annonse
annonse
Test af: Rotel RCX-1500

I pose og sæk?

Rotel RCX-1500 byder på et væld af funktioner – CD-afspiller, forstærker og radio i samme enhed. Den virker også prisgunstig, men så var det det med kvalitet og kvantitet.

Lyd & Billede mener

Masser af funktionalitet i en kompakt enhed
Tynd og uinspireret lyd
annonse

Du skal lede længe efter en mere respektabel hi-fi producent end Rotel. Den japanske fabrik har siden ”tidernes morgen” leveret nogle af de mest solide forstærkere i budgetklassen, så vel som udmærkede CD-afspillere og radioer. En af de fremmeste egenskaber har været høj ydelse til lav pris, som gør det muligt at komponere et fuldstændigt musikanlæg med separate komponenter til en fornuftig pris.

Det var derfor med en blanding af skepsis og forventning, vi modtog den nye CD-receiver RCX-1500. Den fremstår som et typisk Rotel-produkt, men har alle de ovennævnte funktioner samlet i en fælles enhed, plus en hel del ekstra…

CD-receiver og musikserver
Rotel RCX-1500 byder på kombineret DAB/FM-radio, CD-afspiller og forstærker. USB-indgangen på fronten henter digitalt musikfilerne ud af din iPod, og de digitale indgange på bagsiden gør det nemt at koble andre musikafspillere til som Squeezebox, Sonos eller Airport Express. Rotel-enheden har også et indbygget netværk og kan streame musik fra PC og harddisk.

Lydkvalitet
At RCX-1500 byder på et væld af funktioner er der ingen tvivl om. Spørgsmålet er snarere, om de basale hi-fi kvaliteter, hvilket er hele ideen med et sådant produkt, er godt varetaget. For at finde ud af dette kobler vi først RCX-1500 til Linn Majik 109, en trofast og neutral stativhøjttaler, vi har god erfaring med.

Førstehåndsindtrykket er, at lyden via den indbyggede CD-afspiller er stram, ren og åben, men vi føler også umiddelbart et savn: Hvor blev den umiskendelige, varme Rotel-lyd af? RCX-1500 mangler desværre meget af den organiske, åbne og distinkte klang, vi er blevet vant til fra det japanske mærke. Her er lyden i stedet lidt mere neutral, men også lidt grovere i præsentationen. Instrumenter og vokaler har en lille hårdhed over sig, som gør det mindre fristende at spille højt.

Rotel-receiveren trives åbenbart bedst med højttaler, som har en lidt varmere klang end Linn-højttalerne. Dette fik vi bekræftet, da vi skiftede til gulvhøjttaleren Bowers & Wilkins CM8, som har en generelt varmere og fyldigere lyd. Desværre klarer CRX-1500 heller ikke at udnytte disse højttaleres gode basegenskaber. Der er godt med spark i bassen, men den føles lidt famlende i gengivelsen, særlig på optagelser med kontrabas, hvor det gælder om at have kontrol over de forskellige tonehøjder.

Konklusion
Hele pointen med et alt-i-et produkt må være at forene alle lydkilderne på ét sted og få den bedst mulige lydkvalitet ud. I den henseende skuffer Rotel RCX-1500 en smule, for lydkvaliteten er langt fra lige så imponerende som den lange udstyrsliste. Efter vores mening har Rotel ikke klaret at klemme nok Rotel lyd ud af RCX-1500 til at den er værd at anbefale frem for deres fremragende separate komponenter. Så med mindre, du vil have alt-i-et for enhver pris, er de separate komponenter i 1500-serien et langt bedre grundlag for et musikanlæg.

Læs også:

Digital milepæl

Hegel HD20 er blandt de bedste DAC´er, vi hidtil har hørt. Uanset pris.

Slår perleporten ind

Hegel har lavet sit bedste forstærkersæt nogensinde. P30 og H30 åbner den musikalske perleport og sender samtidig kraftsalver, som kan høres ned i helvede.

Rund og minimalistisk

Philips Fidelio SoundSphere er et anlæg med runde kompakthøjttalere, som støtter Apple AirPlay og intet andet.

Når musikken bliver trådløs

Musikken kommer ikke længere fra CD´er. Streaming er det nye begreb, som beskriver trådløs afspilning af musik – og du kan være med på morskaben for næsten ingen penge!

Passer til væggen

Panasonics stereoanlæg er slankt og passer let ind i reolen. Eller monter det på væggen. Praktisk og let i brug.

Lyd til udbygning

Creatives nye bluetooth-højttalere kan udbygges til trådløs multirum, uden at du behøver et hjemmenetværk. Vi tester D5x med subwoofer DSx.

Fleksibelt og billigt (bedste køb)

Sonys stereoanlæg streamer musik trådløst fra pc´en og indbygget AirPlay gør, at du kan streame direkte fra et mobilt Apple-produkt.

Trådløs og kraftig pc-lyd

Logitech Squeezebox Touch har et enkelt brugergrænsesnit og dekoder de fleste lydfiler. Logitechs kraftigste pc-højttalere giver desuden mægtig lyd.

Dynamik og opløsning (bedst i test)

Sonos har et meget populært streamingssystem med multirumsløsning og Dalis nye budgethøjttalere giver desuden meget god lyd for pengene.

Super alt-i-én boks

Hvad får du, når du blander en moderne D/A-konverter og musik-streaming med Naims legendariske forstærker? Et ganske anderledes hi-fi-produkt …

Fremtidens forstærker

NAD C390DD er en hypermoderne digital stereoforstærker. Den er spækket med muligheder og udstyr, lyden er i top, og den koster alt for lidt. Velkommen til fremtiden.

Heste under panseret

EAR Yoshino V12 har designmæssigt hentet inspiration fra motorverdenen. Lydmæssigt har den også både kraft og pondus.

På forsiden nå

Sony VPL-VW760ES

Når det gælder at servere ægte 4K-opløsning med fantastisk billedkvalitet, er Sony klart den mest aggressive projektorproducent. Med undtagelse af...

6 trådløse fitnesspropper

Ikke alle ser det som en fest at trække deres korpus hen til det lokale fitnesscenter for at forbrænde kalorier....

Focal Kanta No.2

Når jeg hører ordet high-end, tænker jeg tre ting: Bedre lyd, end de fleste kan drømme om; dyrere, end næsten...

Annihilation

Annihilation er ikke nogen letfordøjelig film, og den er heller ikke velegnet til tanketom popcornunderholdning en fredag aften. Men både...

Olympus PEN E-PL9

For mange er størrelsen på kameraet afgørende. Hvis det er for stort og tungt, betyder det ofte, at det ikke...

5 streaming-forstærkere

For mange har mobiltelefonen taget over som hovedkilde, når musik skal lægge stemningen derhjemme. Folk, der går op i lydkvalitet,...

The Man With the Iron Heart

Tyskeren Reinhard Heydrich (Clarke) kom ind i nazistpartiet gennem sin meget overtalende kone (Pike). Himmler udpegede ham hurtigt til leder...
annonse
annonse
annonse
annonse