annonse
annonse

Seks letbetjente pladespillere

Pladespillere for begyndere

Den varme lyd fra vinylplader er hverken dyr eller kompliceret at skaffe sig. Du skal bare vælge den rigtige grammofon.

Salget af pladespillere går strygende. Folk, der aldrig har ejet en pladespiller, køber deres første og lader lp’erne følge efter. Tal fra brancheforeninger, importører og pladebranchen selv viser en stadig vækst for det gamle fysiske afspilningsformat. I England solgte pladebutikskæden HMV f.eks. en pladespiller i minuttet i ugen op til jul 2015.

Læs: En pladespiller i minuttet!

Vinylplader kan findes i stadig flere butikker, og det er ikke kun afdøde jazzmusikere, der bliver udgivet på vinyl i dag. Unge artister, etablerede bands og næsten alt andet, der findes på streaming, udgives på lp’er – og pladerne går som varmt brød.

Den varme lyd og glæden ved at have musikken i hænderne ser ud til at være en del af grunden til vinyls comeback. Billeder, tekst, historier og baggrundsinformation er lettere tilgængeligt på lp-covers end på streaming-tjenester, og så kan en grammofon også tage sig godt ud i stuen.

 

Det skal du bruge

Men man skal vælge den rigtige pladespiller for at få den varme lyd – og ikke mindst ordentlig lydkvalitet. Her har vi udvalgt seks pladespillere, der er såre simple i brug. De koster lidt mere end de billigste grammofoner, men det er, fordi de har indbygget pladespillerforstærker (RIAA-trin) samt USB-udgang.

Dermed har du ikke brug for ekstraudstyr for at få lyd – bare plug pladespilleren i en ledig indgang på forstærkeren. Eller pc’en. For med USB-udgang kan du rippe pladerne på din bærbare og overføre musikken digitalt til mobilen!

Læs: Test af fem pladespillere

 

Det får du

De seks pladespillere i testen har alle indbygget RIAA og USB-udgang. De kommer med færdigmonteret pickup, støvlåg og en simpel monteringsvejledning, så du behøver ikke at bruge mere end 20 minutter på at pakke en af dem ud og sætte den op, før du er klar til at lade vinylpladerne snurre.

Læs: Trådløse Klipsch-højttalere med phono-indgang

Nogle af pladespillerne – f.eks. Audio-Technica og TEAC – har aftageligt pickup-hoved, hvilket gør det nemmere at opgradere med en bedre pickup og dermed få endnu bedre lyd. De seks pladespillere leveres nemlig med enkle, overkommelige pickup’er, der skal gøre det nemt at komme i gang. En pickup til 1.500 kroner vil give lydkvaliteten fra alle grammofoner i testen et løft.

 

Placering

En pladespiller er som en følsom mikrofon og skal stå i vater på et stabilt underlag. Ellers forplanter vibrationer og resonanser sig til grammofonen, og det høres som rumlen i højttalerne. Stil ikke pladespilleren op ad en højttaler, hold den væk fra stærke magnetfelter og sørg for, at støvlåget kan åbnes helt.

Hvis det stadig rumler i højttalerne, har du brug for et bedre underlag. Så kan en hylde, som du monterer på væggen og sætter pladespilleren på, være en god løsning.

 

Det skal du kigge efter

En grammofon er grundlæggende simpel. En roterende elektromotor driver pladetallerkenen i den valgte hastighed, og de vibrationer, der skabes af nålens bevægelser i rillen, genererer strøm i den lille pickup, der så kommer ud som musik i højttalerne.

Hvor god lyd man får, afhænger i høj grad af, hvor god konstruktionen er. En børsteløs motor, et dæmpet chassis, et præcist armophæng og en avanceret pickup giver meget bedre lyd end en billigere, mere simpel pladespiller formår.

Det er grunden til, at nogle pladespillere er dyrere. Kvalitet koster, og i dette tilfælde får man pladespillerforstærker med i købet – ud over den praktiske USB-udgang.

 

Sådan testede vi

Alle pladespillerne blev sat op efter producentens beskrivelser. Nåletrykket blev tjekket og justeret, og de blev koblet til en integreret Rotel RA-1592 – en 200 watt kraftig forstærker med pladespillerindgang og DAC. Sammen med de ultrapræcise højttalere Reference 1 fra KEF gav det os et grundigt analyseværktøj til at vurdere lydkvaliteten fra de seks grammofoner.

De digitale optagelser af lp’erne blev lavet på en MacBook – koblet til pladespillerne med et USB-kabel fra Audio Quest – og rippet i Audacity (16 bit/48 kHz) samt Sonys Hi-Res Audio Recorder i DSD-format for Sony HX500’s vedkommende.

Det mest brugte lp-musik i testen blev udvalgt ud fra indspilnings- og lydkvalitet:

Mozart: Allegro nr. 4 i D-dur – Marianne Thorsen og Trondheimsolisterne
Ubi Caritas – Ola Gjeilo
Living – Jan Gunnar Hoff
Mono Face – Neil Cowley Trio

Tilbehør pladespillere

Seks letbetjente pladespillere
Pladestrammer Skæve plader er ikke noget ukendt fænomen. En simpel pladestrammer klemmer lp’en mod pladetallerkenen, så du slipper for falske toner. Kendte mærker er Pro-Ject, Michell og Avid. Priserne starter ved 1.000 kroner. Stift Alle får brug for at skifte ...
Læs hele testen

TEAC TN-300

Seks letbetjente pladespillere
De er bedre kendt for kassette- og spolebåndoptagere, men TEAC laver også pladespillere. Som denne. En stilig grammofon, der ikke fylder meget, men er nem at sætte op og bruge, og spiller fint. Måske ikke så varmt, fyldigt og medrivende ...
Læs hele testen

Audio-Technica AT-LP5

Seks letbetjente pladespillere
Den eneste direkte drevne pladespiller i testen er også den mest stabile. Hastighedsvariationerne er minimale, og den lyder også rigtig godt. Virkelig godt, faktisk. Hvis du vil have den bedste lyd, er det denne pladespiller, du skal vælge. Klangkarakteren kan ...
Læs hele testen

Argon TT-2 USB

Seks letbetjente pladespillere
Argons pladespiller ligner den fra Pro-Ject meget, og det er ikke tilfældigt. Den kommer nemlig fra samme fabrik og er baseret på en lidt enklere pladespillere end Pro-Ject Essential II, som vi tester her. Dermed ikke sagt, at den er ...
Læs hele testen

Sony PS-HX500

Seks letbetjente pladespillere
Sonys pladespiller har en indbygget digitalkonverter, der kan lagre analog lyd i højopløst lydformat (DSD). Ikke kun i almindeligt cd-format (PCM) som de andre i testen. Det giver Sony-grammofonen en lille fordel for dem, der gerne vil digitalisere vinylsamlingen i ...
Læs hele testen

Pro-Ject Essential II USB

Seks letbetjente pladespillere
Med varm og fyldig lyd er Pro-Jects pladespiller et godt valg. Den leverer et stort og klangrigt lydbillede, men mangler lidt af åbenheden og opløsningen fra de bedste. Ligesom med Argons pladespiller – der kommer fra samme fabrik – er ...
Læs hele testen

Scansonic USB100

Seks letbetjente pladespillere
Det her er den billigste pladespiller i testen – og det kan mærkes. Scansonic USB100 er virkelig ringe med billig plastic og et slingrende armophæng, og den vejer ikke meget mere end en håndfuld lp’er. Men den er forholdsvis godt ...
Læs hele testen
Error: View f1cf4efu6y may not exist

Vær altid opdateret!

Fri adgang til Lyd & Billede digitalt i en måned

0,-