På Lyd & Billede tester vi ofte digitalkonvertere – DAC’er. Og i takt med at flere skifter cd-afspilleren ud med lydfiler på harddisken, bliver især digitalkonvertere med USB-indgange uundværlige. Pc’ens indbyggede lydkort kan være godt nok til Windows’ startlyd, men trods løfter om HD-lyd står det ikke distancen som hi-fi-kilde.
Engelske Eastern Audio Technology står bag mærket HiFime, der tilbyder hi-fi-komponenter til priser, som er så lave, at alle kan være med. Emnet for denne test er HiFime Sabre 9018 USB DAC. Som navnet siger, er det en USB-baseret digitalkonverter, baseret på Sabre 9018K2M konverterchippen fra ESS. Det er en af de mest populære og anerkendte chips til audiofile digitalkonvertere. Men at se den i en postordre-gadget, der kun koster lidt over 500 kroner inklusive forsendelse fra England, er et særsyn.
Sabre 9018-DAC’en er så simpel og ydmyg, som det næsten lader sig gøre: En lille plasticboks med et kort USB-kabel stikkende ud i den ene ende og en 3,5 mm mini-jack bøsning i den anden. Udgangen kan enten drive et sæt hovedtelefoner eller tilsluttes en line-indgang på stereoanlægget.
Sabre 9018-DAC’en sluttes til computeren (Windows, Mac eller Linux) og genkendes straks som et eksternt lydkort. Den kræver ikke nogen driver og kan afspille filer med en opløsning op til 24 bit/96 kHz. DSD-filer og HD-lydfiler med højere sample-frekvens end 96 kHz er ikke understøttet.
I godt selskab
HiFime-DAC’en blev forbundet til en pc med højopløste, tabsfri musikfiler. Som forstærker blev brugt et forstærkersæt fra NuPrime bestående af en DAC-10H forforstærker og en ST-10 effektforstærker. Højttalerne var System Audio Pandion 30. Forstærkersættet koster knap 30.000 kroner, og højttalerne det dobbelte. Altså et anlæg med en samlet pris på næsten 200 gange DAC’ens.
NuPrime DAC-10’s indbyggede USB-DAC blev brugt til sammenligning.
Lyden
Lad mig indlede med at sige, at HiFimes DAC lyder godt. Forbandet godt. Der er hul igennem i en grad, som man ikke er vant til i prisklassen, og scenen bag og omkring højttalerne er stor og åben. Der er heller ikke nogen antydning af hårdhed eller tendens til problemer med opløsningen. Det lyder næsten for godt til at være sandt.
Et skift til NuPrime-DAC’en gav et overraskende resultat. Ikke på grund af den store forskel mellem den billige HiFime og den 30 gange så dyre NuPrime, men tværtimod fordi de lyder så godt som ens! Når man skifter mellem de to, er det lighederne snarere end forskellene, der træder frem. Begge er således kendetegnet af en god og stor rumgengivelse og en meget klar og detaljeret mellemtone og diskant.
To sider af samme sag
Men kunne det tænkes …? Et kig på data-arket for henholdsvis HiFime Sabre 9018 og NuPrime DAC-10 opklarer mysteriet: Begge konvertere er bygget over den samme Sabre ES9018K2M DAC-chip. Og selv om selve DAC-chippen kun er én af komponenterne i en digitalkonverter (uden en god analogdel og strømforsyning er man lige vidt), sætter den dog grænsen for, hvor meget man kan opnå. Og i dette tilfælde kan man altså opnå en hel del!
Når vi tester, tager vi almindeligvis skyldigt hensyn til prisen på produktet. Hvis en enhed koster det samme som en luksusferie, kan man tillade sig at stille højere krav, end man kan til en dims, der er billigere end en returbillet til Slagelse. HiFimes DAC er dog så vellykket, at den tåler sammenligning med konkurrenter, der koster mange gange mere.
Et af denne testers yndlingsnumre er “Im Confessing” fra albummet Jazz at the Pawnshop med bl.a. Arne Domnérus. Her er lyden af vibrafonen superklar og klingende, mens saxofonen er lige netop så sprød og tør, som den skal være. Den 30 gange dyrere digitalkonverter tegner samme billede, blot med lidt mere klarhed omkring instrumenterne. Men forskellen er papirtynd.
På Roger Waters’ “Three Wishes” fra Amused to Death er 3D-teknologien QSound brugt til at lave numre med ruminformationen. Hvis anlægget er godt nok, kan man høre stemmer og lyde komme fra alle dele af lytterummet. HiFime-DAC’en tegner en lydscene, der breder sig langt ud på begge sider af højttalerne. Med NuPrime DAC-10 bliver scenen dog en tand større, og rummet virker mere homogent.
Konklusion
HiFime Sabre 9018 USB DAC giver forbløffende meget hi-fi for forbløffende få penge. Til en pris, der ligger en ubetydelighed over de allerbilligste USB-lydkort, kan du forvandle din pc til en musikkilde af høj karat. Du får hverken en masse indgange, lækkert design eller stribevis af forgyldte WBT-bøsninger. Men de indre værdier – som i dette tilfælde er den glimrende Sabre-digitalkonverter – er i den grad på plads!
Hvis du i øvrigt er godt tilfreds med din analoge forstærker, er det en billig digital opgradering, der hermed får vores allerbedste anbefalinger.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer