annonse
annonse
annonse

test: Audio Research VT80

Den perfekte partner

Forbløffende klangrigdom fra en forstærker med enestående kvaliteter.

Måske den mest vellydende rørforstærker i sin klasse. Autobias og mulighed for KT150-rør er kæmpebonusser.
De fysiske dimensioner kan være en udfordring.

Som partner til Audio Researchs forforstærker i Foundation-serien er den et oplagt valg. Sammen er LS28 og VT80 en yderst vellykket kombination af rørforstærkere.

Det virker måske usandsynligt, at en forstærker med så gammeldags teknologi kan lyde så forbandet godt, men jeg tillader mig at mene, at hvis man ikke har hørt high-end-rør i et anlæg, så har man ikke levet.

Få er så synonyme med vakuumrør som netop Audio Research. De har haft næsten 50 år til at perfektionere teknologien, og deres – håndbyggede – produkter anses af kendere for at være noget af det fineste, der laves.

Den åbne VT80 (og VT80SE med KT150-rør) er blandt de bedste, vi har testet. En kraftig 75 watt effektforstærker med KT120-rør og autobias af strømmen til rørene, minimalistisk designet i Italien.

Det er naturligt at sammenligne den med andre effektforstærkere i samme klasse, der også anvender vakuumrør i udgangstrinet. Såsom den billigere McIntosh MC275, men også den dyrere Reference 75 SE fra Audio Research selv.

Udgange til 4 og 8 ohm højttalere. (Foto: Audio Research)

Autobias

Som alle rørforstærkere afgiver VT80 mere varme end en almindelig transistorforstærker, men den behøver ingen støjende blæser for at holde temperaturen i skak. Den leveres med et bur, der kan placeres over rørene for at beskytte dem, men man behøver ikke at have det på.

Chassiset er relativt stort. Hvor en MC275 kan sniges ind næsten overalt, skal VT80 have mere plads. Dybden på næsten en halv meter gør, at den ikke kan være i en reol, og der skal helst være lidt luft omkring den af hensyn til kølingen.

Men ellers er den let at leve med. Med et minijack-kabel kan strømmen betjenes med fjernbetjeningen – via en Audio Research forforstærker – og man behøver ikke at bekymre sig om, hvorvidt bias-strømmen til rørene er korrekt.

Den regulerer den strøm, der tilføres spændingen på rørene, helt af sig selv. Også hvis man skifter dem ud med nye eller erstatter de fire KT120-rør med mere potente KT150-rør. Det er de samme rør, der som standard sidder i VT80SE, som ellers er magen til VT80.

Jeg testede forstærkeren sammen med forforstærkeren LS28 i samme serie, men prøvede den også med McIntosh C2600. Der ligeledes er en rørforstærker.

Lynhurtig og fokuseret

Resultatet blev meget det samme, hvilket leder mig til at tro, at den ikke er så følsom i forhold til forforstærkeren, så længe udgangsimpedansen og indgangsfølsomheden ikke kompromitteres.

Lydmæssigt er den som Ginger Rodgers for Fred Astaire – en perfekt partner til LS28 – og mere om lyden finder du i testen af den og VT80 sammen. Jeg ville absolut overveje den, hvis 75 watt er nok, og man elsker den rene klang og de lynhurtige transienter, forstærkeren har.

Audio Research VT80 har egentlig ingen andre mangler, end at for nogle er 75 watt effekt ikke nok. Lyden er der ikke noget at udsætte på. Den hører definitivt til i high-end-klassen.

Som partner til Audio Researchs forforstærker i Foundation-serien er den et oplagt valg. Sammen er LS28 og VT80 en yderst vellykket kombination af rørforstærkere. Det virker måske usandsynligt, at en forstærker med så gammeldags teknologi kan lyde så forbandet godt, men jeg tillader mig at mene, at hvis man ikke har hørt high-end-rør i et anlæg, så har man ikke levet. Få er så synonyme med vakuumrør som netop Audio Research. De har haft næsten 50 år til at perfektionere teknologien, og deres – håndbyggede – produkter anses af kendere for at være noget af det fineste, der laves. Den åbne VT80 (og VT80SE med KT150-rør) er blandt de bedste, vi har testet. En kraftig 75 watt effektforstærker med KT120-rør og autobias af strømmen til rørene, minimalistisk designet i Italien. Det er naturligt at sammenligne den med andre effektforstærkere i samme klasse, der også anvender vakuumrør i udgangstrinet. Såsom den billigere McIntosh MC275, men også den dyrere Reference 75 SE fra Audio Research selv. [caption id="attachment_71678" align="alignnone" width="930"] Udgange til 4 og 8 ohm højttalere. (Foto: Audio Research)[/caption]

Autobias

Som alle rørforstærkere afgiver VT80 mere varme end en almindelig transistorforstærker, men den behøver ingen støjende blæser for at holde temperaturen i skak. Den leveres med et bur, der kan placeres over rørene for at beskytte dem, men man behøver ikke at have det på. Chassiset er relativt stort. Hvor en MC275 kan sniges ind næsten overalt, skal VT80 have mere plads. Dybden på næsten en halv meter gør, at den ikke kan være i en reol, og der skal helst være lidt luft omkring den af hensyn til kølingen. Men ellers er den let at leve med. Med et minijack-kabel kan strømmen betjenes med fjernbetjeningen – via en Audio Research forforstærker – og man behøver ikke at bekymre sig om, hvorvidt bias-strømmen til rørene er korrekt. Den regulerer den strøm, der tilføres spændingen på rørene, helt af sig selv. Også hvis man skifter dem ud med nye eller erstatter de fire KT120-rør med mere potente KT150-rør. Det er de samme rør, der som standard sidder i VT80SE, som ellers er magen til VT80. Jeg testede forstærkeren sammen med forforstærkeren LS28 i samme serie, men prøvede den også med McIntosh C2600. Der ligeledes er en rørforstærker.

Lynhurtig og fokuseret

Resultatet blev meget det samme, hvilket leder mig til at tro, at den ikke er så følsom i forhold til forforstærkeren, så længe udgangsimpedansen og indgangsfølsomheden ikke kompromitteres. Lydmæssigt er den som Ginger Rodgers for Fred Astaire – en perfekt partner til LS28 – og mere om lyden finder du i testen af den og VT80 sammen. Jeg ville absolut overveje den, hvis 75 watt er nok, og man elsker den rene klang og de lynhurtige transienter, forstærkeren har. Audio Research VT80 har egentlig ingen andre mangler, end at for nogle er 75 watt effekt ikke nok. Lyden er der ikke noget at udsætte på. Den hører definitivt til i high-end-klassen.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede f&aringr du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Audio Research VT80
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Type: Effektforstærker
Effekt: 2 x 75 W
Indgange: Balancerede og ubalancerede
Bestykning: 2 x 6H30-rør og 4 x KT120 udgangsrør
Mål og vægt: 48,3 x 26,2 x 46,8 cm / 20,7 kg
Web: psaudio.dk

Pris: 72000,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.

Test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.

Test
Audeze Mobius

Ud af hovedet-oplevelse

Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

anmeldelse
Velvet Buzzsaw

Kunstnerisk mord

Et relativt mislykket genremiks mellem ironisk satire og slasher-film.

Gruppetest
6 trådløse hovedtelefoner

Seriøs trådløs lyd

Hovedtelefoner til dig, der tager lydkvalitet alvorligt, men ikke har lyst til at blive totalt ruineret.

Udendørs og indbyggede højttalere fra Sonos

Serien, der er produceret sammen med Sonance, er især egnet til den nye Amp.

Gruppetest
5 budget-pickupper

Den vigtigste del

En ny og bedre pickup er den enkleste og bedste løsning til bedre lyd.

De første billeder fra Lumix S1R

Vi har fotograferet med Panasonics nye flagskib, som kan tage billeder på op til 187 megapixel!

Hovedtelefoner til skydespil

Logitech har udviklet en helt ny lydteknologi specielt til skydespil.

Test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dværganlæg udfordrer Sonos-højttalere og soundbars på deres hjemmebane.

Flere Pentax-objektiver

Mens vi venter på nye kameraer, kan vi glæde os over to nye vidvinkelobjektiver.

Gruppetest
5 premium gaming laptops

Fem af de seje

Der skal godt grej til, når der skal games. Vi har haft fem laptops, der ikke stikker op for bollemælk, med på slagmarken.

Test
Marantz NA6006

Fin afspiller med en vigtig mangel

Denne netværksafspiller er nem i brug, kan spille det meste og lyder fantastisk. Men de, der streamer højopløst, vil blive skuffet.