annonse
annonse

McIntosh D1100

Analog digitalcentral

Man kan springe et led i anlægget over med McIntosh D1100, hvis man kan gøre sig fri af nogle fordomme.

Lyd & Billede mener

Krystalklar lyd fra digitale lydkilder og rigeligt med indgange og muligheder.
Kun digitale indgange.

Engang – og det er ikke så længe siden – var det ikke muligt at sige “digital” og “forstærker” i samme sætning, uden at en eller anden hi-fi-nørd fik kaffen galt i halsen. Digital var noget, der var forbeholdt cd-afspillere (hvis nogen kan huske dem). Forstærkere var analoge. Punktum.

Jeg kunne til en vis grad forstå skepsissen, for heller ikke jeg var særlig begejstret for lyden fra de tidligste digitale forstærkere. Antiseptisk, klinisk og kold var blandt de tillægsord, der ofte blev brugt om digitale forstærkere.

Det var dog ikke alle, der var digitale i bogstavelig forstand, men fordi de ikke brugte kondensatorer, transformatorer og transistorer på traditionel vis, blev de ofte betragtet som “digitale”.

I dag bliver begrebet ofte brugt i forbindelse med digitalkonvertere (DAC’er), som er interessante for alle, der har brug for digitale lydindgange i anlægget.

McIntosh D1100 er sådan et produkt – en toptrimmet DAC. Med forforstærker indbygget. To produkter i ét og samme kabinet, men helt blottet for analoge indgange.

Fuldt digital

Så pladespilleren må kobles til noget andet. McIntosh vil sikkert foreslå en MP100 eller MP 1100 – to pladespillerforstærkere (RIAA) med A/D-konverter og digitale udgange. Som kan plugges direkte i en af de digitale indgange på D1100.

Det løser problemet, men visse andre analoge lydkilder – f.eks. spolebåndoptager – kan man ikke slutte til uden videre.

Men en effektforstærker – eller et par aktive højttalere, for den sags skyld – kan man selvfølgelig koble til. For forstærkeren har naturligvis analoge lydudgange med volumenkontrol, ligesom de fleste andre forforstærkere.

Faktisk har den tre sæt analoge udgange. To af dem via volumenkontrollen, så flere forstærkere kan tilsluttes, eller måske en subwoofer. Den tredje er en line-udgang uden volumenjustering, så D1100 kan anvendes som ren DAC i en opsætning med en analog forforstærker eller hjemmebio-processor.

På bagsiden af forstærkeren sidder de digitale indgange: USB med understøttelse af afspilning op til DSD256 og DXD 384 kHz lydfiler, et 110 ohm AES/EBU XLR-stik samt tre optiske og tre koaksiale digitalindgange. Blandt sidstnævnte er den ene et BNC-stik.

Vi skal heller ikke glemme den lidt kryptiske MCT-indgang. Et DIN-lignende multistik, der anvendes, hvis man bruger et af McIntoshs SACD/cd-drev, f.eks. MCT450. Så kan man nemlig afspille DSD-filer fra SACD’er gennem DAC’en i D1100 og potentielt få endnu bedre lyd. Det er en mulighed, der ikke er almindelig hos andre producenter.

  • Digital forforstærker
  • 32 bit/384 kHz USB-indgang
  • DSD64, DSD128, DSD256, DXD 352,8 kHz, DXD 384 kHz
  • 24 bit/192 kHz, AES/EBU, 3 x optisk, 3 x koaksial, McIntosh MCT digitalindgange
  • Hovedtelefonudgang, balancerede/ubalancerede udgange
  • Web: psaudio.dk
Pris: 79000,-

McIntosh MC301

McIntosh MC301
De fleste klarer sig fint med én forstærker. Personligt kunne jeg købe en god effektforstærker som McIntosh MC152 og leve lykkeligt med den og et par gode højttalere. Forudsat at jeg ikke havde hørt disse to. For MC301, som de ...
Læs hele testen her