annonse
annonse

Seks 4K-computerskærme

4K-skærme til computeren

Storskærme med sindssygt høj opløsning til skrivebordet. Vi fortæller om fordele og ulemper, og anbefaler de bedste køb.

På tv-apparater er 4K – eller Ultra HD, som det egentlig hedder – en trend i hastig fremmarch. Fra at være forbeholdt luksusmodellerne har formatet hurtigt gjort sit indtog blandt de prismæssigt mere overkommelige modeller. Selv om der nærmest ikke findes noget at kigge på i så høj opløsning.

På computeren kan man have en hvilken som helst opløsning man vil, så det er lidt mærkeligt, at 4K ikke er slået igennem her endnu. Men der kommer trods alt flere skærme, som også er begyndt at falde i pris.

Hvad skal man med 4K?
En stor fordel ved kontorarbejde i 4K er, at man kan have flere sider af et Word-dokument oppe på skærmen eller et enormt Excel-ark med fuldstændig skarp tekst. Eller – og måske endnu mere nyttigt – have to eller flere vinduer ved siden af hinanden. Hvis man ofte springer imellem mailen, nettet og et tekstbehandlingsprogram, er det rart at kunne se dem samtidig. Især hvis man har brug for at læse noget i ét vindue og skrive i et andet.

En ulempe er, at selv om alt er skarp, så det er unægtelig meget småt. Hvis man ikke har et perfekt syn, kan det være nødvendigt at sidde næsten ubehagelig tæt på skærmen.

En løsning er at lade operativsystemet opskalere alting lidt, men så kan man ikke længere have så meget på skærmen. Det er en personlig afvejning. Men man skal være opmærksom på, at ikke alt skaleres perfekt. Sommetider bliver elementerne lidt uskarpe. Dette problem er mere udpræget i Windows end i Mac OS, der er bedre til at håndtere høj opløsning.

Knivskarp grafik
Skal man redigere billeder, så er høj opløsning absolut en fordel. Hvis man vil kigge på detaljer i 100 procents skala, kan man se meget mere af billedet og behøver ikke at flytte så meget rundt. Selv hvis man zoomer ud, kan man se langt flere detaljer og opdage problemer, der nemt overses på en standardopløst skærm.

Også til videoredigering er det en fordel at kunne køre Full HD-video uden at nedskalere. Og desuden have plads til andre vinduer og værktøjspaneler.

Det kan også virke fristende at bruge store, højopløste skærme til gaming. Man får trods alt et billede, der dækker en stor del af synsfeltet, men har stadig et utroligt detaljeniveau. Men så skal man også have et avanceret grafikkort af nyeste model. Det skal trods alt flytte fire gange så mange pixels som i almindelig HD-opløsning.

Der er stor risiko for, at actionspil bliver langsomme og hakkende i 4K. Desuden ser man pinlig klart, at lidt ældre spil slet ikke er lavet til sådan en detaljeringsgrad.

Prisbilligt eller professionelt
I denne test har vi inddelt skærmene i to separate prisniveauer: På den ene side de billigere skærme, der har acceptabel billedkvalitet, hvilket diskvalificerer TN-paneler, som primært er beregnet til hurtig spilgrafik. Her havner prissedlen på pænt under 10.000 kroner. På den anden side de avancerede skærme, der koster to-tre gange så meget.

Så hvad er det, man betaler ekstra for? Dels større skærmstørrelse, som gør teksten lettere at læse; dels at de understøtter farvegengivelse på et professionelt niveau; og dels at de har kalibrerings- og indstillingsmuligheder, som er et must for dem, der arbejder med fotoredigering.

Hvad kræves der for 4K?
Desværre er det ikke helt så enkelt som at slutte den fine nye skærm til den gamle computer og så tro, at det fungerer med det samme. Den bedste og nemmeste måde er at sørge for at have et nyt grafikkort, der understøtter DisplayPort 1.2, og et godt kabel.

Hvis du vil være helt sikker, kan du købe et certificeret kabel. Med HDMI kan man ganske vist godt få 4K-opløsning, men kun i 30 Hz, hvis ikke hele kæden understøtter HDMI 2.0. Du bør også sørge for at have de nyeste drivere.

Testkriterier
Vi bad producenterne om computerskærme med UHD-opløsning, der også havde god billedkvalitet. Det diskvalificerede de billigste skærme på markedet. Vi ville også se, hvad forskellen er mellem de virkelig dyre og dem i mellemsegmentet. Derfor tog vi tre modeller i hver kategori.Ud over at vi har vurderet betjening og ergonomi, har vi givet point for ekstrafunktioner som hukommelseskortlæser og USB-indgang. Skærmene blev sluttet til en iMac Retina, der også kan drive en ekstern 4K-skærm. Dens egen skærm blev desuden anvendt som reference. Skærmene blev målt med farvemætningsinstrumentet X-rite i1Pro, hvor vi tjekkede lysstyrke, kontrast, farvetemperatur og farveafvigelse i forhold til et idealbillede.Endelig blev der givet en samlet karakter, som snarere er en samlet vurdering end et gennemsnit af delkaraktererne.

EIZO FlexScan EV3237

Seks 4K-computerskærme
FlexScan er ikke just en designskærm, snarere en standard sort plastskærm til kontoret. Og bagsiden er ikke noget, man vil vise frem. Foden er ganske lille, men stadig stabil. Man kan dreje og justere højden på skærmen, men ikke vippe ...
Læs hele testen

Apple iMac Retina

Seks 4K-computerskærme
Når man tænker på, at man så at sige får en computer med i købet, havner iMac Retina faktisk blandt budgetskærmene her. Og med sin 5K-opløsning har den stadig 67 procent flere pixels end konkurrenterne. Men man skal være opmærksom ...
Læs hele testen

BenQ BL3201PT

Seks 4K-computerskærme
Skærmen fra BenQ har en stor, solid plastfod med et ben i gedigent metal, som også giver den en vis stil. Desværre fortsætter det ikke på bagsiden, som er plasticagtig og temmelig trist at se på. Skærmen kan drejes i ...
Læs hele testen

Dell UltraSharp UP3214Q

Seks 4K-computerskærme
Takket være en helt flad bagside er UltraSharp UP3214Q en af de mere tiltalende skærme, selv bagfra. Og den afrundede form gør, at den virker endnu tyndere, end den allerede er. Tilslutningerne er nedadvendt, og der er ikke mange af ...
Læs hele testen

Acer S277HK

Seks 4K-computerskærme
Acer har absolut testens pæneste skærm med dens metalramme, helhvide bagside, minimale ramme rundt om skærmen og slanke metalfod. Men det går desværre ud over anvendeligheden, når man ikke kan vippe eller dreje skærmen og ikke engang hæve og sænke ...
Læs hele testen

Samsung U32D970Q

Seks 4K-computerskærme
Af de større skærme er Samsungs helt klart den, der ser bedst ud med en buet metallisk bagside, som man ikke behøver at skamme sig over. Takket være formen opleves skærmen som tyndere, end den faktisk er, og den vinklede ...
Læs hele testen

ASUS PB279Q

Seks 4K-computerskærme
ASUS’ skærm har et lidt kedeligt design, der ikke skiller sig ud på kontoret, og en bagside, som man nødig vil vise frem. Her gemmer alle indgangene sig også, heriblandt både en almindelig og en Mini DisplayPort samt hele fire ...
Læs hele testen
Error: View f1cf4efu6y may not exist

Vær altid opdateret!

Fri adgang til Lyd & Billede digitalt i en måned

0,-