annonce
annonce

Test: Panospace One

Panospace One

Panospace One
Panospace One

Den bruger- og indretningsvenlige 3D-printer er rykket et par skridt nærmere.

Lyd & Billede mener

Brugervenlig 3D-printer til en god pris. Softwaren er simpel, og hardwaren er ret driftssikker. Virker i første forsøg.
Trods det stuevenlige design er 3D-print stadig en kompliceret proces. Kun ét printhoved og ingen netværksadgang.

Kræver ekstra pc
Panospace One kan enten tilsluttes via USB eller printe modelfiler direkte fra SD-kort. Der er desværre hverken mulighed for kablet eller trådløst netværk. Det er underligt i en smart-home-tid, hvor selv den mindste gadget kommer med indbygget netadgang.

Det betyder også, at man i praksis er nødt til at have en computer stående ved printeren i bryggerset. At have 3D-printeren stående på skrivebordet er ikke en mulighed. Nok er den pæn at se på, men 3D-printere larmer, ryster og lugter af smeltet plastic. Også Panospace One. Og man bør finde et stabilt bord at stille den på.

At få modellen til at stå fast på byggepladen er en stor udfordring med mange 3D-printere. Hos Panospace er løsningen en helt almindelig limstift, der medleveres i kassen. Smør et lag lim på glaspladen og gå i gang. Det er lavteknologisk, men det virker!

Panospace One er forholdsvis hurtig i drift. Store modeller, der fylder det meste af byggevolumenet, kan klares på tre til otte timer afhængigt af kompleksiteten. Det er betydelig bedre, end da vi sidst testede 3D-printere.

Hvis du har et særligt behov, kan en 3D-printer være fantastisk. Men glem alt om at printe hverdagsgenstande. (Foto: Panospace)

 

Opløsningen på en 3D-printer afgøres dels af størrelsen på dysen i ekstruderen, dels af den nøjagtighed, byggeplade og ekstruder kan bevæges rundt med. I Panospace One er det henholdsvis 0,4 mm og 0,25 mm. Det er ikke tilstrækkeligt til at bygge tandhjul til urværker, men fint til hobbyarbejde og til f.eks. at lave et nyt håndtag til køkkenskabet.

De fleste af de modeller, som vi printede, var både solide og uden skævheder. Når nogle endte som plasticfuglereder på byggepladen, var årsagen, at modellen manglede tilstrækkelig støtte. Det er et problem, som forhåbentlig vil blive løst i en senere udgave af slicer-softwaren. I mellemtiden er løsningen selv at være opmærksom på, at modellen har godt fodfæste. Lad derfor være med at prøve at bygge en pyramide med den spidse ende nedad!

Ikke alt, der kan designes, kan printes. Slicer-softwaren prøver at bygge bro mellem model og virkelighed. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

 

Det er også værd at bemærke, at selv om Panospace One ikke er fejlfri, er vejen til succes stadig kortere og mere sikker end på de fleste andre 3D-printere.

Konklusion
Den brugervenlige 3D-printer, som er så let at gå til, at alle kan bruge den, er et fatamorgana, som producenterne har jagtet i årevis. Panospace One er et af de tætteste bud, jeg endnu har set: Sæt den på bordet, tilsæt plastictråd og en computer – og du er kørende. Der er endda en god chance for, at dit første print vil lykkes! At den ser godt ud og har en tilgængelig pris, hjælper yderligere på det. 3D-print er dog stadig en kunst for nørder, så regn med, at langtfra alle print lykkes.

 

Ekstruderhoveder: 1

Dyseopløsning: 0,4 mm

Printopløsning: 0,25 mm

Byggevolumen: 150 x 150 x 150 mm

Filament: 1,75 mm PLA i ruller a 326 g

Tilslutning: USB, SD-kort

Styring: Touch-farveskærm

Mål og vægt: 40,7 x 33,3 x 28,8 cm / 7,8 kg

Web: int.3dpanospace.com

Pris: 4.999,-

Flere tests:

GoPro Hero6 Black

Actionkameraernes lysmester

iMac Pro 27″

Heftig Mac for viderekomne

Super gaming laptops

Toppen af poppen

Alienware 17 R4

Larmer som en jetjager

Alienware skruer op for opløsningen – og blæserne.

HP Omen 17 ap002no

Svendestykke fra HP

Friday Lock

Lås op med mobilen