annonce
annonce

Test: Panospace One

Panospace One

Panospace One
Panospace One

Den bruger- og indretningsvenlige 3D-printer er rykket et par skridt nærmere.

Lyd & Billede mener

Brugervenlig 3D-printer til en god pris. Softwaren er simpel, og hardwaren er ret driftssikker. Virker i første forsøg.
Trods det stuevenlige design er 3D-print stadig en kompliceret proces. Kun ét printhoved og ingen netværksadgang.

Den første 3D-printer, jeg så, var på størrelse med en kummefryser. Den kostede som en andelslejlighed, og den kunne kun printe med gipspulver, hvilket betød, at modellerne var for skrøbelige til at kunne bruges. Siden da er priserne på 3D-printere styrtdykket. Modsat boligpriserne. Havde jeg dengang investeret i en lejlighed, kunne jeg i dag have byttet den for et lastvognlæs 3D-printere som Panospace One.

Kinesiske Panospace har som mål at gøre 3D-print så simpelt, at alle kan bruge det i hjemmet, i skolen eller på kontoret. Det har foreløbig resulteret i modellen Panospace One.

Designerne har gjort en ihærdig og vellykket indsats for at gøre printeren let at integrere i en normal indretning. Alle mekaniske dele er indkapslet i et gråt plasticskjold, hvor kun byggepladen i mat glas er synlig. Det får den til at minde om en symaskine, der har været i hænderne på en industriel designer.

Panospace One ligner nærmest en symaskine, der har været i hænderne på en industriel designer. (Foto: Panospace)

 

I gang på et kvarter
Ibrugtagningen er simpel. Panospace One leveres komplet færdigsamlet. Man skal ikke fumle med at montere ekstruder (printerhoved) eller samle fladkabler, som vi tidligere har oplevet. Der er ikke engang en transportsikring, som skal fjernes. Man skal blot anbringe spolen med plasticfilament bag en klap og føre tråden frem til ekstruderen. Resten klares fra den touch-følsomme farveskærm. Hvis man vælger at lægge ud med en af de forprogrammerede demofigurer, går der derfor højst et kvarter, før det første 3D-print er på vej.

Byggevolumenet – altså rumfanget på den figur, der kan printes – er 15 x 15 x 15 cm, hvilket er rigtig udmærket. Da der kun er et enkelt ekstruderingshoved, kan man kun printe i én farve ad gangen. Det er kun en mindre begrænsning, da fuldfarve RGB-print alligevel i bedste fald ligger adskillige år ude i fremtiden. Det ville dog være et plus at kunne arbejde med to typer materialer ad gangen. Men Panospace One er på den anden side kun beregnet til standard plasttråd (PLA-filament).

Den indbyggede holder kan kun rumme små filamentspoler, men på Panospaces hjemmeside kan man downloade en holder til store spoler, som kan monteres på printeren.

Panospace One kan kun rumme små trådruller med plastfilament. Men man kan downloade en adapter. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

 

Fra idé til print
Et af de begreber, man stifter bekendtskab med, når man begynder at printe i 3D, er den såkaldte slicer. Det er et program, der oversætter den matematisk perfekte 3D-model til noget, der kan printes i virkeligheden. Det er f.eks. nemt at tegne en perfekt, fritsvævende kugleform på skærmen. Men da det er umuligt at printe i den tomme luft, falder forsøget bogstavelig talt til jorden. 3D-modellen skal have et stabilt fundament at hvile på, mens den opbygges af plastmasse.

Når printet går galt – og det gør det ofte – ender man med et garnnøgle af plasticnudler. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

 

Her lader Panospaces slicer-software hardwaren lidt i stikken, når den prøver at printe figurer, der ikke kan balancere. F.eks. et dyrekranie, der kun støtter på de spidse hjørnetænder. Uden støttepiller skabt af softwaren er den slags modeller dømt til at ende som en dynge plasticspaghetti, der trækkes rundt på byggepladen, mens der pøses stadig mere plastictråd oven på. Og mens brugerfladen er eksemplarisk simpel, er justeringsmulighederne tilsvarende basale.

Ekstruderhoveder: 1

Dyseopløsning: 0,4 mm

Printopløsning: 0,25 mm

Byggevolumen: 150 x 150 x 150 mm

Filament: 1,75 mm PLA i ruller a 326 g

Tilslutning: USB, SD-kort

Styring: Touch-farveskærm

Mål og vægt: 40,7 x 33,3 x 28,8 cm / 7,8 kg

Web: int.3dpanospace.com

Pris: 4.999,-

Flere tests:

GoPro Hero6 Black

Actionkameraernes lysmester

iMac Pro 27″

Heftig Mac for viderekomne

Alienware 17 R4

Larmer som en jetjager

HP Omen 17 ap002no

Svendestykke fra HP

Super gaming laptops

Toppen af poppen

Friday Lock

Lås op med mobilen