annonse
annonse

Test af: Rega Planar 1

Bedre lyd på budget

Rega har opdateret deres pladespillere, og det har også givet friskere lyd i budgetklassen.

Lyd & Billede mener

Velspillende vinylhøvl med levende lydbillede, medrivende dynamik og simpel betjening.
Følsom over for vibrationer.
annonse

Udvalget af billige pladespillere er nærmest eksploderet i takt med det stigende salg af vinylplader. Nye mærker er dukket op overalt, og selv tankstationer sælger lp’er i dag.

Hvad skyldes denne nyfundne interesse for den gamle teknologi? Måske at musikken i dag er digitaliseret, usynlig og dermed upersonlig med al den streaming, der ikke ser ud til at have nogen ende.

Læs: Vellydende multikunstner

For mange lyder det besværligt og upraktisk at skulle have en pladespiller i stuen, lp’er i reolen og en pladebørste i skuffen. Det er lettere at åbne Spotify, som er verdens største pladearkiv, men du får ikke bedre lyd her. Kun bekvemmelighed.

Sådan set er pladespilleren en anakronisme. Teknologien stammer fra forrige århundrede, og pladerne er skrøbelige og kan ikke tåle særlig meget. Hvis du ikke behandler grammofon og lp’er pænt, lyder det dårligt. Men alligevel sælges der flere plader og pladespillere end i flere årtier.

Den nye RB110-arm er nem at have med at gøre.

At give engelske Rega æren for dette er nok at tage munden for fuld. Men de har stået imod stormen, både cd-revolutionen og streaming, med en uafbrudt produktion af pladespillere siden 70’erne.

På den tid har de opbygget et ry som nogle af de bedste til at lave overkommelige pladespillere. Enkle, solide og velspillende. Deres gamle Planar-modeller kan stadig opgraderes, repareres og spille plader, mens de fleste af konkurrenterne er endt på lossepladsen.

I dag er situationen som nævnt anderledes. Markedet flyder over af billige grammofoner, men Rega har forsøgt at udvikle deres pladespillere, så de kan bevare deres gode navn og rygte. Derfor har næsten alle deres pladespillere enten fået en opgradering eller er blevet erstattet af bedre modeller. Såsom den aktuelle, der er Regas billigste pladespiller.

Rega Planar 1 fås også i hvid og kommer med en ny Rega Carbon-pickup.

Nyt, nyt, nyt

De kalder den Planar 1, og her er alt nyt. Det er kun designet, der minder om tidligere modeller. Pladespilleren fås i sort eller hvid og har både fået ny tonearm, bedre leje i messing, ny pladetallerken, stivere chassis og en ny pickup.

Præcisionen i suspensionen på den nye arm er væsentlig forbedret i forhold til forgængerens arm. Messinglejet giver mere jævn drift og mindre friktion. Pladetallerknen drives af en gummirem, der er skåret så præcist som muligt for at give færre vibrationer, og Rega har flottet sig med en dyrere 24 volt motor til at drive den indre tallerken.

Læs også:

Billig i alle led

Sjældent har det været så tydeligt, at prisen afspejler, hvad man får for sine penge.

Letanvendelig allrounder

Pladespilleren fra TEAC lyder, som den ser ud, og er et godt valg både æstetisk og lydmæssigt.

Skinnet bedrager

NAD giver konkurrenterne baghjul med en pladespiller, der har det lille ekstra.

Den bedste på budget

Rega viser, hvorfor de regnes for nr. et på markedet, når det gælder lyd for pengene.

Plademesteren

Gør noget ud af pladesamlingen med en grammofon, der også er et pænt møbel.

Pladespillere for begyndere

Har man et brændende ønske om at starte en pladesamling, så har man brug for en grammofon. Men hvilken?

Kvalitet, helt enkelt

McIntoshs billigste pladespiller skal ikke skues på hårene. I den bor der forbløffende meget kvalitet, også lydkvalitet.

Djævelens lillebror

Danske Gryphon nagler dig til væggen med en djævelsk god forstærker, måske den allerbedste i sin klasse.

DAC med mange tricks

PS Audios digitalkonverter er også en forforstærker med helt analoge kredsløb. Men det er først og fremmest digitalt, den stråler.

Opfylder tre ønsker på én gang

Rotel T14 er meget mere end en radio – den er også en avanceret netværksafspiller.

Digital brobygger

Hvis du vil beholde cd-samlingen, men er nysgerrig efter at prøve noget nyt, kan Marantz’ medieafspiller blive et “gateway drug” til streaming.

Bundsolid vellyd

Reloop fortjener opmærksomhed for deres pladespillere, simpelthen fordi man får meget for pengene.

annonse
annonse
annonse
annonse
-

Lyd & Billede

Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt.