annonse
annonse
annonse

test: McIntosh C2600

Januar 2018McIntosh C2600
Januar 2018McIntosh C2600

Rørende raffineret

Fortid møder nutid i en af de mest vellydende forstærkere, vi har testet.

Plus
Hele 16 indgange giver mange muligheder. Lydkvaliteten er helt i top for prisklassen og gør C2600 til et opsigtsvækkende godt køb.
Minus
Den integrerede DAC kan ikke skiftes ud.

Engang for længe siden var næsten al elektronik udstyret med vakuumrør. De fandtes overalt: I tidlige computere, i tv-apparater, i radioer og i forstærkere. Selv i tidlige udgaver af russiske jetfly. Det var før transistorens tid – den lille elektroniske komponent, der skulle revolutionere verden.

Én transistor kunne erstatte flere rør, hvilket bl.a. gjorde det muligt at lave små rejseradioer med god batterilevetid. Transistoren var lille, billig at fremstille og energieffektiv.

Japanerne elskede transistoren. National Panasonic, JVC og Sony brugte den i alt, hvad de lavede. Det blev næsten en hædersbetegnelse på fronten af radioer, forstærkere og fjernsyn. Transistorized kunne der stå.

Men nogle mente, at transistoren havde et problem: Den kunne ikke spille musik. Trods mindre forvrængning og mindre støj, end vakuumrør producerede, tog det et stykke tid, før transistoren blev stueren hos hi-fi-producenter.

Så de fortsatte med rørforstærkere. Store, tunge og ikke særlig effektive forstærkere, som kunne blive meget varme. Rørene havde kort levetid, og de havde ikke altid perfekt justeret strøm og spænding. Men de havde noget, som transistoren ikke havde: En meget mere ørevenlig harmonisk forvrængning. Derfor sværgede både producenter og hi-fi-entusiaster til de upraktiske rørforstærkere.

Mange af datidens producenter, f.eks. Quad, Audio Research og McIntosh, laver stadig rørforstærkere den dag i dag. Simpelthen fordi de lyder smukt.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor
De seks rør lyser op, når forstærkeren er varmet op og klar til brug. (Foto: McIntosh)

 

Digitalkonverter

Eksemplerne er mange, men McIntosh MC275 er måske den mest ikoniske af alle rørforstærkere. Efter at McIntosh havde stoppet produktionen af den, lancerede de en jubilæumsversion i et begrænset antal. Den blev så efterspurt, at de måtte genoptage produktionen, og MC275 fremstilles stadig.

Den var længe en af de få rørforstærkere – næsten den eneste, faktisk – der blev produceret i Binghamton i staten New York.

Den er ikke længere den eneste. For nogle år siden lancerede McIntosh også en vellykket rørbaseret forforstærker: C2300, senere erstattet af C2500 og i den nyeste udgave kaldet C2600. Som er en rent analog, rørbaseret forforstærker med i alt 16 lydindgange.

McIntosh C2600 er bygget over samme læst som C2500, men med opgraderet analogdel og en bedre digitalkonverter. Den har nemlig en 32 bit DAC indbygget, som understøtter afspilning af PCM-formatet (cd), men også højopløste lydfiler op til DSD256 og DXD 384 kHz, via USB-porten på bagsiden.

Tilslutninger

Det er ikke den eneste digitale indgang; der er også tre optiske og to koaksiale. Og derudover et lille DIN-stik, som er McIntoshs MCT-stik. Det bruges, hvis man anvender en af McIntoshs SACD/cd-drev med MCT-stik – MCT450 eller MCT80.

Så bruger man et MCT-kabel til at afspille DSD-filerne på SACD’er. Og dermed kan man udnytte den potentielle lydkvalitet i DSD-formatet, som mange mener lyder bedre end cd-formatets 16 bit PCM.

Desværre, vil nogle sige, mangler den en 110 ohm AES/EBU-indgang med XLR-stik, hvilket udelukker visse drev. Det havde også været praktisk med en udskiftelig, modulbaseret DAC, som den integrerede MA9000 har. Det ville gøre det nemmere at opgradere den digitale signalbehandling, hvis andre formater og bedre digitale processorer skulle dukke op.

Ud over alt dette har C2600 tre balancerede og fire ubalancerede indgange samt en Moving Magnet- og en Moving Coil-indgang til pladespillere, hvor man kan tilpasse belastningsmodstand og kapacitans til den valgte pickup. Plus flere udgange til effektforstærkere.

Som de fleste nyere McIntosh-forstærkere med hovedtelefonudgang har den også HXD (Headphone Crossfeed Director), der giver tilhøreren en følelse af at lytte til højttalere i et rigtigt rum – uden de perspektivmæssige begrænsninger, som hovedtelefoner har.

Med DAC, 16 indgange i alt og en række udgange er C2600 en af de mest anvendelige high-end forforstærkere, vi har testet. (Foto: McIntosh)

 

Sublimt raffinement

Den analoge sektion anvender seks vakuumrør, som kan ses under en glasplade på toppen. Fem 12AX7a- og et 12AT7-rør bruges til forstærkning af analoge lydkilder, og efter nogle sekunders opvarmning er forstærkeren klar til brug.

Den indbyggede pladespillerindgang er strålende af en indbygget, ikke-separat at være. Den leverer absolut nul støj, selv med lavspændings MC-pickupper, og den har perfekt balance og fremragende kanalseparation. Man skal have en meget dyr pickup, før behovet for et bedre separat RIAA-trin melder sig.

Det samme gælder de øvrige analoge indgange. Trods rørene er der heller ikke nogen hørbar støj her – eller nogen hørbar begrænsning i frekvensområdet. Diskanten opleves som udstrakt og opløst. Måske ikke i samme grad som på Ayre KX-R Twenty, men der er mere varme og klang i lydbilledet fra McIntosh-forstærkeren.

Det klæder f.eks. MartinLogan Impression ESL 11A (test på vej) rigtig godt. Disse store elektrostathøjttalere er temmelig afslørende; enhver betoning eller afvigelse høres klart i de ekstremt velopløste højttalere.

Med en MCT450 koblet til og en MacBook med Tidal HiFi via USB fik jeg også testet digitalindgangene. Den indbyggede DAC er måske ikke helt i samme klasse som DAC-modulet i Gryphon Diablo eller en separat DAC som T+A DAC 8 DSD, men man skal ikke undervurdere det praktiske i at have alt på ét sted.

DAC 8 gengiver musikken med skarpere fokus og lidt større detaljerigdom, men forskellen er ikke stor nok til, at jeg tror, mange ville foretrække en separat DAC. Altså i stedet for at bruge forstærkerens indbyggede. Ingen af dem understøtter foreløbig MQA, men Masters-filer fra Tidal HiFi lød gispende flot.

Den remasterede udgave af Radka Toneff og Steve Dobrogosz’ Fairytales fik næsten tårerne frem. Åbningsnummeret gav øjeblikkelig gåsehud, og den måde, lyden kom ud af højttalerne på, var jeg helt uforberedt på. Klaveret lyder langt mere fyldigt og naturtro, end jeg har hørt det før, og vokalen … ja, at bruge begrebet levendegjort virker som en kliché, men sådan var det.

Jeg forsøgte mig med mere kompleks jazz og en række klassiske indspilninger i Masters-kvalitet, og hver gang var det den overvældende varme klang og de fine klangfarver, der stod i centrum. Man kan få strammere styring, skarpere detaljefokus og lidt mere opløsning andetsteds, men jeg har til gode at høre så naturtro klang over et “stereoanlæg” i denne klasse.

C2600 plus den massive MC1.2KW på 1200 watt er en forstærkerkombination, der kan gøre en ende på selv de mest kræsnes søgen efter perfekt lyd. McIntosh-forstærkerne spiller musik; de lyder ikke som computere, der forsøger at få nuller og ettaller til at lyde som musik.

Støjfri lyd, trods vakuumrør. (Foto: McIntosh)

 

Konklusion

McIntosh C2600 er en af de fineste forforstærkere, vi har testet. Den har alt, hvad man behøver, i ét kabinet, der er bygget, så det ser meget dyrere ud, end det er. Lyden af C2600 er naturlig og behagelig, og det spiller ingen rolle, hvilken type indgang man bruger. Den burde nok have haft udskiftelig DAC, helst med MQA-understøttelse, men det er også vores eneste ankepunkt.

C2600 er ikke billig, men prisen er faktisk relativt lav for en så komplet og vellydende forstærker.

 

Engang for længe siden var næsten al elektronik udstyret med vakuumrør. De fandtes overalt: I tidlige computere, i tv-apparater, i radioer og i forstærkere. Selv i tidlige udgaver af russiske jetfly. Det var før transistorens tid – den lille elektroniske komponent, der skulle revolutionere verden. Én transistor kunne erstatte flere rør, hvilket bl.a. gjorde det muligt at lave små rejseradioer med god batterilevetid. Transistoren var lille, billig at fremstille og energieffektiv. Japanerne elskede transistoren. National Panasonic, JVC og Sony brugte den i alt, hvad de lavede. Det blev næsten en hædersbetegnelse på fronten af radioer, forstærkere og fjernsyn. Transistorized kunne der stå. Men nogle mente, at transistoren havde et problem: Den kunne ikke spille musik. Trods mindre forvrængning og mindre støj, end vakuumrør producerede, tog det et stykke tid, før transistoren blev stueren hos hi-fi-producenter. Så de fortsatte med rørforstærkere. Store, tunge og ikke særlig effektive forstærkere, som kunne blive meget varme. Rørene havde kort levetid, og de havde ikke altid perfekt justeret strøm og spænding. Men de havde noget, som transistoren ikke havde: En meget mere ørevenlig harmonisk forvrængning. Derfor sværgede både producenter og hi-fi-entusiaster til de upraktiske rørforstærkere. Mange af datidens producenter, f.eks. Quad, Audio Research og McIntosh, laver stadig rørforstærkere den dag i dag. Simpelthen fordi de lyder smukt. [caption id="attachment_72319" align="alignnone" width="930"] De seks rør lyser op, når forstærkeren er varmet op og klar til brug. (Foto: McIntosh)[/caption]  

Digitalkonverter

Eksemplerne er mange, men McIntosh MC275 er måske den mest ikoniske af alle rørforstærkere. Efter at McIntosh havde stoppet produktionen af den, lancerede de en jubilæumsversion i et begrænset antal. Den blev så efterspurt, at de måtte genoptage produktionen, og MC275 fremstilles stadig. Den var længe en af de få rørforstærkere – næsten den eneste, faktisk – der blev produceret i Binghamton i staten New York. Den er ikke længere den eneste. For nogle år siden lancerede McIntosh også en vellykket rørbaseret forforstærker: C2300, senere erstattet af C2500 og i den nyeste udgave kaldet C2600. Som er en rent analog, rørbaseret forforstærker med i alt 16 lydindgange. McIntosh C2600 er bygget over samme læst som C2500, men med opgraderet analogdel og en bedre digitalkonverter. Den har nemlig en 32 bit DAC indbygget, som understøtter afspilning af PCM-formatet (cd), men også højopløste lydfiler op til DSD256 og DXD 384 kHz, via USB-porten på bagsiden.

Tilslutninger

Det er ikke den eneste digitale indgang; der er også tre optiske og to koaksiale. Og derudover et lille DIN-stik, som er McIntoshs MCT-stik. Det bruges, hvis man anvender en af McIntoshs SACD/cd-drev med MCT-stik - MCT450 eller MCT80. Så bruger man et MCT-kabel til at afspille DSD-filerne på SACD’er. Og dermed kan man udnytte den potentielle lydkvalitet i DSD-formatet, som mange mener lyder bedre end cd-formatets 16 bit PCM. Desværre, vil nogle sige, mangler den en 110 ohm AES/EBU-indgang med XLR-stik, hvilket udelukker visse drev. Det havde også været praktisk med en udskiftelig, modulbaseret DAC, som den integrerede MA9000 har. Det ville gøre det nemmere at opgradere den digitale signalbehandling, hvis andre formater og bedre digitale processorer skulle dukke op. Ud over alt dette har C2600 tre balancerede og fire ubalancerede indgange samt en Moving Magnet- og en Moving Coil-indgang til pladespillere, hvor man kan tilpasse belastningsmodstand og kapacitans til den valgte pickup. Plus flere udgange til effektforstærkere. Som de fleste nyere McIntosh-forstærkere med hovedtelefonudgang har den også HXD (Headphone Crossfeed Director), der giver tilhøreren en følelse af at lytte til højttalere i et rigtigt rum – uden de perspektivmæssige begrænsninger, som hovedtelefoner har. [caption id="attachment_72317" align="alignnone" width="930"] Med DAC, 16 indgange i alt og en række udgange er C2600 en af de mest anvendelige high-end forforstærkere, vi har testet. (Foto: McIntosh)[/caption]  

Sublimt raffinement

Den analoge sektion anvender seks vakuumrør, som kan ses under en glasplade på toppen. Fem 12AX7a- og et 12AT7-rør bruges til forstærkning af analoge lydkilder, og efter nogle sekunders opvarmning er forstærkeren klar til brug. Den indbyggede pladespillerindgang er strålende af en indbygget, ikke-separat at være. Den leverer absolut nul støj, selv med lavspændings MC-pickupper, og den har perfekt balance og fremragende kanalseparation. Man skal have en meget dyr pickup, før behovet for et bedre separat RIAA-trin melder sig. Det samme gælder de øvrige analoge indgange. Trods rørene er der heller ikke nogen hørbar støj her - eller nogen hørbar begrænsning i frekvensområdet. Diskanten opleves som udstrakt og opløst. Måske ikke i samme grad som på Ayre KX-R Twenty, men der er mere varme og klang i lydbilledet fra McIntosh-forstærkeren. Det klæder f.eks. MartinLogan Impression ESL 11A (test på vej) rigtig godt. Disse store elektrostathøjttalere er temmelig afslørende; enhver betoning eller afvigelse høres klart i de ekstremt velopløste højttalere. Med en MCT450 koblet til og en MacBook med Tidal HiFi via USB fik jeg også testet digitalindgangene. Den indbyggede DAC er måske ikke helt i samme klasse som DAC-modulet i Gryphon Diablo eller en separat DAC som T+A DAC 8 DSD, men man skal ikke undervurdere det praktiske i at have alt på ét sted. DAC 8 gengiver musikken med skarpere fokus og lidt større detaljerigdom, men forskellen er ikke stor nok til, at jeg tror, mange ville foretrække en separat DAC. Altså i stedet for at bruge forstærkerens indbyggede. Ingen af dem understøtter foreløbig MQA, men Masters-filer fra Tidal HiFi lød gispende flot. Den remasterede udgave af Radka Toneff og Steve Dobrogosz’ Fairytales fik næsten tårerne frem. Åbningsnummeret gav øjeblikkelig gåsehud, og den måde, lyden kom ud af højttalerne på, var jeg helt uforberedt på. Klaveret lyder langt mere fyldigt og naturtro, end jeg har hørt det før, og vokalen … ja, at bruge begrebet levendegjort virker som en kliché, men sådan var det. Jeg forsøgte mig med mere kompleks jazz og en række klassiske indspilninger i Masters-kvalitet, og hver gang var det den overvældende varme klang og de fine klangfarver, der stod i centrum. Man kan få strammere styring, skarpere detaljefokus og lidt mere opløsning andetsteds, men jeg har til gode at høre så naturtro klang over et “stereoanlæg” i denne klasse. C2600 plus den massive MC1.2KW på 1200 watt er en forstærkerkombination, der kan gøre en ende på selv de mest kræsnes søgen efter perfekt lyd. McIntosh-forstærkerne spiller musik; de lyder ikke som computere, der forsøger at få nuller og ettaller til at lyde som musik. [caption id="attachment_72318" align="alignnone" width="930"] Støjfri lyd, trods vakuumrør. (Foto: McIntosh)[/caption]  

Konklusion

McIntosh C2600 er en af de fineste forforstærkere, vi har testet. Den har alt, hvad man behøver, i ét kabinet, der er bygget, så det ser meget dyrere ud, end det er. Lyden af C2600 er naturlig og behagelig, og det spiller ingen rolle, hvilken type indgang man bruger. Den burde nok have haft udskiftelig DAC, helst med MQA-understøttelse, men det er også vores eneste ankepunkt. C2600 er ikke billig, men prisen er faktisk relativt lav for en så komplet og vellydende forstærker.  
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på McIntosh C2600
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Analog forforstærker med D/A-konverter
3 balancerede, 4 ubalancerede, 2 phono (MM + MC) analogindgange
3 optiske, 2 koaksiale, USB, McIntosh MCT digitalindgange
24 bit/192 kHz PCM via koaksial og optisk
32 bit/384 kHz DSD/PCM via USB
Understøtter DSD64, DSD128, DSD256, DXD 352,8 kHz og 384 kHz
Hovedtelefonudgang, balancerede/ubalancerede udgange
Web: psaudio.dk

Pris: 70000,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Samsung slår sine folder Den første foldbare mobil på markedet er en realitet. Sig velkommen til Samsung Galaxy Fold. Og hav den store pengepung parat, hvis du vil købe den.
Test
Nokia 8.1
Er et “Nokia” nok? Tja …

Nokia 8.1 er en god mellemklasse-mobil til prisen. Men har den noget særligt at byde på? Ud over navnet?

Flagskibet Samsung Galaxy S10 er her Vi har haft Samsungs nye monstermobil i hænderne, og den har alle de funktioner, man kan forestille sig.
High end-weekend i Aarhus Hotel Royal i Aarhus er i den kommende weekend rammen om en omfattende messe for hi-fi og high-end.
anmeldelse
Pacific Rim: Uprising
Møgfilm! Efterfølger til “gigarobotter smadrer kæmpemonstre” skuffer stort.
Dyk med droner Glem flyvende droner, undervandsdroner er sjovere.
Test
Datacolor SpyderX Pro
Sådan får du korrekte farver

Fotografer må kalibrere skærmen, hvis farverne skal gengives korrekt.

Lysstærk Nikon-zoom Nikon Z er pludselig blevet endnu mere interessant.
Test
SteelSeries Stratus Duo
Gør PC’en til en konsol

SteelSeries’ trådløse controller er perfekt til rend-og-hop-spil på PC’en og mobilen.

Test
Sonos Amp
Dobbelt kraft

Endelig en Sonos-forstærker kraftig nok til at drive ordentlige højttalere med overbevisning. Og selvfølgelig med fuld multirumsfunktion.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+ Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.
Handsker til touch-skærme Brug mobilen uden at fryse om fingrene.
Lukket topmodel og forstærker fra Focal De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.
annonse
Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen
Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.
Trådløs soundbar fra McIntosh Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.
Topsejt rejsekamera fra Fujifilm Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.
anmeldelse
The Truth Matters
Løgnene bag Irak-krigen Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.
anmeldelse
The Predator (2018)
Et pust fra ­fortiden Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.
16x zoom fra Olympus Kompakt 12-200 mm zoom.
Tre nye Leica specialobjektiver Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.
Test
Nikon Z6
Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

anmeldelse
Peppermint
Fuldstændig ­uengagerende Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.
Audiovector slipper musikken fri Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.
anmeldelse
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnæve Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.
Bedre skærmkalibrering Datacolor har forbedret kalibreringen.