annonse
annonse

JVC DLA-X7500

Kontrastkongen

September 2017JVC DLA-X7500

Når det gælder hjemmeunderholdning, er der intet, der kan erstatte en ordentlig projektor. Og X7500 er en af de allerbedste!

Lyd & Billede mener

Fantastisk sortniveau og kontrast samt fremragende optik og justeringsmuligheder gør, at JVC stiller op i en klasse for sig.
Brugerfladen virker lidt træg og forældet. Begrænset udbytte af HDR på projektoren. Temmelig påtrængende blæserstøj i HDR-tilstand.

Når vi taler projektorer i sværvægtsklassen, har JVC længe været kongen. Flere konkurrenter har hævdet sig, men ingen har kunnet matche D-ILA-projektorernes kontrast og sortniveau. Læg hertil høj kvalitet og driftssikkerhed (ældre JVC-projektorer måler lige så god kontrast, som da de var nye), og det er ikke underligt, at modeller som X500 og X5000 har været favoritter blandt kræsne hjemmebio-fans.

Med testvinderen X5000 i frisk erindring er det egentlig svært at forestille sig noget meget bedre. Alligevel er lige netop det, hvad JVC har sigtet efter med deres seneste generation: Tre nye modeller er lanceret, og af dem er den mellemste – X7500 – måske den allermest spændende. JVC’s projektor er spækket med lækkerier og avancerede funktioner, som kan give billedmæssigt nirvana i de rette omgivelser. Spørgsmålet er, om den er de ekstra kroner værd.

JVC DLA-X7500

Kontrast er alfa og omega i hjemmebioverdenen. Det handler om at få tilstrækkelig lysstyrke ud og samtidig sikre, at sort forbliver sort! Netop det er en stor udfordring med projektorer, for jo stærkere lyskilden er, jo lettere er det for lyset at smitte af og gøre sort til koksgrå, som det hedder, når det skal være smart.

Det er netop her, JVC er i sit es med sine D-ILA silicium-billedsensorer og sit patenterede Wire Grid-filter. Som tilsammen er det bedste på markedet til at holde det sorte helt sort.

Nykommeren X7500 anvender en kraftig lampe på 265 watt, som øger den maksimale lysstyrke til hele 1900 lumen. For at forhindre den øgede lysstyrke i at gå ud over sortniveauet er projektoren også udstyret med to irislinser, som giver fuld kontrol over lysudslippet.

Irislinsen fungerer på samme måde som blændeåbningen på et kamera og bruges til at regulere lysudslippet fra projektoren. Den justérbare lysåbning “kvæler” lyset og hjælper med at bevare sortniveau og kontrast i mørke scener.

Ulempen ved den slags linser er, at de også reflekterer lys tilbage i projektoren, hvilket kan give nogle uheldige bivirkninger. X7500 er derfor forsynet med en ekstra irislinse indvendig, som hindrer lyset i at nå de indre billedkomponenter. Det er en af de vigtigste forskelle i forhold til lillebror X5500.

X7500 er, ligesom sine forgængere, en såkaldt 4K e-shift-projektor. Denne løsning består af et linseelement, som forskyder hele billedet diagonalt en halv pixels bredde. Linseelementet vibrerer hurtigt og skifter mellem det originale og det forskudte billede. Det kombinerede billede opleves subjektivt som “næsten 4K”, men bliver ikke lige så skarpt og detaljeret, som hvis projektoren havde haft en ægte 4K-billedsensor.

Mange havde nok gerne set, at JVC bød på en ægte 4K-model i D-ILA-serien. Det gør de faktisk også – en laserprojektor til små 300.000 kroner, men her handler det om fornuftige kompromiser.

Tilslutninger og funktioner

Til gengæld har JVC sørget for en længe ventet opgradering på tilslutningsfronten. X7500 har fået to HDMI 2.0/HDCP 2.2 indgange med fuld båndbredde, ud over understøttelse af HDR-formaterne HDR10 og HLG. Det giver problemfri afspilning af 4K/60p videosignaler fra UHD Blu-ray og andre kilder.

Som det sømmer sig for en high-end-projektor, har X7500 fuldt motoriseret optik med præcis justering af linseposition, zoom og fokus via fjernbetjeningen. Den lader dig også gemme indstillinger til forskellige billedformater (f.eks. 16:9 og 2,35:1) og skifte mellem dem efter behov. Kombineret med et stort lærred og ordentlig sort maskering omkring billedet kan man opnå optimal gengivelse af alle typer videoindhold.

Sidst, men ikke mindst har JVC inkluderet en særlig “low lag mode” til spilfanatikere. Hvilket er passende, for tidligere årgange har været præget af meget forsinkelse på indgangen.

Billedkvalitet

Trofaste læsere af Lyd & Billede vil vide, at vi har testet mange tv’er med imponerende ydelse den senere tid. Den nyeste generation af OLED- og LCD-skærme kommer i stadig større formater, og med øget kontrast (High Dynamic Range) kan de løfte billedkvaliteten til et nyt niveau.

Alligevel er der noget særligt ved billedet fra en rigtig high-end-projektor som X7500. For at få tilsvarende billedoplevelse fra et tv må du spendere flere hundrede tusind kroner på en 100 tommers mastodont – og få den leveret med kran!

Når lyset slukkes, og billedet blæses op på vores 140 tommers DreamScreen-lærred, sker der noget magisk. Vi trækkes ind i handlingen og glemmer verden udenfor. Så er det bare at læne sig tilbage og absorbere indtrykkene, mens billedet fylder hele synsvidden, ligesom i biografen.

Lige ud af æsken – med nogle enkle linsejusteringer og billedindstillingerne i den passende Cinema-tilstand – giver X7500 et rystende realistisk billede. Farverne er meget naturlige, og skarpheden klar som få, men det er kontrasten, der gør den største forskel.

4K HDR-projektor
Teknologi: D-ILA (LCOS)
Opløsning: 1920 x 1080 (4K e-shift)
Panelkontrast: 130.000:1
Dynamisk kontrast: 1.200.000:1
Lysstyrke: 1900 lumen
2 x HDMI 2.0/HDCP 2.2
High Dynamic Range
Web: jvc.com

Pris: 53999,-