annonse
annonse
annonse

Electrocompaniet ECG-1

Oktober 2015Electrocompaniet ECG-1
Oktober 2015Electrocompaniet ECG-1

Norsk pladespiller-mirakel

Det er ikke grammofoner, Electrocompaniet er kendt for, men det kan ændre sig med deres første pladespiller. Nogensinde.

Plus
Dejlig varm og stor lyd med masser af klangfarver og dynamik. Solid konstruktion med simpel betjening og tiltalende design.
Minus
Ikke helt så fokuseret og detaljeret som rivalerne i denne klasse.

Man kan undre sig over, at det skulle tage norske Electrocompaniet over fyrre år at lancere deres første pladespiller. Siden starten i 1972 og frem til i dag er der solgt millioner af pladespillere. I de seneste år har grammofonen som bekendt fået en renæssance, og salget er steget. Ikke til de store højder, men nok til at Electrocompaniet – som er bedst kendt for vellydende forstærkere – har taget sig tid til at lave deres egen pladespiller, Electrocompaniet ECG-1. Hvor G’et står for Gramophone.

På høje tid, vil nogen sige. Alt for sent, vil andre sige, mens atter andre vil tage det med et skuldertræk. Der er jo så mange gode pladespillere derude. Hvorfor skulle den her være bedre?

Kynikere blandt vinyl-entusiaster vil nok alligevel holde øje med, hvad anmelderne mener om ECG-1 – om ikke andet, så for at få deres formodninger bekræftet. Eller deres fordomme.

Electrocompaniet går ind på et benhårdt marked her. Der er mange, der gerne vil sælge pladespillere til 30.000 kroner. I samme prisklasse finder vi f.eks. grammofoner fra Clear Audio, Acoustic Solid, Avid, Pro-Ject, Michell, Thorens og ikke mindst Rega, hvis RP8 er en direkte konkurrent til ECG-1.

 

Japansk arm

Electrocompaniets pladespiller er norsk udviklet – designet i samme ånd som de klassiske Electrocompaniet-forstærkere – og udstyret med en japansk Jelco SA-750EB tonearm. En kritikerrost 10 tommers arm med svagt S-sving, oliedæmpet lift, aftageligt pickup-hoved (headshell) samt azimut- og højdejustering.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Præcis som entusiasterne kan lide det.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Op til 78 rpm hastighed.

Pladespilleren er solidt bygget med to akrylplader på over og under en aluminiumskive. Den asynkrone 24 volt motor er monteret på sin egen base, fysisk afkoblet fra afspilleren, og driver akryltallerkenen via en gummirem.

ECG-1 kommer ikke med pickup’en monteret. Den ligger nemlig i en lille trækasse for sig og har brug for en rolig hånd for at komme på plads. Hvis man ikke er fortrolig med montering og justering af pickup’er, er det klogt at overlade det til de kyndige hænder i butikken.

Betjeningen er såre simpel, og pladespilleren har knapper til hastigheder fra 33 1/3 til 78 rpm. Den har også aftageligt lydkabel, med jordforbindelse og fempolet tonearm-plug i den ene ende, men leveres ikke med støvhætte eller filtmåtte. En måtte er ikke nødvendigt, mener Electrocompaniet, da akryltallerkenen dæmper vinylet bedre. Men her er der plads til at eksperimentere med måtter af forskellig slags.

Den medfølgende pickup er lavet for Electrocompaniet af Soundsmith i USA. Den er baseret på deres Zephyr-model med MMC-teknologi (Moving Micro Cross), hvor den bevægelige masse er lavere end i almindelige MM-pickup’er (Moving Magnet). Det giver pickup’en med sin stive nålearm af bor udgangsspænding nok til, at den kan anvendes i alle pladespiller-indgange til MM. Med MC-pickup’ens hurtige transienter og ditto dynamik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jelco-armen er rigtig godt bygget til prisen. Under tommelskruen er der et kammer, hvor man fylder dæmpeolie på. Den slags ses normalt ikke i denne prisklasse.

 

Det bedste fra begge verdener

Pladespilleren har ingen dæmpning ud over sin masse på 13 kg. Det stiller krav til underlaget. Man sætter den ikke i en vakkelvorn IKEA-reol, men på en stiv hylde eller et ditto bord i vater. Trods optimal placering er der lidt lavfrekvent mikrofonstøj fra afspilleren. Især hvis den står tæt på højttalerne.

Her er der også plads til at eksperimentere med underlaget, men bløde, absorberende fødder er ikke det rigtige til ECG-1. Hvis du alligevel skal købe ekstraudstyr, så kig hellere efter hårde eller semihårde underlag eller fødder. Såsom Sort Kones eller Soundcare-fødder.

ECG-1’s styrke ligger i en vellykket synergi mellem pladespiller, arm og pickup, og Electrocompaniet er lykkedes godt med sammensætningen af denne pladespiller, som har kvaliteter, der ikke står tilbage for andre modeller i samme prisklasse. Den måske hårdeste rival – Rega RP8 med Apheta MC-pickup – spiller med skarpere fokus og større detaljerigdom, men har ikke ECG-1’s varme og fyldige klang.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
En temmelig speciel pickup, men den passer til alle pladespiller-indgange.

Lydbilledet er stort og kan let fylde rummet. Bassen er tung uden at være træg, og klangen er varm og behagelig, men ikke ufokuseret. Med Dire Straits’ klassiske Love Over Gold på akryltallerkenen flyder lyden af klaveret og Mark Knopflers akustiske guitar uanstrengt ud i rummet. Bastransienterne får en herlig tyngde, der løfter realismen i lydbilledet. Alt sammen på en sort, støjfri baggrund.

Det er godt gået.

Jan Gunnar Hoffs Living fra 2L – som lydmæssigt er en langt bedre indspilning – kunne have haft et bredere lydbillede, men klavertonerne får en umiddelbarhed, der vidner om hurtig transientrespons og fremragende dynamisk kontrast. Med en endnu bedre pickup er der ingen tvivl om, at man kan hente mere information ud af rillerne. Men balancen i opsætningen er rigtig god, og den medfølgende arm og pickup er et godt match med pladespilleren.

I de yderste ender af frekvensområdet synes jeg ikke, at dybbassen er helt så nærværende som på RP8/Apheta, og i diskanten ruller overtonerne tidligere af. Men alt mellem de laveste toner og den øverste diskant lyder herligt fri for fejl og er om muligt endnu mere medrivende på det rytmiske plan end Rega-kombinationen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Electrocompaniets første pladespiller har været ventetiden værd.

 

Konklusion

Electrocompaniets første pladespiller er ikke billig. Men så er den også ordentligt bygget med en solid kvalitetsfølelse og fremragende lyd for pengene. Kombinationen af den japanske Jelco-arm og pickup’en fra Soundsmith i USA er meget vellykket. Alligevel er der plads til forbedringer – som der altid er med pladespillere.

De fleste, der lægger 30.000 kroner for en pladespiller, gør det, fordi de vil have ekstremt god lyd, og det får de helt sikkert med Electrocompaniet ECG-1.

Man kan undre sig over, at det skulle tage norske Electrocompaniet over fyrre år at lancere deres første pladespiller. Siden starten i 1972 og frem til i dag er der solgt millioner af pladespillere. I de seneste år har grammofonen som bekendt fået en renæssance, og salget er steget. Ikke til de store højder, men nok til at Electrocompaniet – som er bedst kendt for vellydende forstærkere – har taget sig tid til at lave deres egen pladespiller, Electrocompaniet ECG-1. Hvor G’et står for Gramophone. På høje tid, vil nogen sige. Alt for sent, vil andre sige, mens atter andre vil tage det med et skuldertræk. Der er jo så mange gode pladespillere derude. Hvorfor skulle den her være bedre? Kynikere blandt vinyl-entusiaster vil nok alligevel holde øje med, hvad anmelderne mener om ECG-1 – om ikke andet, så for at få deres formodninger bekræftet. Eller deres fordomme. Electrocompaniet går ind på et benhårdt marked her. Der er mange, der gerne vil sælge pladespillere til 30.000 kroner. I samme prisklasse finder vi f.eks. grammofoner fra Clear Audio, Acoustic Solid, Avid, Pro-Ject, Michell, Thorens og ikke mindst Rega, hvis RP8 er en direkte konkurrent til ECG-1.  

Japansk arm

Electrocompaniets pladespiller er norsk udviklet – designet i samme ånd som de klassiske Electrocompaniet-forstærkere – og udstyret med en japansk Jelco SA-750EB tonearm. En kritikerrost 10 tommers arm med svagt S-sving, oliedæmpet lift, aftageligt pickup-hoved (headshell) samt azimut- og højdejustering. Præcis som entusiasterne kan lide det. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Op til 78 rpm hastighed. Pladespilleren er solidt bygget med to akrylplader på over og under en aluminiumskive. Den asynkrone 24 volt motor er monteret på sin egen base, fysisk afkoblet fra afspilleren, og driver akryltallerkenen via en gummirem. ECG-1 kommer ikke med pickup’en monteret. Den ligger nemlig i en lille trækasse for sig og har brug for en rolig hånd for at komme på plads. Hvis man ikke er fortrolig med montering og justering af pickup’er, er det klogt at overlade det til de kyndige hænder i butikken. Betjeningen er såre simpel, og pladespilleren har knapper til hastigheder fra 33 1/3 til 78 rpm. Den har også aftageligt lydkabel, med jordforbindelse og fempolet tonearm-plug i den ene ende, men leveres ikke med støvhætte eller filtmåtte. En måtte er ikke nødvendigt, mener Electrocompaniet, da akryltallerkenen dæmper vinylet bedre. Men her er der plads til at eksperimentere med måtter af forskellig slags. Den medfølgende pickup er lavet for Electrocompaniet af Soundsmith i USA. Den er baseret på deres Zephyr-model med MMC-teknologi (Moving Micro Cross), hvor den bevægelige masse er lavere end i almindelige MM-pickup’er (Moving Magnet). Det giver pickup’en med sin stive nålearm af bor udgangsspænding nok til, at den kan anvendes i alle pladespiller-indgange til MM. Med MC-pickup’ens hurtige transienter og ditto dynamik. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Jelco-armen er rigtig godt bygget til prisen. Under tommelskruen er der et kammer, hvor man fylder dæmpeolie på. Den slags ses normalt ikke i denne prisklasse.  

Det bedste fra begge verdener

Pladespilleren har ingen dæmpning ud over sin masse på 13 kg. Det stiller krav til underlaget. Man sætter den ikke i en vakkelvorn IKEA-reol, men på en stiv hylde eller et ditto bord i vater. Trods optimal placering er der lidt lavfrekvent mikrofonstøj fra afspilleren. Især hvis den står tæt på højttalerne. Her er der også plads til at eksperimentere med underlaget, men bløde, absorberende fødder er ikke det rigtige til ECG-1. Hvis du alligevel skal købe ekstraudstyr, så kig hellere efter hårde eller semihårde underlag eller fødder. Såsom Sort Kones eller Soundcare-fødder. ECG-1’s styrke ligger i en vellykket synergi mellem pladespiller, arm og pickup, og Electrocompaniet er lykkedes godt med sammensætningen af denne pladespiller, som har kvaliteter, der ikke står tilbage for andre modeller i samme prisklasse. Den måske hårdeste rival – Rega RP8 med Apheta MC-pickup – spiller med skarpere fokus og større detaljerigdom, men har ikke ECG-1’s varme og fyldige klang. OLYMPUS DIGITAL CAMERA En temmelig speciel pickup, men den passer til alle pladespiller-indgange. Lydbilledet er stort og kan let fylde rummet. Bassen er tung uden at være træg, og klangen er varm og behagelig, men ikke ufokuseret. Med Dire Straits’ klassiske Love Over Gold på akryltallerkenen flyder lyden af klaveret og Mark Knopflers akustiske guitar uanstrengt ud i rummet. Bastransienterne får en herlig tyngde, der løfter realismen i lydbilledet. Alt sammen på en sort, støjfri baggrund. Det er godt gået. Jan Gunnar Hoffs Living fra 2L – som lydmæssigt er en langt bedre indspilning – kunne have haft et bredere lydbillede, men klavertonerne får en umiddelbarhed, der vidner om hurtig transientrespons og fremragende dynamisk kontrast. Med en endnu bedre pickup er der ingen tvivl om, at man kan hente mere information ud af rillerne. Men balancen i opsætningen er rigtig god, og den medfølgende arm og pickup er et godt match med pladespilleren. I de yderste ender af frekvensområdet synes jeg ikke, at dybbassen er helt så nærværende som på RP8/Apheta, og i diskanten ruller overtonerne tidligere af. Men alt mellem de laveste toner og den øverste diskant lyder herligt fri for fejl og er om muligt endnu mere medrivende på det rytmiske plan end Rega-kombinationen. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Electrocompaniets første pladespiller har været ventetiden værd.  

Konklusion

Electrocompaniets første pladespiller er ikke billig. Men så er den også ordentligt bygget med en solid kvalitetsfølelse og fremragende lyd for pengene. Kombinationen af den japanske Jelco-arm og pickup’en fra Soundsmith i USA er meget vellykket. Alligevel er der plads til forbedringer – som der altid er med pladespillere. De fleste, der lægger 30.000 kroner for en pladespiller, gør det, fordi de vil have ekstremt god lyd, og det får de helt sikkert med Electrocompaniet ECG-1.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Electrocompaniet ECG-1
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Drift: Remdrevet akryltallerken
  • Arm: Jelco SA-750EB
  • Pickup: Electrocompaniet EMMC-2
Pris: 28995,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Samsung slår sine folder Den første foldbare mobil på markedet er en realitet. Sig velkommen til Samsung Galaxy Fold. Og hav den store pengepung parat, hvis du vil købe den.
Test
Nokia 8.1
Er et “Nokia” nok? Tja …

Nokia 8.1 er en god mellemklasse-mobil til prisen. Men har den noget særligt at byde på? Ud over navnet?

Flagskibet Samsung Galaxy S10 er her Vi har haft Samsungs nye monstermobil i hænderne, og den har alle de funktioner, man kan forestille sig.
High end-weekend i Aarhus Hotel Royal i Aarhus er i den kommende weekend rammen om en omfattende messe for hi-fi og high-end.
anmeldelse
Pacific Rim: Uprising
Møgfilm! Efterfølger til “gigarobotter smadrer kæmpemonstre” skuffer stort.
Dyk med droner Glem flyvende droner, undervandsdroner er sjovere.
Test
Datacolor SpyderX Pro
Sådan får du korrekte farver

Fotografer må kalibrere skærmen, hvis farverne skal gengives korrekt.

Lysstærk Nikon-zoom Nikon Z er pludselig blevet endnu mere interessant.
Test
SteelSeries Stratus Duo
Gør PC’en til en konsol

SteelSeries’ trådløse controller er perfekt til rend-og-hop-spil på PC’en og mobilen.

Test
Sonos Amp
Dobbelt kraft

Endelig en Sonos-forstærker kraftig nok til at drive ordentlige højttalere med overbevisning. Og selvfølgelig med fuld multirumsfunktion.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+ Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.
Handsker til touch-skærme Brug mobilen uden at fryse om fingrene.
Lukket topmodel og forstærker fra Focal De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.
annonse
Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen
Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.
Trådløs soundbar fra McIntosh Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.
Topsejt rejsekamera fra Fujifilm Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.
anmeldelse
The Truth Matters
Løgnene bag Irak-krigen Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.
anmeldelse
The Predator (2018)
Et pust fra ­fortiden Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.
16x zoom fra Olympus Kompakt 12-200 mm zoom.
Tre nye Leica specialobjektiver Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.
Test
Nikon Z6
Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

anmeldelse
Peppermint
Fuldstændig ­uengagerende Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.
Audiovector slipper musikken fri Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.
anmeldelse
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnæve Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.
Bedre skærmkalibrering Datacolor har forbedret kalibreringen.