annonse
annonse

4 digitalkonvertere

Suveræn streaming med DAC

Her er fire digitalkonvertere, der hæver lydkvaliteten af streamet musik til næste niveau.

Det er ikke så underligt, at de gamle musikformater er bukket under et efter et. For hvad skulle kunne hamle op med at have millioner af sange lige ved hånden?

Før i tiden, hvis man var træt af Bruce Springsteen og f.eks. ville høre lidt Tjajkovskij, dykkede man ned i pladesamlingen og bladrede frem til den klassiske sektion. Som selvfølgelig var ordnet alfabetisk efter, hvad dirigenten havde fået til middag den dag. Når indspilningen endelig var fundet, var det på med filthandskerne, pladen ud af hylsteret, blæse to gange på den, kaste lidt salt over skulderen for at afværge ridser og placere nålen på pladen med rystende hånd.

Intet under, at vinylskiverne måtte give fortabt over for de digitale cd’er, der bare skulle møde op for at erobre musikverdenen. Ingen ridser og ingen skratten. Det eneste problem var, at alle ens cd’er nu lå strøet ud over gulvet, fordi man havde skiftet fra den ene til den anden efter at have hørt højst en hel sang på hver, når det nu var så let at springe mellem numrene.

Streaming tager over
I vores moderne tidsalder, hvor vi nærmest er neurologisk forbundet til internettet, er vi færdige med de fysiske stenalderformater (undtagen de af os, der stadig er indlagt på hi-fi-plejehjemmet). I stedet får vi musikken som direkte indsprøjtning fra luften.

Det har aldrig været lettere at finde sin yndlingsmusik – det være sig the Boss, the King of Rock, the Man in Black eller the Queen of Soul. De kommer alle  sammen flyvende gennem luften ved et knaptryk for at redde os fra hverdagens trummerum.

Det eneste, det har kostet os – og det kan Robert Johnson skrive under på – er vores sjæl. Den lydmæssige. For det første har Mr. MP3 og hans mange fætre gjort alt for at suge livskraften ud af musikken. For det andet – og endnu vigtigere – er meget af det udstyr, der anvendes til at streame musik, omtrent lige så godt for lydkvaliteten som asbest er for indeklimaet.

En stor del af problemet er de begrædelige indbyggede digitalkonvertere (DAC’er), hvis opgave er at forvandle det digitale signal til analog elektricitet, som forstærkeren og derefter højttalerne kan forstå.

Løsningen
Men her kommer den gode nyhed: Det er let at gøre noget ved! Uanset om du foretrækker at styre musikken fra pc, smartphone eller ekstern medieafspiller, så kan det digitale lydsignal tappes fra kilden, før den når at gøre noget forkert, og sendes igennem en digitalkonverter, der gør et ordentligt stykke arbejde med at konvertere det fra digitalt til analogt, inden det fortsætter til stereoanlægget i stuen.

Tænk på det som hi-fi-anlæggets svar på en bypass-operation!

YBA WD202

Test af YBA_WD202 på Lyd og Billede
Det første, man bemærker ved YBA WD202, er det lækre chassis i børstet sort aluminium. Meget lækkert lavet, og det gør, at produktet ser dyrere ud, end det egentlig er. Også fjernbetjeningen er i tillidsvækkende aluminium og ligger rigtig godt ...
Læs hele testen her

Musical Fidelity V90-DAC

Test af Musical-Fidelity-V90-DAC på Lyd & Billede
V90-DAC er en lille, smart digitalkonverter. Det er en videreudvikling af den fantastisk vellydende – men noget så grimme – V-DAC, og nu er udseendet også bragt i orden. Borte er den mørkegrå farve og graffiti-skriften; i stedet kommer V90-versionen ...
Læs hele testen her

Hegel HD12

Test af Hegel_HD12 i Lyd & Billede
Hvis man studser over, at prisen er steget med en tusindkroneseddel i forhold til forgængeren, HD11, så er det, fordi HD12 har fået variabelt lydniveau, og for første gang ser vi hovedtelefon-udgang på en Hegel-DAC, specielt udviklet til at kunne ...
Læs hele testen her

Arcam airDAC

Test af Arcam_airDAC på Lyd & Billede
Den mest spændende funktion i airDAC fra Arcam er utvivlsomt AirPlay. Ved at koble digitalkonverteren til hjemmenetværket – enten trådløst eller med kabel – tilføres AirPlay-funktionalitet til dit eksisterende stereoanlæg. Undertegnede gætter på, at når du har opdaget, hvor praktisk ...
Læs hele testen her