annonse
annonse

Hegel H360

Krudttønde med elegance

08 2015Hegel H360

Den nye H360 er den bedste – og dyreste – integrerede forstærker, Hegel nogensinde har lavet.

Lyd & Billede mener

Meget få integrerede forstærkere har strammere og kraftigere bas end H360. Samtidig er opløsningen i overtonerne nærmest gasagtig. Føj hertil musik-streaming via netværket, og besiddetrangen er en realitet.
Hi-fi er blevet dyrere, og Hegel er ingen undtagelse. Til næsten 40.000 kroner kan vi ikke længere tale om et kup.

Det har været længe undervejs, men i den senere tid har selv producenter af dyre hi-fi-enheder forstået, at streaming af musik fra computer og internet ikke skal ses ned på, men snarere imødekommes. Selv de mest ihærdige audiofile både downloader og streamer musik i dag.

Hegel var tidligt ude, idet de allerede i 2008 lancerede forstærkeren H100 med USB-indgang, som i lydkvalitetens navn gav computerens lydkort sparket og overtog de digitale kontroller selv. Så var det bare at åbne en hvilken som helst streaming-tjeneste på computeren og spille løs med ægte hi-fi-lyd.

 

Digitalt udstyret

I dag vil en forstærker uden digitale indgange anses som underlig, også i high-end segmentet. Man forventer at kunne koble tv, medieafspiller, spilkonsol og computer digitalt til forstærkeren.

Det har Hegel for længst taget konsekvensen af, og på bagsiden af H360 finder vi hele tre optiske indgange samt en koaksial. En asynkron USB-indgang modtager det digitale lydsignal fra computeren og understøtter i praksis stort set alle opløsninger: Op til 24 bit/192 kHz PCM plus det mere sjældne DSD-format op til 5,6 MHz (DSD128 = 128 x cd’ers sampling-frekvens).

 

Streaming

Men Hegel er gået et skridt videre med at implementere musik-streaming. Ikke bare AirPlay, som vil glæde Apple-brugere, men også den mere universelle DLNA-protokol. Takket være den kan du streame musik direkte og trådløst fra din smartphone eller computer, helt uafhængigt af mærke og operativsystem.

Du skal bare have en app, der understøtter det. F.eks. Linn Kinsky eller JRiver Media Center, som begge er gratis. Forstærkeren skal være sluttet til dit hjemmenetværk med Ethernet-kabel, men alle de produkter, du streamer fra, kan være lige så trådløse, du vil.

 

Først og fremmest lydkvalitet

Det er dog ikke primært de digitale tilslutningsmuligheder, der skaber en forstærker. Derimod er lydkvaliteten det aller-allervigtigste. Og ofte en god portion effekt oveni – ikke kun for at spille højt, når det gælder, men også for at have benhård kontrol helt ned i dybbasområdet, når man spiller lavt. Et musiksignal er komplekst at gengive, selv inden for en forstærkers komfortzone.

Den nye H360 overtager efter den fremragende H300, som vi i 2012 gav topkarakter og stående ovationer. Den har siden været vores reference i prisklassen omkring 30.000 kroner på grund af “sit ærlige væsen og sine svulmende muskler”.

Hegel_H360_front2_BEHANDLET
On/off-knappen sidder ikke længere midt på fronten, men er flyttet til undersiden for at få et mere elegant udseende.

Men da H160 sidste år sendte den tidligere reference til omkring 20.000 kroner, nemlig H200, på pension, fik Hegel et ikke helt uvæsentligt problem. For selv om H160 med sine 2 x 150 watt ikke havde samme muskuløse udtryk som H300, havde den en hurtigere og mere åben levering af transienter fra mellemtoneregisteret og opad i overtonerne. Hvilket også gav en mere åndende gengivelse af bas-instrumenter.

Og da man ikke kan have, at en dyr forstærker ikke overgår sin lillebror på alle områder, var tiden inde for H300 til at give stafetten videre.

 

Ny SoundEngine

Hegels største es i forstærkerærmet er deres patenterede SoundEngine-modul. Det overvåger det elektriske lydsignal i realtid og analyserer, hvad der er støj. Et modfasesignal sendes så ud for at annullere støjen. Hegel kalder denne teknik “adaptiv feedforward”, og sammen med balancerede kredsløb i forforstærkertrinet giver den et endnu lavere støjgulv.

SoundEngine-teknologien er i alt væsentligt forblevet uændret med kun små forbedringer, siden den blev indført for over 15 år siden. Men nu er tiden inde til en gennemgribende revision af SoundEngine. Ifølge Hegel giver den nye version H360 en dæmpningsfaktor på svimlende 4.000 over et bredt frekvensområde, for optimal kontrol over snart sagt alle højttalere.

Samtidig bliver vi lovet, at forvrængningen holdes på et forsvindende lavt niveau, og da kun som anden og tredje harmoniske, og strømforbruget i tomgang er 60 procent lavere end før.

Hegel_H360_bakside
I dagens digitale verden virker det fornuftigt at reducere antallet af analoge indgange til én balanceret og én ubalanceret, til fordel for flere digitale indgange. Tip: Analogudgangen med fast lydniveau er perfekt til en hovedtelefonforstærker!

 

Lyden i praksis

Inde i testrummet er vi i øjeblikket ved at blive fortrolige med højttalerne Piega Classic 60.2 (test på vej), som giver et fantastisk stort og holografisk lydbillede, mens bassen slår rigtig godt fra sig i bunden. De er fine til at adskille forstærkere fra hinanden, ikke mindst da de er glade for meget effekt. Forstærkeren har også været prøvet med mine egne Gallo Reference 3.5 samt PSB’s nye Imagine T3.

Den afdæmpede perle “Melancholia” med den finske indiepop-duo Eva & Manu er en indspilning med et meget luftigt lydlandskab, hvor man kan høre de dejlige slag fra whiskers på bækkenerne og lilletrommen, hvis underside får en herlig raslen fra den spændte seiding. Lydbilledet hviler på en stor, standhaftig elbas, som danner selve dets grundmur. Indspilningen stråler mere, jo bedre udstyr den afspilles med.

  • Type: Integreret forstærker
  • Effekt: 2 x 250 W
  • Netværk: AirPlay og DLNA (Ethernet)
  • Digital ind: 1 x koaksial, 3 x optisk, asynkron USB
  • Analog ind: 1 x XLR, 1 x RCA, 1 x HT bypass (RCA)
  • Digital ud: Koaksial
  • Analog ud: 1 x variabel (RCA), 1 x fast lydniveau (RCA)
  • 12V trigger: 3,5 mm mini-jack
  • Mål og vægt: 15 x 43 x 38 cm / 20 kg
Pris: 39000,-