annonse
annonse

5 surround-receivere med Dolby Atmos

Heftig hjemmebio med Atmos

Surround-receivere med Dolby Atmos og masser af power løfter hjemmebiografen til nye højder.

Følg Lyd & Billede på Twitter  og Instagram Instagram

Surround sound har altid været det fedeste i hjemmebiografen. Når man også får lyd bagfra, bliver man trukket mere ind i handlingen, og det kan gå så galt, at man sidder og dukker sig i sofaen, når helten pludselig falder i baghold, og skurkene skyder løs bagfra.

Fem højttalere i hjemmebiografen var det, der skulle til: To højttalere bagved, to foran plus en centerhøjttaler til dialoger. Og så en subwoofer til bas-effekter. Med tiden fik vi en ekstra centerhøjttaler bagved til at binde den bagerste del af lydbilledet bedre sammen. Det blev yderligere opgraderet til endnu en højttaler bagved. Og med i alt syv højttalere plus subwoofer besluttede undertegnede, at nu måtte det være nok. Kom der flere kanaler til, så betalte man bare for noget, der ikke var nødvendigt.

Men sørme om det ikke fortsatte, med både ni, ti og elleve kanaler på surround-receiverne med de højeste specifikationer. Cirklen omkring os skulle tegnes op med stadig flere højttalere. Efter at have testet forskellige konfigurationer med højttalere både her og dér har jeg dog for længst slået mig til ro med THX-opsætningen i vores testrum, som består af syv højttalere plus en subwoofer.

Atmos
Så kom Dolby Atmos. Og endnu flere kanaler. Men denne gang var de ekstra kanaler nogle, der rent faktisk kunne bruges til noget. Det handler om at sætte ekstra højttalere op i loftet, lige foran og evt. også lige bag sofaen. Disse højttalere fungerer som et lydmæssigt bindeled mellem frontkanalerne og det, der foregår bag os, og bidrager til at tegne en ægte sfære af lyd op rundt om og over os.

Hvis du har været i biografen for nylig og tænkt, at lydbilledet virkede usædvanlig stort og sammenhængende, så er der stor sandsynlighed for, at du har set en film med Atmos-lydspor. Og det med endnu flere kanaler – helt op til 64! Men til hjemmebrug er antallet nødvendigvis droslet lidt ned af hensyn til både plads og budget, og vi bruger enten to eller fire højttalere i loftet oven i det sædvanlige 5.1 eller 7.1 setup.

Udvalget af film med Dolby Atmos på Blu-ray er stadig magert, men på sigt er der planlagt en lang række udgivelser. I mellemtiden kan vi hygge os med Transformers: Age of Extinction.

Specifikationer i top
Atmos er dog ikke nok til at få de fedeste filmoplevelser i stuen. Forstærkeren skal også være af god kvalitet og have tilstrækkelig råstyrke, så i denne test ser vi på topmodeller med Atmos-dekodning fra de store receiver-producenter.

Der gælder selvfølgelig de samme krav som før til lydkvalitet i både to og flere kanaler, på musik såvel som film, og lad det være sagt med det samme: De nye receivere er stadig lige så gode til at gengive traditionelle surround-formater. Du behøver altså ikke at vente på flere Atmos-udgivelser for virkelig at nyde hjemmebiograf-oplevelser i særklasse.

Yamaha RX-A3040

Yamaha RX-A3040
I sin nyeste generation har Yamaha fået indbygget trådløs netværkstilslutning (Wi-Fi), hvor man tidligere skulle bruge en adapter. Bluetooth er stadig ikke indbygget, da Yamaha mener, at det er mere fremtidsrettet med en adapter, der kan opgraderes. Ud over AirPlay ...
Læs hele testen her

Denon AVR-X5200W

Denon AVR-X5200W
Denons topmodel er overkommelig, men har alligevel 11 kanalers processering, så man med en ekstra effektforstærker kan koble en 7.1 opsætning sammen med fire ekstra Atmos-loftshøjttalere. For et pristillæg kan AVR-X5200W også opgraderes til at understøtte Auro-3D. AirPlay og Spotify ...
Læs hele testen her

Marantz SR7009

Marantz SR7009
Marantz SR7009 er bygget over samme læst som Denon AVR-X5200W og er næsten identisk indeni. Men Marantz har en joker i forforstærkertrinet, hvor der anvendes diskrete overflademonterede komponenter, som skal forbedre både hastighed og støjniveau i forhold til Denons integrerede ...
Læs hele testen her

Pioneer SC-LX88

Pioneer SC-LX88
Mens de konkurrerende receivere kan tilkobles fire Atmos-højttalere plus syv almindelige højttalere (forudsat ekstra effektforstærker), er Pioneer SC-LX88 begrænset til to plus syv eller fire plus fem. Bluetooth er indbygget med aptX-understøttelse for bedre lyd, det samme er Wi-Fi. Højopløste ...
Læs hele testen her

Onkyo TX-NR3030

Onkyo TX-NR3030
Mens alle receiverne i testen understøtter HDMI 2.0 og dermed 4K video-opløsning med både 50 og 60 billeder i sekundet, er det kun Onkyo, der understøttelser den nye HDCP 2.2 kopibeskyttelse. Fremtidige 4K Blu-ray-udgivelser vil måske kræve dette, det vil ...
Læs hele testen her