annonse
annonse
Test af: Gaming laptops

LAN-partyets kongerække

Hvilken spilcomputer kan få dig levende ud af kampen på lørdag? Vi har testet seks af de vildeste maskiner netop nu.

annonse

Glem alt om spilkonsoller, som du sætter til fjernsynet. Deres indmad er slet ikke kraftig nok til at trække tunge spil i en tilpas høj opløsning og hastighed. Rigtige gamere spiller på pc!

Desværre betyder pc-gaming også oftest, at du er bundet til et stort, tungt og larmende kabinet, der kan huse den kraftigere hardware. Selvsamme hardware fylder og larmer grundet heftig varmeudvikling, hvilket man i stationære maskiner kan komme til livs med vandkøling og store blæsere.

Men hvad nu hvis man ikke gider have en stor, strømslugende kasse stående, allerede er glad for at kunne have tingene med sig og egentlig bare gerne vil kunne spille og arbejde på én og samme maskine? Så bør man overveje en gaming-laptop.

Flere firmaer bejler til de bærbare spilleres gunst, og udvalget er større end nogensinde før. Desværre kommer man her til at gå på kompromis på nogle områder.

Kompakt er dyrt: Maskinen kommer pga. sin størrelse til at koste betydelig mere end en stationær i samme klasse.

Læs: Lav og lækker luksus

Det mindre kabinet gør også, at det er sværere for processoren og især grafikprocessoren at komme af med varmen. Det betyder masser af blæserkøling – fra små, hurtige, støjende blæsere.

Og sidst, men ikke mindst er de fleste bærbare alt-i-én-løsninger, hvor alt er integreret i bundkortet, og der er ingen eller ringe mulighed for opgradering af komponenterne, særlig grafikkortet.

Kan du leve med disse begrænsninger, er der alligevel meget godt at komme efter. Vi har testet seks forskellige bærbare, der alle har det tilfælles, at de både kan bruges som arbejdshest og gaming-laptop. Alle er de udstyret med nyere Core i7-processorer fra Intel, masser af ram samt grafikkort fra Nvidias seneste GeForce GTX 10-serie. Priserne er derefter.

Men lad os vende tilbage til indledningen. Hvorfor overhovedet bruge pc’en til spil? Det er der et par rigtig gode grunde til:

Billedhastigheden

En særdeles vigtig faktor, når vi taler gaming, er billedhastigheden, kaldet fps (frames per second). Hvis grafikken hakker, ser det ikke alene dårligt ud. I 3D-skydespil er det den visse død. De fleste nye pc’er har rigeligt med processorkraft og ram. Flaskehalsen i dag er det indbyggede grafikkort, også kaldet GPU (Graphics Processing Unit). Har man et kraftigt grafikkort, er man allerede langt og kan i mange tilfælde kun hente lidt ved at smide ekstra ram ind.

Opløsning

Hvor den nyeste konsolgeneration endnu ikke har sat sig stabilt på Full HD, fordi indmaden simpelthen ikke er kraftig nok, medmindre man nøjes med 30 fps, er pc-spillerne bedre vant med Full HD og 60 fps. Faktisk er vi allerede godt i gang med højere opløsninger og på vej mod 4K. Men der er stadig et stykke vej til netop 4K, og det kræver mere end et enkelt GeForce GTX 1080-grafikkort (den nuværende topmodel fra Nvidia) at trække de nyeste spil i UHD.

Af samme årsag undrer det os lidt, at flere af testens bærbare er udstyret med paneler, der har langt højere opløsning end 1080p, men med grafikkort, der ikke kan levere en tilfredsstillende frame-rate i disse opløsninger. Vil man game i 4K, anbefaler vi som minimum et GeForce GTX 1080 Ti eller evt. to styk GTX 1080. Med disse løsninger er laptops p.t. udelukket – i hvert fald hvis man ser bort fra de helt ekstreme maskiner, der er lige så svære at bære, som de er at betale.

Spillene har ændret sig

Heldigvis er der andre måder at opnå en tilfredsstillende hastighed på den bærbare på, nemlig ved at justere spillenes grafiske indstillinger. Her er der sket meget de sidste ti år. Hvor der engang var en verden til forskel på de laveste og de højeste grafiske indstillinger i et spil, er forskellene i dag langt mere subtile og skal ses i detaljerne.

Den primære årsag til dette skal findes i den kraftigere hardware. Når du skruer op på Very High og Ultra, får du højere opløsning på teksturer, blødere og flottere skygger, afrundede kanter (anti-aliasing) osv. Normalt skruer vi alt op på max, når vi tester en gaming-pc, men her har vi igen måttet gå lidt på kompromis. Heldigvis forringes billedkvaliteten ikke synderligt, og kun for de allermest krævende vil dette være afgørende.

Bærbar vs. slæbbar

Vi kalder dem bærbare, men et par af testens maskiner både vejer og fylder mere, end hvad man vil forbinde med en moderne bærbar. Læg dertil, at flere af dem slet ikke yder optimalt, hvis de ikke har konstant strømtilførsel, og det er mere rimeligt at bruge betegnelsen flytbar.

Årsagen hertil er grafikkortet, der enten slet ikke kan få nok kraft ud af det indbyggede batteri eller også simpelthen ville dræne det på ingen tid, hvis det fik lov til at prøve. Igen et kompromis, man skal tage med, når vi befinder os i denne sværvægtskategori.

Jamen hvad nu hvis jeg ikke spiller?

Hvis du slet ikke er interesseret i spil, men alligevel har læst med helt hertil, kan monstermaskinerne heldigvis også bruges til andet. De er for det første moderne pc’er i den absolutte spitzenklasse, der klarer selv de tungeste regneopgaver uden at få sved på chipsættet. Det gør de i kraft af top-processorer og gavmilde mængder af ram. Men da grafikkortet stort set ikke udnyttes til almindelig Windows-grafik, svarer det til at anskaffe en Ferrari alene for at køre ned til bageren på hjørnet.

Der, hvor de til gengæld kommer til deres ret, er med grafik- og videoprogrammer, der er lavet til at udnytte råstyrken i GPU’en. Det gælder f.eks. Adobe Creative Suite-programmerne. Hvis det er grunden til (eller undskyldningen for) at anskaffe en gaming-pc, bør du kigge efter en, der samtidig har QHD- eller 4K-opløsning på skærmen.

TEST AF: MSi GS73VR-7RF Stealth Pro

Af ydre svarer MSi GS73VR fint til Stealth-navnet. Den sorte, slanke aluminiummaskine er næsten diskret nok til at kunne tages med til et forretningsmøde. Hvis man ser bort fra detLæs hele testen...

TEST AF: The New Razer Blade 2016

Det er tydeligt at se, at amerikanske Razer har skævet til Apple i Cupertino, da de designede deres Blade-maskine. Den sorte laptop er som snydt ud af næsen på MacBookLæs hele testen...

TEST AF: Acer Predator 17X GX-792

Vi har flere gange skrevet om Acers Predator-serie, der skal tage konkurrencen op med de mere etablerede i gaming-verdenen. Ikke mindst skærmene med eye-tracking har fået opmærksomhed, men der erLæs hele testen...

TEST AF: Alienware 13 R3

Maskinen fra Alienware er en kompakt lille sag med et stort bagparti og en skærm, der skiller sig både positivt og negativt ud. Trods de forholdsvis beskedne mål vejer denLæs hele testen...

TEST AF: HP Omen 17 w203no

HP er blandt de største producenter af almindelige pc’er, men har også fået øje på, at det er på spilområdet, salgstallene vokser. De lancerede derfor for et år siden Omen-serienLæs hele testen...

TEST AF: Asus ROG G701VIK BA044T

Asus har tydeligvis ikke ønsket at gå på kompromis med ydelsen i ROG 701 og har derfor kreeret en maskine, der fuldt ud kan konkurrere med en stor stationær pc.Læs hele testen...

Fakta & Rating:

Acer Predator 17X GX-792 23.995 kroner
Asus ROG G701VIK BA044T 27.999 kroner
Alienware 13 R3 16.490 kroner
MSi GS73VR-7RF 19.690 kroner
HP Omen 17 w203no 15.990 kroner
Razer Blade 19.000 kroner

Læs også:

Dit digitale bibliotek

Hvordan skal man lagre sine digitale mediefiler for let at kunne afspille dem på computer, tablet og i hjemmebiografen? Netværksharddisken er svaret.

Fleksibel og enkel

Linkstation gør hvad den skal, men skiller sig ikke ud, hverken positivt eller negativt.

Billig, men støjende

En billig netværksdisk som håndterer det mest nødvendige, men som har nogle mangler.

Hurtig og let tilgængelig

Let installation og nem log-in fra nettet og smartphone til en god pris.

Avanceret, men begrænset

Et hav af funktioner, men moderat ydelse og mærkelige begrænsninger trækker indtrykket ned.

Hurtig og spækket med funktioner (specielt anbefalet)

Når man har installeret ReadyNAS er den både brugervenlig og rig på finesser.

Pæn og hurtig (bedst i test)

Trods alle funktionerne er den let at bruge og har udmærket ydelse.

Hurtig og billig (bedste køb)

Som en billig løsning til sikkerhedskopiering og medielagring er My Book aldeles udmærket.

Battle: Wii vs. Move vs. Kinect

Det tog sin tid, men Microsoft og Sony er endelig kommet ud af starthullerne, og har meldt deres ankomst i arenaen. Kampen om den bevægelsesfølsomme styreform kan endelig begynde, og det er på tide at finde ud af, om Sony, Microsoft eller Nintendo har trukket det længste strå i kampen om gamernes gunst.

I denne testen finner du:

MSi GS73VR-7RF Stealth Pro
Lækker skærm og slankt design gør MSi’en til en lækker, men kostbar fornøjelse.
The New Razer Blade 2016
Er du glad for MacBooks, vil du med garanti sætte pris på Razer Blade.
Acer Predator 17X GX-792
Acers bud på en dræbermaskine oser af luksus og æder dine spil til morgenmad.
Alienware 13 R3
Man kan godt blive lun på Alienware, selv om designet er lidt skævt.
HP Omen 17 w203no
Fornuftige, gennemtænkte kompromiser giver en maskine, der leverer meget for færre penge.
Asus ROG G701VIK BA044T
Asus satser benhårdt på ydelsen, hvilket presser pris og vægt i vejret.

På forsiden nå

6 trådløse fitnesspropper

Ikke alle ser det som en fest at trække deres korpus hen til det lokale fitnesscenter for at forbrænde kalorier....

Focal Kanta No.2

Når jeg hører ordet high-end, tænker jeg tre ting: Bedre lyd, end de fleste kan drømme om; dyrere, end næsten...

Annihilation

Annihilation er ikke nogen letfordøjelig film, og den er heller ikke velegnet til tanketom popcornunderholdning en fredag aften. Men både...

Olympus PEN E-PL9

For mange er størrelsen på kameraet afgørende. Hvis det er for stort og tungt, betyder det ofte, at det ikke...

5 streaming-forstærkere

For mange har mobiltelefonen taget over som hovedkilde, når musik skal lægge stemningen derhjemme. Folk, der går op i lydkvalitet,...

The Man With the Iron Heart

Tyskeren Reinhard Heydrich (Clarke) kom ind i nazistpartiet gennem sin meget overtalende kone (Pike). Himmler udpegede ham hurtigt til leder...

Klipsch Heritage HP-3

Hovedtelefoner til 13.000 kroner er ikke hverdagskost. Endnu mere specielt er det, at de kommer fra en producent, der ikke...
annonse
annonse
annonse
annonse