annonse
annonse
annonse

3 soundbars med Dolby Atmos

Højt til loftet

Soundbars med Dolby Atmos åbner lydbilledet i højden. Her er tre af slagsen, hvoraf den ene nærmest væltede os omkuld.

Når det gælder lydkvalitet og filmoplevelser, deler vi gerne brugerne i to grupper. De, der vil have bedre og kraftige lyd fra tv’et, men med så simpel installation og brugervenlighed som muligt, vælger en soundbar. Og de, der vil have mere seriøse lytteoplevelser med film og musik, gør klogere i at gå efter separate komponenter.
Men der findes soundbar-løsninger, som i høj grad bygger bro mellem disse to grupperinger: Soundbars af den mere eksklusive slags, med bedre og kraftigere lyd. De bedste simulerer surround-lyd på eminent vis, og nu er der endda begyndt at komme Atmos-soundbars.
Dolby Atmos er et lydformat, der ud over “gammeldags” surround-sound også giver lyd i højden. Regndråber, der falder ovenfra, en helikopter, der hænger i luften, eller et maskingevær, der skyder hen over vores hoveder, lyder som om de gør netop dét.
Et ægte Atmos-setup indebærer montering af mindst ét par højttalere i loftet, gerne to. De bidrager til at gengive en perfekt halvkugle af lyd, der fuldstændig omringer lytteren i en gasagtig boble på endnu mere realistisk og gnidningsløs vis, end en almindelig opsætning kan, hvad enten den består af fem eller syv højttalere plus en subwoofer.

Enklere Atmos

Problemet er bare, at de færreste overhovedet vil overveje at installere højttalere i loftet. Derfor findes der gulvplacerede højttalere med Atmos-enheder, som sender lyden op i loftet, hvorfra den reflekteres ned mod lytteren og skaber en illusion af ægte Atmos-lyd.
Og nu er der så kommet soundbars med dette princip indbygget. Det betyder, at man ud over stereolyd forfra ikke alene oplever, at der kommer lyd bagfra, men også ovenfra, og det fra en enkelt soundbar placeret eller monteret under tv’et.

Tre soundbars

Den første Atmos-soundbar på markedet var Yamaha YSP-5600. For nylig er Philips Fidelio B8 og Samsung HW-K960 også kommet til. Sidstnævnte har desuden trådløse baghøjttalere med i æsken og er på den måde et mere komplet hjemmebiosystem med ægte surround.
Disse tre soundbars er i øjeblikket de eneste med Dolby Atmos på det europæiske marked, og det vil være interessant at se, hvordan de klarer sig i forhold til hinanden. Ikke mindst fordi de befinder sig i tre forskellige prisklasser: Billigst er Philips til 8.000 kroner, over den ligger Samsung til 12.000 kroner, og på toppen af prisstigen troner Yamaha YSP-5600 til 12.500 kroner. Men da den har brug for en subwoofer, havner den fulde pris på omkring 15.000 kroner.
Alle produkterne er blevet testet på vores hi-fi-bænk. Som kilde til både musik og film har vi anvendt Panasonics Ultra HD Blu-ray-afspiller DMP-UB900 sluttet til de respektive soundbars med HDMI. Til at vurdere filmlyd har vi brugt filmen Pan på UHD Blu-ray med Atmos-lydspor. Desuden har vi brugt en Atmos-testdisk.
Musik-streaming via netværk er testet, hvor det er aktuelt; derudover har vi testet musik i stereo og surround med cd og Blu-ray.

Når det gælder lydkvalitet og filmoplevelser, deler vi gerne brugerne i to grupper. De, der vil have bedre og kraftige lyd fra tv’et, men med så simpel installation og brugervenlighed som muligt, vælger en soundbar. Og de, der vil have mere seriøse lytteoplevelser med film og musik, gør klogere i at gå efter separate komponenter. Men der findes soundbar-løsninger, som i høj grad bygger bro mellem disse to grupperinger: Soundbars af den mere eksklusive slags, med bedre og kraftigere lyd. De bedste simulerer surround-lyd på eminent vis, og nu er der endda begyndt at komme Atmos-soundbars. Dolby Atmos er et lydformat, der ud over “gammeldags” surround-sound også giver lyd i højden. Regndråber, der falder ovenfra, en helikopter, der hænger i luften, eller et maskingevær, der skyder hen over vores hoveder, lyder som om de gør netop dét. Et ægte Atmos-setup indebærer montering af mindst ét par højttalere i loftet, gerne to. De bidrager til at gengive en perfekt halvkugle af lyd, der fuldstændig omringer lytteren i en gasagtig boble på endnu mere realistisk og gnidningsløs vis, end en almindelig opsætning kan, hvad enten den består af fem eller syv højttalere plus en subwoofer.

Enklere Atmos

Problemet er bare, at de færreste overhovedet vil overveje at installere højttalere i loftet. Derfor findes der gulvplacerede højttalere med Atmos-enheder, som sender lyden op i loftet, hvorfra den reflekteres ned mod lytteren og skaber en illusion af ægte Atmos-lyd. Og nu er der så kommet soundbars med dette princip indbygget. Det betyder, at man ud over stereolyd forfra ikke alene oplever, at der kommer lyd bagfra, men også ovenfra, og det fra en enkelt soundbar placeret eller monteret under tv’et.

Tre soundbars

Den første Atmos-soundbar på markedet var Yamaha YSP-5600. For nylig er Philips Fidelio B8 og Samsung HW-K960 også kommet til. Sidstnævnte har desuden trådløse baghøjttalere med i æsken og er på den måde et mere komplet hjemmebiosystem med ægte surround. Disse tre soundbars er i øjeblikket de eneste med Dolby Atmos på det europæiske marked, og det vil være interessant at se, hvordan de klarer sig i forhold til hinanden. Ikke mindst fordi de befinder sig i tre forskellige prisklasser: Billigst er Philips til 8.000 kroner, over den ligger Samsung til 12.000 kroner, og på toppen af prisstigen troner Yamaha YSP-5600 til 12.500 kroner. Men da den har brug for en subwoofer, havner den fulde pris på omkring 15.000 kroner. Alle produkterne er blevet testet på vores hi-fi-bænk. Som kilde til både musik og film har vi anvendt Panasonics Ultra HD Blu-ray-afspiller DMP-UB900 sluttet til de respektive soundbars med HDMI. Til at vurdere filmlyd har vi brugt filmen Pan på UHD Blu-ray med Atmos-lydspor. Desuden har vi brugt en Atmos-testdisk. Musik-streaming via netværk er testet, hvor det er aktuelt; derudover har vi testet musik i stereo og surround med cd og Blu-ray.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på 3 soundbars med Dolby Atmos
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Philips Fidelio B8 7.999 kroner
Samsung HW-K960 11.999 kroner
Yamaha YSP-5600 12.490 kroner

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Error: View f1cf4efu6y may not exist

Vær altid opdateret!

Fri adgang til Lyd & Billede digitalt i en måned

0,-