Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: 5 surround-receivere med Dolby Atmos

Heftig hjemmebio med Atmos

Surround-receivere med Dolby Atmos og masser af power løfter hjemmebiografen til nye højder.

Skrevet af / 06/03/2015 - 06:00
5 surround-receivere med Dolby Atmos
Geir Gråbein Nordby

Produkter i denne test

Følg Lyd & Billede på Twitter  og Instagram Instagram

Surround sound har altid været det fedeste i hjemmebiografen. Når man også får lyd bagfra, bliver man trukket mere ind i handlingen, og det kan gå så galt, at man sidder og dukker sig i sofaen, når helten pludselig falder i baghold, og skurkene skyder løs bagfra.

Fem højttalere i hjemmebiografen var det, der skulle til: To højttalere bagved, to foran plus en centerhøjttaler til dialoger. Og så en subwoofer til bas-effekter. Med tiden fik vi en ekstra centerhøjttaler bagved til at binde den bagerste del af lydbilledet bedre sammen. Det blev yderligere opgraderet til endnu en højttaler bagved. Og med i alt syv højttalere plus subwoofer besluttede undertegnede, at nu måtte det være nok. Kom der flere kanaler til, så betalte man bare for noget, der ikke var nødvendigt.

Men sørme om det ikke fortsatte, med både ni, ti og elleve kanaler på surround-receiverne med de højeste specifikationer. Cirklen omkring os skulle tegnes op med stadig flere højttalere. Efter at have testet forskellige konfigurationer med højttalere både her og dér har jeg dog for længst slået mig til ro med THX-opsætningen i vores testrum, som består af syv højttalere plus en subwoofer.

Atmos
Så kom Dolby Atmos. Og endnu flere kanaler. Men denne gang var de ekstra kanaler nogle, der rent faktisk kunne bruges til noget. Det handler om at sætte ekstra højttalere op i loftet, lige foran og evt. også lige bag sofaen. Disse højttalere fungerer som et lydmæssigt bindeled mellem frontkanalerne og det, der foregår bag os, og bidrager til at tegne en ægte sfære af lyd op rundt om og over os.

Hvis du har været i biografen for nylig og tænkt, at lydbilledet virkede usædvanlig stort og sammenhængende, så er der stor sandsynlighed for, at du har set en film med Atmos-lydspor. Og det med endnu flere kanaler – helt op til 64! Men til hjemmebrug er antallet nødvendigvis droslet lidt ned af hensyn til både plads og budget, og vi bruger enten to eller fire højttalere i loftet oven i det sædvanlige 5.1 eller 7.1 setup.

Udvalget af film med Dolby Atmos på Blu-ray er stadig magert, men på sigt er der planlagt en lang række udgivelser. I mellemtiden kan vi hygge os med Transformers: Age of Extinction.

Specifikationer i top
Atmos er dog ikke nok til at få de fedeste filmoplevelser i stuen. Forstærkeren skal også være af god kvalitet og have tilstrækkelig råstyrke, så i denne test ser vi på topmodeller med Atmos-dekodning fra de store receiver-producenter.

Der gælder selvfølgelig de samme krav som før til lydkvalitet i både to og flere kanaler, på musik såvel som film, og lad det være sagt med det samme: De nye receivere er stadig lige så gode til at gengive traditionelle surround-formater. Du behøver altså ikke at vente på flere Atmos-udgivelser for virkelig at nyde hjemmebiograf-oplevelser i særklasse.

Streaming og app-styring
Det er efterhånden blevet standard, at receivere har netværksfunktion, og det gælder også alle i denne test. Det betyder, at de kan streame musik – også højopløst – direkte via hjemmenetværket, enten fra en tilsluttet pc eller en netværks-harddisk. Eller du kan bruge streaming-tjenester som Spotify eller WiMP. Alle receiverne i denne test har indbygget Spotify Connect og desuden AirPlay, hvilket gør det let at streame musik fra iPhone eller iPad. Hvis du har WiMP HiFi, kan du streame i fuld cd-kvalitet via AirPlay.

Receiverne kan styres med mobiltelefon eller tablet via en app, så det ikke er nødvendigt at bruge den medfølgende fjernbetjening i det daglige.

Om priserne
Priserne på testens receivere spreder sig en del, og nogle vil måske mene, at andre modeller ville give et mere retfærdigt udgangspunkt prismæssigt. Men priser skifter, og her har vi besluttet, at vi simpelthen tager producenternes topmodeller og sætter dem op mod hinanden.

Det er således en test af, hvem der tilbyder den bedste surround-receiver lige nu, i stedet for at vi pinedød skal finde receivere, der koster nøjagtig det samme, og sætte dem op mod hinanden.

Sådan testede vi
Vi har testet med fire Dolby Atmos-kanaler. Med fire Atmos-kanaler er der lige forstærkertrin nok til et 5.1 setup ved siden af – altså 5.1.4 – mens et komplet 7.1.4 setup kræver en ekstra effektforstærker (hvilket Pioneer ikke understøtter). Undtagelsen er Onkyo, der med sine 11 forstærkertrin ikke behøver en ekstra forstærker.

Vi har dog prøvet begge opsætninger, og da med en Hegel H20 effektforstærker til de ekstra Atmos-kanaler. Lidt overkill måske, men man får i hvert fald et rigtig godt indtryk af, hvad de ekstra kanaler tilfører lydbilledet.

Receiverne fra Marantz og Denon kan opgraderes til Auro-3D, et konkurrerende format til Dolby Atmos. Det er beregnet til en anden højttalerkonfiguration, hvor højdehøjttalerne monteres i loftet lige over hver front- og baghøjttaler i et 5.1 setup. Dermed får man 9.1 kanaler i alt. Vi har også testet Auro-3D, men kun med et Atmos højttaler-setup. Ikke helt optimalt, men tidspres forhindrede ny højttalermontering.

Vi testede Atmos med filmen Transformers: Age of Extinction. Masser af action, store eksplosioner og godt med rum i lydbilledet. Musik i surround var Magnificat, et pragtfuldt klassisk værk fremført af Nidarosdomens kor og Trondheimsolistene. Her får du akustikken fra Trondheims domkirke helt ind i stuen, især hvis du vælger Auro-3D lydsporet med højdekanaler. Musik i stereo var meget forskelligt, fra pop og rock til mere rolige toner.

Tip!
Når du skal høre Dolby Atmos, så sørg for, at Blu-ray-afspillerens lydudgang er sat til bitstream og ikke PCM.

Produkter i denne test

Yamaha RX-A3040

Samlet sejr

Yamaha graver guldet frem fra lydsporet, hvad enten det er film eller musik, og byder på kraft og elegance i en brugervenlig indpakning.

Det er en af de mere kraftige receivere i klassen, og med dens varme og fyldige klang kan man spille højt uden at blive træt i ørerne. Brugervenligheden er også rigtig god.
Nogle vil foretrække en mere neutral lyd og endnu kvikkere bas.
Læs hele testen

Denon AVR-X5200W

Meget for pengene

Testens billigste receiver har ingen problemer med at tegne et meget stort lydbillede op. Brugervenlig er den også.

Med 11 kanalers processering og rigtig god lydkvalitet får man meget for pengene her. Og brugervenligheden er i top.
Receiveren har ikke så meget effekt som de kraftigste konkurrenter. Fjernbetjenings-app’en er lidt for simpel.
Læs hele testen

Marantz SR7009

Forfinet nydelse

Marantz laves på samme platform som Denon. Men der er gjort noget ekstra for at få endnu renere lyd.

11 kanalers processering er sjældent til prisen. Lyden er rigtig godt, især faldt vi for opløsningen i overtoneområdet. Rigtig god brugervenlighed.
Marantz-receiveren har ikke samme kontrol som de allerkraftigste. Fjernbetjenings-app’en måtte gerne have haft flere valgmuligheder.
Læs hele testen

Pioneer SC-LX88

Kraft og kontrol

Pioneer har måske den mest neutrale klangkarakter i klassen. Her er godt med tryk og mange funktioner.

Lyden er gennemsigtig og luftig med store kraftressourcer. God brugervenlighed trækker op.
Klangkarakteren på højttalerne skal vælges før autokalibrering. Fire Atmos-kanaler forudsætter maksimalt fem højttalere ved siden af, hvor konkurrenterne kan benytte op til syv.
Læs hele testen

Onkyo TX-NR3030

Voldsomt tryk på

Ingen kan hamle op med Onkyos power i hjemmebiografen. Med 11 forstærkertrin har den også fuld kraft til samtlige kanaler.

Her har man mulighed for et fuldt 7.2 setup med fire Atmos-kanaler oveni, uden behov for ekstra effektforstærker. Lyden er også sindssygt kraftig med masser af detaljer.
Vi er ikke helt tilfredse med rumkorrektionen. Trådløst netværk kræver gammeldags password-indtastning.
Læs hele testen

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede

Vi tester B&O’s fedeste soundbar

Det bedste Sony-køb?

Laserskarpt biografbillede

Knivskarp 8K OLED fra LG

Devialets første soundbar på testbænken

Nu kan du få Google TV på alle dine skærme

Scroll to Top