annonce
(Foto: Producent)

test:
4 Gaming-tastaturer

Bedre håndelag i spillene

Få fingerspidsfornemmelse for din gaming. Vi har lagt hånd på fire mekaniske tastaturer til spil.

Gaming er hot, og tilbehør til spil sælger som varmt brød. Vi har på det seneste testet gaming-mus, gaming-headsets og gaming-skærme. Og nu er turen kommet til tastaturer til spilbrug.

Farvet lys og råt design er vigtigt, men spillerne stiller høje krav til kvaliteten af hardwaren. Det handler først og fremmest om hastighed, præcision og stabilitet.

De fleste almindelige computertastaturer er såkaldte membrantastaturer. Under hver tast sidder en plasticboble, og når tasten trykkes i bund, skabes der kontakt med printet under boblen. Du finder samme slags taster i en lommeregner eller en fjernbetjening. Den slags tastaturer er billige at masseproducere, og det er muligt at lave dem med kort vandring (altså hvor langt tasten bevæger sig lodret), hvilket er afgørende på bærbare computere. Men præcisionen er ikke så høj som på såkaldte mekaniske tastaturer.

Mærk din skrivning

I et mekanisk tastatur sidder der en separat kontakt under hver knap. En fjeder og en metalbøjle bestemmer, hvor tung tasten er at trykke ned, og hvordan bevægelsen føles undervejs. Nogle foretrækker taster, der reagerer på en fjerlet berøring, mens andre vil have taster, der giver tydelig modstand.
Og så er der kliklyden, når tasten trykkes ned. Den er for nogle uundværlig, men hadet af andre – ikke mindst sidemanden. Man kan få mekaniske tastaturer med og uden klik, så det er et spørgsmål om at vælge. Selv om et mekanisk tastatur altid giver mere lyd fra sig end et membrantastatur.

En anden form for feedback er den modstand, som nogle kontakttyper giver, når man halvvejs på tastens vandring passerer kontaktpunktet. At vide, om tasten er trykket ned eller ej, er afgørende.

Holdbarhed

Der bliver gået hårdt, hurtigt og længe til tasterne, når der spilles. Så holdbarheden af kontakterne er vigtig. Mekaniske tastaturer har typisk en holdbarhed på mindst 50 millioner tastetryk. Det svarer til omkring 20.000 bogsider – skrevet med samme bogstav!

annonce

Ikke alle taster bruges dog lige meget, så WASD-tasterne, der bruges som joystick, slides sandsynligvis op længe før eksempelvis M-tasten.

annonce

Fest og farver

Som med alt andet gaming-udstyr handler det om at have det sjovt, så selvfølgelig er blinkende lys i alle regnbuens farver en del af oplevelsen. Det er stort set rent lir, men det betyder da, at man kan se tasterne selv i et mørklagt lokale til LAN-partyet. Nogle af tastaturerne kan også belyse de vigtigste taster i hvert enkelt spil, så de er lette at finde i mørket.

Med eller uden tenkeylessness?

Inden for gaming-tastaturer møder man af og til udtrykket “tenkeyless”. Det sjove kunstord betyder blot, at tastaturet mangler de ti numeriske taster. Altså “10-key-less”.

annonce

Er man vant til at bruge de ekstra taster, føles det sært i begyndelsen. Men de allerfleste laptops klarer sig fint uden, og det gør tastaturet kompakt nok til at passe i rygsækken og, endnu vigtigere, på bordet ved LAN-partyet. En moderne musemåtte er nemlig stor som en dørmåtte, så pladsen er trang.

IBM Model M

Alle mekaniske tastaturers oldefar er IBM’s Model M-tastatur, som blev introduceret i 1984, men fremstilles den dag i dag. Det tunge tastatur med fjedertaster og jernramme i bunden er stort set uopslideligt. Når jeg ikke lige tester gaming-udstyr, skriver jeg på et veteraneksemplar fra 1985. Tasternes klik er en effektiv måde at skabe opmærksomhed på – men ikke nødvendigvis popularitet – i et storrumskontor.

IBM’s tastatur bruger ikke Cherry-taster, men IBM’s egne patenterede taster, bygget med bøjelige fjedre.

Logitech G613 1.249 kr.

SteelSeries Apex M750 TKL 1.099 kr.

Razer BlackWidow Chroma V2 990 kr.

Kingston HyperX Alloy Elite RGB 1.299 kr.

Pris: kr
Plus
Minus
Produkter i testen
Kingston HyperX Alloy Elite RGB
Udstyrsstykke med sportstuning
Du kan få HyperX’ tastatur, lige som du vil have det.
Razer BlackWidow Chroma V2
Gentleman-dræberen
Afdæmpet design og lækker teknik med ergonomisk komfort.
SteelSeries Apex M750 TKL
Hot rod-keyboard
Ultrakompakt tastatur med turneringsmål er kynisk som et oversavet haglgevær.

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  annonce

  Læs også

  Logitech G513

  Logitech G513

  Logitechs grafiksorte spiltastatur er både diskret og pralende på samme tid.
  8 gaming-mus

  8 gaming-mus

  Vi har lagt hånd på otte af de bedste mus specielt udviklet til spilbrug.
  Logitech G433

  Logitech G433

  Logitech G433 er fornuftigt prissat, kan lidt mere og ser lidt anderledes ud.
  Steelseries Arctis 5

  Steelseries Arctis 5

  Steelseries giver sin egen flagskibsmodel blandt gaming-hovedsæt nådesløs kamp til stregen.
  Gaming-hovedsæt

  Gaming-hovedsæt

  Ligesom der er brug for særlige hovedtelefoner til fysisk træning, stiller også de elektroniske atleter – gamerne – særlige krav til lytteudstyret.
  Amarra for Tidal

  Amarra for Tidal

  Amarra for Tidal er alle pengene værd for dem, der er mere end gennemsnitligt optaget af god lyd.
  3D-printere

  3D-printere

  Har du en lille opfinder i maven? Med en 3D-printer kan du gøre dine ideer til håndgribelig virkelighed.
  WD My Passport Ultra og WD My Passport Wireless

  WD My Passport Ultra og WD My Passport Wireless

  Du kan godt tage det hele med dig. Og du kan endda tage trådløs backup i jakkelommen imens.