annonce
annonce

test: Audio Research VT80

Den perfekte partner

Forbløffende klangrigdom fra en forstærker med enestående kvaliteter.

Måske den mest vellydende rørforstærker i sin klasse. Autobias og mulighed for KT150-rør er kæmpebonusser.
De fysiske dimensioner kan være en udfordring.

Som partner til Audio Researchs forforstærker i Foundation-serien er den et oplagt valg. Sammen er LS28 og VT80 en yderst vellykket kombination af rørforstærkere.

Det virker måske usandsynligt, at en forstærker med så gammeldags teknologi kan lyde så forbandet godt, men jeg tillader mig at mene, at hvis man ikke har hørt high-end-rør i et anlæg, så har man ikke levet.

Få er så synonyme med vakuumrør som netop Audio Research. De har haft næsten 50 år til at perfektionere teknologien, og deres – håndbyggede – produkter anses af kendere for at være noget af det fineste, der laves.

Den åbne VT80 (og VT80SE med KT150-rør) er blandt de bedste, vi har testet. En kraftig 75 watt effektforstærker med KT120-rør og autobias af strømmen til rørene, minimalistisk designet i Italien.

Det er naturligt at sammenligne den med andre effektforstærkere i samme klasse, der også anvender vakuumrør i udgangstrinet. Såsom den billigere McIntosh MC275, men også den dyrere Reference 75 SE fra Audio Research selv.

Udgange til 4 og 8 ohm højttalere. (Foto: Audio Research)

Autobias

Som alle rørforstærkere afgiver VT80 mere varme end en almindelig transistorforstærker, men den behøver ingen støjende blæser for at holde temperaturen i skak. Den leveres med et bur, der kan placeres over rørene for at beskytte dem, men man behøver ikke at have det på.

Chassiset er relativt stort. Hvor en MC275 kan sniges ind næsten overalt, skal VT80 have mere plads. Dybden på næsten en halv meter gør, at den ikke kan være i en reol, og der skal helst være lidt luft omkring den af hensyn til kølingen.

Men ellers er den let at leve med. Med et minijack-kabel kan strømmen betjenes med fjernbetjeningen – via en Audio Research forforstærker – og man behøver ikke at bekymre sig om, hvorvidt bias-strømmen til rørene er korrekt.

Den regulerer den strøm, der tilføres spændingen på rørene, helt af sig selv. Også hvis man skifter dem ud med nye eller erstatter de fire KT120-rør med mere potente KT150-rør. Det er de samme rør, der som standard sidder i VT80SE, som ellers er magen til VT80.

Jeg testede forstærkeren sammen med forforstærkeren LS28 i samme serie, men prøvede den også med McIntosh C2600. Der ligeledes er en rørforstærker.

Lynhurtig og fokuseret

Resultatet blev meget det samme, hvilket leder mig til at tro, at den ikke er så følsom i forhold til forforstærkeren, så længe udgangsimpedansen og indgangsfølsomheden ikke kompromitteres.

Lydmæssigt er den som Ginger Rodgers for Fred Astaire – en perfekt partner til LS28 – og mere om lyden finder du i testen af den og VT80 sammen. Jeg ville absolut overveje den, hvis 75 watt er nok, og man elsker den rene klang og de lynhurtige transienter, forstærkeren har.

Audio Research VT80 har egentlig ingen andre mangler, end at for nogle er 75 watt effekt ikke nok. Lyden er der ikke noget at udsætte på. Den hører definitivt til i high-end-klassen.

Som partner til Audio Researchs forforstærker i Foundation-serien er den et oplagt valg. Sammen er LS28 og VT80 en yderst vellykket kombination af rørforstærkere. Det virker måske usandsynligt, at en forstærker med så gammeldags teknologi kan lyde så forbandet godt, men jeg tillader mig at mene, at hvis man ikke har hørt high-end-rør i et anlæg, så har man ikke levet. Få er så synonyme med vakuumrør som netop Audio Research. De har haft næsten 50 år til at perfektionere teknologien, og deres – håndbyggede – produkter anses af kendere for at være noget af det fineste, der laves. Den åbne VT80 (og VT80SE med KT150-rør) er blandt de bedste, vi har testet. En kraftig 75 watt effektforstærker med KT120-rør og autobias af strømmen til rørene, minimalistisk designet i Italien. Det er naturligt at sammenligne den med andre effektforstærkere i samme klasse, der også anvender vakuumrør i udgangstrinet. Såsom den billigere McIntosh MC275, men også den dyrere Reference 75 SE fra Audio Research selv. [caption id="attachment_71678" align="alignnone" width="930"] Udgange til 4 og 8 ohm højttalere. (Foto: Audio Research)[/caption]

Autobias

Som alle rørforstærkere afgiver VT80 mere varme end en almindelig transistorforstærker, men den behøver ingen støjende blæser for at holde temperaturen i skak. Den leveres med et bur, der kan placeres over rørene for at beskytte dem, men man behøver ikke at have det på. Chassiset er relativt stort. Hvor en MC275 kan sniges ind næsten overalt, skal VT80 have mere plads. Dybden på næsten en halv meter gør, at den ikke kan være i en reol, og der skal helst være lidt luft omkring den af hensyn til kølingen. Men ellers er den let at leve med. Med et minijack-kabel kan strømmen betjenes med fjernbetjeningen – via en Audio Research forforstærker – og man behøver ikke at bekymre sig om, hvorvidt bias-strømmen til rørene er korrekt. Den regulerer den strøm, der tilføres spændingen på rørene, helt af sig selv. Også hvis man skifter dem ud med nye eller erstatter de fire KT120-rør med mere potente KT150-rør. Det er de samme rør, der som standard sidder i VT80SE, som ellers er magen til VT80. Jeg testede forstærkeren sammen med forforstærkeren LS28 i samme serie, men prøvede den også med McIntosh C2600. Der ligeledes er en rørforstærker.

Lynhurtig og fokuseret

Resultatet blev meget det samme, hvilket leder mig til at tro, at den ikke er så følsom i forhold til forforstærkeren, så længe udgangsimpedansen og indgangsfølsomheden ikke kompromitteres. Lydmæssigt er den som Ginger Rodgers for Fred Astaire – en perfekt partner til LS28 – og mere om lyden finder du i testen af den og VT80 sammen. Jeg ville absolut overveje den, hvis 75 watt er nok, og man elsker den rene klang og de lynhurtige transienter, forstærkeren har. Audio Research VT80 har egentlig ingen andre mangler, end at for nogle er 75 watt effekt ikke nok. Lyden er der ikke noget at udsætte på. Den hører definitivt til i high-end-klassen.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 39 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Audio Research VT80
Pricerunner.dk er en kommerciel partner til lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Type: Effektforstærker
Effekt: 2 x 75 W
Indgange: Balancerede og ubalancerede
Bestykning: 2 x 6H30-rør og 4 x KT120 udgangsrør
Mål og vægt: 48,3 x 26,2 x 46,8 cm / 20,7 kg
Web: psaudio.dk

Pris: 72000,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Vær altid opdateret!

Fri adgang til Lyd & Billede digitalt i en måned

0,-