annonse
annonse

Onkyo TX-RZ900

Tungt skyts

Med lækkert design og masser af effekt løfter denne kraftkarl fra Onkyo hjemmebio-lyden til nye højder. Men den er ikke uden fejl.

Lyd & Billede mener

Lydkvaliteten er som sædvanlig i top. Der er godt med kræfter og god kontrol over lydsporet, og opløsningen er god nok til at få detaljerne frem i musikken.
Vi havde gerne set fire Atmos-kanaler og dermed 11 kanals processering. Syv forstærkerkanaler er ikke meget, og vi savner separate knapper til stereo og Pure Audio på fjernbetjeningen og i app’en. Multirumsfunktion havde også været rart.

Onkyo har givet deres nyeste receivere en ansigtsløftning på designfronten. Den tunge og heftige TX-RZ900 minder en del om de mere minimalistiske Pioneer-receivere, og det er ikke tilfældigt. Onkyo og Pioneer fusionerede nemlig deres hjemmebio-divisioner i 2014, hvilket vi begynder at se frugterne af nu.

Når man ved, hvor fede hjemmebiograf-oplevelser man kan få med en god receiver til omkring 5.000 kroner, så skal man have noget ekstra i vente for at smide 12.000 kroner på bordet. Det mest oplagte er flere kræfter og mere kontrol. Onkyos nye TX-RZ900 er opgivet til at levere 140 watt pr. kanal med to kanaler drevet samtidig i 8 ohm, hvilket er omkring 50 procent mere end f.eks. dens billigere lillebror NR646. Desuden forventer vi renere lyd som følge af dyre og bedre separerede komponenter i signalvejen. Og renere lyd er som bekendt bedre lyd!

Kvalitetsmæssigt lægger RZ900 sig et sted mellem forgængerne TX-NR838 og TX-NR1030, hvilket bør give plads til et par modeller mere, før man skal ud i separat processor og effektforstærker. Den er godt udstyret, med både pladespillerindgang og multikanals forforstærkerudgange, hvis man skulle ønske at tilslutte en ekstra effektforstærker. Og på denne receiver kan det være mere relevant end på andre receiver-modeller, vi har testet på det seneste.

 

Atmosfæriske lydkanaler

Grunden er, at Onkyo har begrænset antallet af forstærkerkanaler til syv. Receiveren skal bygge bro mellem budgetmodellerne og flagskibene, men til 12.000 kroner havde vi altså håbet på et par forstærkerkanaler mere.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Med tilkomsten af ekstra loftskanaler til at understøtte de nye 3D surround-formater Dolby Atmos og DTS:X – som giver en omsluttende halvkugle af lyd omkring lytteren, så man faktisk hører en helikopter komme over hovedet – er syv kanaler i den lave ende. Det må i dag betragtes som minimum for en surround-receiver og er standard helt ned i 5.000 kroners klassen.

Med kun syv forstærkertrin til rådighed må Atmos- og DTS:X-fans nøjes med to loftshøjttalere sammen med et minimalistisk 5.1 højttaler-setup (kaldet 5.1.2). Ønsker man et ekstra sæt baghøjttalere i en 7.1 opsætning, kan en løsning være at hente signalet til de ekstra bagkanaler via forforstærkerudgangen til en ekstra effektforstærker.

Fire loftskanaler er derimod ikke muligt, da receiveren mangler processering til det. Lidt underligt i betragtning af, at Onkyo var først ude med Atmos-understøttelse og har hypet det kraftigt. Og endnu mere underligt, når man ser, at Pioneer, hvis hjembio-division i vid udstrækning ejes af Onkyo, tilbyder 9 kanals forstærkning og 11 kanals processering – præcis det, vi efterlyser – i SC-LX59. Også Yamaha RX-A2050 tilbyder dette.

 

Opgraderet rumkorrektion

Alle moderne receivere har en form for rumkorrektion, der automatisk justerer højttalernes akustik til rummets.

For et par år siden gik Onkyo væk fra Audyssey rumkorrektion til fordel for deres egen AccuEQ. Den var meget enklere og korrigerede f.eks. ikke fronthøjttalerne, men justerede i stedet lyden i de øvrige højttalere til at ligne disse. I den nyeste version kan fronthøjttalerne også kalibreres. Derudover dæmper systemet stående lydbølger for at opnå bedre dynamik.

 

Streaming

Ligesom de fleste andre receivere på markedet i dag har TX-RZ900 netværkstilslutning – såvel trådløs som kablet – hvilket både betyder, at den kan styres fra mobilen med en app, og at man kan streame musik direkte fra internettet. F.eks. via Spotify Connect eller Deezer, der begge giver adgang til over 30 millioner sange med en enkelt berøring.

AirPlay understøttes også, så iPhone- og iPad-ejere kan streame hvad som helst af lyd gennem receiveren. Tidal-abonnenter har ikke andre muligheder end det, da Onkyo ikke understøtter denne musiktjeneste direkte. Hvilket er synd, da det er den eneste tjeneste i Skandinavien, der giver adgang til musik-streaming i ægte cd-kvalitet.

Højopløst musik kan streames fra computeren, hvis man har et DLNA-program installeret. Det gælder imidlertid ikke DSD-filer, og jeg havde også problemer med at streame FLAC og WAV via DLNA. Den mest stabile måde at afspille højopløste filer på er ved at gemme dem på en harddisk og koble den til receiveren med USB. Desværre er der kun ét USB-stik på bagsiden af receiveren. Det er ikke gennemtænkt – hvis man kun skal have ét stik, bør det sidde foran.

Mens multirumsfunktion findes i konkurrerende receivere fra Yamaha, Denon og Sony, har Onkyo endnu ikke lanceret det.

 

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Brugervenlighed

Opsætningen af TX-RZ900 er let takket være en simpel trin-for-trin førstegangsmenu. Den tager os lige så meget ved hånden som receivere fra Denon og Marantz, og man skal ikke være specielt dreven for at få det til at fungere.

Skærmmenuen er enkel og ligetil at bruge, og autokalibreringen af højttalerne med den medfølgende målemikrofon fungerer fint. Receiveren finder den rigtige afstand til hver højttaler uden problemer. Jeg synes i øvrigt, at rumkorrektionen virker bedre end før, idet det lyder mere naturligt efter kalibrering.

Onkyo TX-RZ900

 • Video: 3D og 4K-opskalering (60 fps, HDMI 2.0, HDCP 2.2, 4:4:4 farverum)
 • HDMI: 8 x ind, 2 x ud
 • Antal kanaler: 7.1
 • Lydformater: THX, Dolby TrueHD, DTS-HD MA, Dolby Atmos (5.1.2), DTS:X
 • Effekt: 140 W pr. kanal (8 ohm, 2 kanaler samtidig)
 • Rumkorrektion: AccuEQ
 • Netværk: Wi-Fi og Ethernet
 • Streaming: AirPlay, Spotify Connect, Deezer DLNA, Bluetooth, internetradio
 • App-styring: Onkyo Remote 3
 • Phono-indgang: Ja
 • Multikanals pre-out: Ja
Pris: 11990,-