Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Rotel A14

Næsten magisk

Nærmest komplet udstyret, og lyden er også rigtig god.

Skrevet af / 03/05/2017 - 12:29
Rotel A14
Geir Gråbein Nordby

Rotel er et af de få mærker, der har ry for altid at levere varen. Især i den vigtige mellemklasse, som er startstedet for rigtig mange hi-fi-entusiaster, er der få udfordrere til Rotel.

Vi var meget begejstrede for deres første integrerede forstærkere med digitale indgange, RA-11 og RA-12, og for et par måneder siden blev jeg nærmest væltet omkuld af den intense (og langt dyrere) RA-1592 – et kraftværk på 2 x 200 watt, der virkelig hævder sig i den vigtige prisklasse omkring 20.000 kroner.

Derfor var vi meget spændt på at se, hvad den nye integrerede A14 har at byde på. Med en prisseddel på omkring 10.000 kroner lægger den sig i et spændende segment. Et godt stykke over junglen omkring 5.000 kroner, hvilket betyder mere avancerede komponenter og ofte en bedre og mere stabil strømforsyning.

I dette tilfælde taler vi moderate 80 watt, men med en egenkonstrueret ringkernetransformer og klasse AB-drift i stedet for den billige switchede klasse D-strømforsyning, der sidder i mere overkommelige forstærkere. Vi kan derfor forvente mere stabil drift af højttalerne og dermed et bedre lydmæssigt resultat.

A14 er også flot i sort. Foto: Rotel

Godt udstyret

På udstyrssiden står A14 ikke meget tilbage for sin storebror RA-1592, med både koaksiale og optiske digitalindgange plus en USB-DAC-indgang. Sidstnævnte understøtter musikfiler helt op til 32 bit/384 kHz, inklusive filer kodet i DSD-formatet. DSD er Sonys svar på højopløst lyd, og selv om der ikke er mange originale udgivelser i dette format, er det blevet meget populært i Japan. Herhjemme har det dog begrænset relevans.

Men det betyder i hvert fald, at USB-porten understøtter alt, hvad du smider efter den af højopløste lydformater (undtagen MQA og videolydformater fra Dolby og DTS). Der sidder også en USB-port på fronten, som er DAC-indgang til iPhone.

Den indbyggede digitalkonverter fra AKM har i øvrigt en opløsning på 32 bit/768 kHz – højere end det meste på markedet.

Netværk

Forstærkeren kan sluttes til netværket med Ethernet-kabel. Dermed kan den styres enten via mobilen eller med styringssystemer som f.eks. Crestron eller Control4. A14 kan ikke bruges til at streame musik, og der er heller trådløs Wi-Fi-tilslutning til dette formål.

Hvis du vil streame, må du enten slutte din pc, Mac eller mobiltelefon til en af digitalindgangene med kabel, eller du kan streame trådløst fra mobilen via Bluetooth. Her understøttes aptX, som giver bedre lyd, end du får med den begrædelige Sub Band-codec, der oprindelig ligger i Bluetooth-protokollen. Det gælder ikke for iPhone-ejere; her er det AAC, der streames, som dog gør meget af det samme.

Indgange er der nok af, både digitale og analoge. Ikke mindst PC-DAC-indgang, der understøtter lydformater på op til 384 kHz. Foto: Rotel

Brugervenlighed

Som de fleste integrerede forstærkere er det nemt at tilslutte og bruge Rotel A14. Der er dog lige noget, man skal huske, nemlig at gå ind i menuen og sætte USB til Audio Class 2.0 for at få understøttelse af formater over 96 kHz. Windows-brugere må installere en app for at gøre det, men så slipper man også for pling-plong-lyde fra Windows-programmer gennem anlægget.

For at får den renest mulige lyd kan du med fordel sætte Tone Control i off-position i menuen. Hvilket selvfølgelig kun gælder, hvis du ikke føler behov for bas- og diskantjustering. Det kan også gøres direkte i fjernbetjenings-app’en Rotel 14 Series.

App’en er meget nem i brug, men vær opmærksom på, at det maksimale lydniveau her er 50, hvilket i nogle tilfælde kan være lidt lavt. For at skrue højere op må du bruge den fysiske fjernbetjening eller volumenhjulet på forstærkeren.

Lyden af detaljer

I testperioden har jeg anvendt Monitor Audio Silver 6, som vandt vores test af otte gulvhøjttalere i december sidste år. Relativt nemme højttalere at drive, der lyder opløst og energisk med god, fast bas. Desuden har Rotel A14 prøvet kræfter med de dyre og råflotte Sonus faber Olympica III.

Ofte starter jeg med kvindevokaler, der afslører, hvor god en forstærker er til at gengive detaljer i højden. Et godt eksempel er Tori Amos’ “Cooling”, som vi finder i den originale indspilning på opsamlingsalbummet A Piano: The Collection og afspiller fra Tidal via Audirvana Plus 2. Toris stemme er nøgen og tør, og med masser af energi omkring 1 kHz.

Rotel-forstærkeren gengiver vokalen rigtig godt. Der er masser af luft og åbenhed, og klaveret, der akkompagnerer hende, har godt med attack. Især de lyse tangenter lyder kælent og dansende. Som vi er vant til fra Rotel, er der ikke tilføjet ekstra varme nogen steder; det hele gengives så neutralt, som det kan blive.

Sammenlignet med billigere digitalforstærkere som f.eks. streaming-forstærkerne Sonos Connect:Amp og Bluesound Powernode 2 er der mere format over lydbilledet her. Overtonerne har bedre opløsning, hvilket både klaveret og Toris stemme nyder godt af. Det er også et skridt op fra den mere overkommelige RA-12.

(Foto: Producent)

Savner baskontrol

Det skal dog siges, at fundamentet i de dybeste oktaver ikke er nævneværdigt bedre på Rotel A14. Bastangenterne har ikke helt den klangbund, vi kunne ønske os, hvilket giver forstærkeren en noget tynd klangbalance. Når man skruer op, kan den også blive lidt aggressiv.

Hvis vi går videre til lidt beskidt og rodet hiphop, nærmere bestemt Schoolboy Q og nummeret “Groovy Tony”, så sættes forstærkeren på en prøve, hvad rytmesans angår. Igen markerer A14 sig som meget åben og detaljeret. Vokalen står med krystalklar diktion, og der er styr på alle samples og lyde.

Bassen er stram nok i det øvre register, men dybbasområdet får ikke den pondus og det engagement, jeg kunne tænke mig. Yamaha A-S1100 er væsentlig mere standhaftig i bassen og står heller ikke tilbage for Rotel i overtonerne. Men Yamaha mangler digitalindgange og giver dermed ikke lige så meget udstyr for pengene.

Det gør Naim Nait 5Si heller ikke, men også den lyder mere medrivende end Rotel A14, især hvad angår rytmik i basområdet. Rotel er i den tynde ende her og trives derfor ikke lige så godt med kompleks musik med meget bas. Det gælder såvel et klassisk symfoniorkester som tung hiphop.

picture2 picture4
<
>
Et tydeligt display med flere menuvalg er praktisk. Læg også mærke til den iPhone-kompatible USB-indgang. Foto: Rotel

Der findes bedre til rock

Puscifers “Life of Brian (Omniflux Mix)” er et nummer, jeg ofte bruger til at tjekke netop rytme og tyngde i bassen, samtidig med at der sker en hel masse i den øvre del af toneområdet. Et benhårdt nummer, der fortjener at blive skruet godt op for. Det skal lyde tungt og lækkert.

Rotel RA14 lykkes godt med mellemtone- og overtoneområdet. Maynard James Keenans stemme og de lyse percussion-effekter på nummeret er ikke noget problem, og forstærkeren lyder klart og åbent, når man spiller lavt til moderat højt. Men så snart man begynder at nærme sig festniveau, hærder det til, basrytmerne bliver for tynde, og den mister dampen, lige før det bliver sjovt.

Nu har A14 også kun 80 watt pr. kanal. Men det har Denon PMA-2500NE også, som har betydelig mere punch og kontrol i bassen. Den har også et endnu større og dybere lydbillede og klarer dermed flere typer musik bedre.

Hegel Röst med sine 2 x 75 Watt er endnu strammere i bassen, har markant bedre baskontrol og kan tåle at blive presset længere end Rotel. Det skyldes en dæmpningsfaktor på over 2000:1 mod Rotels 220:1. Prisen er da også væsentlig højere for Röst, nemlig 17.000 kroner.

Mere nærliggende er det måske at sammenligne med Pioneer A-70DA til 12.000 kroner. Også den lyder større og sejere end Rotel A14, og den har ikke dårligere opløsning i højden.

Konklusion

Rotel A14 er på mange måder en rigtig god forstærker. Tilslutningsmulighederne er der ikke noget at udsætte på; her kan du koble de fleste digitale såvel som analoge kilder til. Forstærkeren kan også let styres med mobilen.

Dens lydmæssige styrke er, at vokaler, strengeinstrumenter og andre instrumenter med mange overtoner gengives klokkeklart, og alt kommer tydeligt frem, selv når man spiller lavt. Svagheden ligger i basområdet, der bliver lidt for tyndt, og forstærkeren flader ud og bliver kras, hvis man skal spille heftig rytmisk musik over “søndagsniveau” på decibelskalaen. Vi savner også et dybere lydbillede, da stereoperspektivet er lidt fladt i forhold til de bedste.

Skridtet fra 5.000 kroners klassen er ikke helt stort nok lydmæssigt, samtidig med at man får så meget mere af alting, når man nærmer sig 15.000 kroner, at vi er fristet til at anbefale at tage et skridt længere op.

Lyd & Billede mener

Masser af både digitale og analoge indgange samt Bluetooth og netværksstyring. Tilsyneladende mangler der ikke noget. Lydbilledet mangler dybde, og baskontrollen er kun okay. Netværksindgangen er kun til fjernstyring – ingen streaming her.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Kraftigere lyd, end man skulle tro

Referencelyd i premium-klassen

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Pladespiller med startknap

Har du set noget lignende?

Hegel holder aldrig op med at overraske

Lyd & Billede
Scroll to Top