TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Auralic Aries Mini

Musikmaskinen der kan alt

Lyder godt, understøtter de fleste lydformater samt Tidal og har en simpel og overskuelig app.

Af / 06/06/2016 - 06:00
Auralic Aries Mini

Lyd & Billede mener

  • De allerfleste lydformater, også højopløste, kan afspilles fra en overskuelig brugerflade. Her er både AirPlay, Bluetooth og streaming fra Tidal. Indbygget digitalkonverter og mulighed for at indsætte en harddisk er prikken over i’et.
  • Der kan komme korte udfald i lyden, når man rører ved afspilleren. Kommer man også til at røre USB-nøglen, når den sidder i, kan afspilleren miste kontakten og skal bruge nogle sekunder på at synkronisere biblioteket igen.

Aries Mini fra kinesiske Auralic er en lille musikafspiller, der kobles til hjemmenetværket enten via Ethernet-kabel eller Wi-Fi. For bedst mulig stabilitet anbefales kabel, men hvis du vil bruge den trådløst, så sørg for at have en god router. Auralics app Lightning DS guider dig nemt gennem tilslutning til routeren.

Over netværket kan Aries Mini streame musik fra streaming-tjenesten Tidal, og senere vil den også understøtte det nye højopløste musikformat MQA. Da afspilleren er henvendt til hi-fi-interesserede, har man ikke prioriteret understøttelse af Spotify, men med AirPlay kan iPhone- og iPad-brugere nemt sende lyden trådløst til afspilleren, uanset hvilken musiktjeneste man benytter.

Android- og Windows-telefoner skal bruge en tredjeparts-app for at anvende AirPlay.

Musik lagret på en pc får man adgang til ved at installere en DLNA-program på den. Så kan man også afspille højopløste musikfiler. Hvis man ikke er så optaget af højopløst lyd, kan man bruge iTunes og tilslutte med AirPlay. En langt mere underholdende måde at sende musikken fra pc’en på er med tredjepartsprogrammet Roon kombineret med AirPlay, som har en langt mere overskuelig brugerflade.

De to USB-indgange på bagsiden kan læse næsten alle typer musikfiler fra USB-stick eller ekstern harddisk. Indvendig er der også plads til at installere en intern 2,5 tommers harddisk eller SSD. Når det er gjort, dukker den op på en netværkstilsluttet pc eller Mac som en netværks-harddisk, hvorpå man bare kan kopiere den ønskede musik over på den. Det kan også gøres fra Auralics app.

Annonce

Internetradio er der også, og med den seneste opdatering af betjenings-softwaren (firmware) kan både radio og al anden musik pauses og startes med den midterste knap på fronten af selve afspilleren. De to andre justerer volumen op og ned.

 

Tilslutning

Ud over de to USB-stik finder man en analog stereolydudgang på bagsiden samt en koaksial og en optisk digitaludgang for tilslutning af ekstern DAC, hvis man vil opgradere til endnu bedre lyd.

Strømforsyningen er af den ekstern type, og det er muligt at opgradere til en bedre strømforsyning med lavere støjniveau, hvilket skulle forbedre lyden yderligere.

Med alle tilslutninger i brug bliver det småt med pladsen bagpå – ud over at vægten hurtigt kan få den lette boks til at stejle.
Med alle tilslutninger i brug bliver det småt med pladsen bagpå – ud over at vægten hurtigt kan få den lette boks til at stejle. Geir Gråbein Nordby

 

Brugervenlighed

Jeg kan lide god Auralics app. Den har en separat brugerflade til musiktjenesten Tidal, der ikke er helt så grafisk imponerende som Tidals egen, men som fungerer fint. Man får såvel egne playlister og favoritartister som redaktionelle anbefalinger. Skal man derimod lave eller redigere spillelister, gøres det i Tidals egen app, og ændringerne vises straks i Auralic-app’en.

Afspilning af musikfiler over netværket eller fra USB-stick går også fint. Klikker man på en sang, starter den med det samme, og hvis man holder den inde, kan man vælge at spille den som den næste eller sidste. Dermed kan man sagtens lave en spilleliste til festen på forhånd, mens små justeringer kan foretages undervejs uden at skulle starte forfra. Jeg kan også godt lide, at opløsningen på musikfilerne vises i app’en.

Noget, der trækker ned på indtrykket, er til gengæld, at vores testeksemplar af Aries Mini har problemer med statisk elektricitet. Vores testrum på redaktionen har et væg-til-væg tæppe, der lader fodtøjet op, og lyden kan nemt få et lille udfald, når man sætter hånden på afspillerens bagside.

Hvis man kommer til at røre ved en tilsluttet USB-stick, kan man også risikere, at afspilleren mister kontakten med musikken, og man må bruge nogle sekunder på at synkronisere musikbiblioteket igen.

Det vil være dobbelt irriterende, hvis det sker med en harddisk, der indeholder store mængder af musik. Det må betyde dårlig afskærmning et eller andet sted, og heldigvis er der ikke mange produkter, der har dette problem. Hvorvidt den dyrere strømforsyning vil afhjælpe det, ved jeg ikke.

Auralic Aries Mini har både digitale og analoge udgange. Med to USB-stik kan der afspilles fra både memory stick og harddisk, og man kan vælge imellem kablet og trådløs netværkstilslutning. Bemærk det velordnede indre, hvor analoge og digitale indgange er adskilt i hver sin sektion.
Auralic Aries Mini har både digitale og analoge udgange. Med to USB-stik kan der afspilles fra både memory stick og harddisk, og man kan vælge imellem kablet og trådløs netværkstilslutning. Bemærk det velordnede indre, hvor analoge og digitale indgange er adskilt i hver sin sektion. Geir Gråbein Nordby

 

Lyder større end den ser ud

Hvis man lader enheden være i fred, byder den derimod på gode musikalske oplevelser. Den flotte ballade “Done Wrong” med Ani DiFranco er virkelig smuk, når den får lov til at folde sig ud. I 24 bit/88,2 kHz remastered version er lydbilledet større, og der er mere gennemslagskraft i bassen end på cd-versionen.

Det får Aries Mini overbevisende frem, når den er sluttet til forstærkersættet Hegel P30 og to H30 med et par Dynaudio Contour S3.4 LE for enden af signalkæden. Lyden af guitaren er stor og breder sig ud i rummet, mens slide-røret glider klangfuldt hen over strengene. Anis hjertesorg er gribende og tæt på at fremkalde gåsehud.

Synthpop-gruppen Kate Boy fra Stockholm forstår at lave beats, og med de seje rytmer på “Northern Lights” i 24 bit versionen er det bare at skrue op og trykke den af. Aries Mini gengiver basrytmerne med et godt punch, og lydbilledet er stort nok til, at man aldrig sætter spørgsmålstegn ved det, man hører. Det lyder både velafbalanceret og nærværende.

(Foto: Producent)
Geir Gråbein Nordby

 

Mod større ting

Hvis vi sammenligner med den tilsvarende prissatte Marantz NA6005, som vandt vores test af trådløse netværksafspillere i Lyd & Billede #10 2015, ser Aries Mini noget klejn ud. Marantz’ afspiller er nemlig i fuld 43 cm hi-fi-størrelse og desuden omgivet af et tillidsvækkende aluminiumkabinet, og den har hovedtelefonudgang på fronten.

Men det betyder ikke så meget i det store og hele, og lydmæssigt er de to afspillere temmelig ens. De har begge en klang, der hælder mod det varme, og de formår at fænge.

Auralics app Lightning DS har separat brugerflade til Tidal. Det virker godt, og her får man også adgang til redaktionelle spillelister.
Auralics app Lightning DS har separat brugerflade til Tidal. Det virker godt, og her får man også adgang til redaktionelle spillelister.

Efter megen lytning frem og tilbage tror jeg dog, at Marantz’ afspiller har noget mere opløsning i toppen. Mere luft, så bækkener skinner mere og strygere i klassisk musik får mere luft og plads omkring sig. Men Aries Mini har en bedre app, og i det daglige er den simpelthen mere brugervenlig.

Sluttet til en ekstern digitalkonverter – såsom Hegel HD12 – vokser lyden endnu mere. Der bliver mere stille mellem tonerne – det, man kalder en sort baggrund bag musikken, så tonerne står bedre frem. Forskellen mellem to violiner understreges bedre, og der tilføres mere luft. Afstanden mellem højttalerne opleves som større; ja, det er faktisk, som om højttalerne simpelthen forsvinder ud af lydbilledet, og lyden hænger vægtløs i rummet.

Tidals playlister præsenteres pænt og enkelt i app’en.
Tidals playlister præsenteres pænt og enkelt i app’en.

Ulempen ved en ekstern DAC er, at vi i testperioden ikke har kunnet få lyd fra DSD-filer. DSD kan ikke overføres via koaksialt eller optisk kabel, men der er en funktion i Lightning DS-app’en, som kan konvertere DSD til PCM, så man i det mindste får lyd fra den slags filer. Vi har dog ikke fået det til at fungere, og i så fald må man bruge de analoge udgange og dermed den interne DAC. Det vil de fleste nok gøre alligevel.

Sådan ser Tidals hovedmenu ud i Auralic-app’en.
Sådan ser Tidals hovedmenu ud i Auralic-app’en.
Et musikbibliotek på USB-stick eller netværks-harddisk er pænt organiseret – med ikoner, hvis de er tilgængelige.
Et musikbibliotek på USB-stick eller netværks-harddisk er pænt organiseret – med ikoner, hvis de er tilgængelige.

Konklusion

Auralic Aries Mini er en potent lille netværksafspiller, der understøtter mange musikformater – også de mest højopløste. Den har en brugervenlig app, som alle i husstanden burde kunne finde ud af, og brugerfladen fungerer ganske godt på musiktjenester som Tidal. Hvis du installer en 2,5 tommers harddisk, kan al din musik lægges ind på den, så du får en endnu mere glat brugeroplevelse.

Lyden er rigtig god. Mange af musikkens klanglag kommer frem, og rytmerne har power og god dynamik. Man kan få endnu mere lydkvalitet ud af afspilleren med en ekstern digitalkonverter, men den lyder fint i sig selv.

Vores testeksemplar var dog ikke begejstret for statisk elektricitet og gav indimellem udfald i lyden, hvis vi rørte ved den under afspilning.

 

Om konstruktionen

Den indbyggede digitalkonverter kommer fra velrenommerede ESS – nærmere bestemt en Sabre 9018K2M, som egentlig er møntet på high-end smartphones og bærbare musikafspillere. Med Aries Minis beskedne fysiske mål og uden store strømkomponenter indeni kan det virke fornuftigt at vælge sådan en løsning, og DAC’en understøtter musikfiler helt op til 32 bit/384 kHz opløsning samt DSD op til 11,2 MHz.

For at kunne håndtere store musikfiler med hurtighed og præcision er afspilleren udstyret med en quad-core processor samt 4 gigabyte cache-hukommelse, hvilket er nok til at indlæse og tidskorrigere selv de mest højopløste musikfiler. Det gøres for at reducere timing-fejl i det digitale signal (jitter).

Det, Aries Mini mangler i forhold til storebrødrene Aries og Aries LE, er en såkaldt femto-clock fra IDT. Det vil sige, at clock’en er inddelt i fem moduler, hvilket i teorien skulle reducere jitter helt ned til 0,5 pikosekunder (billiontedele af et sekund). En mere simpel digital signalprocessor (DSP) fjerner også storebrødrenes mulighed for DSD-opsampling og rumkorrektion.

Til gengæld har Aries Mini altså indbygget digitalkonverter og er den eneste, der kan huse en 2,5 tommers harddisk eller SSD.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonse

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget

High-end i sværvægtsklassen

Kompromisløs lyd i lommen

Total kontrol

Her er Denons løsning på Sonos-kaosset