annonce
annonce

Epson EH-TW9300

Februar 2017Epson EH-TW9300

Imponerende komplet

Den billigste 4K-kompatible projektor på markedet er i høj grad kapabel.

Godt sortniveau og super lysstyrke giver fantastisk kontrast. Fuldt motoriseret optik gør linsejustering, zoom og fokus til en drøm.
Der er meget at arbejde med i kalibreringen. Gammajusteringen er noget unøjagtig, og farvebalancen er svær at få helt rigtig.

Epson TW9300 er den billigste projektor, der understøtter Ultra HD-video. I stedet for et panel med 4K-opløsning har den en 1080p HD-chip, hvor en optisk motor forskyder hver pixel en halv pixellængde horisontalt og vertikalt. Derefter skiftes der – hurtigere, end øjet kan opfatte – kontinuerligt mellem de oprindelige og de forskudte pixels. Resultatet er et “næsten 4K”-billede, men med halvdelen af de 8,3 megapixel, der er i ægte 4K-billeder.

Brugervenlighed
TW9300 er fuldt motoriseret. Zoom, fokus og linsejustering gøres direkte fra fjernbetjeningen. Man kan gemme to separate zoomindstillinger. F.eks. en til 16:9-indhold og en anden til 21:9-indhold. Vældig praktisk at kunne skifte mellem linseindstillinger ud fra, hvilken slags film der lægges i skuffen!

Menusystemet er overskueligt, men for kalibratoren er det en pine, at nøjagtig gammaindstilling er umuligt. Gammakurven korrigerer forskellen mellem, hvordan videokamera og projektor gengiver billeder, og hvordan øjet opfatter dem, så vi ser billederne, som de oprindelig blev fanget. Derfor er det vigtigt, at gammaindstillingerne modsvarer standarderne 2,2 til tv’et og 2,4 til projektoren.

Det tætteste, vi kommer med TW9300, er en gamma på 2,3 – altså et sted midtimellem. Det er ikke noget stort problem og ikke noget, der kan ses med det blotte øje, men vores kalibrator, Gorm Sørensen, er ikke helt tilfreds.

Billedkvalitet
Vi lagde ikke mærke til nogen skævhed i farverne, selv når projektoren stod ved siden af andre, der har fået en – på papiret – mere korrekt kalibrering.

Sortniveauet er mørkt og endnu mørkere med dynamisk iris. Sort opleves som sort, selv om det ikke er helt så mørkt som den del af lærredet, der er uden for projektorbilledet. Projektoren er testens mest lysstærke og har godt med smæld i billederne. Vi målte kontrasten til 3800:1 uden dynamisk iris, hvilket er godt, selv om det kan være svært at tro, når man har set alle mulige oppustede tal bag på æsken.

Filmoplevelsen er rigtig god. I Deadpool står skyerne på himlen i flot kontrast til hovedpersonens mørkerøde dragt. Sværdene skinner, og der er i det hele taget ikke meget at udsætte på billedet. I forhold til den dobbelt så dyre BenQ W11000 har Epson både sortere sort og hvidere hvid, også i scener med både skygger og højlys, hvor BenQ’s DLP-teknologi burde have en fordel.

Det eneste punkt, hvor BenQ er bedre, er på pixelopløsning. Hvis man ser godt efter, er det fine rudemønster i Deadpools maske lidt skarpere tegnet med BenQ. Det er dog ikke noget, vi lægger specielt mærke til på 4 meters afstand af vores 140 tommers lærred; i praksis er kontrastomfanget langt vigtigere.

Den dynamiske iris er så hurtig, at man stort set ikke mærker, at den arbejder. Men man kan høre mekanikken tikke, så hvis du har projektoren lige over hovedet, kan det være en god idé at slå den fra.

Epson TW9300 er den billigste projektor, der understøtter Ultra HD-video. I stedet for et panel med 4K-opløsning har den en 1080p HD-chip, hvor en optisk motor forskyder hver pixel en halv pixellængde horisontalt og vertikalt. Derefter skiftes der – hurtigere, end øjet kan opfatte – kontinuerligt mellem de oprindelige og de forskudte pixels. Resultatet er et “næsten 4K”-billede, men med halvdelen af de 8,3 megapixel, der er i ægte 4K-billeder. Brugervenlighed TW9300 er fuldt motoriseret. Zoom, fokus og linsejustering gøres direkte fra fjernbetjeningen. Man kan gemme to separate zoomindstillinger. F.eks. en til 16:9-indhold og en anden til 21:9-indhold. Vældig praktisk at kunne skifte mellem linseindstillinger ud fra, hvilken slags film der lægges i skuffen! Menusystemet er overskueligt, men for kalibratoren er det en pine, at nøjagtig gammaindstilling er umuligt. Gammakurven korrigerer forskellen mellem, hvordan videokamera og projektor gengiver billeder, og hvordan øjet opfatter dem, så vi ser billederne, som de oprindelig blev fanget. Derfor er det vigtigt, at gammaindstillingerne modsvarer standarderne 2,2 til tv’et og 2,4 til projektoren. Det tætteste, vi kommer med TW9300, er en gamma på 2,3 – altså et sted midtimellem. Det er ikke noget stort problem og ikke noget, der kan ses med det blotte øje, men vores kalibrator, Gorm Sørensen, er ikke helt tilfreds. Billedkvalitet Vi lagde ikke mærke til nogen skævhed i farverne, selv når projektoren stod ved siden af andre, der har fået en – på papiret – mere korrekt kalibrering. Sortniveauet er mørkt og endnu mørkere med dynamisk iris. Sort opleves som sort, selv om det ikke er helt så mørkt som den del af lærredet, der er uden for projektorbilledet. Projektoren er testens mest lysstærke og har godt med smæld i billederne. Vi målte kontrasten til 3800:1 uden dynamisk iris, hvilket er godt, selv om det kan være svært at tro, når man har set alle mulige oppustede tal bag på æsken. Filmoplevelsen er rigtig god. I Deadpool står skyerne på himlen i flot kontrast til hovedpersonens mørkerøde dragt. Sværdene skinner, og der er i det hele taget ikke meget at udsætte på billedet. I forhold til den dobbelt så dyre BenQ W11000 har Epson både sortere sort og hvidere hvid, også i scener med både skygger og højlys, hvor BenQ’s DLP-teknologi burde have en fordel. Det eneste punkt, hvor BenQ er bedre, er på pixelopløsning. Hvis man ser godt efter, er det fine rudemønster i Deadpools maske lidt skarpere tegnet med BenQ. Det er dog ikke noget, vi lægger specielt mærke til på 4 meters afstand af vores 140 tommers lærred; i praksis er kontrastomfanget langt vigtigere. Den dynamiske iris er så hurtig, at man stort set ikke mærker, at den arbejder. Men man kan høre mekanikken tikke, så hvis du har projektoren lige over hovedet, kan det være en god idé at slå den fra.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Epson EH-TW9300
Pricerunner.dk er en kommerciel partner til lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Teknologi: LCD
  • Opløsning: 1920 x 1080 (4K Enhancement)
  • Panelkontrast: 10.000:1
  • Dynamisk kontrast: 1.000.000:1
  • Lysstyrke: 2500 lumen
  • Afstand til 100": 3,00 – 6,30 m
Pris: 23990,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Vær altid opdateret!

Fri adgang til Lyd & Billede digitalt i en måned

0,-