annonse
annonse
Marts 2017
McIntosh MP100
Marts 2017
McIntosh MP100

Test af: McIntosh MP100

Genial pladespillerforstærker

McIntosh MP100 løser et problem, samtidig med at den lyder fantastisk.

Lyd & Billede mener

Enestående cool løsning med RIAA-trin til MM- og MC-pickup plus indbygget A/D-konverter. Dynamisk og poleret lydbillede, især fra digitaludgangene.
Mangler bare gain-justering og volumenkontrol på de analoge udgange.
annonse

Engang var det ikke så svært at koble sin pladespiller til anlægget. Alle forstærkere havde trods alt indbygget pladespillerforstærker. Du ved – den, der kun kan bruges til pladespillere, fordi den har en særlig tonekurve, der ikke fungerer med andre lydkilder. Såsom cd.

Det var såre simpelt, og dem, der gik mere op i god lyd end de fleste, købte gerne en separat pladespillerforstærker. Som de sluttede til en af de almindelige indgange på bagsiden af forstærkeren.

Men efterhånden som pladespillerne gradvis forsvandt fra butikshylderne, forsvandt pladespillerindgangene også fra forstærkerne. I nyere tid er de blevet erstattet af digitale indgange, så folk kan slutte digitale lydkilder som f.eks. kabel-tv-modtageren, tv’et og den bærbare til anlægget.

Forudsat at forstærkeren har både digitale og analoge kredsløb. Men hvad gør man, hvis den nye forstærker kun har digitale lydindgange, og man har set lyset og købt sig en grammofon?

Løsningen for både nyfrelste vinylelskere og vinylveteraner er en pladespillerforstærker med digitale udgange. Noget, der hidtil har været umuligt at finde. Men det findes nu. Den nye McIntosh MP100 er noget så sjældent som en pladespillerforstærker med indbygget analog-til-digital konverter (ADC).

Det er McIntoshs allerførste separate pladespillerforstærker, huset i samme kompakte chassis som den fremragende streaming-forstærker MB50. Og lavet til entusiaster, der har brug for bedre lyd fra pladesamlingen, og med de sædvanlige analoge udgange på bagsiden. I både ubalanceret og balanceret form (XLR).

ADC
Her hører ligheden med andre pladespillerforstærkere så også op. For indeni sidder der en analog-til-digital konverter, godt skærmet fra de svage analoge signaler fra RIAA-trinet. Altså det omvendte af en DAC, der forvandler digitale signaler til analoge.

Så du kan slutte MP100 til som almindelig pladespillerforstærker – RIAA-trin, som de indviede kalder det – eller direkte i en DAC. Enten separat eller i DAC’en i forstærkeren, som så bliver modtageren. Ganske praktisk.

(Foto: Producent)

Ud over de to analoge udgange – der ikke har volumenjustering – har MP100 tre digitale udgange. En optisk, en koaksial og en USB. Den sender et højopløst 24 bit/96 kHz signal i PCM-format (det samme som cd) direkte i en DAC. Den tackler alle DAC’er, og via USB-porten kan den sættes til en bærbar eller stationær computer. På den måde kan du rippe og digitalisere dine lp’er. Eller smide dem over på mobilen.

Kan du se? Jeg sagde jo, at den var praktisk.

Den har også to pladespillerindgange, og der kan være to tilsluttet samtidig. Hvis den ene vel at mærke har MM- og den anden MC-pickup. De to har nemlig meget forskellig udgangsspænding og kræver forskellig forstærkning.

Variabel pickuptilpasning
Forstærkeren passer til de fleste pickupper, måske med undtagelse af MC-pickupper med ekstremt lav udgangsspænding. Forstærkningen er opgivet til 60 dB for MC og 40 for MM, og du kan ikke selv justere gain.

Fakta & Rating:
  • Type: Pladespillerforstærker/ADC
  • ADC: 24 bit/96 kHz
  • Indgange: Ubalanceret analog MM- og MC-pickup
  • Udgange: Ubalanceret/balanceret analog, optisk, koaksial, USB
  • Mål og vægt: 29,2 x 9,6 x 42,5 mm / 4,4 kg
  Producent:
  Mcintosh
  Pris:
  64.800,-

  Læs også:

  Billig i alle led

  Sjældent har det været så tydeligt, at prisen afspejler, hvad man får for sine penge.

  Letanvendelig allrounder

  Pladespilleren fra TEAC lyder, som den ser ud, og er et godt valg både æstetisk og lydmæssigt.

  Skinnet bedrager

  NAD giver konkurrenterne baghjul med en pladespiller, der har det lille ekstra.

  Den bedste på budget

  Rega viser, hvorfor de regnes for nr. et på markedet, når det gælder lyd for pengene.

  Plademesteren

  Gør noget ud af pladesamlingen med en grammofon, der også er et pænt møbel.

  Pladespillere for begyndere

  Har man et brændende ønske om at starte en pladesamling, så har man brug for en grammofon. Men hvilken?

  Kvalitet, helt enkelt

  McIntoshs billigste pladespiller skal ikke skues på hårene. I den bor der forbløffende meget kvalitet, også lydkvalitet.

  Djævelens lillebror

  Danske Gryphon nagler dig til væggen med en djævelsk god forstærker, måske den allerbedste i sin klasse.

  DAC med mange tricks

  PS Audios digitalkonverter er også en forforstærker med helt analoge kredsløb. Men det er først og fremmest digitalt, den stråler.

  Opfylder tre ønsker på én gang

  Rotel T14 er meget mere end en radio – den er også en avanceret netværksafspiller.

  Digital brobygger

  Hvis du vil beholde cd-samlingen, men er nysgerrig efter at prøve noget nyt, kan Marantz’ medieafspiller blive et “gateway drug” til streaming.

  Bundsolid vellyd

  Reloop fortjener opmærksomhed for deres pladespillere, simpelthen fordi man får meget for pengene.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  -

  Lyd & Billede

  Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt.