad angår de optagelser, som dronen lavede under førnævnte meget blæsende flyvetur.

Selv om Phantom 3 på denne tur virkelig må være blevet revet rundt, så var video-optagelserne lige så rolige, som havde kameraet stået helt stille på et stativ, og dertil kommer, at både farver, fokus og skarphed var helt i top. Det kan du få bekræftet ved selvsyn. Bare se videoen med udsnit fra vores testflyvning – YouTube-adressen finder du andetsteds her på siden.

Kameraet kan styres med stor nøjagtighed via førnævnte app, DJI Pilot, som lader brugeren indstille f.eks. kameravinkel og belysning. For at det ikke skal være løgn, kan man via app’en også streame kameraets live-feed til YouTube i realtid og på den måde invitere alle vennerne med på en flyvetur.

Phantom-3-Remote-2
Dronen styres med den medfølgende avancerede fjernbetjening, der har en rækkevidde på 2 km. Hvis man sætter en tablet eller mobil i holderen, kan man se et live-feed fra dronens kamera i app’en DJI Pilot.

 

There’s an app for that!

DJI Phantom 3 Professional kommer med et såkaldt intelligent batteri, som holder til 23 minutters flyvning. Det intelligente består i, at dronen hele tiden holder øje med, hvor meget batteri den har tilbage, og da den samtidig ved, hvor langt væk den er fra sit udgangspunkt, kan den beregne, om der er strøm nok tilbage på batteriet til at flyve hele vejen tilbage.

Er du ikke selv skarp nok til at holde øje med batteriniveauet, så vil dronen automatisk flyve hjem til start, inden den når the point of no return. Præcis på samme måde, som den gjorde under vores prøveflyvning, da den mistede forbindelsen til app’en.

Hvis man er helt grøn som dronepilot, tilbyder app’en såmænd også en simulatorfunktion, så man kan lære fjernbetjeningen og dronens styreegenskaber at kende uden at udsætte sit 12.000 kroner dyre legetøj for unødig fare.

DJI_Phantom_3-PR0
Kameraet er monteret under dronen med et treakset kardanophæng, som sørger for at kompensere for dronens bevægelser i luften og dermed sikre helt rolige og stabile optagelser.

 

Konklusion

Vores testdrone lånte vi af dronebutikken.dk, som kunne fortælle os, at de næsten allerede havde udsolgt af DJI Phantom 3 Professional. Og det selv om det ikke er mere end et par måneder siden, produktet blev lanceret på det europæiske marked. Men efter selv at have prøvet dronen i praksis er vi ikke overraskede. Der findes næppe nogen bedre drone til entusiaster og avancerede brugere i øjeblikket.

Phantom 3 er velbygget og kraftfuld. Den er nem at styre og byder på en masse intelligens, som hjælper piloten, men samtidig er den spækket med avancerede funktioner. Som flyvende kamera er den helt uovertruffen, og det fastmonterede 4K-kamera producerer resultater, som tangerer professionelle produktioner, hvad enten vi snakker om video eller stillbilleder.

Hvis du er typen, som går op i droneflyvning med liv og sjæl, er der kun ét valg, og det er DJI Phantom 3 Professional.

Se testvideo optaget med DJI Phantom 3 Pro:

Vi prøvefløj DJI Phantom 3 Pro sammen med en uddannet og erfaren dronepilot fra dronebutikken.dk. Prøveflyvningen fandt sted på SKM’s modelflyveplads ved Kløvermarken i København. Afprøvningen af dronens Return to Home-egenskaber i den omtalte FailSafe-situation var en planlagt del af testen.
Det er ikke ligefrem nemt at styre en drone, når det blæser en halv pelikan, men sådan var vilkårene desværre, da vi skulle teste DJI Phantom 3 Professional. Den avancerede drone produceres i Kina og vil koste dig dit førstefødte barn og det halve kongerige (okay, måske ikke helt, men knap 12.000 kroner er trods alt mere end et greb i lommen for de fleste). Men så er der også tale om den bedste drone til menigmand, vi har testet til dato. 

Bare rolig, der er styr på det!

I modsætning til Parrot Bebop, som betjenes via touch-skærmen på din tablet eller smartphone, kommer DJI Phantom 3 Pro med en avanceret fjernbetjening, der både bruges til at styre dronen (med en rækkevidde på op til 2 km) og til at tage billeder eller starte og stoppe video-optagelser med dronens indbyggede 4K-kamera.Man har dog stadig behov for en smartphone eller tablet – som fæstnes til fjernbetjeningen i en dertil indrettet holder – for at køre den medfølgende app, DJI Pilot, der dels viser et live-feed fra dronens kamera på mobil- eller tablet-skærmen (i 720p HD-kvalitet) og dels bruges til at holde styr på dronens mange indstillingsmuligheder.Men selve styringen foregår via to små joysticks på fjernbetjeningen, hvilket er langt mere præcist end styring via touch-skærm, og det var vi virkelig taknemmelige over, den dag vi prøvefløj DJI Phantom 3 Pro på Kløvermarken i dansk møgvejr. For det blæste så kraftigt, at vinden tog fat i dronen, da den kom for højt op i luften, og pludselig kunne vi nærmest ikke se den med det blotte øje.DJI_Phantom_3-PR1Var det sket med Parrot Bebop, havde vi enten aldrig set dronen igen, eller også var den styrtet ned. Men sådan gik det ikke med Phantom 3.Den har indbygget GPS, og når den stiger til vejrs, så husker den, hvor den startede. Mistes kontakten til fjernbetjeningen eller app’en – hvilket skete for os, fordi app’en på min tablet gik i sort undervejs – så vender dronen automatisk tilbage til sit udgangspunkt.Det tog lidt tid, og undervejs var vi ikke engang helt sikre på, om dronen overhovedet bevægede sig, og i givet fald i hvilken retning – det er nemlig næsten umuligt at se på lang afstand – men Phantom 3 måtte også kæmpe en brav kamp mod en vindhastighed på ca. 50 km/t, og da den kan flyve 16 m/s og havde modvind hele vejen, kan farten ikke have været mere end 1,5 m/s.Men tilbage kom den og demonstrerede dermed, hvorfor det måske er en god idé bare at betale, hvad det koster, hvis man mener det alvorligt med sin dronehobby.DCIM100MEDIADJI_0001.JPG4K-kameraet kan også tage stillbilleder med en opløsning på 4000 x 3000 pixel. Billederne bliver både skarpe og klare. Den grå himmel kan kameraet ikke gøre for! 

Det flyvende kamera

Køber man en drone som DJI Phantom 3 Pro, er det typisk, fordi man mener det alvorligt, men for de fleste handler det om andet og mere end lysten til at fjernstyre et objekt gennem luften.I virkeligheden køber man med Phantom 3 Pro et flyvende kamera, og det er muligheden for at tage billeder og optage video fra luften, der driver de fleste kunder til at investere i et produkt som DJI’s dyre drone. Og hvis man ved, hvor mange penge fotoentusiaster hellere end gerne bruger på kameraudstyr, så er de 12.000 kroner for Phantom 3 Pro lige pludselig et fund til prisen.Et robust produkt, der kan tåle mosten og flyve stabilt, er også en nødvendig forudsætning for at producere gode billeder og video-optagelser fra luften, hvilket lige præcis er Phantom 3’s største fortrin. Under dronens krop finder vi nemlig et fastmonteret 4K-kamera, som er på 12,4 megapixel og kan optage video i UHD-format med op til 30 fps.Kameraet minder en del om de bedre actionkameraer på markedet, og linsen (f/2.8) kommer med en 1/2,3 tommers EXMOR-billedsensor fra Sony og tilbyder en billedvinkel på 94 grader, hvilket eliminerer den fiskeøje-effekt, som bredere linser forårsager. Stillbilleder kan gemmes i både jpg- og råformat.Kameraet er monteret under dronen med et treakset kardanophæng, som sørger for at kompensere for dronens bevægelser i luften og dermed sikre helt rolige og stabile optagelser. Sådan beskrives teknologien på DJI’s hjemmeside, og sådan var resultatet også i virkeligheden. Både video-optagelser og stillbilleder fra kameraet er helt rene og uden rystelser, hvilket også var tilfældet, hvad angår de optagelser, som dronen lavede under førnævnte meget blæsende flyvetur.Selv om Phantom 3 på denne tur virkelig må være blevet revet rundt, så var video-optagelserne lige så rolige, som havde kameraet stået helt stille på et stativ, og dertil kommer, at både farver, fokus og skarphed var helt i top. Det kan du få bekræftet ved selvsyn. Bare se videoen med udsnit fra vores testflyvning – YouTube-adressen finder du andetsteds her på siden.Kameraet kan styres med stor nøjagtighed via førnævnte app, DJI Pilot, som lader brugeren indstille f.eks. kameravinkel og belysning. For at det ikke skal være løgn, kan man via app’en også streame kameraets live-feed til YouTube i realtid og på den måde invitere alle vennerne med på en flyvetur.Phantom-3-Remote-2 Dronen styres med den medfølgende avancerede fjernbetjening, der har en rækkevidde på 2 km. Hvis man sætter en tablet eller mobil i holderen, kan man se et live-feed fra dronens kamera i app’en DJI Pilot. 

There’s an app for that!

DJI Phantom 3 Professional kommer med et såkaldt intelligent batteri, som holder til 23 minutters flyvning. Det intelligente består i, at dronen hele tiden holder øje med, hvor meget batteri den har tilbage, og da den samtidig ved, hvor langt væk den er fra sit udgangspunkt, kan den beregne, om der er strøm nok tilbage på batteriet til at flyve hele vejen tilbage.Er du ikke selv skarp nok til at holde øje med batteriniveauet, så vil dronen automatisk flyve hjem til start, inden den når the point of no return. Præcis på samme måde, som den gjorde under vores prøveflyvning, da den mistede forbindelsen til app’en.Hvis man er helt grøn som dronepilot, tilbyder app’en såmænd også en simulatorfunktion, så man kan lære fjernbetjeningen og dronens styreegenskaber at kende uden at udsætte sit 12.000 kroner dyre legetøj for unødig fare.DJI_Phantom_3-PR0 Kameraet er monteret under dronen med et treakset kardanophæng, som sørger for at kompensere for dronens bevægelser i luften og dermed sikre helt rolige og stabile optagelser. 

Konklusion

Vores testdrone lånte vi af dronebutikken.dk, som kunne fortælle os, at de næsten allerede havde udsolgt af DJI Phantom 3 Professional. Og det selv om det ikke er mere end et par måneder siden, produktet blev lanceret på det europæiske marked. Men efter selv at have prøvet dronen i praksis er vi ikke overraskede. Der findes næppe nogen bedre drone til entusiaster og avancerede brugere i øjeblikket.Phantom 3 er velbygget og kraftfuld. Den er nem at styre og byder på en masse intelligens, som hjælper piloten, men samtidig er den spækket med avancerede funktioner. Som flyvende kamera er den helt uovertruffen, og det fastmonterede 4K-kamera producerer resultater, som tangerer professionelle produktioner, hvad enten vi snakker om video eller stillbilleder.Hvis du er typen, som går op i droneflyvning med liv og sjæl, er der kun ét valg, og det er DJI Phantom 3 Professional.Se testvideo optaget med DJI Phantom 3 Pro:https://www.youtube.com/watch?v=fWaxpqS4SbE&feature=youtu.be
Vi prøvefløj DJI Phantom 3 Pro sammen med en uddannet og erfaren dronepilot fra dronebutikken.dk. Prøveflyvningen fandt sted på SKM’s modelflyveplads ved Kløvermarken i København. Afprøvningen af dronens Return to Home-egenskaber i den omtalte FailSafe-situation var en planlagt del af testen.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement med eller uden SF Anytime Stor velkomstgave
Bedste pris på DJI Phantom 3 Professional
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Vægt: 1280 g
  • Mål: Diagonal størrelse inkl. rotorer 590 mm
  • Batteri: 4480 mAh litiumpolymer, 23 minutters batteritid
  • Motor: 4 rotorer, tophastighed 16 m/s
  • Kamera: Sony EXMOR 12,4 MP kamera (UHD 30 fps video + 4000 x 3000 pixel stillbilleder)
  • Lager: microSD-kort op til 64 GB
  • Sensorer: Gyroskop, kompas, accelerometer, barometer, visuelle og ultralydssensorer, GPS/GLONASS
  • Fjernbetjening: 2,400-2,483 GHz, 2 km rækkevidde
  • Understøtter: iOS 8, Android 4.1.2
Pris: 11995,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.

Test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.

Test
Audeze Mobius

Ud af hovedet-oplevelse

Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

anmeldelse
Velvet Buzzsaw

Kunstnerisk mord

Et relativt mislykket genremiks mellem ironisk satire og slasher-film.

Gruppetest
6 trådløse hovedtelefoner

Seriøs trådløs lyd

Hovedtelefoner til dig, der tager lydkvalitet alvorligt, men ikke har lyst til at blive totalt ruineret.

Udendørs og indbyggede højttalere fra Sonos

Serien, der er produceret sammen med Sonance, er især egnet til den nye Amp.

Gruppetest
5 budget-pickupper

Den vigtigste del

En ny og bedre pickup er den enkleste og bedste løsning til bedre lyd.

De første billeder fra Lumix S1R

Vi har fotograferet med Panasonics nye flagskib, som kan tage billeder på op til 187 megapixel!

Hovedtelefoner til skydespil

Logitech har udviklet en helt ny lydteknologi specielt til skydespil.

Test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dværganlæg udfordrer Sonos-højttalere og soundbars på deres hjemmebane.

Flere Pentax-objektiver

Mens vi venter på nye kameraer, kan vi glæde os over to nye vidvinkelobjektiver.

Gruppetest
5 premium gaming laptops

Fem af de seje

Der skal godt grej til, når der skal games. Vi har haft fem laptops, der ikke stikker op for bollemælk, med på slagmarken.

Test
Marantz NA6006

Fin afspiller med en vigtig mangel

Denne netværksafspiller er nem i brug, kan spille det meste og lyder fantastisk. Men de, der streamer højopløst, vil blive skuffet.