annonse
annonse
September 2015
Parasound Halo Integrated Amplifier
September 2015
Parasound Halo Integrated Amplifier

Test af: Parasound Halo Integrated Amplifier

Fleksibel mesterforstærker

Parasounds første integrerede forstærker i 20 år skuffer ikke. Den gengiver musikken med stor overbevisning, og har funktioner, som andre må misunde.

Lyd & Billede mener

Forstærkeren har glimrende kontrol over højttalerne og formår at sætte skub på basområdet. Den har opløsning nok til at yde selv dyre high-end-højttalere retfærdighed, og den lille ekstra fylde vækker følelserne i musikken. Genistregen i subwooferudgangen må heller ikke glemmes. Det samme gælder pladespillerindgangen for både MM og MC.
Det findes forstærkere med endnu flere kræfter, og den sidste lille impulsvillighed i mellemtonen kan enkelte nok efterlyse.
annonse

I prisklassen mellem 15.000 kroner og 25.000 kroner er konkurrencen blandt seriøse forstærkerproducenter ubønhørlig. Her kæmper den ene producents topmodel mod den andens økonomiudgave. I tilfældet Parasound er dette den eneste integrerede forstærker på programmet. Den amerikanske producent foretrækker nemlig normalt separate komponenter, og har udelukkende haft disse på menuen de sidste 20 år.

Parasounds chefingeniør er ingen ringere end veteranen John Curl, der har stået bag en række legendariske hi-fi-produkter (såsom Mark Levinson JC-2, samt prof-systemer til The Greateful Dead i sin tid). Han har også påtaget sig ansvaret for Halo Integrated Amplifier, eller HINT.

Tilslutninger
HINT har både balancerede og ubalancerede indgange, men også digitale tilslutninger for både koaksiale og optiske lydkilder, samt en USB DAC-indgang, der understøtter high-definition lydfiler op til 32-bit/384 kHz, og dertil også DSD i den højeste opløsning (256 MHz). Pladespillerentusiaster kan også glæde sig, da der er indgange for både MM- og MC- pickups. Dem har undertegnede dog ikke testet. Særligt interesserede vil også bemærke tonekontrollerne på frontpanelet.

Parasound HINT har både subwooferudgang og platespillerindgang. Foto: Parasound.

Parasound HINT har både subwooferudgang og platespillerindgang. Foto: Parasound.

Subwoofer
Men det mest geniale, hvad tilslutninger angår, er subwooferudgangen. Hvis du har en subwoofer, skal du bruge denne i stedet for de almindelige forforstærkerudgange. Det har nemlig variabelt lavpasfilter, som kan indstilles på bagsiden af ​​forstærkeren. Ved på den måde at slippe for at bruge subwooferens eget lavpasfilter, bliver tilslutningen lettere i de tilfælde, hvor du vil bruge HINT sammen med en surroundforstærker til hjemmebio. En endnu smartere detalje er, at forstærkeren desuden har et højpasfilter på højttalerudgangen, som også er aktiv på linieudgangene – hvis du ønsker at tilslutte yderligere effektforstærkere (biamping). Hvis dine højttalere har begrænset dybbas, kan filteret aktiveres, så forstærkeren slipper for at fodre højttalerne med unødvendig energi i bassen, som alligevel ikke kan gengives. Hvis for eksempel højttalerne ruller af under 40 Hz, og du sætter højpasfilteret til samme frekvens, vil højttalerenhederne ikke arbejde så hårdt, da dybere basfrekvenser kræver længere slaglængde. Resultatet er, at du kan spille højere og renere med dine højttalere. Samtidig med, at dybbassen bliver renere, da højttalere og subwoofer ikke skal slås om at dække samme frekvensområde.

Forstærkeren er en dobbelt-mono-konstruktion. Foto: Parasound.

Forstærkeren er en dobbelt-mono-konstruktion. Foto: Parasound.

Dual mono
Forstærkeren er også en dual mono-konstruktion for at forhindre elektrisk opvirkning mellem kanalerne. Effekten er på 2 x 160 watt i 8 ohm, som stiger til 240 watt i 4 ohm. På ingen måde frygtindgydende, men nok til, at man kan give volumenknappen et pænt drej, når der er fest – eller man ønsker at lytte til ekstremt dynamisk musik ved høj lydstyrke.

Lyden af Parasound
På det seneste er vi blevet meget fortrolige med den store Piega Classic 60.2 (testen kommer i L&B nr. 10), der er seriøse trevejshøjttalere med båndmembranen til både diskant og mellemtone i en koaksialkonstruktion. Prisen på 72.000 kroner for et par placerer dem i den seriøse ende, og følsomheden på 93 dB ved 1 W kombineret med 4 ohms impedans gør dem ekstremt effektive i drift. Læs: de er nemme at spille højt med. Og de lyder klokkeklart i hele toneområdet, klare til at skille fårene fra bukkene.

Piega Classic 60.2 er brilliante højttalere, som lyder ypperligt sammen med Parasound HINT. Foto: Piega.

Piega Classic 60.2 er brilliante højttalere, som lyder ypperligt sammen med Parasound HINT. Foto: Piega.

Parasound HINT blev tilsluttet Piegaerne i vores testrum med Electrocompaniet EMP 2 som lydkilde. Uanset om afspilleren blev tilsluttet med analog XLR eller digital coax, blev jeg straks forført af den rige og kraftfulde bas kombineret med en varme, som forgrenede sig langt op i mellemtoneområdet. Bare lyt til Ane Bruns “Hanging“, som er åbningsnummeret på hendes seneste album “When I’m Free“. Mere elektronisk end før med en tung og lækker rytme. Den elektriske basgang ligger og ruger i bunden, mens stortrommen føles fysisk. Anes stemme er fyldigere i det nedre register, end jeg normalt kender den, men uden at den dermed lyder indelukket eller tung. Parasound får den musikalske nerve frem på formidabel vis.

Slik ser Parasound HINT ut i svart. Foto: Parasound

Sådan tager Parasound HINT sig ud i sort. Foto: Parasound.

Samtidig klinger det elektriske piano flot ud oppe i toppen af frekvensområdet. Der er masser af luft, med et stort, åbent stereoperspektiv. Sammenlignet med den lidt billigere Hegel H160 (22.000 kr) er der mere punch i bassen på Parasound, og den lyder generelt fyldigere. H160 har på sin side mere energi og detaljer i den øverste mellemtone, men forfører ikke så meget som Parasound i basområdet. Det bliver i sidste ende smag og behag. Parasound slår let den populære Primare I32 i alle discipliner, ikke mindst på kraft. Hegel H360 til 39.000 kroner giver mere kraft og måske også bedre opløsning, men den er til gengæld væsentligt dyrere, og har hverken pladespillerindgang eller subwooferudgang. Hegel H360 har heller ikke samme varme, men er mere neutral. Parasound har en X-faktor, der gør, at den nok arbejder bedre med flere typer af højtalere, og den vil sandsynligvis vise sig at være en problemløser, hvis du har højtalere med en noget slank egenkarakter.

Fakta & Rating:
  • Type: Integreret forstærker
  • Effekt: 2 x 160 Watt (8 ohm)
  • Netværk: Nej
  • Digital ind: 1 x koaksial, 1 x optisk, asynkron USB
  • Analog ind: 1 x XLR, 5 x RCA, 1 x HT bypass (RCA + RCA sub), 1 x phono (MM+MC)
  • Digital ud: Nej
  • Analog ud: 2 x variabel m/ højpassfilter (RCA + XLR), 1 x fast lydniveau (RCA)
  • Sub ud: RCA + XLR m/ lavpasfilter
  • 12v trigger: 3,5 + 2,5 mm jack
  • Mål: 15 x 43,7 x 43,7 cm (H x B x D)
  • Vægt: 15 kg
  Producent:
  Pris:
  22.995,-

  Læs også:

  Billig i alle led

  Sjældent har det været så tydeligt, at prisen afspejler, hvad man får for sine penge.

  Letanvendelig allrounder

  Pladespilleren fra TEAC lyder, som den ser ud, og er et godt valg både æstetisk og lydmæssigt.

  Skinnet bedrager

  NAD giver konkurrenterne baghjul med en pladespiller, der har det lille ekstra.

  Den bedste på budget

  Rega viser, hvorfor de regnes for nr. et på markedet, når det gælder lyd for pengene.

  Plademesteren

  Gør noget ud af pladesamlingen med en grammofon, der også er et pænt møbel.

  Pladespillere for begyndere

  Har man et brændende ønske om at starte en pladesamling, så har man brug for en grammofon. Men hvilken?

  Kvalitet, helt enkelt

  McIntoshs billigste pladespiller skal ikke skues på hårene. I den bor der forbløffende meget kvalitet, også lydkvalitet.

  Djævelens lillebror

  Danske Gryphon nagler dig til væggen med en djævelsk god forstærker, måske den allerbedste i sin klasse.

  DAC med mange tricks

  PS Audios digitalkonverter er også en forforstærker med helt analoge kredsløb. Men det er først og fremmest digitalt, den stråler.

  Opfylder tre ønsker på én gang

  Rotel T14 er meget mere end en radio – den er også en avanceret netværksafspiller.

  Digital brobygger

  Hvis du vil beholde cd-samlingen, men er nysgerrig efter at prøve noget nyt, kan Marantz’ medieafspiller blive et “gateway drug” til streaming.

  Bundsolid vellyd

  Reloop fortjener opmærksomhed for deres pladespillere, simpelthen fordi man får meget for pengene.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  -

  Lyd & Billede

  Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt.