annonse
annonse

Test af: 5 surround-receivere til hjemmebiografen

Gåsehud i alle kanaler

Med både kraft og finesse er du garanteret seje filmoplevelser. Her finder du den receiver, du bare SKAL have.

annonse

Det er ikke uden grund, at nogle vælger at bygge et separat rum til film- og musikoplevelserne. Du er nødt til at opleve det for at forstå, hvor fedt det kan være! Men du behøver ikke at bygge om for at få ægte biograflyd derhjemme. Med ordentlig forstærkerkraft kombineret med en god højttalerpakke kan du sagtens få heftige biografoplevelser i din dagligstue.

Sammen med billedkvaliteten fra ​​en god storskærm eller projektor er vejen til hjemmebio-himlen kort, hvis du smider små ti tusind kroner på bordet for en ordentlig surround-receiver.

Markedets billigste receivere kan give okay filmoplevelser ved moderat lydniveau og er et stort skridt op fra fladskærmens indbyggede højttalere. Men jo mere man ofrer på forstærkeren, jo renere og mere heftig lyd får man også. En receiver til ti tusind kroner kan give seje film- og musikoplevelser i selv et temmelig stort rum, og kan også drive ganske dyre højttalere uden at gøre dem til skamme.

Billigere receivere kan også give anstændig lyd, men kommer aldrig tilstrækkelig tæt på den musikalske kerne for dem, der kan lide bare at sidde og nyde musik i længere tid ad gangen.

Endnu dyrere receivere har mere af det hele: Endnu bedre processering og flere kræfter, men selv små forbedringer koster meget. Der er dog en magisk grænse omkring 10.000 kroner, hvor de bedste receivere giver så meget af totaloplevelsen med både film og musik, at det i mange tilfælde kan være mere fornuftigt at opgradere til bedre højttalere end at købe en endnu dyrere receiver.

Autokalibrering og rumkorrektion
For at få mest muligt ud af lyden derhjemme er alle receiverne i denne test udstyret med målemikrofon. Den placeres i ørehøjde ved siddepladsen, og så er det bare at aktivere receiverens auto-opsætning. Den kan hedde noget forskelligt afhængigt af producent, men den gør altid det samme: Måler og kalibrerer for afstand til hver højttaler, volumen og delefrekvens mellem højttalere og subwoofer. Desuden tjekkes den tonale balance fra højttalersystemet (gælder ikke NAD T757v2), og de nødvendige justeringer laves, så det kan lyde så korrekt som muligt i det rum, hvor anlægget står.

Det vil være forskelligt fra receiver til receiver, hvor nøjagtigt dette gøres. Nogle vil også kontrollere faseresponsen fra højttalerne og korrigere for stående lydbølger i basområdet for at forhindre, at bassen bliver for blød i et dårligt rum. Men for meget korrektion kan også berøve lydbilledet ​​varme og magi, så det kan være nødvendigt at lave manuelle justeringer bagefter.

Højdekanaler
Receiverne i testen er af typen syvkanals. Det betyder, at op til syv højttalere kan drives samtidig ud over en eller to subwoofer-kanaler (LFE). Det giver mulighed for en typisk 5.1-opsætning med ekstra forstærkerkraft til fronthøjttalerne (bi-amping) eller at koble et ekstra par baghøjttalere på for at få et mere omsluttende lydlandskab. Eller montere et par små højttalere nær loftet over fronthøjttalerne for at trække lydbilledet op i højden.

Alle testens receivere undtagen NAD har mulighed for højdekanaler.

Test af: 8 surround-receivere til hjemmebiografen

Der er ingen tvivl om, at lydoplevelserne får et betragteligt løft, når man dobler prisen fra fire-fem tusind kroner for en surround-receiver. Receiverne i denne test har mere af detLæs hele testen her...

Test af: Yamaha RX-A1030

Yamahas receiver sluttes til netværket med Ethernet-kabel. Hvis du vil have trådløs netværksforbindelse, kan en adapter købes som ekstraudstyr. Det samme med Bluetooth. På streaming-siden har receiveren DLNA og kanLæs hele testen her...

Test af: Harman Kardon AVR 370

Harman Kardon vil under ingen omstændigheder lave dårlige forstærkere. Derfor har deres surround-receivere traditionelt haft lidt færre funktioner og finesser end konkurrenternes, så mere af budgettet kunne bruges på bedreLæs hele testen her...

Test af: NAD T757v2

Fordi der i fremtiden kan komme nye lyd- og billedformater samt transmissionsstandarder, kan man opgradere NAD’s receivere med nye moduler. Et nyt HDMI-kort kan nemt erstatte det gamle på bagsiden,Læs hele testen her...

Test af: Pioneer SC-2023

SC-2023 kobles til netværket med Ethernet-kabel eller med en trådløs Wi-Fi adapter, som er ekstraudstyr. Bluetooth er også ekstraudstyr. Receiveren har til gengæld indbygget AirPlay, så du kan streame trådløstLæs hele testen her...

Test af: Onkyo TX-NR828

Nyt siden forgængeren er trådløs netværkstilslutning og indbygget Bluetooth for nemmere musik-streaming fra mobile enheder. Ellers byder Onkyo TX-NR828 på meget af det samme som tidligere. Men opgraderingen betyder også,Læs hele testen her...

Læs også:

Alt tv på ét sted

Canal Digitals alt-i-en tv-boks sigter mod at give os den komplette tv-oplevelse.

Monster med vinger

Denons nye flagskib er et sandt monster i hjemmebiografen, og med hele 13 kanaler giver den Rumfølelse med stort R.

Det fedeste billede i hjemmebioen

Den ene har markedets mørkeste sortniveau. Den anden har den højeste opløsning, der findes. Der er linet op til projektorduel i mesterklassen.

Knivskarp og superopløst

Med ægte 4K-opløsning og blændende billeder er der
ingen tvivl om, hvilken projektor vi ville vælge.

Sortere end natten

JVC er kendt for markedets bedste sortniveau og skuffer heller ikke denne gang.

Biografbillede til foræringspris

Skal det være på et virkelig skrabet budget, så er der intet tv i verden, der kan give dig den samme oplevelse.

Laserpræcision

Teknologi fra de bedste professionelle biografprojektorer i et produkt, der er kompakt nok til hjemmebrug. Mød verdens billigste 4K-laserprojektor!

Perfekt til hjemmebiografen

Hvis du vil se dine yndlingsfilm i den absolut bedste kvalitet, kommer du ikke uden om en 4K Blu-ray-afspiller som UBP-X800 fra Sony.

Super opløsning til spiselig pris

Endelig får vi ægte 4K til under 50.000 kroner! Sony disker op med knivskarpe billeder, flot kontrast og fantastisk dybdefølelse.

Den heftigste hjemmebio

Disse flagskibs-receivere har kraft og finesse nok til at overgå alt, hvad du har hørt i en biografsal.

Solide sager

Klokkeklar lyd kombineret med kraft og dynamik i spandevis. Men brugervenligheden trækker ned.

Kraftcenter

Yamaha står på sikker grund med et flagskib, der har kræfter nok til at ruske godt i buksebenene.

I denne test finder du:

8 surround-receivere til hjemmebiografen
For mindre end 10.000 kroner får man en receiver, der både lyder rigtig godt og har rigeligt med funktioner.
Yamaha RX-A1030
Yamaha RX-A1030 har alt: Fantastisk lydkvalitet, masser af kræfter og brugervenlighed i top. Den er også meget veludstyret.
Harman Kardon AVR 370
Fra Harman Kardon kommer en receiver, der gør actionfilm meget engagerende. Men den er ikke uden fejl.
NAD T757v2
NAD undgår alt overflødigt og koncentrerer sig om det, de gør bedst: God lyd til lav pris.
Pioneer SC-2023
Pioneer tegner et stort, åbent lydbillede med glasklare dialoger. Idiotsikker trin-for-trin opsætning gør en ellers avanceret receiver let at bruge.
Onkyo TX-NR828
Her er en heftig og musikglad hjemmebio-receiver med god kontrol og tryk på bassen. Den har også trådløs netværkstilslutning og indbygget Spotify.

annonse
annonse
annonse
annonse
-

Lyd & Billede

Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt.