annonse
annonse

Marantz NA-11S1

High-end i streaming-land

Med denne high-end netværksafspiller har Marantz pakket internetradio, streaming og digitalkonvertering ind i et blytungt panser, og lyden er fremragende. Prisen er derimod uopnåelig for de fleste.

Lyd & Billede mener

Glimrende lyd Bred formatstøtte Ganske nem i brug
Savner avanceret fjernbetjenings-app Problemer med WAV i testperioden Prisen

Nu, hvor cd-salget styrer mod afgrunden, er det streaming, det handler om. Med netværksafspilleren NA-11S1 satser Marantz på high-end markedet og vil afspille al digital musik – både lokalt lagret og via streaming-tjenesten Spotify – og gengive den med absolut bedste lydkvalitet. Afspilleren er ikke trådløs, men tilsluttes med kabel for så stabil overførsel som muligt. Den kan desuden fungere som en (dyr) digitalkonverter for andre produkter.

Jeg har set flere netværksafspillere i årenes løb. Enten har de været meget kompakte som Sonos og Logitech Squeezebox. Eller de har været stationære i fuld bredde. Men ingen af dem direkte store. Derfor var ryggen uforberedt, da jeg tog fat i kassen med NA-11S1. Afspilleren er stor og tung som en velvoksen stereoforstærker, men når det gælder hi-fi, er man gerne lidt masochist: Jo mere smerte i kroppen, jo større glædesfølelse.

Det digitale omdrejningspunkt
Mine forventninger til en medieafspiller er, at den via hjemmenetværket skal kunne streame hele mit musikbibliotek, som er lagret på computeren, og også gerne den musik, jeg har på mobilen. At fungere som omdrejningspunkt for al min digitale musik. Eftersom musik gerne er lagret i flere forskellige formater, er det vigtig med bred formatunderstøttele. Marantz NA-11S1 indfrier på dette punkt og kan også skilte med internetradio. Men hvis man skal lægge mange penge på bordet, må afspilleren selvfølgelig også lyde exceptionelt godt.

Jeg har på forhånd lidt blandede følelser over for en så dyr medieafspiller. Højst sandsynligt kan den omtrent det samme som andre afspillere til et par tusindlapper. Lyden skal nødvendigvis være meget bedre, men tilslut en billig medieafspiller til en rigtig god digitalkonverter (DAC), så er der konkurrence igen. Det er grunden til, at mange – inklusive mig selv – er skeptiske over for dyre afspillere.

Marantz_NA-11S1_bakside

Men Marantz NA-11S1 har et es oppe i ærmet i form af digitale indgange. På den måde fungerer den som en high-end digitalkonverter, også for andre produkter som f.eks. Blu-ray-afspiller og kabel-tv-boks, og får dermed himmelsk lyd ud af disse. Også hjemmecomputeren kan kysse sit lydkort farvel, for den kan tilsluttes til medieafspilleren med USB-kabel.

Klikker i relæet
Hver gang man skifter funktion eller kilde, klikker det i relæet i afspillerne. Det er meget tillidsvækkende, for det betyder, at en signalvej lukkes, hvor den anden åbnes. Hvilket betyder mindst mulig elektrisk lækage mellem de forskellige indgange og potentielt endnu bedre lyd.

Ikke trådløst
Afspilleren har som nævnt ikke trådløs netværkstilslutning, men skal tilsluttes med kabel. Lidt synd, men samtidig undgår man udfald i lyden, hvis det trådløse netværk har en dårlig dag. Rygtet siger også, at kabel giver mindre jitter end trådløst. Med jitter menes, at aflæsningen af det digitale signal kommer lidt forskudt. Ikke noget man ønsker.

Tilslutning
Afspilleren tilsluttes med Kimber Kable Hero XLR-kabler til forforstærkeren Hegel P30. Denne er igen tilsluttet ikke én, men to effektforstærkere af typen Hegel H30. Et forstærkersæt til i alt 200.000 kroner. I enden af signalkæden står højttalerne Elac FS 107 til 14.000 kroner. En skæv budgetfordeling, men højttalerne er virkelig gode, specielt i overtoneområdet, og det allervigtigste er, at de stortrives med Hegel-forstærkersættet. Vi har desuden fået god tid til at blive bekendt med dem.

Brugervenlighed
Fra sofaen er displayet på afspilleren lidt lille og vanskeligt at læse. Derfor kunne afspilleren godt trænge til en videoudgang for at få menuerne op på tv-skærmen. Men vi ved, at videokredse kan slå negativt ud på lydkvaliteten.

Et bedre alternativ er derfor Marantz’ løsning i form af en fjernbetjenings-app til smartphone. Mobilen er nu fjernbetjening og giver fuld oversigt over musikbiblioteket, hvilket nummer der spilles, radiostation osv. Og app’en er gratis.

Streaming-oplevelsen
Indgangen sættes til “Music Server”, og musikbiblioteket fra min egen computer kommer frem via mobiltelefonen. Anti-folk sangeren Ani DiFranco står i begyndelsen af den alfabetiske liste, og albummet Which Side Are You On? ligger højopløst lagret i FLAC. Afspilleren understøtter seamless afspilning, altså at der ikke lægges noget mellemrum ind mellem sangene. Vigtigt, når man spiller koncerter eller koncertalbums, hvor der ikke skal være luft mellem numrene.

Lyden er virkelig god! Guitaren, som kommer ind, er tæt på, men samtidig omringet af et stort elektrisk klangbillede. Anis stemme har efterklang som fra et middelstort studie, med dejlig lydkarakter. Marantz-afspilleren præsenterer lydbilledet direkte og “lige i synet”, men lyder aldrig anstrengt.

Lydbilledet er rydeligt, stort og opløst. Kort og godt en nydelse at lytte til.

WAV-problemer
Afspilleren er specificeret til at afspille WAV-filer. Det har jeg ikke fået til at fungere i testperioden. Jeg har prøvet med to DLNA-serverprogrammer, både Twonky og Plex til Mac. Beskeden “file format error” kommer op i displayet på Marantz-afspilleren. WAV-filer lagret på memory stick eller harddisk, som kobles til USB-indgangen i front, fungerer derimod udmærket.

Afspilleren streamer derimod problemfrit det tabsfrie musikformat Apple Lossless, som jeg har massevis af på min harddisk.

Det er også kærkomment, at afspilleren læser spillelister, som er lagret både i iTunes og via andre programmer, såfremt disse er fundet af DLNA-serveren på pc’en eller Mac’en. Det betyder, at man nemt kan lave spillelister til middagen eller festen på computeren, som så kan afspilles direkte af Marantz NA-11S1. Men de kan ikke redigeres fra Marantz-afspilleren, så det bliver lidt begrænset.

AirPlay – en redning
Alle problemer med filformater forsvinder som dug for solen, hvis man vælger at afspille musikken over AirPlay. Så er det bare at sidde i sofaen med sin smartphone, tablet eller bærbare i skødet og spille den musik, man ønsker, og sende trådløst til Marantz-afspilleren. Forudsætningen er, at musikkilden og Marantz er tilsluttet det samme netværk.

Personligt foretrækker jeg AirPlay med iTunes, for da kan jeg også afspille højopløste musikfiler, selv om de så nedkonverteres til Apple Lossless, før de sendes til afspilleren. Men så får jeg i hvert fald afspillet dem.

Hjem i stuen
Afspilleren kommer med mig hjem for at kæmpe i min egen opsætning. Stuen er lille; derfor passer de kompakte, kugleformede højttalere Reference 3.5 fra Gallo (60.000 kroner) lige i øjet, eftersom de uden problemer kan stå tæt op ad væggen. Præcis som samboen vil have det! Opløsningen i disse højttalere er virkelig god med fin tredimensionalitet. Sammen med den super neutrale, opløste og – ikke mindst – kraftige integrerede forstærker Chapter Audio Précis 250S (75.000 kroner) giver de noget af det bedste lyd, jeg har haft i min stue, og et optimalt miljø, som Marantz-afspilleren kan brillere i.

  • Netværks-streaming
  • Internetradio (vTuner)
  • DAC: Optisk, koaksial, USB (24 bit/192 kHz)
  • Filtyper: WAV, FLAC, ALAC, AAC, MP3, WMA
  • Gapless playback (FLAC og WAV)
  • Sort eller champagne udførelse
  • 14,6 kg
Pris: 34995,-