test: McIntosh MT2

Kvalitet, helt enkelt

McIntoshs billigste pladespiller skal ikke skues på hårene. I den bor der forbløffende meget kvalitet, også lydkvalitet.

Plus
Velbygget og velspillende pladespiller med færdigmonteret pickup.
Minus
Ikke det sidste ord inden for raffinement. Høj prisklasse.

Den originale indspilning af den norske jazzklassiker Fairytales blev første gang udgivet i 1982 på vinyl. Samme år blev cd-formatet lanceret, og i de følgende år tog cd mere og mere over fra lp-formatet, der havde eksisteret i over 50 år.

Mens cd’er erstattede vinylplader i pladebutikkerne, og pladespillerne måtte vige pladsen for en hurtigt voksende skare af cd-afspillere, begyndte man at se enden på vinylæraen. Der kom færre nye pladespillere på markedet, og i lang tid så det ud til at blive et format for de særligt interesserede.

I Binghamton i staten New York var man i fuld gang med at producere cd-afspillere. Den ærværdige high-end producent, som Frank McIntosh startede sammen med Gordon Gow i 1949, havde aldrig produceret pladespillere, og sådan som markedet udviklede sig, blev det nok heller aldrig aktuelt.

McIntosh MCD7000 var den første i en lang række af cd-afspillere fra Binghamton med samme umiskendelige design som forstærkerne fra McIntosh.

Men efter næsten to årtier med faldende salg fik vinyl sin renæssance. Det blev mere end en dille, som mange spåede, og pludselig steg efterspørgslen efter pladespillere igen. Vinylbutikker poppede op overalt, og det er længe siden, udvalget af pladespillere og vinylplader har været så stort som nu.

I dag sælges der mange gange så mange pladespillere som cd-afspillere. Det har man også bemærket i Binghamton. De lancerede deres første grammofon – MT10 – i 2008 og den tredje i rækken her ti år senere.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor
Armen ser enkel ud, men fungerer glimrende og kan tåle meget bedre pickupper end den medfølgende. (Foto: McIntosh)

Plug and play

McIntosh MT2 er – ligesom MT10 og MT5 – en simpel remdrevet pladespiller uden fjederophæng eller andre fiksfakserier. Designet oser af McIntosh med glasflade på toppen, sort lak og det velkendte blågrønne lys, der stråler fra alt, hvad McIntosh laver, når man tænder for enheden.

Det er ikke nogen billig grammofon, selv om det er McIntoshs billigste. Den stiller op i samme prisklasse som Rega RP10 med en Apheta 2 MC-pickup og koster mere end Technics SL-1200G. Selv med en god pickup påmonteret, f.eks. Ortofon Quintet Black.

Selv om der kan argumenteres for, at det er muligt at sammensætte en pladespiller og pickup for færre penge og stadig få lige så god eller bedre lyd end fra McIntosh-pladespilleren, er der næppe et gyldigt argument for dem, der allerede har McIntosh derhjemme.

En MT2 ser bedre ud med McIntosh-elektronik, vil mange anføre, og så er det en fordel, at pladespilleren lyder lige så godt, som den ser ud. Den er under alle omstændigheder rigtig godt bygget. En tyk pladetallerken af polyoxymethylen – eller POM-plast, som det også hedder – hviler på et lag af poleret hærdet stål og bronze.

Elektromotorens hastighed kan finjusteres om nødvendigt, og pladespilleren har almindelige RCA-kabelstik bagpå og leveres med støvlåg, pladestrammer og pickup.

McIntoshs klassiske logo er belyst i korrekt grøn valør. (Foto: McIntosh)

Fyldig klang og solid bas

Sidstnævnte er en Sumiko Blue Point No. 2. En MC-pickup, der leveres færdigmonteret og justeret – bare pak ud og spil løs – og tegner sig for ca. 10 procent af den samlede pris. Pickuppen, der har en relativt høj udgangsspænding på 2,5 mV, kan også bruges på en forstærker med MM-indgang. F.eks. McIntosh MA252.

Armen på pladespilleren har et let, tyndt armrør i aluminium, der hviler i et ophæng af safir og keramik. Hastighedsomskifteren fungerer også som power-knap, og ganske som forventet lyser grønne lysdioder op under tallerken, logo og hastighedsmarkører.

Med originaludgaven af Fairytales på McIntosh-grammofonen blev jeg forbløffet over, hvor fyldigt Steve Dobrogosz’ klaver lød. Radka Toneffs stemme lød friskt, og den gamle optagelse fra Grieghallen i Bergen havde masser af klang og dybde. Technics-pladespilleren med Quintet Black lød ganske vist bedre fokuseret, mere detaljeret og med større kontrast, men ikke meget. Og det, MT2 mangler i raffineret detaljeskarphed, vinder den ind igen i klangdybde og basdynamik.

Trommesporet på Dire Straits’ Love Over Gold har masser af vægt bag stortrommen, uden at det på noget tidspunkt lyder uldent. Kantslag på trommer, whiskers på lilletromme samt bækkener har god kontrast og står lige ud af højttalerne. Ikke noget med sendrægtig dynamik eller udglattet tempo her. Trondheimsolisternes Mozart-indspilning med violinisten Marianne Thorsen i front har en dejlig glød i klangen, og formatet gengives klippefast.

Styrken ligger i den fyldige klang, det solide basfundament og den behagelige klangbalance, som McIntoshs pladespiller har. Den kan utvivlsomt lyde endnu bedre med en bedre pickup, men Sumiko-pickuppen gør på ingen måde lyden fra pladespilleren til skamme.

Brug dine egne kabler, så bliver lyden lidt bedre. (Foto: McIntosh)

Konklusion

McIntosh MT2 kan virke som overprissat sammenlignet med mange andre pladespillere i samme prisklasse. Men den lyder faktisk så godt, at man sagtens kan forsvare prisen. Jo, det er muligt at få bedre lyd for pengene. En Rega RP10 er bedre på de fleste punkter, og man kan sammensætte andre kombinationer, der lyder endnu bedre end dette.

Men McIntosh MT2 er en solidt bygget pladespiller for folk, der er interesseret i vinylplader snarere end pladespillere, og på den baggrund kan man afgjort konkludere, at MT2 fint kan hævde sig i denne prisklasse.

Den originale indspilning af den norske jazzklassiker Fairytales blev første gang udgivet i 1982 på vinyl. Samme år blev cd-formatet lanceret, og i de følgende år tog cd mere og mere over fra lp-formatet, der havde eksisteret i over 50 år.Mens cd’er erstattede vinylplader i pladebutikkerne, og pladespillerne måtte vige pladsen for en hurtigt voksende skare af cd-afspillere, begyndte man at se enden på vinylæraen. Der kom færre nye pladespillere på markedet, og i lang tid så det ud til at blive et format for de særligt interesserede.I Binghamton i staten New York var man i fuld gang med at producere cd-afspillere. Den ærværdige high-end producent, som Frank McIntosh startede sammen med Gordon Gow i 1949, havde aldrig produceret pladespillere, og sådan som markedet udviklede sig, blev det nok heller aldrig aktuelt.McIntosh MCD7000 var den første i en lang række af cd-afspillere fra Binghamton med samme umiskendelige design som forstærkerne fra McIntosh.Men efter næsten to årtier med faldende salg fik vinyl sin renæssance. Det blev mere end en dille, som mange spåede, og pludselig steg efterspørgslen efter pladespillere igen. Vinylbutikker poppede op overalt, og det er længe siden, udvalget af pladespillere og vinylplader har været så stort som nu.I dag sælges der mange gange så mange pladespillere som cd-afspillere. Det har man også bemærket i Binghamton. De lancerede deres første grammofon – MT10 – i 2008 og den tredje i rækken her ti år senere.[caption id="attachment_79034" align="alignnone" width="930"] Armen ser enkel ud, men fungerer glimrende og kan tåle meget bedre pickupper end den medfølgende. (Foto: McIntosh)[/caption]

Plug and play

McIntosh MT2 er – ligesom MT10 og MT5 – en simpel remdrevet pladespiller uden fjederophæng eller andre fiksfakserier. Designet oser af McIntosh med glasflade på toppen, sort lak og det velkendte blågrønne lys, der stråler fra alt, hvad McIntosh laver, når man tænder for enheden.Det er ikke nogen billig grammofon, selv om det er McIntoshs billigste. Den stiller op i samme prisklasse som Rega RP10 med en Apheta 2 MC-pickup og koster mere end Technics SL-1200G. Selv med en god pickup påmonteret, f.eks. Ortofon Quintet Black.Selv om der kan argumenteres for, at det er muligt at sammensætte en pladespiller og pickup for færre penge og stadig få lige så god eller bedre lyd end fra McIntosh-pladespilleren, er der næppe et gyldigt argument for dem, der allerede har McIntosh derhjemme.En MT2 ser bedre ud med McIntosh-elektronik, vil mange anføre, og så er det en fordel, at pladespilleren lyder lige så godt, som den ser ud. Den er under alle omstændigheder rigtig godt bygget. En tyk pladetallerken af polyoxymethylen – eller POM-plast, som det også hedder – hviler på et lag af poleret hærdet stål og bronze.Elektromotorens hastighed kan finjusteres om nødvendigt, og pladespilleren har almindelige RCA-kabelstik bagpå og leveres med støvlåg, pladestrammer og pickup.[caption id="attachment_79032" align="alignnone" width="930"] McIntoshs klassiske logo er belyst i korrekt grøn valør. (Foto: McIntosh)[/caption]

Fyldig klang og solid bas

Sidstnævnte er en Sumiko Blue Point No. 2. En MC-pickup, der leveres færdigmonteret og justeret – bare pak ud og spil løs – og tegner sig for ca. 10 procent af den samlede pris. Pickuppen, der har en relativt høj udgangsspænding på 2,5 mV, kan også bruges på en forstærker med MM-indgang. F.eks. McIntosh MA252.Armen på pladespilleren har et let, tyndt armrør i aluminium, der hviler i et ophæng af safir og keramik. Hastighedsomskifteren fungerer også som power-knap, og ganske som forventet lyser grønne lysdioder op under tallerken, logo og hastighedsmarkører.Med originaludgaven af Fairytales på McIntosh-grammofonen blev jeg forbløffet over, hvor fyldigt Steve Dobrogosz’ klaver lød. Radka Toneffs stemme lød friskt, og den gamle optagelse fra Grieghallen i Bergen havde masser af klang og dybde. Technics-pladespilleren med Quintet Black lød ganske vist bedre fokuseret, mere detaljeret og med større kontrast, men ikke meget. Og det, MT2 mangler i raffineret detaljeskarphed, vinder den ind igen i klangdybde og basdynamik.Trommesporet på Dire Straits’ Love Over Gold har masser af vægt bag stortrommen, uden at det på noget tidspunkt lyder uldent. Kantslag på trommer, whiskers på lilletromme samt bækkener har god kontrast og står lige ud af højttalerne. Ikke noget med sendrægtig dynamik eller udglattet tempo her. Trondheimsolisternes Mozart-indspilning med violinisten Marianne Thorsen i front har en dejlig glød i klangen, og formatet gengives klippefast.Styrken ligger i den fyldige klang, det solide basfundament og den behagelige klangbalance, som McIntoshs pladespiller har. Den kan utvivlsomt lyde endnu bedre med en bedre pickup, men Sumiko-pickuppen gør på ingen måde lyden fra pladespilleren til skamme.[caption id="attachment_79033" align="alignnone" width="930"] Brug dine egne kabler, så bliver lyden lidt bedre. (Foto: McIntosh)[/caption]

Konklusion

McIntosh MT2 kan virke som overprissat sammenlignet med mange andre pladespillere i samme prisklasse. Men den lyder faktisk så godt, at man sagtens kan forsvare prisen. Jo, det er muligt at få bedre lyd for pengene. En Rega RP10 er bedre på de fleste punkter, og man kan sammensætte andre kombinationer, der lyder endnu bedre end dette.Men McIntosh MT2 er en solidt bygget pladespiller for folk, der er interesseret i vinylplader snarere end pladespillere, og på den baggrund kan man afgjort konkludere, at MT2 fint kan hævde sig i denne prisklasse.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på McIntosh MT2
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Type: Remdrevet pladespiller
Tonearm: Aluminium, safir/keramik-ophæng
Pickup: Sumiko Blue Point No. 2 (MC)
Pladetallerken: 28 mm polyoxymethylen
Udgange: Analog RCA
RIAA/DAC: Nej/nej
Andet: Finjustering af hastighed, støvlåg
Finish: Sort pianolak
Mål og vægt: 45 x 43 x 13 cm / 13,2 kg
Web: psaudio.dk

Pris: 35000,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i billedkvalitet, og denne gang gælder det ikke kun for topmodellerne.

Test
Samsung QE65Q900R

8K mod 4K-TV: ­Teknisk knockout

Er Samsungs mindste og billigste 8K-skærm bedre end et almindeligt godt 4K-TV? Vi tester!

Tidal giver studielyd på iPhone

Tidal-brugere kan glæde sig over, at iPhone har fået MQA-understøttelse og dermed kommer tættere på lyden på studieoptagelsen.

Gruppetest
5 trådløse hovedtelefoner med støjreduktion

Dejlig stille på flyet

Støjreducerende hovedtelefoner modvirker træthed og beskytter din hørelse på lange flyrejser.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den alligevel ikke nogen letvægter!

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater beslutter sig for at røve en sydamerikansk narkobaron. Det går helt ikke helt efter planen.

Test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­højttaler

QR5 leverer rytmerne uden tøven, giver musikken luft – og slår næsten benene væk under deres egne topmodeller.

Test
ikko OH1

Biller i ørerne

Kinesiske ikko debuterer med høje ambitioner til hverdagspris.

Test
RME ADI-2 DAC

Den bedste lyd vi har hørt

Du finder næppe en bedre DAC til prisen end RME ADI-2 DAC.

Test
Stax SR-009s

Det her er ikke lyd – det er magi

Nu ved jeg, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

anmeldelse
A star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.

Lysstærk Leica 35 mm

Her er den første vidvinkel til Leicas SL full-frame-kameraer.

Test
IKEA TRÅDFRI Sæt med udtag

Tænd og sluk med mere

Gør dum elektronik lidt smartere. Især sammen med TRÅDFRI Gateway.

Test
IKEA TRÅDFRI Gateway

IKEAs port til det smarte hjem

Skal man have mest muligt ud af sine TRÅDFRI Smart Home-produkter, kommer man ikke uden om TRÅDFRI Gateway.

Gruppetest
5 gaming-tastaturer

Fingeren på fyr-knappen

Luftfartsmaterialer og toptunet finmekanik er, hvad der skal til, hvis du vil komme sejrende ud af kampen på skærmen. Vi har lagt hånd på fem af de bedste mekaniske tastaturer til spil.

Sigma udsender objektiver til Panasonic og Leica

11 nye Art-objektiver til full-frame-kameraer med L-fatning.

Skarpere portrætobjektiv fra Sony

Det lysstærke 135 mm f/1.8 er lavet til full-frame-kameraer.

10 mm ultravidvinkel til full-frame

Supervidvinkel til de største kameraer.

Test
Nikon Nikkor Z 50 mm f/1.8 S

Nikons skarpeste 50 mm

Nikons bedste objektiv er en følsom 50-millimeter.