annonse
annonse

Electrocompaniet ECM 2

High-end streaming på den gode måde

Med en netværksafspiller som denne behøver high-end frelste ikke at frygte cd-afspillerens død.

Lyd & Billede mener

Har fremragende lydkvalitet med potent bas og et stort, balanceret lydbillede. Bred formatunderstøttelse af både video og lyd, bl.a. indbygget WiMP, og brugerfladen er overskuelig og brugervenlig. Kan styres med både fjernbetjening, computer og smartphone.
På videosiden understøttes 4K ikke, og Netflix er ikke indbygget. Vi savner også AirPlay og Spotify Connect samt USB DAC til pc. Mediedelen alene kan ikke forsvare en dobbelt så høj pris som en lydmæssigt identisk digitalkonverter.

Streaming og digitale musikfiler har overtaget den musikalske hverdag hjemme i stuen. Cd-afspilleren er enten pakket væk eller står og samler støv. I stedet har en netværksafspiller overtaget pladsen. Den tager den digitale musiksamling fra computeren eller fra en abonnementstjeneste i skyen og afspiller den på stereoanlægget. Forhåbentlig med en flot og simpel brugerflade, så kan man nemt finde al musikken.

Selv om der findes mange billige netværksafspillere på markedet – flere af dem gode – betyder det ikke, at high-end lyd er dødt. Langtfra. Nu er det op til high-end producenterne at levere produkter, der kan holde trit med den digitale udvikling, samtidig med at de varetager feinschmeckernes krav til lydkvalitet.

 

Electrocompaniet_system
ECM 2 tager sig fint ud i hi-fi-systemet.

 

Oser af kvalitet

Med netværksafspilleren ECM 2 forsøger norske Electrocompaniet at erstatte den trofaste high-end cd-afspiller med noget, der oser mindst lige så meget af kvalitet. I stedet for at spise os af med en af de billige plastic-enheder, som man gerne forbinder med medieafspillere, har Electrocompaniet taget high-end handskerne på og bygget en afspiller i tungt hi-fi-format. Den er robust og heftig med en solid effekt på 50 watt.

ECM 2 understøtter alle de musikformater, man kan drømme om, hvad enten de ligger på den indbyggede harddisk eller på en netværksforbundet computer. Desuden er streaming-tjenesten WiMP indbygget med ubegrænset adgang til ca. 25 millioner sange, og afspilleren understøtter også deres HiFi-abonnement med tabsfri lyd i ægte cd-kvalitet. Filmfiler kan afspilles med glimrende billedkvalitet i en opløsning på op til 1080p HD, og musikvideoer fra WiMP kan også vises.

Video-lydformater som dts-HD og Dolby TrueHD dekodes og sendes ud i stereo. Alternativt kan afspilleren sluttes til en surround-receiver med HDMI.Electrocompaniet_ECM_2

Avanceret lyddel

Det ville dog være spild ikke at bruge den analoge stereoudgang. For der sidder samme indmad i lyddelen som i Electrocompaniets geniale digitalkonverter ECD 2, hvilket sikrer den samme lydkvalitet, som vi faldt for i Lyd & Billede #8 2014. Det betyder også, at man kan vælge at gøre udgangen variabel, så volumen kan justeres fra fjernbetjeningen. Dermed kan afspilleren kobles direkte til et par aktive high-end højttalere eller en effektforstærker.

 

Elcomp_ECM2_meny1
Skærmmenuen er lækker.

 

Lækker brugerflade

Man kan forledes til at tro, at high-end producenter ikke har begreb om brugervenlighed, og at en netværksafspiller som denne er dømt til at være besværlig i brug. Men Electrocompaniet har virkelig tænkt over tingene og skabt en brugerflade, der er smart, overskuelig og intuitiv.

 

Elcomp_ECM2_video
Video kan ligeledes vises med opløsning samt video-codec og lydspor.

 

Koblet til et tv får man et lækkert menusystem, som gør det nemt at gennemse musik- og filmfiler. Her er også internetradio, og vi kan lide godt, at WiMP-tjenesten ser så overskuelig ud på skærmen. Undertegnede er også ret begejstret for, at opløsningen på den sang, man hører – uanset om det er radio, musikfil eller WiMP-streaming – vises i nederste højre hjørne af skærmen.

 

Elcomp_ECM2_wimp
Musik streamet fra WiMP har samme menusystem og visuelle udtryk som lagret musik. Også her vises lydfilens digitale opløsning.

 

WiMP

WiMP er overskueligt opdelt i fanerne Albums, Kunstnere, Spor og Spillelister. Lækkert udseende med album-covers og alt, hvad man har brug for af information. Tryk på fjernbetjeningsknappen med to menneskehoveder for at skifte imellem fanerne. Det er ikke let at vide, at det er det, knappen gør, men når man først har fået det ind i fingrene, er det temmelig genialt at inddele menuerne i faner, som man kan skifte imellem med en knap. Menneskehoveder eller ej.

 

Elcomp_ECM2_meny2
Lagret musik vises med album-cover og info om opløsning og datamængde på lydfilen.

 

På Album-fanen finder man en overskuelig side med nye udgivelser, anbefalede udgivelser, topliste, genrer og egne favoritter.

En svaghed er, at man ikke kan komponere og redigere egne spillelister i WiMP med afspilleren; det skal gøres på computer, mobil eller tablet. Når spillelisterne så er lavet, kan de spilles med ECM 2.

 

  • Indbygget streaming med WiMP
  • Internet Radio (vTuner)
  • Digital ind: 2 x optisk, 2 x koaksial (24 bit/192 kHz)
  • Ethernet og Wi-Fi
  • Lydfiler: WAV, MP3, AAC+, Vorbis, AC3, DTS, ALAC, FLAC, APE, WMA, DSD (op til DSD128 5,6 MHz)
  • Videofiler: MPEG-2, MPEG-4 H.263, MPEG-4 AVC (H.264), op til 1080p
  • Gapless Playback
  • Fjernbetjenings-app til iOS og Android
Pris: 36995,-