annonse
annonse
annonse

5 surround-receivere med Dolby Atmos

Heftig hjemmebio med Atmos

Surround-receivere med Dolby Atmos og masser af power løfter hjemmebiografen til nye højder.

Følg Lyd & Billede på Twitter  og Instagram Instagram

Surround sound har altid været det fedeste i hjemmebiografen. Når man også får lyd bagfra, bliver man trukket mere ind i handlingen, og det kan gå så galt, at man sidder og dukker sig i sofaen, når helten pludselig falder i baghold, og skurkene skyder løs bagfra.

Fem højttalere i hjemmebiografen var det, der skulle til: To højttalere bagved, to foran plus en centerhøjttaler til dialoger. Og så en subwoofer til bas-effekter. Med tiden fik vi en ekstra centerhøjttaler bagved til at binde den bagerste del af lydbilledet bedre sammen. Det blev yderligere opgraderet til endnu en højttaler bagved. Og med i alt syv højttalere plus subwoofer besluttede undertegnede, at nu måtte det være nok. Kom der flere kanaler til, så betalte man bare for noget, der ikke var nødvendigt.

Men sørme om det ikke fortsatte, med både ni, ti og elleve kanaler på surround-receiverne med de højeste specifikationer. Cirklen omkring os skulle tegnes op med stadig flere højttalere. Efter at have testet forskellige konfigurationer med højttalere både her og dér har jeg dog for længst slået mig til ro med THX-opsætningen i vores testrum, som består af syv højttalere plus en subwoofer.

Atmos
Så kom Dolby Atmos. Og endnu flere kanaler. Men denne gang var de ekstra kanaler nogle, der rent faktisk kunne bruges til noget. Det handler om at sætte ekstra højttalere op i loftet, lige foran og evt. også lige bag sofaen. Disse højttalere fungerer som et lydmæssigt bindeled mellem frontkanalerne og det, der foregår bag os, og bidrager til at tegne en ægte sfære af lyd op rundt om og over os.

Hvis du har været i biografen for nylig og tænkt, at lydbilledet virkede usædvanlig stort og sammenhængende, så er der stor sandsynlighed for, at du har set en film med Atmos-lydspor. Og det med endnu flere kanaler – helt op til 64! Men til hjemmebrug er antallet nødvendigvis droslet lidt ned af hensyn til både plads og budget, og vi bruger enten to eller fire højttalere i loftet oven i det sædvanlige 5.1 eller 7.1 setup.

Udvalget af film med Dolby Atmos på Blu-ray er stadig magert, men på sigt er der planlagt en lang række udgivelser. I mellemtiden kan vi hygge os med Transformers: Age of Extinction.

Specifikationer i top
Atmos er dog ikke nok til at få de fedeste filmoplevelser i stuen. Forstærkeren skal også være af god kvalitet og have tilstrækkelig råstyrke, så i denne test ser vi på topmodeller med Atmos-dekodning fra de store receiver-producenter.

Der gælder selvfølgelig de samme krav som før til lydkvalitet i både to og flere kanaler, på musik såvel som film, og lad det være sagt med det samme: De nye receivere er stadig lige så gode til at gengive traditionelle surround-formater. Du behøver altså ikke at vente på flere Atmos-udgivelser for virkelig at nyde hjemmebiograf-oplevelser i særklasse.

Streaming og app-styring
Det er efterhånden blevet standard, at receivere har netværksfunktion, og det gælder også alle i denne test. Det betyder, at de kan streame musik – også højopløst – direkte via hjemmenetværket, enten fra en tilsluttet pc eller en netværks-harddisk. Eller du kan bruge streaming-tjenester som Spotify eller WiMP. Alle receiverne i denne test har indbygget Spotify Connect og desuden AirPlay, hvilket gør det let at streame musik fra iPhone eller iPad. Hvis du har WiMP HiFi, kan du streame i fuld cd-kvalitet via AirPlay.

Receiverne kan styres med mobiltelefon eller tablet via en app, så det ikke er nødvendigt at bruge den medfølgende fjernbetjening i det daglige.

Om priserne
Priserne på testens receivere spreder sig en del, og nogle vil måske mene, at andre modeller ville give et mere retfærdigt udgangspunkt prismæssigt. Men priser skifter, og her har vi besluttet, at vi simpelthen tager producenternes topmodeller og sætter dem op mod hinanden.

Det er således en test af, hvem der tilbyder den bedste surround-receiver lige nu, i stedet for at vi pinedød skal finde receivere, der koster nøjagtig det samme, og sætte dem op mod hinanden.

Sådan testede vi
Vi har testet med fire Dolby Atmos-kanaler. Med fire Atmos-kanaler er der lige forstærkertrin nok til et 5.1 setup ved siden af – altså 5.1.4 – mens et komplet 7.1.4 setup kræver en ekstra effektforstærker (hvilket Pioneer ikke understøtter). Undtagelsen er Onkyo, der med sine 11 forstærkertrin ikke behøver en ekstra forstærker.

Vi har dog prøvet begge opsætninger, og da med en Hegel H20 effektforstærker til de ekstra Atmos-kanaler. Lidt overkill måske, men man får i hvert fald et rigtig godt indtryk af, hvad de ekstra kanaler tilfører lydbilledet.

Receiverne fra Marantz og Denon kan opgraderes til Auro-3D, et konkurrerende format til Dolby Atmos. Det er beregnet til en anden højttalerkonfiguration, hvor højdehøjttalerne monteres i loftet lige over hver front- og baghøjttaler i et 5.1 setup. Dermed får man 9.1 kanaler i alt. Vi har også testet Auro-3D, men kun med et Atmos højttaler-setup. Ikke helt optimalt, men tidspres forhindrede ny højttalermontering.

Vi testede Atmos med filmen Transformers: Age of Extinction. Masser af action, store eksplosioner og godt med rum i lydbilledet. Musik i surround var Magnificat, et pragtfuldt klassisk værk fremført af Nidarosdomens kor og Trondheimsolistene. Her får du akustikken fra Trondheims domkirke helt ind i stuen, især hvis du vælger Auro-3D lydsporet med højdekanaler. Musik i stereo var meget forskelligt, fra pop og rock til mere rolige toner.

Tip!
Når du skal høre Dolby Atmos, så sørg for, at Blu-ray-afspillerens lydudgang er sat til bitstream og ikke PCM.

Bedste pris på 5 surround-receivere med Dolby Atmos
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Error: View f1cf4efu6y may not exist

Vær altid opdateret!

Fri adgang til Lyd & Billede digitalt i en måned

0,-