annonse
annonse

IsoTek EVO3 Corvus

Renere strøm giver renere lyd

September 2017Isotek EVO3 Corvus

Der er ikke længere nogen tvivl: Ren strøm løfter lyden. Betragteligt!

Lyd & Billede mener

Ved at rense strømmen forbedres ydelsen fra alle tilsluttede komponenter, og den eksponentielle forbedring kan blive enorm.
Billigere anlæg får ikke lige så meget forbedring som dyre.

Hvis du troede, at din strøm var ren, kan du godt tro om igen. Der er både radiostøj og støj, der smitter mellem alle komponenter sluttet til lysnettet. Det gælder køleskabet, komfuret og computeren – alle elektroniske apparater, der er tilsluttet en stikkontakt, sender støj tilbage til elnettet. Det er reelt, og det kan måles. Spørgsmålet er: Kan det også høres?

Separate kredsløb

EVO3 Corvus er IsoTeks nyeste strømfilter og et af deres billigste. Du får filtrering til ni udtag, og systemet kan klare 16 ampere, hvilket svarer til en belastning på godt 3600 watt. Det burde være mere end nok til de allerfleste musikanlæg.

De ni udtag er ikke parallelforbundet; hver og ét er koblet direkte til filteret på indgangen. Støj, der sendes tilbage fra en elektrisk komponent, stoppes dermed effektivt i Corvus.

Store forstærkere

Vores faste reference-elektronik består af en Hegel HD30 digitalkonverter, en P30 forforstærker og to styk H30 effektforstærkere. Hver af dem er på 1100 watt i 8 ohm og trækker op til 4000 VA fra elnettet. Det kunne måske få én til at tro, at Corvus er underdimensioneret, men det skulle kunne klare transienter på 10.000 VA (peak) ifølge IsoTek.

Da jeg spørger Bent Holter, Hegels chefkonstruktør, hvad han synes om strømrensere generelt, er han ikke helt overbevist:

“Der er forskelle rundt om i Europa, og mange filtre dumper støjen til jordforbindelsen. Hvis du gør det, virker det ikke på norsk strøm, som har ‘flydende’ jordforbindelse.”

Keith Martin fra IsoTek er enig:

“Ja, det er rigtigt. Næsten alle billige filtre har det tilfælles, at de ikke fungerer i Norge, fordi de prøver at dumpe støjen til jorden. Det gør vi ikke. I stedet hamrer vi sinuskurven tilbage til dens oprindelige form. Vi ville aldrig bruge jordforbindelsen som losseplads, men faktisk renser vi den på samme måde som resten af strømkredsløbet.”

Filteret i praksis

Vi har brugt Corvus-filteret sammen med IsoTeks billigste strømkabler, Initium, og drevet alt fra små systemer til high-end. Bl.a. mikroanlægget R-N855 fra Onkyo, en kraftig integreret McIntosh MA7000 og det nævnte Hegel-setup. De to sidstnævnte har fået æren af at drive Audiovectors seneste og hidtil bedste version af gulvmodellen SR3, Arreté Raw Surface Limited Edition.

Med McIntosh-forstærkeren plugget direkte i væggen lyder country-balladen “Last of My Kind” med Jason Isbell rigtig godt. Jasons stemme er klar og tydelig, guitaren klinger fint, og det er i det hele taget i orden.

Med Corvus koblet til er virkningen ikke umiddelbart så dramatisk, for selve klangbalancen forandrer sig ikke. Men lyden strammes op, centrum bliver bedre defineret, og instrumenterne kommer længere ud.

Efterhånden som man lytter, bliver forskellen, som først virker moderat, større og større. Når vi så kobler tilbage til stikket i væggen og de sorte strømkabler, er det, som om lydbilledet kollapser. Med andre ord opleves forskellen som større, når man fjerner filteret igen.

Forskellene er endnu større med Hegel-forstærkersættet. Hegel har som udgangspunkt en hurtigere og mere neutral spillestil end McIntoshs fyldige klang og afslører endnu flere detaljer i lydbilledet. Slut Corvus til, og det bliver bare endnu mere tydeligt, med endnu mindre grums i lydbilledet.

Strømfilter
Antal udtag: 9
Indgang: 16 A IEC C20
Spænding: 100-240 V / 50-60 Hz
Maks. strøm: 16 A HRC
Total effektbelastning: 3680 W (VA)
Overspændingsbeskyttelse: Ja
Mål og vægt: 14,7 x 4,5 x 3,6 cm / 2 kg
Web: terton.dk

Pris: 5990,-