annonse
annonse
annonse

Film på nettet

De fedeste filmtjenester

Hvilken af de mange streaming-tjenester på nettet passer bedst til dig? Vi har set på fordele og ulemper.

Det er ikke mange år siden, at mulighederne for at se lovligt downloadede film var yderst begrænsede. I dag kæmper tjenesterne om dine abonnementspenge, og du kan få et fantastisk udvalg for et meget overkommeligt beløb hver måned. Men hvordan adskiller deres udbud sig, og hvilke af dem er lettest at få op på tv-skærmen?

Vi har tjekket, hvordan de fungerer, hvor let det er at finde noget fedt at se, og hvilke tjenester der er bedst til forskellige genrer.

 

Hvad får man for pengene?

De mest almindelige og populære tjenester er dem, hvor man har et abonnent, og der trækkes et fast beløb fra kreditkortet hver måned. Derefter kan man se så mange film man vil, så mange gange man vil. Hvis man ser mere end to-tre titler om måneden, er det altså billigere end at leje. Leje indebærer på den anden side, at man får adgang til de nyeste titler. Se boksen om “rettighedsvinduer”.

Filmene bliver ikke gemt på din computer eller tablet. I stedet sendes de “live” over internettet, såkaldt video-streaming. Når filmen er slut, er der ikke noget tilbage på din maskine. Det kræver selvfølgelig, at du har en rimelig hurtig internetforbindelse, hvis du vil have god kvalitet. De fleste tjenester tilpasser dog kvaliteten til din forbindelse, så du i hvert fald får billeder på skærmen.

Det gør det også svært at sige noget om billedkvaliteten. Den kan variere afhængigt af, hvordan man ser, og af kvaliteten af internetforbindelsen. Bare fordi der står, at en titel er tilgængelig i HD, så betyder det ikke, at man automatisk får det. Desuden er HD-kvaliteten langt fra det, vi er vant til med Blu-ray, og behøver ikke engang at være lige så god som et tv-program i HD.

Hvis man – som Netflix – tilbyder 4K-opløsning, stiller det selvfølgelig endnu større krav til bredbåndsforbindelsen.

 

Hvordan får man dem op på sit tv?

Den nemmeste måde er, hvis den tjeneste, man gerne vil se, er indbygget i ens smart-tv, Blu-ray-afspiller med smart-funktioner, medieafspiller eller kabelboks.

Den næstnemmeste måde er, hvis tjenesten findes til en tablet, hvor man kan spejle indholdet til sit tv. Enten en Apple-enhed med AirPlay og en Apple TV-boks eller Googles variant med en Chromecast sluttet til tv’et.

Det mest besværlige er at forbinde sin computer til fjernsynet med et HDMI-kabel og bruge tv’et som skærm.

DK_Tabell

 

Hvem har hvilke film hvornår?

I modsætning til musik, hvor man som regel kan finde de samme sange på forskellige tjenester, så er filmrettigheder eksklusive. Det betyder, at en ny film normalt kun er tilgængelige på én tjeneste ad gangen. Men det er ikke så simpelt, at den så altid findes der. Filmselskaberne anvender nemlig såkaldte rettighedsvinduer, der afhænger af, hvor gammel en film er.

 

Biografvinduet: De første tre-fire måneder kan filmen kun ses i biograferne.

Leje/købe-vinduet: De næste seks måneder kan man købe filmen til download eller leje den på nettet. Her kan filmen altså findes på CDON, iTunes, Plejmo eller SF Anytime. Fra nu af er den også tilgængelig til køb og leje som fysisk film.

Betalings-tv-vinduet: De næste 12 måneder findes filmen på betalingskanaler samt abonnementstjenester som C More, HBO Nordic, Netflix eller Viaplay.

Free TV-vinduet: Nu kan filmen vises på public service-tv eller reklamefinansierede kanaler.

Efter et stykke tid bliver den igen tilgængelig til køb og leje på nettet, ofte til en lavere pris. Siden vil den være tilgængelig for abonnementstjenester igen.

 

Dette komplicerede system gør det svært for forbrugerne at vælge tjeneste, eftersom ens yndlingsfilm sandsynligvis er spredt på forskellige tjenester. Og en tjeneste, der ser ud til at have et udbud, som passer til dig, kan et halvt år senere have et andet, dårligere udvalg.

Hvis film på nettet virkelig skal blive stort, må filmselskaberne tænke nyt, når det gælder rettigheder, og følge musikbranchens eksempel. Først da kan vi basere vores valg af tjeneste på, hvem der har de film, vi godt kan lide, på de apparater, vi vil se dem på, og til en pris, som vi er villige til at betale.
Alternativ_990

Andre alternativer

CDON: Lej og download eller stream film for 9-39 kroner. Kan downloades og ses offline. Man har en måned til at begynde at se en titel og 24 timer til at se den færdig.

iTunes Store: Lej topfilm for 29-49 kroner eller køb dem for 79-169 kroner. Se på computeren, på iPhone, iPad eller Apple TV.

Magine: En interessant tjeneste, der tilbyder et alternativ til kabelbokse og traditionelle kanalpakker. Her kan man plukke de kanaler ud, man rent faktisk er interesseret i, og se dem på computer eller tablet. Eller streamet til tv-skærmen via Chromecast.

DR TV: Danmarks Radios gratis on-demand arkiv. Se tv-programmer, som du gik glip af. Hvor længe de findes, afhænger af rettighederne. Også et godt udvalg af DR’s egne serier.

TV 2 Play: Alle TV 2’s kanaler, live eller on-demand. Prisen varierer efter kanaludvalget, og om man vil have on-demand. Live-tv koster 39 kroner om måneden, mens hele pakken med alle film og on-demand koster 129 kroner om måneden.

YouTube: Videotjenesten har udviklet sig væk fra kun at indeholde korte klip, som brugerne uploader. I dag er der mange produktionsvirksomheder, der udvikler indhold eksklusivt til YouTube, ligesom tjenesten er ved at blive stor på musikalsk underholdning.

Bedste pris på Film på nettet
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Test
Sonos Amp

Dobbelt kraft

Endelig en Sonos-forstærker kraftig nok til at drive ordentlige højttalere med overbevisning. Og selvfølgelig med fuld multirumsfunktion.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.

Test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.

Test
Audeze Mobius

Ud af hovedet-oplevelse

Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

anmeldelse
Velvet Buzzsaw

Kunstnerisk mord

Et relativt mislykket genremiks mellem ironisk satire og slasher-film.

anmeldelse
Velvet Buzzsaw

Kunstnerisk mord

Et relativt mislykket genremiks mellem ironisk satire og slasher-film.

Udendørs og indbyggede højttalere fra Sonos

Serien, der er produceret sammen med Sonance, er især egnet til den nye Amp.

Gruppetest
5 budget-pickupper

Den vigtigste del

En ny og bedre pickup er den enkleste og bedste løsning til bedre lyd.

De første billeder fra Lumix S1R

Vi har fotograferet med Panasonics nye flagskib, som kan tage billeder på op til 187 megapixel!

Hovedtelefoner til skydespil

Logitech har udviklet en helt ny lydteknologi specielt til skydespil.

Test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dværganlæg udfordrer Sonos-højttalere og soundbars på deres hjemmebane.

Flere Pentax-objektiver

Mens vi venter på nye kameraer, kan vi glæde os over to nye vidvinkelobjektiver.

Gruppetest
5 premium gaming laptops

Fem af de seje

Der skal godt grej til, når der skal games. Vi har haft fem laptops, der ikke stikker op for bollemælk, med på slagmarken.