Vi har sagt det mange gange før: Rotel er en virksomhed, der er blevet kendt for no-nonsense produkter, som giver god værdi for pengene. Deres nyeste for- og effektforstærker er absolut ingen undtagelse.
Men no-nonsense – som for Rotel altid har betydet, at de har brugt pengene på ting, der betyder noget for lyden, snarere end på overfladiske og mere eller mindre unyttige funktioner – betyder absolut ikke, at apparaterne ikke har mange muligheder. Rotels nye kombination har alt, hvad du behøver – og lidt til.
Hvis jeg har mulighed for det, så jeg prøver jeg at undgå at få at vide, hvad produkterne koster, før jeg begynde at teste. Så sætter jeg en maksimal grænse for, hvad jeg synes, de må koste, på grundlag af hvordan de præsterer, hvordan de er konstrueret, og hvordan de ser ud.
Det er faktisk ret sjovt at give sig selv den slags udfordringer. Og jeg kan lige så godt sige det med det samme: Jeg skød langt over målet med disse Rotel, hvis pris er yderst attraktiv. Her får du virkelig meget for pengene.
Forforstærkeren
Forforstærkere er noget af det mest problematiske inden for hi-fi. Egentlig skal sådan en ikke gøre andet end at vælge imellem indgangene og være volumenkontrol. Men da den skal ind i signalvejen mellem kilden og selve forstærkningen, kan den næsten kun gøre skade på musiksignalet. Så jo mindre den gør, jo bedre forforstærker.
Og det er svært at finde fornuftige forforstærkere, medmindre man går højt op i pris. Men selv da er der ingen garanti for, at det bliver godt. Mange esoteriske forforstærkere er ved at sprænges af komplekse funktioner, som man ofte har mistanke om er der, for at produktet skal skille sig ud og se ud, som om det er Guds gave til de audiofile. Det er langtfra sikkert, at gengivelsen bliver god med det udgangspunkt.
Hertil kommer, at forforstærkere der virkelig kan noget særligt, bliver latterligt dyre, fordi både komponentkvalitet og en gennemtænkt konstruktion er nøgleord for at få minimal støj og forvrængning af signalet.
I Rotel RC-1570 er der næsten alt. Her er masser af indgange og muligheder, og den burde kunne klare alt, hvad forbrugeren kan kræve af en moderne forforstærker i mid-fi segmentet. Oven i hatten er der desuden både en MM RIAA og en rigtig god DAC, og hele forforstærkeren er meget velfungerende og giver et gedigent indtryk. Typisk Rotel.
Under displayet sidder en række knapper med en separat knap for hver type indgang. På maskinen er det f.eks. nødvendigt med to tryk på Coax for at vælge mellem de to koaksial-indgange. Man skruer sig således ikke frem mellem indgangene, som det ellers er almindeligt, og på fjernbetjeningen er der ligeledes en separat knap for hver indgang.
Tonekontroller er der, men man kan bypasse dem – altså gå helt uden om dem – så de ikke påvirker signalet, hvis der ikke er brug for dem. Men i denne prisklasse er det fint (og ofte nødvendigt), at tonekontrol-muligheden er der. Desuden virker de godt, og der er muligheder nok for at justere lyden, uden at det går galt.
Den medfølgende fjernbetjening er ikke så retningsfølsom, hvilket er rigtig godt. Man kan nærmest pege den hvor som helst, og enheden reagerer prompte. Som så ofte på remotes er layoutet lidt forvirrende. Sådan plejer det at være med universal-fjernbetjeninger, der skal indeholde mange funktioner. Man lærer dem efterhånden, selv om alt ikke sidder lige logisk. Men hvornår har du sidst set en rigtig godt layoutet universal-fjernbetjening?
Forbavsende realistisk
Rotel RC-1570 er bedre, end jeg havde forventet. Den slipper rigtig meget af musikken igennem og er overraskende klar og stille, hvilket giver en fin sort baggrund til musikken. Anslag på klaver lyder f.eks. uventet realistisk, og det er ikke normalt i denne prisklasse. Med andre ord kan vi konstatere, at denne forforstærker lydmæssigt gør det rigtig godt.
Den indbyggede DAC er fremragende. Der skulle også snart komme en separat DAC fra Rotel med flere af den samme type Wolfson-chips pr. kanal. Men den, der sidder i RC-1570, klarer sig fint i forhold til separate DAC’er, der koster en stor del af prisen for hele forforstærkeren. Hvis jeg slutter min egen afspiller til forforstærkeren både analogt balanceret og digitalt med koaksial, så lyder balanceret ind lidt bedre end koaksial. Men DAC’en i min afspiller er også af en helt anden kaliber. Rotels DAC klarer sig overraskende godt.
Alt fungerer upåklageligt, og den lille forforstærker er en fornøjelse at arbejde med.
Effektforstærkeren
Effektforstærkeren Rotel RB-1552 MkII er en – skal vi sige – typisk Rotel-forstærker. Jeg har svært ved fysisk at se forskel på de forskellige varianter; designet er det klassiske fra Rotel, som de har holdt fast i en del år nu. I og for sig pænt, enkelt og klædeligt efter min mening. RB-1552 MkII har både balancerede og ubalancerede indgange, og man kan koble to par højttalere til.
Til at begynde med skete der ikke noget. Strømmen var tændt, og apparatet lyste, men det sagde ikke noget. En effektforstærker slår typisk til med et relæklik efter en lille opstartssekvens, men det kom aldrig. Da jeg havde tjekket alle sikringer, opdagede jeg, at der sad en diminutiv trigger-kontakt på bagsiden, der naturligvis stod på on.
Normalt sidder der på de fleste forstærkere med trigger-mulighed – altså at man kan koble flere enheder sammen, så de tænder samtidig, når man tænder én af dem – en afbryder på selve kabelkontakten til trigger-funktionen. Guderne må vide, hvorfor Rotel har sat en separat afbryder på.
Men det er også det eneste, jeg egentlig har at indvende. Alt ser ud til at være af fremragende kvalitet, og indeni kan man se, at det er en god, solid konstruktion med en ordentlig strømforsyning.
Et skridt fremad
Jeg har lyttet til en hel del Rotel-forstærkere gennem årene, inklusive forgængeren til den nye model, og efter min mening virker det, som om RB-1552 MkII er et skridt fremad fra et allerede vellykket udgangspunkt.
Den spiller en lidt renere og lysere; stadig en smule forsigtigt, men ikke så forsigtigt som Rotel før i tiden. Med forsigtigt mener jeg en gengivelse, hvor der ikke er noget, der skiller sig ud, og som til at begynde med virker lidt tam. Her er ingen blærerøvseffekter, hvilket betyder, at man heller ikke får en lyd, som man bliver træt af.
Det er en måde at spille på, som er vældig god for de fleste højttalere til en tålelig pris, og som ikke giver unoder i forstærkningen, som højttalerens egne karakteristika kan forstærke til at blive anstrengende. Effektforstærkeren har et fornemt klangbillede og spiller både engagerende og med fin dynamik.
Lydbilledet er stort uden at være voldsomt stort, og instrumenter og stemmer får en flot placering. RB-1552 MkII har ikke den dybde, som dyrere forstærkere typisk har, men den spiller rent og med en for prisklassen virkelig fin intertransient stilhed (dvs. at der virkelig er stille mellem musikkens toner og anslag). Lydbilledets højde er også virkelig god.
Jeg prøver så at slutte forstærkeren til de rene og klare Magico S1 højttalere. Det giver en dejlig musikalsk oplevelse med stor klarhed, og højttalerne viser, at der er meget kvalitet i forstærkningen. Virkelig meget i forhold til prisen.
Sammen
De to enheder tilsammen giver meget værdi for pengene. Den klassiske, en smule anonyme fremtoning skjuler en stor fleksibilitet, der gør, at anlægget kan klare det meste, man kan finde på at tilslutte. Jeg foretrækker at koble dem sammen balanceret, men forskellen er ikke opsigtsvækkende.
Et af mine standard testnumre er “El Cid” med Leftfield. Forstærkerparret giver en fin bas med et jævnt sweep ned gennem frekvenserne. Nummeret kræver ren forstærkning med så lidt distortion som muligt, og i forhold til prisen på disse apparater går det strålende. Man kan godt høre, at der er et stykke vej til high-end, men jeg synes, man kommer rigtig langt. Det er bedre, end jeg kan huske fra Rotel, der ellers ikke ligefrem har skuffet tidligere. Overraskende og positivt. De spiller ligesom (endnu) mere musikalsk nu, og det er sjovere at lytte til.
Begge enheder har samme akustiske fingeraftryk – en harmonisk, neutral og balanceret gengivelse, hvor der ikke er noget, der stikker ud. De bør spille rigtig pænt med langt de fleste højttalere.
Konklusion
Det klassiske anlæg lever endnu, især når det er lavet så fleksibelt, at det kan klare det meste, man kan finde på at tilslutte. Rotel RC-1570 og RB-1552 MkII byder på en naturlig, konsistent gengivelse, der spiller op til et niveau, som er væsentlig højere, end jeg forventede, da jeg begyndte at teste.
Det lidt anonyme udseende opvejes af, at de spiller fremragende, og de to enheder er i højeste grad pengene værd. Anbefales helt klart.
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer