annonse
annonse
annonse

Rega Planar 3

Juni/juli 2016Rega Planar 3
Juni/juli 2016Rega Planar 3

Vidunderligt vinyl-comeback

Når nålen sænker sig i den sorte vinyl, og musikken strømmer ud af højttalerne, forstår man, hvorfor der i dag sælges ti pladespillere for hver cd-afspiller.

Plus
Stort og fyldigt lydbillede med kontrastrig dynamik plus vidunderlig varm og blød klang.
Minus
Den er følsom over for, hvilket underlag den står på, så det kan kræve noget arbejde at holde resonanser væk fra rillerne.

Det er let at forstå, hvorfor den unge generation falder for pladespillere og vinylskiver. Den store, varme lyd opleves som så naturlig og ægte, at den får cd-lyden til at virke indelukket.

Men det er ikke kun unge, der aldrig har ejet en cd-afspiller – endsige en pladespiller – som falder for lyden af den sorte vinyl. Deres forældre børster også støvet af pladesamlingen og køber pladespillere som aldrig før. Gamle minder bliver som nye, når nybørstede lp’er igen får spilletid på en skinnende ny grammofon.

Chancen for, at det er en Rega-pladespiller, er stor. De har længe leveret grammofoner i alle prisklasser, og den klassiske Planar-model er solgt i uhyrlige mængder, siden den kom frem i 1973. I dag findes de i mange udgaver, såsom denne efterfølger til Regas oprindelige model kaldet Planar 3.

En grammofon, der til forveksling ligner sine forgængere, men som er helt ny fra inderst til yderst, og som kører i cirkler omkring cd-afspillere. Og – som vi snart skal afsløre – omkring pladespillere fra andre producenter.

Den nye tonearm og forstærkningen på pladespilleren ses tydeligt fra denne vinkel. (Foto: Producent)
Den nye tonearm og forstærkningen på pladespilleren ses tydeligt fra denne vinkel. (Foto: Producent)

 

Støvlåget er det samme

Det her er den femte udgave og soleklart den bedste. Ja, den er faktisk så god, at jeg har overvejet, om det overhovedet er værd at betale mere for at kunne spille vinylplader.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Alt er nyt, undtagen Elys2-pickup’en, som også sad på forgængeren. Planar 3 er bygget op med et nyt letvægtschassis i lamineret akryl med afstivning både på oversiden og på undersiden, der strækker sig fra pladetallerkenens base til armbasen. Den nye 12 mm tykke glastallerken hviler på en undertallerken, som er nedfældet i en olieret messingbund. En ny, vibrationsløs motor driver den gummirem, der sørger for, at tallerkenen kører rundt.

Tonearmene fra Rega er velansete blandt konkurrenterne, der gerne vælger en Rega-arm til deres egne pladespillere. Selv på grammofoner til mange gange prisen er det ikke ualmindeligt at finde en Rega-arm.

Der går nok et stykke tid, før man ser den nye RB330-arm andre steder end på Planar 3. Den har et helstøbt armrør og et nyudviklet ophæng med endnu finere tolerance, for minimal friktion og større præcision med mindre slinger, når den er bevægelse. Armen er koblet til et nyt og forbedret kabel med solide plugs fra Neutrik.

Kvalitetsfølelsen overgår alt, hvad jeg har set fra andre pladespillere til under 10.000 kroner, men så er det også kun støvlåget, der er det samme som før. Den delvist håndbyggede grammofon og tonearmen er lavet med meget højere detaljekvalitet end nogen tidligere RP-model. Bortset fra RP9 og RP10, men de stiller også op i en helt anden prisklasse.

Rega Planar 3 fås også i hvid. (Foto: Producent)
Rega Planar 3 fås også i hvid. (Foto: Producent)

 

Lækker og dynamisk lyd

Man kan sagtens få billigere pladespillere. Regas mest overkommelige starter ved cirka 3.000 kroner, og en anstændig grammofon kan fås for et par tusind, men så går man glip af noget vigtigt for musikoplevelsen: Dynamik!

For selv om de billige pladespillere kan lyde ganske godt – uden den “pejseknitren”, som man forbinder med slidte nåle og støvede plader – så mangler de det format og den dynamik, som en Pro-Ject 1Xpression Carbon Classic, en Thorens TD203 eller en Rega RP3 kan give.

Med dobbeltalbummet Still Live fra 1986 skabte Keith Jarrett Trio jazzhistorie, og lyden på lp’erne er rigtig god. De små og store dynamiske nuancer er så kontrastfyldte, at det næsten ikke er til at tro. Små slag på kanten af lilletrommen, lette berøringer på en hi-hat eller pludselig hamren på klaveret står ud af højttalerne med en fart, som de færreste forbinder med en pladespiller.

Lydbilledet er stort nok til, at der skabes en realistisk følelse af atmosfære på optagelsen, og det er varmt og blødt som fløjl trukket over en forhammer. For før man ved af det, slår bassen fra sig på en måde, der kun kan lade sig gøre med dyre pladespillere og pickup’er.

Guitaren og trommerne på Dire Straits’ “Love Over Gold” lyder aldrig aggressivt eller overdrevet fokuseret. De falder fint ind i det velafbalancerede lydbillede, der bestemt ikke opleves som tyndt og skingert. Snarere tværtimod.

Sammenlignet med Rega RP8 er der et lidt blødere fokus og en mere afdæmpet diskant, der opleves som behageligt tilgivende på dårlige lp-indspilninger, men også giver f.eks. strygere eller sopranstemmer en lidt rundere klang uden den krystallinske klarhed, som en skarpt fokuserende MC-pickup fra øverste hylde kan give.

Men potentialet er hørbart til stede, og en opgradering til en endnu bedre pickup vil løfte lydkvaliteten fra grammofonen yderligere.

Hvis man da føler for at hente endnu mere ud af rillerne, for det er ikke meget, man savner her. Radka Toneffs klassiske Fairytales lyder rørende flot på Planar 3, sårbarheden i hendes stemme kommer nøgent og råt frem, og den stilleflydende klaverklang fra originaloptagelsen fylder hele rummet. Dynamisk er det forsigtigt, fintfølende og sart, og den følelse formidler Planar 3 fremragende på den over 30 år gamle optagelse.

Pickup’en Elys2 er et godt valg. (Foto: Producent)
Pickup’en Elys2 er et godt valg. (Foto: Producent)

 

Konklusion

Den gamle RP3 var en vidunderlig pladespiller, der længe holdt stand som konge af sin klasse. Den nye Planar 3 er endnu bedre, i enhver henseende, og selv om den koster noget mere, er den alle pengene værd. Så god er den faktisk, at du må være villig til at smide mange flere penge på bordet for at få en endnu bedre grammofon.

En smag af high-end? Absolut. Sæt en endnu bedre pickup på, og du har en rå grammofon, der kan overgå mange væsentlig dyrere pladespillere, som jeg er fristet til at sammenligne med. Så god er den!

Det er let at forstå, hvorfor den unge generation falder for pladespillere og vinylskiver. Den store, varme lyd opleves som så naturlig og ægte, at den får cd-lyden til at virke indelukket. Men det er ikke kun unge, der aldrig har ejet en cd-afspiller – endsige en pladespiller – som falder for lyden af den sorte vinyl. Deres forældre børster også støvet af pladesamlingen og køber pladespillere som aldrig før. Gamle minder bliver som nye, når nybørstede lp’er igen får spilletid på en skinnende ny grammofon. Chancen for, at det er en Rega-pladespiller, er stor. De har længe leveret grammofoner i alle prisklasser, og den klassiske Planar-model er solgt i uhyrlige mængder, siden den kom frem i 1973. I dag findes de i mange udgaver, såsom denne efterfølger til Regas oprindelige model kaldet Planar 3. En grammofon, der til forveksling ligner sine forgængere, men som er helt ny fra inderst til yderst, og som kører i cirkler omkring cd-afspillere. Og – som vi snart skal afsløre – omkring pladespillere fra andre producenter. [caption id="attachment_64321" align="alignnone" width="460"]Den nye tonearm og forstærkningen på pladespilleren ses tydeligt fra denne vinkel. (Foto: Producent) Den nye tonearm og forstærkningen på pladespilleren ses tydeligt fra denne vinkel. (Foto: Producent)[/caption]  

Støvlåget er det samme

Det her er den femte udgave og soleklart den bedste. Ja, den er faktisk så god, at jeg har overvejet, om det overhovedet er værd at betale mere for at kunne spille vinylplader. Alt er nyt, undtagen Elys2-pickup’en, som også sad på forgængeren. Planar 3 er bygget op med et nyt letvægtschassis i lamineret akryl med afstivning både på oversiden og på undersiden, der strækker sig fra pladetallerkenens base til armbasen. Den nye 12 mm tykke glastallerken hviler på en undertallerken, som er nedfældet i en olieret messingbund. En ny, vibrationsløs motor driver den gummirem, der sørger for, at tallerkenen kører rundt. Tonearmene fra Rega er velansete blandt konkurrenterne, der gerne vælger en Rega-arm til deres egne pladespillere. Selv på grammofoner til mange gange prisen er det ikke ualmindeligt at finde en Rega-arm. Der går nok et stykke tid, før man ser den nye RB330-arm andre steder end på Planar 3. Den har et helstøbt armrør og et nyudviklet ophæng med endnu finere tolerance, for minimal friktion og større præcision med mindre slinger, når den er bevægelse. Armen er koblet til et nyt og forbedret kabel med solide plugs fra Neutrik. Kvalitetsfølelsen overgår alt, hvad jeg har set fra andre pladespillere til under 10.000 kroner, men så er det også kun støvlåget, der er det samme som før. Den delvist håndbyggede grammofon og tonearmen er lavet med meget højere detaljekvalitet end nogen tidligere RP-model. Bortset fra RP9 og RP10, men de stiller også op i en helt anden prisklasse. [caption id="attachment_64322" align="alignnone" width="460"]Rega Planar 3 fås også i hvid. (Foto: Producent) Rega Planar 3 fås også i hvid. (Foto: Producent)[/caption]  

Lækker og dynamisk lyd

Man kan sagtens få billigere pladespillere. Regas mest overkommelige starter ved cirka 3.000 kroner, og en anstændig grammofon kan fås for et par tusind, men så går man glip af noget vigtigt for musikoplevelsen: Dynamik! For selv om de billige pladespillere kan lyde ganske godt – uden den “pejseknitren”, som man forbinder med slidte nåle og støvede plader – så mangler de det format og den dynamik, som en Pro-Ject 1Xpression Carbon Classic, en Thorens TD203 eller en Rega RP3 kan give. Med dobbeltalbummet Still Live fra 1986 skabte Keith Jarrett Trio jazzhistorie, og lyden på lp’erne er rigtig god. De små og store dynamiske nuancer er så kontrastfyldte, at det næsten ikke er til at tro. Små slag på kanten af lilletrommen, lette berøringer på en hi-hat eller pludselig hamren på klaveret står ud af højttalerne med en fart, som de færreste forbinder med en pladespiller. Lydbilledet er stort nok til, at der skabes en realistisk følelse af atmosfære på optagelsen, og det er varmt og blødt som fløjl trukket over en forhammer. For før man ved af det, slår bassen fra sig på en måde, der kun kan lade sig gøre med dyre pladespillere og pickup’er. Guitaren og trommerne på Dire Straits’ “Love Over Gold” lyder aldrig aggressivt eller overdrevet fokuseret. De falder fint ind i det velafbalancerede lydbillede, der bestemt ikke opleves som tyndt og skingert. Snarere tværtimod. Sammenlignet med Rega RP8 er der et lidt blødere fokus og en mere afdæmpet diskant, der opleves som behageligt tilgivende på dårlige lp-indspilninger, men også giver f.eks. strygere eller sopranstemmer en lidt rundere klang uden den krystallinske klarhed, som en skarpt fokuserende MC-pickup fra øverste hylde kan give. Men potentialet er hørbart til stede, og en opgradering til en endnu bedre pickup vil løfte lydkvaliteten fra grammofonen yderligere. Hvis man da føler for at hente endnu mere ud af rillerne, for det er ikke meget, man savner her. Radka Toneffs klassiske Fairytales lyder rørende flot på Planar 3, sårbarheden i hendes stemme kommer nøgent og råt frem, og den stilleflydende klaverklang fra originaloptagelsen fylder hele rummet. Dynamisk er det forsigtigt, fintfølende og sart, og den følelse formidler Planar 3 fremragende på den over 30 år gamle optagelse. [caption id="attachment_64320" align="alignnone" width="460"]Pickup’en Elys2 er et godt valg. (Foto: Producent) Pickup’en Elys2 er et godt valg. (Foto: Producent)[/caption]  

Konklusion

Den gamle RP3 var en vidunderlig pladespiller, der længe holdt stand som konge af sin klasse. Den nye Planar 3 er endnu bedre, i enhver henseende, og selv om den koster noget mere, er den alle pengene værd. Så god er den faktisk, at du må være villig til at smide mange flere penge på bordet for at få en endnu bedre grammofon. En smag af high-end? Absolut. Sæt en endnu bedre pickup på, og du har en rå grammofon, der kan overgå mange væsentlig dyrere pladespillere, som jeg er fristet til at sammenligne med. Så god er den!
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Rega Planar 3
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Type: Remdrevet pladespiller
  • Tonearm: Rega RB330
  • Pickup: Rega Elys2 (MM)
  • Mål og vægt: 11,7 x 44,7 x 36 cm / 6 kg
  • Finish: Hvid eller sort
Pris: 6495,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Samsung slår sine folder Den første foldbare mobil på markedet er en realitet. Sig velkommen til Samsung Galaxy Fold. Og hav den store pengepung parat, hvis du vil købe den.
Test
Nokia 8.1
Er et “Nokia” nok? Tja …

Nokia 8.1 er en god mellemklasse-mobil til prisen. Men har den noget særligt at byde på? Ud over navnet?

Flagskibet Samsung Galaxy S10 er her Vi har haft Samsungs nye monstermobil i hænderne, og den har alle de funktioner, man kan forestille sig.
High end-weekend i Aarhus Hotel Royal i Aarhus er i den kommende weekend rammen om en omfattende messe for hi-fi og high-end.
anmeldelse
Pacific Rim: Uprising
Møgfilm! Efterfølger til “gigarobotter smadrer kæmpemonstre” skuffer stort.
Dyk med droner Glem flyvende droner, undervandsdroner er sjovere.
Test
Datacolor SpyderX Pro
Sådan får du korrekte farver

Fotografer må kalibrere skærmen, hvis farverne skal gengives korrekt.

Lysstærk Nikon-zoom Nikon Z er pludselig blevet endnu mere interessant.
Test
SteelSeries Stratus Duo
Gør PC’en til en konsol

SteelSeries’ trådløse controller er perfekt til rend-og-hop-spil på PC’en og mobilen.

Test
Sonos Amp
Dobbelt kraft

Endelig en Sonos-forstærker kraftig nok til at drive ordentlige højttalere med overbevisning. Og selvfølgelig med fuld multirumsfunktion.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+ Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.
Handsker til touch-skærme Brug mobilen uden at fryse om fingrene.
Lukket topmodel og forstærker fra Focal De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.
annonse
Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen
Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.
Trådløs soundbar fra McIntosh Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.
Topsejt rejsekamera fra Fujifilm Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.
anmeldelse
The Truth Matters
Løgnene bag Irak-krigen Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.
anmeldelse
The Predator (2018)
Et pust fra ­fortiden Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.
16x zoom fra Olympus Kompakt 12-200 mm zoom.
Tre nye Leica specialobjektiver Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.
Test
Nikon Z6
Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

anmeldelse
Peppermint
Fuldstændig ­uengagerende Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.
Audiovector slipper musikken fri Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.
anmeldelse
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnæve Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.
Bedre skærmkalibrering Datacolor har forbedret kalibreringen.