Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Smart-ure har eksisteret i en del år, men har alligevel stadig mange af de samme problemer i dag, som de har haft hele tiden. De har dårlig batterilevetid, og de er grimme! Er man mand og ur-fetichist, forstår man tydeligt frustrationen. Vi vil for så vidt gerne hoppe med på bølgen, men har bare umådelig svært ved at finde det ur, der på udseendet kan matche vores Rolex, TAG Heuer, Omega eller lignende og samtidig være lidt klogere end gennemsnittet.

Heldigvis er branchen trods et nedadgående salg begyndt at røre på sig, og hvor det til at starte med kun var tech-branchen, der producerede (primært grimme) smart-ure, er urbranchen nu også kommet på banen. De to brancher griber dog fænomenet meget forskelligt an.

Hvor IT- og tech-branchen har tænkt computer og funktioner først og derfor fokuseret på at proppe så meget som muligt ind i urene, har urproducenterne tænkt ur først og derfor bygget de ekstra funktioner op omkring dette. Resultaterne er meget forskellige og tiltaler da også forskellige målgrupper. Med denne artikel har vi forsøgt at skrabe et præsentabelt udvalg sammen og prøver derved at illustrere forskellighederne. For hvad skal man egentlig købe og hvorfor?

Hybrid eller fuldblods?

Spørgsmålet er, om man er til det ene eller det andet. Vil du have et ur, der konstant er forbundet til internettet (via din telefon), har en stor, flot farveskærm og begrænset batterilevetid, eller vil du egentlig helst bare kunne se, hvad klokken er, samt få diskrete notifikationer på håndleddet? Der er noget for enhver smag.

Den primære forskel på de smarteste og de lidt dummere ure er muligheden for at installere apps. For at kunne gøre det kræves et styresystem som f.eks. Android Wear, der tidligere på året blev opdateret til version 2.0. I samme boldgade findes Tizen og Apple watchOS, som har mange af de samme funktioner. Ingen af urene i denne test kører med sidstnævnte styresystemer.

Telefonen er livlinen

Android Wear eller ej, så har alle urene det tilfælles, at de forbindes til din smartphone via en app. Herfra kan du indstille funktionerne og måske endda tilføje flere.

Jo smartere uret er, jo mere strøm bruger det også. Alle de ure i testen, der bruger Googles Android Wear-platform, har en batterilevetid på godt et døgns tid. De lidt dummere ure kan holde strøm i en uges tid eller længere. Fælles for de sidstnævnte er dog, at selve urfunktionen kører på et separat knapbatteri og derfor ikke påvirkes af batterilevetiden på de smarte funktioner.

Sådan testede vi

Det giver næsten sig selv, men man tester bedst et ur ved at tage det på armen og bruge det. Da de alle kræver en smartphone, har vi naturligvis koblet dem til en sådan. Vi har testet med både Apples iPhone 7 og Android-telefoner af mærkerne HTC, Huawei og OnePlus.

Det er her værd at bemærke, at funktionaliteten ikke er helt den samme på de to platforme, omend gabet imellem dem er blevet mindsket betragteligt med frigivelsen af Android Wear 2.0 tidligere på året. Det primære eksempel er Apples iMessage, som stadig ikke fungerer med Android. Også integrationen med kalender og e-mail er begrænset.

Når det er sagt, så er der dog heldigvis sket meget, og du kan som iPhone-bruger i dag roligt investere i et Android-ur, hvis du ikke er vild med designet på Apple Watch eller bare vil prøve noget andet.

Scroll to Top