annonse
annonse
annonse

Rega Brio

Maj 2017Rega Brio
Maj 2017Rega Brio

Klassens bedste forstærker

Den ser måske beskeden ud, men der er ikke noget beskedent over lyden fra Rega Brio.

Medrivende lyd og masser af kræfter for så lille en forstærker. Diskret af udseende, men aldrig kedelig at lytte til.
Mangler digitalindgange og har ikke streaming. Kedelig fjernbetjening.
annonse

Hvis det ikke var, fordi vi har gode erfaringer med Rega, var deres Brio aldrig havnet på testbænken. For hvem er vel interesseret i en analog forstærker blottet for trådløs streaming og digitale indgange, f.eks. USB?

Paradokset er, at denne enkle, kompakte og næsten undseelige boks er helt ny. Den er ikke lavet i 90’erne, men mangler alligevel meget af, hvad mange forbinder med moderne forstærkere.

Rega Brio er dog stadig en interessant forstærker. I hvert fald for dem, der ikke har brug for streaming eller digitalindgange. Og de findes. Hvis man vil have streaming, kan man altid plugge en Chromecast Audio i bagpå.

Den integrerede forstærker er velegnet til dem, der gerne vil opgradere anlægget, men ikke vil bruge penge på noget stort, dyrt og kompliceret. Tilføj et par KEF LS50-højttalere eller tilsvarende, sæt en pladespiller eller andre lydkilder i, og du har et kompakt anlæg, der kan holde i mange år.

Fullpakket med oppdatert teknologi.

Et vellydende anlæg, må jeg tilføje. Forstærkeren erstatter Brio-R, som vi testede for længe siden, og er en væsentligt opgraderet udgave af denne.

Kabinettet ser langt mere moderne ud. Fodaftrykket er beskedent, men forstærkeren leverer alligevel 50 watt effekt i hver kanal. Indeni er kredsløb, strømforsyning og komponenter forbedret, og kølingen gjort mere effektiv. Så man kan hente mere spidseffekt ud af transistorerne.

Strømforsyningen har fået større kraftreserver og er hurtigere til at levere strøm, når det kræves. Også mere strøm. Bedre komponenter har dæmpet forvrængningen og reduceret støjen, og Rega mener, at den vil opleves som kraftigere og mere potent end forgængeren.

Det gør den i stand til at drive et større udvalg af højttalere. De relativt tungtdrevne Piega Premium 1.2 var f.eks. ikke noget problem for Brio-forstærkeren.

Beskedent udstyret

I denne klasse er der en del konkurrenter, såsom Cambridge CXA60, men min erfaring er, at tilsvarende kvalitet fra f.eks. Rotel, Hegel eller Marantz koster mere.

Hegel H80 er vores reference i prisklassen under 10.000 kroner, og digitalindgangene inkluderer her en USB-port. Ud over analoge indgange.

Med Rega Brio får man fire line-indgange til analoge lydkilder. En af dem kan bruges til den nævnte Chromecast Audio, hvis man vil have streaming. Eller til en separat digitalkonverter (DAC), f.eks. Regas egen, eller Auralic Aries Mini for dem, der gerne vil kombinere USB-DAC og streaming.

En knap til valg af kilde, on/off-knap, et blankt volumenhjul samt hovedtelefonudgang er det eneste, der ses på forsiden. Ud over en række tal, hvor rødt lys markerer den valgte indgang. En relativt kedelig fjernbetjening medfølger, og den kan også styre en Rega cd-afspiller og DAC.

Pladespillerindgang

Brio-forstærkeren har selvfølgelig indgang til pladespiller. Rega er trods alt bedst kendt for deres pladespillere, og en Rega Planar 1 eller 2 vil passe fint sammen med den kompakte forstærker.

Pladespillerindgangen er tilpasset MM-pickupper, som er det mest almindelige på pladespillere i denne prisklasse. MM-indgangen er skærmet for at holde interferens ude, og den støjer heller ikke, når man vælger indgang 1 (for Phono) på forstærkeren. Bare husk at sætte jordkablet fra pladespilleren i stikket på undersiden af forstærkeren.

Fem lydinnganger, en av dem for platespiller.

Levende og medrivende

Kun fire takter af Keith Jarretts Köln-koncert tog det, før jeg indså, at det her var en markant forbedring i forhold til forgængeren. Den nye Brio lyder friskere og bedre fokuseret. Lydbilledet er mere velordnet og har mere dynamisk kontrast. Samtidig er den ikke ulden eller dæmpet; klarheden og dybden i lydbilledet skaber tværtimod en meget fremadlænet og sprudlende præsentation af musikken.

Den skovler rigeligt med dybbas ud, og kontrollen i bassen glipper kun, når man skruer voldsomt op. Sammenlignet med Hegel H80 er forskellen ikke stor; det er f.eks. umuligt at høre, hvilken af de to der er kraftigst.

The Weeknd og Daft Punks “I Feel It Coming” ruller ud af højttalerne og lyder så levende, at man sidder som en anden idiot og vugger i takt til musikken. Endda midt på dagen. Sagt på en anden måde: Musikken lever og lyder medrivende som bare pokker, også fra pladespillerindgangen. Som ikke plejer at være noget, Rega bare smider ind i deres forstærkere.

Instrumenterne ikke helt så skarpt gengivet som med Hegel H80, men klangen i Rega-forstærkeren er lidt varmere. Eller tilgivende, om man vil. Det gør den nem at holde af, selv når indspilningskvaliteten ikke er verdens bedste. F.eks. når man bruger Spotify eller et musikbibliotek med MP3-filer som kilde.

Den lige så kompakte (og billigere) NAD D3020 lyder mere gråt og ikke nær så potent. Den mangler fuldstændig Brio-forstærkerens klangfarver og legelyst, og er et godt eksempel på, hvorfor det kan betale sig at betale mere.

Vi skal heller ikke glemme hovedtelefonudgangen. Den er tilpasset et bredt udvalg af hovedtelefoner og egner sig godt til entusiaster, der lytter så meget med hørebøffer, at de har bekostet en ekstra god model.

Konklusion

Okay, den har hverken streaming eller DAC, men bortset fra det er Rega Brio den bedste og mest vellydende integrerede forstærker til under 10.000 kroner hidtil. Den er perfekt i omgivelser, hvor man ikke vil afsætte en masse plads til anlægget, men heller ikke gå på kompromis med lydkvaliteten.

For dem, der ikke har brug for streaming, bør Brio være et oplagt valg, og dem, der har brug for det, kan altid tilslutte en streaming-receiver.

quote

Hvis det ikke var, fordi vi har gode erfaringer med Rega, var deres Brio aldrig havnet på testbænken. For hvem er vel interesseret i en analog forstærker blottet for trådløs streaming og digitale indgange, f.eks. USB? Paradokset er, at denne enkle, kompakte og næsten undseelige boks er helt ny. Den er ikke lavet i 90’erne, men mangler alligevel meget af, hvad mange forbinder med moderne forstærkere. Rega Brio er dog stadig en interessant forstærker. I hvert fald for dem, der ikke har brug for streaming eller digitalindgange. Og de findes. Hvis man vil have streaming, kan man altid plugge en Chromecast Audio i bagpå. Den integrerede forstærker er velegnet til dem, der gerne vil opgradere anlægget, men ikke vil bruge penge på noget stort, dyrt og kompliceret. Tilføj et par KEF LS50-højttalere eller tilsvarende, sæt en pladespiller eller andre lydkilder i, og du har et kompakt anlæg, der kan holde i mange år. [caption id="attachment_69076" align="alignnone" width="460"] Fullpakket med oppdatert teknologi.[/caption] Et vellydende anlæg, må jeg tilføje. Forstærkeren erstatter Brio-R, som vi testede for længe siden, og er en væsentligt opgraderet udgave af denne. Kabinettet ser langt mere moderne ud. Fodaftrykket er beskedent, men forstærkeren leverer alligevel 50 watt effekt i hver kanal. Indeni er kredsløb, strømforsyning og komponenter forbedret, og kølingen gjort mere effektiv. Så man kan hente mere spidseffekt ud af transistorerne. Strømforsyningen har fået større kraftreserver og er hurtigere til at levere strøm, når det kræves. Også mere strøm. Bedre komponenter har dæmpet forvrængningen og reduceret støjen, og Rega mener, at den vil opleves som kraftigere og mere potent end forgængeren. Det gør den i stand til at drive et større udvalg af højttalere. De relativt tungtdrevne Piega Premium 1.2 var f.eks. ikke noget problem for Brio-forstærkeren.

Beskedent udstyret

I denne klasse er der en del konkurrenter, såsom Cambridge CXA60, men min erfaring er, at tilsvarende kvalitet fra f.eks. Rotel, Hegel eller Marantz koster mere. Hegel H80 er vores reference i prisklassen under 10.000 kroner, og digitalindgangene inkluderer her en USB-port. Ud over analoge indgange. Med Rega Brio får man fire line-indgange til analoge lydkilder. En af dem kan bruges til den nævnte Chromecast Audio, hvis man vil have streaming. Eller til en separat digitalkonverter (DAC), f.eks. Regas egen, eller Auralic Aries Mini for dem, der gerne vil kombinere USB-DAC og streaming. En knap til valg af kilde, on/off-knap, et blankt volumenhjul samt hovedtelefonudgang er det eneste, der ses på forsiden. Ud over en række tal, hvor rødt lys markerer den valgte indgang. En relativt kedelig fjernbetjening medfølger, og den kan også styre en Rega cd-afspiller og DAC.

Pladespillerindgang

Brio-forstærkeren har selvfølgelig indgang til pladespiller. Rega er trods alt bedst kendt for deres pladespillere, og en Rega Planar 1 eller 2 vil passe fint sammen med den kompakte forstærker. Pladespillerindgangen er tilpasset MM-pickupper, som er det mest almindelige på pladespillere i denne prisklasse. MM-indgangen er skærmet for at holde interferens ude, og den støjer heller ikke, når man vælger indgang 1 (for Phono) på forstærkeren. Bare husk at sætte jordkablet fra pladespilleren i stikket på undersiden af forstærkeren. [caption id="attachment_69075" align="alignnone" width="460"] Fem lydinnganger, en av dem for platespiller.[/caption]

Levende og medrivende

Kun fire takter af Keith Jarretts Köln-koncert tog det, før jeg indså, at det her var en markant forbedring i forhold til forgængeren. Den nye Brio lyder friskere og bedre fokuseret. Lydbilledet er mere velordnet og har mere dynamisk kontrast. Samtidig er den ikke ulden eller dæmpet; klarheden og dybden i lydbilledet skaber tværtimod en meget fremadlænet og sprudlende præsentation af musikken. Den skovler rigeligt med dybbas ud, og kontrollen i bassen glipper kun, når man skruer voldsomt op. Sammenlignet med Hegel H80 er forskellen ikke stor; det er f.eks. umuligt at høre, hvilken af de to der er kraftigst. The Weeknd og Daft Punks “I Feel It Coming” ruller ud af højttalerne og lyder så levende, at man sidder som en anden idiot og vugger i takt til musikken. Endda midt på dagen. Sagt på en anden måde: Musikken lever og lyder medrivende som bare pokker, også fra pladespillerindgangen. Som ikke plejer at være noget, Rega bare smider ind i deres forstærkere. Instrumenterne ikke helt så skarpt gengivet som med Hegel H80, men klangen i Rega-forstærkeren er lidt varmere. Eller tilgivende, om man vil. Det gør den nem at holde af, selv når indspilningskvaliteten ikke er verdens bedste. F.eks. når man bruger Spotify eller et musikbibliotek med MP3-filer som kilde. Den lige så kompakte (og billigere) NAD D3020 lyder mere gråt og ikke nær så potent. Den mangler fuldstændig Brio-forstærkerens klangfarver og legelyst, og er et godt eksempel på, hvorfor det kan betale sig at betale mere. Vi skal heller ikke glemme hovedtelefonudgangen. Den er tilpasset et bredt udvalg af hovedtelefoner og egner sig godt til entusiaster, der lytter så meget med hørebøffer, at de har bekostet en ekstra god model.

Konklusion

Okay, den har hverken streaming eller DAC, men bortset fra det er Rega Brio den bedste og mest vellydende integrerede forstærker til under 10.000 kroner hidtil. Den er perfekt i omgivelser, hvor man ikke vil afsætte en masse plads til anlægget, men heller ikke gå på kompromis med lydkvaliteten. For dem, der ikke har brug for streaming, bør Brio være et oplagt valg, og dem, der har brug for det, kan altid tilslutte en streaming-receiver.
quote
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Rega Brio
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

2 x 50 W i 8 ohm
4 x line-indgang
Pladespillerindgang (MM)
Hovedtelefonudgang
21,6 x 7,8 x 34,5 cm
Pris: 5.695 kroner
Web: medlyd.dk

Pris: 5695,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

annonse
anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.

Test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.

Test
Audeze Mobius

Ud af hovedet-oplevelse

Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

Gruppetest
6 trådløse hovedtelefoner

Seriøs trådløs lyd

Hovedtelefoner til dig, der tager lydkvalitet alvorligt, men ikke har lyst til at blive totalt ruineret.

anmeldelse
Velvet Buzzsaw

Kunstnerisk mord

Et relativt mislykket genremiks mellem ironisk satire og slasher-film.

Udendørs og indbyggede højttalere fra Sonos

Serien, der er produceret sammen med Sonance, er især egnet til den nye Amp.

Gruppetest
5 budget-pickupper

Den vigtigste del

En ny og bedre pickup er den enkleste og bedste løsning til bedre lyd.

De første billeder fra Lumix S1R

Vi har fotograferet med Panasonics nye flagskib, som kan tage billeder på op til 187 megapixel!

Hovedtelefoner til skydespil

Logitech har udviklet en helt ny lydteknologi specielt til skydespil.

Test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dværganlæg udfordrer Sonos-højttalere og soundbars på deres hjemmebane.

Flere Pentax-objektiver

Mens vi venter på nye kameraer, kan vi glæde os over to nye vidvinkelobjektiver.

Gruppetest
5 premium gaming laptops

Fem af de seje

Der skal godt grej til, når der skal games. Vi har haft fem laptops, der ikke stikker op for bollemælk, med på slagmarken.

annonse
Test
Marantz NA6006

Fin afspiller med en vigtig mangel

Denne netværksafspiller er nem i brug, kan spille det meste og lyder fantastisk. Men de, der streamer højopløst, vil blive skuffet.

Sonus Faber møder væggen

Den italienske højttalerproducent lancerer højttalere til indfældning.

Leica til eventyrlystne

Der kommer ikke mange Leica M10-P Edition Safari, så her må man kende sin besøgelsestid.

Test
Ring Stick Up Cam Wired

Nem overvågning koster på flere måder

Man får ikke meget udbytte af Ring Stick Up Cam Wired uden et abonnement, der lader Ring uploade brugerens videoer til skyen.

Ruark pakker anlægget ind

Dette elegante anlæg kommer ikke før til foråret, men kan være værd at vente på.

Mere om Panasonics full-frame-kameraer

Detaljerne om Lumix S-serien og de første objektiver er endelig klar.

Test
Devialet Expert 140 Pro

Drømmeforstærker

Markedets mest avancerede forstærkere har fået en billigere lillebror. Expert 140 Pro er en højteknologisk Formel 1-forstærker, som flere har råd til.

Test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmet Mac Mini

Endelig en ny minicomputer fra Apple med den nyeste generation af hardware.

Nye koncepter fra Q Acoustics

Den prisvindende Concept 500 har fået en lillebror, der står på egne - meget usædvanlige - ben.

Sonos understøtter YouTube Music

Sonos har nu fået indbygget understøttelse af YouTube Music til Premium-abonnenter.

Test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Ekstremt dyr

ThinkPad-topmodel lever kun op til sit navn for så vidt angår prisen.

Test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk og moderne ultrabærbar

ThinkPad X1 Carbon er let, elegant, robust og stærk på samme tid.

Test
Bowers & Wilkins 603

B&W er i den grad tilbage

Den nye 600-serie åbner op og får dynamikken ud på en helt anden måde end forgængerne. Topmodellen 603 er ingen undtagelse.

LED i stedet for blitz

Rotolight er transportable LED-lamper til foto og video.

Honor først med 48 megapixel mobilkamera

Honor View 20 sætter ny rekord i kameraopløsning og har et næsten usynligt selfie-kamera.

Apple vil have dine billeder

Hvis du sidder inde med nogle pletskud taget med en iPhone, kan du vinde konkurrencen Shot on iPhone.

Dem kommer der ikke mange af

Olympus fejrer 100 år med jubilæumsmodel.

Olympus: Nybegynderen er vigtig for os

Under lanceringen af Olympus’ nye flagskib delte de deres tanker om fremtidige produkter.