annonse
annonse
annonse

Skyd som de professionelle

Skyd som de professionelle

Har du en lille filminstruktør gemt i maven, så kan en gimbal være vejen til bedre optagelser.

Det bedste kamera er nu engang det, du har i lommen, og din mobiltelefon tager, såfremt den er af nyere dato, nogle ganske udmærkede billeder. Der er ikke længere behov for at rende rundt med et stort digitalt spejlrefleks- eller spejlløst kamera! Særligt opløsningen er skudt i vejret, og det er derfor ikke ualmindeligt at se smartphones med 13 eller sågar 20 megapixel kameraer, ligesom nogle af de bedste og dyreste telefoner også kan optage video i 4K.

Desværre har disse kameraer i forklædning også et par begrænsninger. Skønt nogle modeller har indbygget billedstabilisering, har de fleste problemer med at producere helt rolige optagelser, særligt hvis du vil optage video i 4K. Hertil er telefonerne blevet større og tyndere og dermed aldeles besværlige at holde med én hånd, når du skal indfange virkeligheden og skabe dine mesterværker.

Men det er der heldigvis råd for – du skal have fat i en stabilisator, også kaldet en 3-akse gimbal.

I tv- og filmindustrien kendes lignende apparater som steadicams. I korte træk er der tale om et aggregat, der via bevægelige arme og vægte sørger for at holde det påmonterede kamera i ro, når du bevæger dig, så du stadig får helt rolige og glidende optagelser fri for rystelser og hakkende billeder.

Modsat et steadicam, som skal spændes på kroppen med bælter og seler, er en gimbal heldigvis noget mere handy. Takket være indbyggede batterier, der sørger for at styre mekanikken, kan de holdes i én hånd og har en størrelse, der gør, at de er lette at tage med rundt.

En gimbal kommunikerer med din telefon via Bluetooth, og du kan derfor også betjene og aktivere kameraet direkte fra holderen, uden at du behøver at trykke på skærmen på telefonen. Det er ganske smart. Priserne er spiselige, og udvalget er stort.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Sådan virker en gimbal

En 3-akse gimbal fungerer ved, at den – som navnet antyder – kan rotere i tre akser. Den kan panorere, tilte og rulle. En kombination af motorer og en funktion kaldet Inertial Measurement Unit (IMU) sørger for, at kameraet hele tiden holdes i ro. Rystelser og bevægelser absorberes, hvilket igen resulterer i glidende panoreringer og skarpere optagelser. Det ser næsten ud, som om kameraet svæver i luften.

Fra amatør til prof

Hvor vi i denne artikel har valgt primært at fokusere på den billigere ende af spektret inden for gimbals, er det værd at påpege, at der også findes mere avancerede modeller på markedet, ligesom du hos nogle producenter kan tilkøbe ekstraudstyr og dermed udvide anvendelsesmulighederne for dit nye legetøj. Af ekstrafunktioner kan nævnes indbyggede kameraer, forlængerarme, sugekopper, flash-lys, mikrofoner og lignende. Kun fantasien og pengepungen sætter grænser. Hvad venter du på?

<
>
(Foto: Producent)

Zhiyun Smooth-Q

August 2017Zhiyun Smooth-Q

Til de prisbevidste

Plastic behøver ikke at være et fyord.

Prisen er attraktiv, og funktionaliteten god.
Ergonomien kunne være bedre.

Zhiyun Smooth Q og DJI Osmo minder i designet utrolig meget om hinanden. Der er dog et par væsentlige forskelle. Førstnævnte koster ca. det halve, hvilket først og fremmest kan ses og mærkes på materialevalget. Smooth Q er næsten udelukkende lavet af plastic. Overordnet set gør det ikke så meget, da den føles ganske solid alligevel. Man kunne dog frygte for holdbarheden af de bevægelige dele, hvorfor det er rart, at man får et solidt etui med i pakken.

Ej heller er ergonomien helt god. Håndtaget, du holder på, er ikke formet eller konstrueret, så det ligger naturligt i hånden. Heldigvis er joystick og knapper mere behagelige, og det er generelt let at styre enheden, der modsat DJI Osmo kan dreje hele 360 grader om sig selv. Det kræver dog lidt fingerkræfter at komme i gang, da selve holderen til telefonen er noget stram at få op.

Modsat DJI Osmo kan batteriet ikke tages ud. Det tager ca. to en halv time at lade helt op. Levetiden er god, og via en USB-port i siden kan du dele strøm med en telefon eller andet ekstraudstyr.

Konklusion

Er prisen en væsentlig faktor, kan du med fordel overveje Zhiyun Smooth-Q i stedet for de dyrere gimbals. Byggekvaliteten er ganske vist ikke lige så god, men i forhold til hvad du får, er den stadig et fund til prisen.

<
>
(Foto: Producent)
Fakta

Kan bære 75-220 g
Oplad via USB mens du optager
4-vejs joystick
26650 mAh litium-ion-batteri
Op til 12 timers brug
450 g uden batteri
Web: focusnordic.dk

Bedste pris på Zhiyun Smooth-Q
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

FeiyuTech SPG

Let og lækker

Kvalitetsmaterialer og lille formfaktor gør SPG til et hit.

Lækker konstruktion i kvalitetsmaterialer. God batterilevetid.
Der er ingen mulighed for at zoome direkte på enheden.

FeiyuTech SPG er testens mindste, men også den mest solide. Den er lavet udelukkende i aluminium og føles virkelig som et kvalitetsprodukt. Håndtaget er dækket af gummi, så det er behageligt at holde om samt tilpas let til, at man kan holde den i længere tid. Der følger et neoprenhylster med til at opbevare den i.

Knapper er der ikke mange af, og vi savner især muligheden for at zoome ind og ud direkte fra enheden, som det er muligt på de to andre. Til gengæld er der en USB-port i siden til opladning samt skruehul til tripod i bunden og hul i toppen, der gør, at du kan fastmontere den på en bred variation af udstyr.

Måden, du skifter mellem HID-mode og App-mode på, er lidt bøvlet, og vi oplevede flere gange, at app’en ikke kunne finde enheden. Når det fungerer, giver SPG dog gode, flydende optagelser og op til otte timers batterilevetid. Som en ekstra bonus følger der skumklodser med, så du også kan bruge den sammen med dit actionkamera.

Konklusion

FeiyuTechs SPG er en fræk lille sag, der takket være god byggekvalitet føles både solid og lækker. Den er måske ikke helt så avanceret som de øvrige to, men er til gengæld mere transportabel. Hertil har den et stort batteri samt mulighed for at bruges med actionkameraer. Det eneste, vi savner, er zoomfunktion.

<
>
(Foto: Producent)
Fakta

Passer til telefoner på 50-80 mm og GoPro-kameraer
Oplad via USB mens du optager
4-vejs joystick
22650 mAh litium-ion-batteri
Op til 8 timers brug
350 g (uden batteri)
Web: response-nordic.com

Bedste pris på FeiyuTech SPG
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

DJI Osmo Mobile

August 2017DJI Osmo Mobile
Bliv abonnent for at læse videre.
Abonnér på Lyd & Billede

Allerede abonnent
Log ind

Ergonomi i top

DJI Osmo Mobile ligger bare godt i hånden.

Byggekvalitet og ergonomi går op i en højere enhed. Måske den bedste gimbal netop nu.
Den medfølgende app er lidt bøvlet og har nogle fejl.

DJI er primært kendt for deres droner, men laver også gimbals. Osmo Mobile er en videreudvikling af modellen, der før havde et indbygget kamera. Den er lavet af en kombination af metal og plastic og føles særdeles velbygget. Takket være udformningen og et gummigreb ligger den samtidig godt i hånden. Knapperne er hævet en smule, så de føles naturlige at trykke på. På bagsiden sidder der en trigger-knap. Den bruges både til zoom og til at centrere kameraet.

En ting, vi savner, er noget så kedeligt som en USB-indgang. Enheden oplades i stedet via en 3,5 mm port på bagsiden, så pas på ikke at smide det medfølgende ladekabel væk. Det indbyggede batteri er ikke det største, men giver stadig tre-fire timers optagelse på en fuld opladning.

DJI laver en masse ekstraudstyr, der også passer til Osmo Mobile. Du har dermed god mulighed for at udbygge og forbedre funktionaliteten. Eneste rigtige minus er den medfølgende app, som trænger til lidt finjustering. Det er dog smart med muligheden for automatisk tracking og panoramavideoer.

Konklusion

Med god byggekvalitet og ergonomi i top er DJI Osmo Mobile en af de bedste gimbals på markedet netop nu. Det havde været rart med en ordentlig USB-indgang og lidt længere batterilevetid, men mulighed for ekstraudstyr opvejer dette.

<
>
(Foto: Producent)
Fakta

Passer til en masse ekstraudstyr
Oplad via USB mens du optager
4-vejs joystick
980 mAh batteri
Op til 4,5 timers brug
201 g (uden batteri)
Web: scandinavianphoto.dk

Bedste pris på DJI Osmo Mobile
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
Bedste pris på Skyd som de professionelle
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Zhiyun Smooth-Q 1.299 kroner
  • FeiyuTech SPG 2.499 kroner
  • DJI Osmo Mobile 2.595 kroner

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Samsung slår sine folder

Den første foldbare mobil på markedet er en realitet. Sig velkommen til Samsung Galaxy Fold. Og hav den store pengepung parat, hvis du vil købe den.

Test
Nokia 8.1

Er et “Nokia” nok? Tja …

Nokia 8.1 er en god mellemklasse-mobil til prisen. Men har den noget særligt at byde på? Ud over navnet?

Flagskibet Samsung Galaxy S10 er her

Vi har haft Samsungs nye monstermobil i hænderne, og den har alle de funktioner, man kan forestille sig.

High end-weekend i Aarhus

Hotel Royal i Aarhus er i den kommende weekend rammen om en omfattende messe for hi-fi og high-end.

Dyk med droner

Glem flyvende droner, undervandsdroner er sjovere.

Test
Datacolor SpyderX Pro

Sådan får du korrekte farver

Fotografer må kalibrere skærmen, hvis farverne skal gengives korrekt.

Lysstærk Nikon-zoom

Nikon Z er pludselig blevet endnu mere interessant.

Test
SteelSeries Stratus Duo

Gør PC’en til en konsol

SteelSeries’ trådløse controller er perfekt til rend-og-hop-spil på PC’en og mobilen.

Test
Sonos Amp

Dobbelt kraft

Endelig en Sonos-forstærker kraftig nok til at drive ordentlige højttalere med overbevisning. Og selvfølgelig med fuld multirumsfunktion.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

annonse
Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.