annonse
annonse
April 2017
Pro-Ject Essential III
April 2017
Pro-Ject Essential III
Test af: Pro-Ject Essential III

Musikalsk vinylpakke

Pro-Jects budgetpladespiller er blevet endnu bedre og er et af de bedste køb i prisklassen.

Lyd & Billede mener

Prisgunstig pladespiller med stort lydbillede og medrivende bas. Let at bruge og let at opgradere.
Lidt farveløs diskant og manglende raffinement trækker ned.
annonse

Med en stadig stigende efterspørgsel efter pladespillere er det ikke så underligt, at der dukker nye modeller op hele tiden. Bl.a. fra Pro-Ject, som har et af de største udvalg på markedet. De er måske bedst kendt for deres vellydende budgetpladespillere, men de har også grammofoner, der koster flere månedslønninger.

De mest eftertragtede er måske de simple modeller i Essential-serien. De har ofte vundet tests, også hos os, og er kendt for at give meget for pengene.

For dem, der vil have den bedst mulige lyd for pengene og ikke har brug for automatik eller fancy finish, er de som regel et godt valg. Men konkurrencen fra andre producenter som f.eks. Thorens og Rega er hård. Derfor har Pro-Ject valgt at opdatere deres bestseller.

Læs: Vellydende multikunstner

Det her er den tredje generation af Essential. En fuldt manuel pladespiller, der er nem at bruge, med mærkbare opgraderinger. Den mest synlige er en ny pickup. Ortofon OM10 er en vellydende budgetpickup, der passer fint i den relativt korte aluminiumarm.

Der er også en ny MDF-tallerken, et mere præcist leje og en stivere plint – den slags ting, der holder resonanser på et minimum. Ny motorstyring skal give bedre rotationsstabilitet, og gummiremmen er akslet omkring en pullert i aluminium.

Filtmåtten er ikke blevet tykkere, men ligger bedre på tallerkenen, og pladespilleren, der leveres med støvlåg – et klart plus – har fået endnu bedre kabler på bagsiden.

Let at bruge

Så den er egentlig opgraderet på alle vigtige områder, uden at prisen har taget et spring opad.

Man skal dog være opmærksom på, at denne udgave – Essential III – ikke har indbygget pickup-forstærker (RIAA-trin). Den må kobles til en forstærker, som har RIAA-trinet indbygget. Alternativt kan man bruge et separat RIAA-trin. De fås bl.a. fra Pro-Ject selv og koster fra nogle hundrede kroner og op.

Udpakning og opsætning er nemt og tager ikke lang tid. Bare følg de fint illustrerede instruktioner, så tager det ikke mange minutter, før den første vinylskive kan lægges på filtmåtten.

Det kan være smart at tænke over, hvor man vil placere grammofonen. De fleste letvægtspladespillere, der ikke er placeret på en separat hylde, har en tendens til at opfange resonanser, der høres som rumlen i højttalerne. Ikke hele tiden, men hvis man f.eks. går hen over gulvet, smækker med skabslåger eller finder på at danse til musikken.

En tyk plade af massivt træ, f.eks. et spækbræt, ekstra gummifødder under pladespilleren eller en væghængt hylde kan løse problemet. Men man kan komme langt med at placere pladespilleren på et stabilt underlag.

En støvbørste til en hundredelap og lidt pladerens er blandt det nødvendige tilbehør i ethvert hjem med vinylplader, men ellers er det en relativt billig og ikke mindst givende hobby at samle på vinyl.

Stor lyd

Det fine ved pladespillere som denne er, at man ikke behøver at udskifte hele pladespilleren, hvis man vil have bedre lyd. Det er nok at skifte pickuppen. Eller – som her – nålen. For med en Ortofon OM10 kan man opgradere lyden ved at skifte til en Stylus 20 eller Stylus 30 nål. Så betaler man lidt ekstra for bedre lyd og slipper for at installere ny pickup og justere den på ny.

Men med OM10 er lyden mere end god nok til de fleste i målgruppen. Først og fremmest i bassen, som giver god vægt bag trommeslag og får gang i vippefoden temmelig hurtigt.

Rytme og dynamik er egentlig Essential III’s største styrke. Den rocker meget mere end musik streamet fra Spotify, fordi lyden er varmere med mere klang. Smid f.eks. en klassisk Dire Straits-lp på og gør dig klar til et nostalgitrip med varm guitarlyd og generøs basdynamik.

Eller læg en endnu mere klassisk fremførsel af Mozart på fra norske 2L med Trondheimsolisterne og lad den bløde strygerklang lægge sig som et varmt omslag om ørerne. Det er smukt, og mindst lige så smukt er Stephane Grappellis “Limehouse Blues”, hvor violinklangen har en sjældent godt gengivet klangbund.

Det betyder ikke, at alt er perfekt. Jeg savner mere luft og åbenhed i lyden. Raffinement er heller ikke pladespillerens stærkeste side, og klangen i diskanten dør hurtigt ud. Det er dog til at leve med og sådan noget, der bliver bedre i højere prisklasser. Eller med en bedre nål eller pickup.

En Rega Planar 3 vil give dig mere af det hele, men er også over dobbelt så dyr. Planar 2 er billigere, men stadig dyrere end Essential III, og har et strammere lydbillede med bedre fokus. Men i denne prisklasse er der ingen konkurrenter, som vi har testet, der giver bedre lyd for pengene end Essential III.

Konklusion

Efter vores mening vil bedre lyd end dette komme til at koste. Op mod 5.000 kroner, hvis lyden skal have en markant opgradering. Det gør Pro-Ject Essential III til vores foretrukne valg i prisklassen. En meget vellydende pladespiller med potentiale, som man have fornøjelse af i mange år.

Fakta & Rating:
 • Pris: 2.695,-

  Type: Remdrevet pladespiller
  Tonearm: 8,6” aluminium
  Pickup: Ortofon OM10 MM
  Finish: Sort, hvid, rød
  Mål: 42 x 11,3 x 33 cm
  Pris: 2.695 kroner
  Web: tekni-fi.dk

  Læs også:

  Digital milepæl

  Hegel HD20 er blandt de bedste DAC´er, vi hidtil har hørt. Uanset pris.

  Slår perleporten ind

  Hegel har lavet sit bedste forstærkersæt nogensinde. P30 og H30 åbner den musikalske perleport og sender samtidig kraftsalver, som kan høres ned i helvede.

  Rund og minimalistisk

  Philips Fidelio SoundSphere er et anlæg med runde kompakthøjttalere, som støtter Apple AirPlay og intet andet.

  I pose og sæk?

  Rotel RCX-1500 byder på et væld af funktioner – CD-afspiller, forstærker og radio i samme enhed. Den virker også prisgunstig, men så var det det med kvalitet og kvantitet.

  Når musikken bliver trådløs

  Musikken kommer ikke længere fra CD´er. Streaming er det nye begreb, som beskriver trådløs afspilning af musik – og du kan være med på morskaben for næsten ingen penge!

  Passer til væggen

  Panasonics stereoanlæg er slankt og passer let ind i reolen. Eller monter det på væggen. Praktisk og let i brug.

  Lyd til udbygning

  Creatives nye bluetooth-højttalere kan udbygges til trådløs multirum, uden at du behøver et hjemmenetværk. Vi tester D5x med subwoofer DSx.

  Fleksibelt og billigt (bedste køb)

  Sonys stereoanlæg streamer musik trådløst fra pc´en og indbygget AirPlay gør, at du kan streame direkte fra et mobilt Apple-produkt.

  Trådløs og kraftig pc-lyd

  Logitech Squeezebox Touch har et enkelt brugergrænsesnit og dekoder de fleste lydfiler. Logitechs kraftigste pc-højttalere giver desuden mægtig lyd.

  Dynamik og opløsning (bedst i test)

  Sonos har et meget populært streamingssystem med multirumsløsning og Dalis nye budgethøjttalere giver desuden meget god lyd for pengene.

  Super alt-i-én boks

  Hvad får du, når du blander en moderne D/A-konverter og musik-streaming med Naims legendariske forstærker? Et ganske anderledes hi-fi-produkt …

  Fremtidens forstærker

  NAD C390DD er en hypermoderne digital stereoforstærker. Den er spækket med muligheder og udstyr, lyden er i top, og den koster alt for lidt. Velkommen til fremtiden.

  På forsiden nå

  Kygo A6/500

  Da jeg testede hovedtelefonerne Kygo A9/600 for et par måneder siden, blev jeg overrasket over lydkvaliteten. I stedet for at...

  Thor: Ragnarok

  I Marvels mangefacetterede superhelteunivers er det faktisk en af “vores egne”, der er blevet en af de mest populære helte....

  Jabra Elite 65T

  Siden Apple frigav deres AirPods i december 2016, er der sket meget og kommet mange konkurrenter til på markedet for...

  Marseille, 2. sæson

  I 1. sæson blev vi introduceret for det beskidte politiske spil i den multikulturelle by Marseille. Robert Taro (Depardieu) havde...

  Sony VPL-VW760ES

  Når det gælder at servere ægte 4K-opløsning med fantastisk billedkvalitet, er Sony klart den mest aggressive projektorproducent. Med undtagelse af...

  6 trådløse fitnesspropper

  Ikke alle ser det som en fest at trække deres korpus hen til det lokale fitnesscenter for at forbrænde kalorier....

  Focal Kanta No.2

  Når jeg hører ordet high-end, tænker jeg tre ting: Bedre lyd, end de fleste kan drømme om; dyrere, end næsten...
  annonse
  annonse
  annonse
  annonse