annonse
annonse
Marts 2017
AudioQuest DragonFly Black
Marts 2017
AudioQuest DragonFly Black

Test af: AudioQuest DragonFly Black og Red

Fantastisk lydforbedring

Hvis du elsker musik og er kræsen med lyd, så har du brug for en mikro-DAC som denne.

Lyd & Billede mener

Tydelig forbedring af lyden fra alle digitale lydkilder såsom mobiler og pc’er med USB. Så lille, at den kan være i en lomme, og Black er billig nok til, at den er alle pengene værd.
Understøtter kun musikfiler op til 24 bit/96 kHz. DragonFly Red er dobbelt så dyr som Black.
annonse

Har du tænkt over, at den smartphone, du har i lommen, kan give dig langt bedre lyd i hovedtelefonerne? Hvis svaret er nej, er du sandsynligvis ikke i målgruppen for AudioQuest DragonFly. Er svaret derimod ja – eller måske tjah – så skal jeg fortælle dig en hemmelighed:

En lille dims, der ligner en USB-nøgle, kan være ren balsam for dine kræsne ører. Især hvis du har investeret i dyre hørepropper eller hovedtelefoner. Så er du måske mere kræsen end de fleste og klart i målgruppen for en af disse løsninger til bedre lyd.

AudioQuest er bedst kendt som kabelproducent, men i 2012 tog de hi-fi-markedet med storm, da den første DragonFly kom. En lillebitte USB-DAC med indbygget hovedtelefonforstærker, der løftede lydkvaliteten fra enhver computer med Spotify, WiMP (nu Tidal) eller iTunes.

Men de fleste mennesker (hvem de så end er) bruger mobilen som musikafspiller, og en DragonFly er så strømkrævende, at den ikke har fungeret med smartphones.

Indtil nu.

DAC og hovedtelefonforstærker
De to nyeste udgaver af DragonFly fungerer glimrende i telefonens USB- eller Lightning-port. Bare tilslut en adapter, så har du en mikro-DAC, der også fungerer som hovedtelefonforstærker. Eller du kan slutte din bærbare til anlægget via DragonFlys mini-jack udgang.

Den sorte og den røde DragonFly er næsten ens. De gør det samme, men rent teknisk er der nogle forskelle, der er værd at være obs på. Begge understøtter selvfølgelig højopløste musikfiler op til 24 bit/96 kHz, og der er også understøttelse af MQA-filer på vej. Som allerede findes på Tidal, der var første ude med såkaldte Masters-albums i MQA-kvalitet.

(Foto: Producent)

En LED-lampe lyser “guldsmeden” op, og farven indikerer, hvilken opløsning lydfilen har. Jeg vil i øvrigt anbefale, at man følger AudioQuests guide til opsætning af pc’ens USB-port for at få den optimale lydkvalitet fra DragonFly.

De tekniske forskelle ligger i udgangsniveauet, digitalkonverteren og volumenkontrollens opbygning. DragonFly Black er den billigste og har 1,2 volt udgangsspænding, hvilket er nok til de fleste hovedtelefoner. Bortset fra de mest tungtdrevne.

DAC’en i Black er en 32 bit ESS kaldet 9010, som også anvendes i mange dyre stationære DAC’er, og den har analog volumenkontrol.

DragonFly Red har en større udgangsspænding på 2,1 volt, hvilket gør hovedtelefonforstærkeren både kraftigere og bedre i stand til at drive krævende hovedtelefoner. Her sidder der en 32 bit ESS 9016 DAC, som har lavere jitter-støj, og en 64 bit digital volumenkontrol (bit-perfect), der skal tilfredsstille selv de mest kræsne ører.

Red er også dobbelt så dyr som Black.

Fakta & Rating:
  • Type: Bærbar USB-DAC/hovedtelefonforstærker
  • Indgange: USB
  • Udgange: 1,2-2,1 V mini-jack
  • Mål: 12 x 19 x 62 mm
  Producent:
  Audioquest
  Pris:
  749,-
  Importør:

  Læs også:

  Billig i alle led

  Sjældent har det været så tydeligt, at prisen afspejler, hvad man får for sine penge.

  Letanvendelig allrounder

  Pladespilleren fra TEAC lyder, som den ser ud, og er et godt valg både æstetisk og lydmæssigt.

  Skinnet bedrager

  NAD giver konkurrenterne baghjul med en pladespiller, der har det lille ekstra.

  Den bedste på budget

  Rega viser, hvorfor de regnes for nr. et på markedet, når det gælder lyd for pengene.

  Plademesteren

  Gør noget ud af pladesamlingen med en grammofon, der også er et pænt møbel.

  Pladespillere for begyndere

  Har man et brændende ønske om at starte en pladesamling, så har man brug for en grammofon. Men hvilken?

  Kvalitet, helt enkelt

  McIntoshs billigste pladespiller skal ikke skues på hårene. I den bor der forbløffende meget kvalitet, også lydkvalitet.

  Djævelens lillebror

  Danske Gryphon nagler dig til væggen med en djævelsk god forstærker, måske den allerbedste i sin klasse.

  DAC med mange tricks

  PS Audios digitalkonverter er også en forforstærker med helt analoge kredsløb. Men det er først og fremmest digitalt, den stråler.

  Opfylder tre ønsker på én gang

  Rotel T14 er meget mere end en radio – den er også en avanceret netværksafspiller.

  Digital brobygger

  Hvis du vil beholde cd-samlingen, men er nysgerrig efter at prøve noget nyt, kan Marantz’ medieafspiller blive et “gateway drug” til streaming.

  Bundsolid vellyd

  Reloop fortjener opmærksomhed for deres pladespillere, simpelthen fordi man får meget for pengene.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  -

  Lyd & Billede

  Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt.