annonse
annonse

4 surround-receivere

Morgendagens surround-receivere

Disse receivere kommer du ikke uden om. Med den nyeste teknologi er de klar til morgendagens formater.

Alle elsker at gå i biografen. Stort er flot, og det gælder ikke kun det enorme billede. Lyden i biografen er også noget for sig selv. Larger-than-life dialoger. Det buldrende drøn, når dragen Smaug udspyr sine infernalske flammer, så man næsten kan mærke varmen. Den imponerende musik, der griber fat i os og aldrig giver slip. Og lydlandskabet er bredt ud omkring os, ikke kun foran os, så vi trækkes ind i handlingen og bliver holdt fast gennem hele filmen.

Surround-lyd er derfor et vigtigt element i biografoplevelsen. For at genskabe den derhjemme kræves der højttalere af god kvalitet placeret foran og omkring os samt godt med forstærkerkraft fra en surround-receiver, som kan genskabe den krævende dynamik fra filmens lydspor. Hvad enten filmen er på Blu-ray eller kommer fra en streaming-tjeneste.

Hjemme i stuen har vi desuden en luksus, som man ikke får i biografen, nemlig at få en lige så altomsluttende oplevelse med vores favorit tv-serier. Mange af dem har nemlig surround-lyd. Tænk at se Game of Thrones og House of Cards med ægte biograflyd! Klokkeklare dialoger og spektakulære lydeffekter. Ægte biografoplevelse med dagligdags tv-indhold er noget, alle bør opleve.

Krav
Sammenlignet med en stereoforstærker, hvor opløsning og detaljering af musikinstrumenter er det vigtigste, er der i hjemmebio-sammenhæng et større krav til kraftressourcerne, og at de kan leveres hurtigt. For at holde trit, når det klirrer fra elveres og orkers sværd til grandios orkestermusik, når dværgene flygter i tønder ned ad floden, og når dragen Smaugs vældige, bastunge stemme tordner gennem luften.

Derfor kan en surround-receiver til 5.000 kroner som regel spille højere og kraftigere end en stereoforstærker til samme pris, mens man til gengæld må give afkald på de fineste detaljer. Af samme grund vil sådan en surround-receiver ikke lyde lige så forfinet til musik i stereo. Den komplekse udklingning af et flygel og den sprøde klimpren fra en harpe fungerer da, men det lyder bare ikke lige så flydende og opløst som med en stereoforstærker.

5.000 kroner
Et surround-receiver til 5.000 kroner kan give en stor del af den lydoplevelse, vi kender fra biografsalen. Strømforsyningen begynder at blive stor nok til at kunne drive fem eller syv højttalere plus en aktiv subwoofer, med god kontrol. Dekodningen af det digitale lydsignal er fin nok til at gengive et lydbillede med god, klar lyd. Det er en slags magisk prisniveau.

Går man ned i pris, f.eks. til 3.000 kroner, er der for lidt effekt og for meget forvrængning i lyden til, at det underholder tilstrækkeligt. Der er nemlig brug for det samme antal komponenter i en billig receiver, hvilket betyder, at hver del må hentes på nederste hylde.

De bedste receivere til 5.000 kroner kan også gøre det godt med musik, da detaljeringsgraden er langt bedre. Hvis du har store gulvhøjttalere, vil du også sætte pris på det større kraftoverskud og dermed den bedre kontrol – især i bassen.

Hvis du er ægte feinschmecker, der vil have det højt i længere tid af gangen og kræver topopløsning uanset lydniveau, kan du med fordel gå endnu et hak op i pris. Fra 12.000 kroner og opefter er du garanteret de bedste lydoplevelser, uanset om det er to eller syv højttalere, der skal drives.

Men det er altså ved 5.000 kroner, at det for alvor bliver sjovt. Og her vil vi undersøge, hvor tæt på topklassen disse receivere egentlig befinder sig.

Receivere_oppslagsbilde

Pioneer VSX-924

Pioneer VSX-924
De krævende scener fra Hobbitten: Dragen Smaugs ødemark på Blu-ray gengives klart og tydeligt. Dialogerne lyder åbent og tydeligt, og klingende stål og sprøjtende ild gengives med dynamik og gnist. Bilbo Sækkers’ stemme er tydeligere ved lav volumen end med ...
Læs hele testen her

Onkyo TX-NR636

Onkyo TX-NR636
Lydmæssigt er Onkyo er en flot receiver. Smaugs stemme er stor og pompøs, og når den spyer ild, ryster det dejligt i kroppen. Den dybe stemme er lidt svulstig nederst i bassen, ligesom med Yamaha, men Onkyo er klarere ...
Læs hele testen her

Sony STR-DN1050

Sony STR-DN1050
Sony-receiveren udmærker sig ved fremragende dynamisk kontrast. Der hvor forgængeren STR-DN1040 manglede lidt kraft, har 1050 fået endnu mere power. Det mærkes, når dragen Smaug flyver gennem rummet med Benedict Cumberbatchs buldrende basstemme. Ud over at det rykker godt i ...
Læs hele testen her

Yamaha RX-V677

Yamaha RX-V677
år Smaug brøler, buldrer det godt i basområdet og får næsten buksebenene til at blafre. Lydbilledet er stort og pompøst, og dialoger lyder meget større, end man er vant til fra virkeligheden. Her kan man tale om at blive underholdt! ...
Læs hele testen her

Opsummering

Opsummering
Efter at have testet fire receivere i prisklassen omkring 5.000 kroner sidder undertegnede tilbage med én tanke: Hvor er de ens! Ikke at de ikke har deres særegenheder – det har de, og som med alt andet kræver det tilvænning, ...
Læs hele testen her