TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

: Pioneer BDP-LX88

Bundsolid Blu-ray-afspiller

Pioneer slår et slag for de fysiske formater med en tank af en Blu-ray-afspiller.

Af / 29/04/2015 - 06:00
Pioneer BDP-LX88

Lyd & Billede mener

  • BDP-LX88 udstråler kvalitet fra inderst til yderst med en nærmest skudsikker konstruktion, der giver meget høj ydelse på alle niveauer. En hurtigere, skarpere og mere vellydende multiafspiller skal man lede længe efter!
  • Det er en dyr afspiller til entusiaster, der værdsætter det dér lille ekstra. Mangler mulighed for Netflix-streaming.

Har du overhovedet brug for en ny Blu-ray-afspiller? I en tid, hvor moderne streaming-tjenester som Netflix, HBO og nu også Amazon står stærkere end nogensinde, og et nyt Ultra HD Blu-ray-format er på vej, er det et rimeligt spørgsmål at stille.

Men svaret giver egentlig sig selv: Mange film- og seriefans sætter stadig pris på fysisk at eje deres favoritter. Med download og især streaming-tjenester løber man den risiko, at filerne havner på afveje eller simpelthen tages af programmet på grund af rettigheder. Både iTunes og Netflix er kendt for at have en vis udskiftning i deres materiale. Og selv om streaming har taget skridt i retning af højere billedopløsning og bitrates, er der stadig et stykke vej op til Blu-ray-kvalitet i mange tilfælde.

Hvis din filmsamling kun består af seks-syv Blu-rays plus en halv snes dvd’er, så er en ny, kostbar Blu-ray-afspiller næppe en god investering. Er du derimod hardcore filmfan med hundredvis af møjsommeligt arkiverede cd’er, dvd’er og Blu-ray-film, og stiller du høje krav til både lyd- og billedkvalitet, ja, så kan du være i målgruppen for Pioneers nye “Rolls-Royce”-model.

BDP-LX88
Pioneer har en lang resultatliste med topklasse cd-, dvd- og Blu-ray-afspillere, der laver digitale nuller og ettaller om til fortræffelig lyd og billede. I 2008 lancerede Pioneer således Blu-ray-afspilleren BDP-LX91, som var en veritabel tank af en afspiller.

Desværre var den også lige så langsom som en tank: Spøgefulde anmeldere hævdede, at man kunne tænde for afspilleren, trykke på Open/Close og nå at hente en kop kaffe, før skuffen gik op for at tage imod disken! Lidt sat på spidsen, selvfølgelig, men Pioneer måtte også tage imod kritik for træg brugervenlighed på flere modeller efter dette.

Annonce

Udviklingen er imidlertid ikke stået stille: Blu-ray-mediet har ligesom cd og dvd haft en lang “modningstid”, og ironisk nok er det nu, hvor formatet begynder at komme op i årene, at vi får de virkelig gode afspillere at se. De bedste dvd-afspillere kom, lige før formatets endeligt blev indvarslet, og mange kan sikkert huske, at den første generation af Blu-ray-afspillere ikke var noget at skrive hjem om.

BDP-LX88_lifestyle

Heftig byggekvalitet
Allerede da vi pakker Pioneer-afspilleren ud, står det klart, at den er noget ud over det sædvanlige. BDP-LX88 er tillidsvækkende tung, og det er mere end dødvægt, vi taler om. Kabinettet har en sofistikeret sandwichkonstruktion, hvor udvendige plader af aluminium er skruet på et chassis af stål, der igen er forstærket af en intern stålramme. Selve afspilningsmekanikken er også solidt forankret, med flydende ophængning for at modvirke vibrationer.

Desuden har Pioneer adskilt afspillerens strømforsyning, digital- og analogdel i tre separate kamre, med ekstra afskærmning til transformatoren for at mindske risikoen for interferens. BDP-LX88 viser sig da også at være en meget stiv, “død” konstruktion, når vi tager fat i den og løfter den på plads i racket. Forskellen i forhold til mere almindelige “blikdåser” er til at tage og føle på!

Brugervenlighed og funktioner
BDP-LX88 er en ægte multiafspiller. Ud over dvd og Blu-ray kan den også afspille SA-CD og DVD Audio-skiver samt musikfiler via USB eller DLNA-netværksforbindelse. Desuden er der YouTube-adgang via en indbygget app. Det øvrige udvalg er meget begrænset. Streaming fra Netflix, som flere Blu-ray-konkurrenter bryster sig af, glimrer f.eks. ved sit fravær.

Videoprocesseringen sker med en avanceret chip, der også understøtter opskalering til 4K-kvalitet. På lydsiden er LX88 udstyret med en ESS ES9018 Sabre32 D/A-konverter, der lige nu regnes for en af de bedste på markedet. Hvis man ejer en Pioneer surround-receiver, får man også en anden fordel: Det proprietære lydoverførselssystem PQLS, som yderligere reducerer jitter (digital støj) mellem afspiller og receiver.

BDP-LX88_CONSTRUCTION_1140902H

BDP-LX88 er ikke kun mærkbart hurtigere end ældre Pioneer Blu-ray-afspillere: Den fremstår som en af de hurtigste afspillere på markedet og både starter, åbner skuffen og indlæser film på rekordtid.

Det eneste, vi vil sætte en finger på her, er at fjernbetjeningen og frontknapperne kunne have reageret lidt hurtigere/lettere. Det kræver et ret bestemt tryk at få afspilleren til at reagere på en kommando. Ellers er det værd at bemærke, at afspilningen foregår problemfrit og med meget lidt mekanisk støj fra drivværket.

Billedkvalitet
Hele BDP-LX88’s konstruktion udstråler kvalitet. Hvad betyder det så for den audiovisuelle oplevelse? Blu-ray er som bekendt et digitalt medie med relativt små marginer for fejl, og selv overkommelige Blu-ray-afspillere gør det udmærket. Når det er sagt, så er der ingen tvivl om, at BDP-LX88 henter et knivskarpt og klippefast Blu-ray-billede frem.

Referencefilmene blev tjekket én efter én: Min gamle favorit The Dark Knight gengives med en større grad af ro, end jeg er vant til, med tydeligere mikrodetaljer i klip efter klip. Bevægelserne er også mere jævne med mindre flimmer, selv om der ikke er nogen interpolering eller “sæbeoperaeffekt”.

BDP-LX88-K

Der er absolut tale om en subjektiv forbedringer her, der er et resultat af aktiv billedprocessering. BDP-LX88 kommer med et væld af avancerede billedfunktioner. Man kan vælge imellem forskellige forhåndsprogrammerede indstillinger, men også gemme egne brugerdefinerede indstillinger, hvor alt fra støjreduktion til primærfarver kan finjusteres. Der er ikke tale om en kvalitetsmæssig revolution, snarere om små, men subtile forbedringer, der kan hæve filmoplevelsen en tand.

BDP-LX88 imponerer også på opskalering af dvd’er. Min gamle Star Wars Special Edition-trilogi har aldrig set bedre ud, og Pioneer skalerer og reducerer støj uden at viske de mindste detaljer ud. Selv om billedinformationen selvfølgelig ikke kan måle sig med Blu-ray-udgaven, er det en fin måde at genopdage gamle klassikere på.

Pioneer-afspilleren praler også af at kunne opskalere til 4K-opløsning (3840 x 2160). Det er mere en kuriositet, da alle 4K-skærme nødvendigvis må opskalere indgangssignalet, så det passer til skærmopløsningen.

Når det er sagt, så er der stor sandsynlighed for, at den avancerede Pioneer-afspiller gør et bedre stykke arbejde end tv’ets interne processor, når det gælder opskalering af dvd- og Blu-ray-materiale. Afspilleren understøtter nemlig HDMI 2.0 standarden og udnytter den ekstra båndbredde til at sende et opskaleret billede med højest mulig bitrate til skærmen.

Lydkvalitet
Billedkvaliteten holder altså høj klasse. Men hvad med lydkvaliteten? Jo, her adskiller BDP-LX88 sig fra mange andre Blu-ray-afspillere i den dyre ende. I stedet for at bruge ressourcerne på et stort antal DAC’er til multikanal analogudgange er alle ressourcer lagt i bedst mulig stereolyd. Nærmere bestemt den avancerede Sabre32 DAC, kombineret med en overdådig analogdel med dedikeret strømforsyning og både RCA- og balancerede XLR-udgange. Og det er nok de lydmæssige ambitioner, der adskiller BDP-LX88 fra mere “almindelige” topklasse-afspillere.

Jeg koblede Pioneer-afspilleren til vores reference-rig bestående af en Hegel P30 forforstærker og to H30 mono-effektforstærkere, som til lejligheden drev de meget afslørende Elac FS267 højttalere. Og fik mig et lille chok, da jeg trykkede på Play …

Pioneer har en helt fantastisk holografi og dybde med et vanvittig lavt støjgulv. De lydmæssige begivenheder opstår på en baggrund så stille og mørk, at man kan høre den berømte knappenål ramme jorden.

Det første, der slår mig, er en næsten øredøvende stilhed, efterfulgt af hurtige, kontante anslag med perfekt timing, som så dør ud med realistisk efterklang. Der er ligesom ingen høflighedsfraser over lyden, som er meget direkte og ligetil, uden noget forsøg på at pynte på optagelsen overhovedet.

BDP-LX88r-ria-

BDP-LX88 har en meget dynamisk, utilsløret spillestil. Jeg kan høre detaljer her, som ærlig talt er undgået min opmærksomhed før. Både af den type, man gerne vil høre, og de mindre ønskelige.

Samtidig giver Pioneer-afspilleren en mere realistisk gengivelse af de gamle optagelser, end jeg kan huske at have hørt, og beviser, at den fortjener en plads i det kræsne stereoanlæg.

BDP-LX88 viger ikke en tomme for vores mangeårige favorit og reference, Electrocompaniet EMP 2, som er en Mediatek-baseret afspiller med opgraderet analogdel. Her er der faktisk mere tale om smagsforskelle end om kvalitetsforskelle, hvilket er imponerende i betragtning af, at EMP 2 (som nu er afløst af EMP 3) koster næsten det dobbelte af Pioneer-afspilleren.

Hvor Electrocompaniet er lidt afrundet og mindre fremadlænet, har Pioneer en mere usminket og direkte spillestil. Den har også et mærkbart højere udgangsniveau end EMP 2, hvilket vi måtte kompensere for under sammenligningen.

Én ting er værd at bemærke: For at få glæde af BDP-LX88’s udsøgte analoge egenskaber må man nødvendigvis anvende de analoge udgange. Hvis man bruger digitale tilslutninger, vil lydkvaliteten i sidste ende bestemmes af receiveren, og man går glip af det, der er merværdien i BDP-LX88 i forhold til den mere overkommelige BDP-LX58, som har en mindre avanceret analog lyddel.

Konklusion
Pioneer BDP-LX88 er en helt igennem rålækker Blu-ray-afspiller med meget høj ydelse i alle led. Billedkvaliteten fra Blu-ray og dvd er absolut i referenceklasse. Alligevel er det ved musik i stereo, at Pioneer-afspilleren imponerer mest med en råstærk og dynamisk spillestil, der udfordrer og endda kan overgå langt dyrere afspillere.

Vi har endnu til gode at teste alle de nye topklasse Blu-ray-afspillere på markedet, men indtil vi finder noget bedre, bliver BDP-LX88 stående i vores reference-rack!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Ultra short-throw-projektorer – det perfekte alternativ til et kæmpe-TV?

100 tommer fra 1,5 meter!

Short-throw-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmebiograf

Tag skærmen med dig overalt! 

Marantz' flagskib på testbænken

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede