annonse
annonse

Quad Artera Play

Britisk understatement

Marts 2016Quad Artera Play

Quad Artera kan løfte lyden i de fleste anlæg og giver high-end lyd uden afskrækkende prisseddel.

Lyd & Billede mener

Meget vellydende og afbalanceret lyd. Otte indgange kombineret med cd-afspiller, digitalkonverter og forstærker.
Ingen streaming, og touch-skærmen er ikke til at blive klog på.

Med skyhøje priser og enorme kabinetter er hi-fi i high-end klassen for de dedikerede audiofile, der er villige til at ofre store summer for at få den bedst mulige lyd. De fleste af os kan kun drømme om at bruge flere hundrede tusind eller mere på hi-fi.

Faktum er, at langt de fleste lever glade og fornøjede med moderate anlæg eller simpelthen bare en trådløs højttaler, som de streamer Spotify til fra mobiltelefon.

Men der findes en stor gruppe mennesker et sted midtimellem. Det er dem, Quad har lavet Artera-serien til. Lækkert designede, kompakte og praktiske hi-fi-komponenter med langt bedre lyd, end man får i et samlet anlæg til et par tusind kroner.

De har gjort det før. Engelske Quad har aldrig brudt sig om at lave massive forstærkere med endeløs effekt og lumbagofremkaldende kampvægt. I stedet har enheder som forforstærkeren 34, effektforstærkeren 405 og cd-afspilleren 99 været små nok til at passe ind i bogreolen.

Det er en god tradition, for det betyder, at det er lettere at få accept af at bruge lidt ekstra på bedre lyd, uden at anlægget dominerer stuen. Den tradition har de videreført i Elite- og Platinum-serierne. Som er Quads henholdsvis billigste og dyreste hi-fi-serie.

Den nye Artera-serie lægger sig tæt op ad Platinum og består foreløbig af en 140 watt effektforstærker kaldet Artera Stereo samt cd-afspilleren Artera Play. Som har integreret 32 bit digitalkonverter, forforstærkerudgange og – usædvanligt nok – to par analoge indgange til ikke-digitale lydkilder, f.eks. en pladespiller via en pickup-forstærker (RIAA-trin).

Med en bredde på beskedne 32 cm passer de traditionen tro ind i de fleste moderne reoler. Det stilrene design med glasplader på toppen – der er tegnet af Rodney Mead, som også stod for 33 og 405 – er diskret nok til, at anlægget ikke dominerer. Medmindre man supplerer med nogle enorme højttalere.

Langt det meste i samme prisklasse er meget større og tungere end Artera-komponenterne, der indeholder Quads velkendte teknologi og tilsammen sniger sig op på ca. 30.000 kroner, før man har valgt højttalere. Det er det samme, som man skal betale for en integreret Hegel H360 forstærker eller Naim Uniti 2, som begge har streaming. Naim har desuden cd-afspiller.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

 

Digitalkonverter

Cd-afspiller får man også her, men ikke streaming. Det kan imidlertid løses med en Airport Express eller en bærbar computer sluttet til enten en optisk digitalindgang eller USB-indgangen på bagsiden af Artera Play.

For alle med en aktiv cd-samling og andre digitale lydkilder – f.eks. netop en laptop eller en AirPort Express – kan Artera Play være den centrale enhed, der samler alle lydkilder. Tilføj et par aktive højttalere eller en effektforstærker som Artera Stereo (se separat boks), og så har man, hvad Quad i gamle dage kaldte “The Thinking Man’s System”. Et anlæg til dem, der er mere optaget af musik end hi-fi-komponenter.

Afspilleren er bygget op omkring ESS’ ottekanals Sabre ES9018 processor, der arbejder med 32 bit opløsning op til 384 kHz frekvens. Den understøtter de fleste lydformater – inklusive DSD 256-filer – fra tilsluttede digitale lydkilder med to optiske og to koaksiale indgange samt en USB-port.

Det er en digitalkonverter fra øverste hylde, som det er blevet almindeligt på mere eksklusive cd-afspillere.

Den analoge del af Artera Play har to lydindgange og to par forforstærkerudgange – balancerede XLR og ubalancerede RCA – med volumenkontrol for tilslutning til forstærker.

Foran er der kun to knapper – Power og Eject – men man kan styre de vigtigste indstillinger på den lille touch-skærm eller den medfølgende fjernbetjening.

  • Type: Cd-afspiller med DAC og forforstærker
  • Indgange: 2 x ubalanceret analog, 2 x optisk, 2 x koaksial digital, 1 x USB
  • Udgange: 2 x ubalanceret, 2 x balanceret, 1 x optisk digital
  • DAC: 32 bit ESS ES9018
  • Mål: 320 x 320 x 105 mm
  • Pris: 1.999 euro