annonse
annonse
annonse

Pro-Ject RPM 1 Carbon

Pladespiller for begyndere

Denne superlækre og velspillende grammofon er perfekt til nyfrelste vinyl-entusiaster.

Plus
Prisbillig pladespiller med knaldgod lyd og sejt look. Meget velbygget med en arm, der sagtens kan tåle en bedre pickup, samt simpel betjening. En grammofon, der vokser med opgaven og vil give mange års gode musikoplevelser.
Minus
Mærkeligt nok er der ingen lås på armen, og RPM 1 Carbon mangler dyrere pladespilleres dynamiske omfang og basgengivelse med mere dybde.

Pladespillere er ikke længere forbeholdt entusiaster med hang til nostalgi. Grammofoner og vinylplader købes af folk i alle aldre og af begge køn, og salget er stigende. Det er lidt paradoksalt, i og med at cd-afspillerne stuves af vejen, og streaming indtager flere og flere hjem.

På den ene side har vi dem med en pladesamling, som de vil børste støvet af, og på den anden side dem, der først nu har opdaget vinyl og har brug for en pladespiller.

Så er det rart at vide, at det er længe siden, udvalget har været så stort, som det er nu. Anvendelige pladespillere koster ikke meget, men de gode starter omkring 2.500 kroner efter vores erfaring. Så får man et stabilt drivværk, nem betjening og god lyd.

I prisklassen under 5.000 kroner dukker der hele tiden nye modeller op. Som regel fra Thorens, Rega og Pro-Ject. De har to ting tilfælles: God lyd til relativt få penge samt enkel opsætning og betjening. Såsom den lille RPM 1 Carbon fra Pro-Ject. En simpel pladespiller med manuel betjening og lækkert design.

Den kommer med pickup, klar til at koble til anlægget. Bare husk, at forstærkeren skal have phono-indgang (MM), ellers skal du bruge en lille forstærker mellem pladespilleren og anlægget. Sådan en koster fra nogle hundrede kroner og op, og fylder ikke meget.

 

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

platine-vinyle-manuelle-pro-ject-rpm-1-carbon

 

Kulfiber

Den nye RPM 1 Carbon indeholder – som navnet antyder – kulfiber, for at den skal lyde lidt bedre end de billigste pladespillere med plasticarm. Her er den S-formede arm lavet af varmpresset aluminium overtrukket med kulfiber for at dæmpe resonanser.

En vibrationsløs motor driver den gummirem, der får MDF-tallerknen til at snurre. Den hviler på et inverteret leje med en keramisk kugle – en meget brugt konstruktion, da producenterne mener, at det giver mere stabil rotation.

Pladespilleren kommer med en simpel, men god 2M Red pickup fra Ortofon. Det har i øvrigt aftagelig nål, så man kan skifte den ud, når den bliver slidt. Armen mangler lås, hvilket kan være en udfordring, da den ikke har støvdæksel. Det giver en vis risiko for, at man kommer til at ramme armen, når man f.eks. tørrer støv af, og ødelægger stiften.

Bortset fra det er kvaliteten gennemført god, og Pro-Ject har truffet mange smarte valg. Den separate motor sidder f.eks. på siden og er ikke i kontakt med selve pladespilleren overhovedet. Det er det kun remmen, der er. Således har man elimineret en kilde til vibrationer og støj, som kunne påvirke lyden.

RPM 1 Carbon lyder forbavsende helstøbt og balanceret. Den har ikke lige så meget smæld i bassen som dyrere pladespillere – f.eks. Pro-Ject Xtension eller Rega RP6. Men det gør den ikke dårlig. Til prisen spiller den nydeligt med meget stabil rotation, hvilket bl.a. gør klavertoners pitch ulasteligt fri for udsving i tonehøjden.

Den spiller også medrivende. En live-optagelse med Dire Straits (remastered med bedre lyd) lyder f.eks. stort og sejt på Pro-Ject RPM 1.

Den breder ikke noget voldsomt dybt lydbillede ud, men stereoperspektivet er stabilt, og dynamikken har tilstrækkelig kontrast til, at man sidder og stamper takten. Med den medfølgende pickup er det begrænset, hvor mange fine detaljer man får frem i lydbilledet, og diskanten er ikke så luftig som med dyrere pickup’er.

Vokalklangen er tydelig og kommer godt frem med afstand til akkompagnementet, så man får en følelse af, at der er en vis dybde i lydbilledet. Ikke bare fladt, som det desværre ofte er tilfældet med billige grammofoner.

 

Konklusion

Den smarte Pro-Ject pladespiller er både cool at se på og dejlig at lytte til. Den kan give nyt liv til en gammel vinylsamling eller give nybegyndere en kickstart til en gryende samling. Desuden er den så velbygget, at den kan give glæde i mange år, og kan sagtens tåle en opgradering til en bedre pickup, som vil give endnu bedre lyd. Anbefales uden forbehold.

Pladespillere er ikke længere forbeholdt entusiaster med hang til nostalgi. Grammofoner og vinylplader købes af folk i alle aldre og af begge køn, og salget er stigende. Det er lidt paradoksalt, i og med at cd-afspillerne stuves af vejen, og streaming indtager flere og flere hjem. På den ene side har vi dem med en pladesamling, som de vil børste støvet af, og på den anden side dem, der først nu har opdaget vinyl og har brug for en pladespiller. Så er det rart at vide, at det er længe siden, udvalget har været så stort, som det er nu. Anvendelige pladespillere koster ikke meget, men de gode starter omkring 2.500 kroner efter vores erfaring. Så får man et stabilt drivværk, nem betjening og god lyd. I prisklassen under 5.000 kroner dukker der hele tiden nye modeller op. Som regel fra Thorens, Rega og Pro-Ject. De har to ting tilfælles: God lyd til relativt få penge samt enkel opsætning og betjening. Såsom den lille RPM 1 Carbon fra Pro-Ject. En simpel pladespiller med manuel betjening og lækkert design. Den kommer med pickup, klar til at koble til anlægget. Bare husk, at forstærkeren skal have phono-indgang (MM), ellers skal du bruge en lille forstærker mellem pladespilleren og anlægget. Sådan en koster fra nogle hundrede kroner og op, og fylder ikke meget.   platine-vinyle-manuelle-pro-ject-rpm-1-carbon  

Kulfiber

Den nye RPM 1 Carbon indeholder – som navnet antyder – kulfiber, for at den skal lyde lidt bedre end de billigste pladespillere med plasticarm. Her er den S-formede arm lavet af varmpresset aluminium overtrukket med kulfiber for at dæmpe resonanser. En vibrationsløs motor driver den gummirem, der får MDF-tallerknen til at snurre. Den hviler på et inverteret leje med en keramisk kugle – en meget brugt konstruktion, da producenterne mener, at det giver mere stabil rotation. Pladespilleren kommer med en simpel, men god 2M Red pickup fra Ortofon. Det har i øvrigt aftagelig nål, så man kan skifte den ud, når den bliver slidt. Armen mangler lås, hvilket kan være en udfordring, da den ikke har støvdæksel. Det giver en vis risiko for, at man kommer til at ramme armen, når man f.eks. tørrer støv af, og ødelægger stiften. Bortset fra det er kvaliteten gennemført god, og Pro-Ject har truffet mange smarte valg. Den separate motor sidder f.eks. på siden og er ikke i kontakt med selve pladespilleren overhovedet. Det er det kun remmen, der er. Således har man elimineret en kilde til vibrationer og støj, som kunne påvirke lyden. RPM 1 Carbon lyder forbavsende helstøbt og balanceret. Den har ikke lige så meget smæld i bassen som dyrere pladespillere – f.eks. Pro-Ject Xtension eller Rega RP6. Men det gør den ikke dårlig. Til prisen spiller den nydeligt med meget stabil rotation, hvilket bl.a. gør klavertoners pitch ulasteligt fri for udsving i tonehøjden. Den spiller også medrivende. En live-optagelse med Dire Straits (remastered med bedre lyd) lyder f.eks. stort og sejt på Pro-Ject RPM 1. Den breder ikke noget voldsomt dybt lydbillede ud, men stereoperspektivet er stabilt, og dynamikken har tilstrækkelig kontrast til, at man sidder og stamper takten. Med den medfølgende pickup er det begrænset, hvor mange fine detaljer man får frem i lydbilledet, og diskanten er ikke så luftig som med dyrere pickup’er. Vokalklangen er tydelig og kommer godt frem med afstand til akkompagnementet, så man får en følelse af, at der er en vis dybde i lydbilledet. Ikke bare fladt, som det desværre ofte er tilfældet med billige grammofoner.  

Konklusion

Den smarte Pro-Ject pladespiller er både cool at se på og dejlig at lytte til. Den kan give nyt liv til en gammel vinylsamling eller give nybegyndere en kickstart til en gryende samling. Desuden er den så velbygget, at den kan give glæde i mange år, og kan sagtens tåle en opgradering til en bedre pickup, som vil give endnu bedre lyd. Anbefales uden forbehold.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Pro-Ject RPM 1 Carbon
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Remdrevet MDF-tallerken
  • Kulfiberdækket alu-arm
  • Ortofon 2M Red pickup
  • Sort, hvid eller rød finish
Pris: 3495,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Samsung slår sine folder Den første foldbare mobil på markedet er en realitet. Sig velkommen til Samsung Galaxy Fold. Og hav den store pengepung parat, hvis du vil købe den.
Test
Nokia 8.1
Er et “Nokia” nok? Tja …

Nokia 8.1 er en god mellemklasse-mobil til prisen. Men har den noget særligt at byde på? Ud over navnet?

Flagskibet Samsung Galaxy S10 er her Vi har haft Samsungs nye monstermobil i hænderne, og den har alle de funktioner, man kan forestille sig.
High end-weekend i Aarhus Hotel Royal i Aarhus er i den kommende weekend rammen om en omfattende messe for hi-fi og high-end.
anmeldelse
Pacific Rim: Uprising
Møgfilm! Efterfølger til “gigarobotter smadrer kæmpemonstre” skuffer stort.
Dyk med droner Glem flyvende droner, undervandsdroner er sjovere.
Test
Datacolor SpyderX Pro
Sådan får du korrekte farver

Fotografer må kalibrere skærmen, hvis farverne skal gengives korrekt.

Lysstærk Nikon-zoom Nikon Z er pludselig blevet endnu mere interessant.
Test
SteelSeries Stratus Duo
Gør PC’en til en konsol

SteelSeries’ trådløse controller er perfekt til rend-og-hop-spil på PC’en og mobilen.

Test
Sonos Amp
Dobbelt kraft

Endelig en Sonos-forstærker kraftig nok til at drive ordentlige højttalere med overbevisning. Og selvfølgelig med fuld multirumsfunktion.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+ Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.
Handsker til touch-skærme Brug mobilen uden at fryse om fingrene.
Lukket topmodel og forstærker fra Focal De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.
annonse
Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen
Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.
Trådløs soundbar fra McIntosh Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.
Topsejt rejsekamera fra Fujifilm Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.
anmeldelse
The Truth Matters
Løgnene bag Irak-krigen Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.
anmeldelse
The Predator (2018)
Et pust fra ­fortiden Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.
16x zoom fra Olympus Kompakt 12-200 mm zoom.
Tre nye Leica specialobjektiver Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.
Test
Nikon Z6
Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

anmeldelse
Peppermint
Fuldstændig ­uengagerende Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.
Audiovector slipper musikken fri Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.
anmeldelse
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnæve Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.
Bedre skærmkalibrering Datacolor har forbedret kalibreringen.