annonce
annonce
Sommertilbud: Få fuld digital adgang til Lyd & Billede i 4 uger for 0 kr Prøv i 4 uger
annonce
annonce
annonce

Den lyd dit tv fortjener

En soundbar eller en lydsokkel giver lydoplevelser, som almindelige tv’er kun kan drømme om.

Du tænder for det nye, flotte tv. Du finder et af dine yndlingsprogrammer og betragter det store, flotte billede. Men der noget, der ikke er, som det skal være. Dialogerne i yndlingsserien lyder tyndt og indelukket. Tribunejublen ved fodboldkamp drukner i grums …

Jo tyndere tv, jo tyndere lyd. Og fjernsyn i dag er meget tynde. Hvis dit tv ovenikøbet har højttalerne på bagsiden – hvilket mange har for at gøre rammen så tynd som muligt – bliver det endnu mere begrædeligt.

Soundbars
Gudskelov er det muligt at opnå en lydkvalitet, som fjernsynet ellers kun kan drømme om, uden at fylde stuen med højttalere og kabler i alle krinkelkroge. Løsningen er en soundbar – en “planke” med indbyggede højttalere og forstærkning. Den giver langt mere farverig og fyldig lyd, end tv’et kan på egen hånd.

Flere af dem forsøger også at simulere surround-sound ved at processere lyden, så den vokser ud over soundbarens fysiske placering. Nogle soundbars har en ekstern bashøjttaler (subwoofer), som placeres på gulvet. Den er oftere og oftere trådløst forbundet til soundbaren, hvilket forenkler opsætningen betragteligt.

De fleste soundbars egner sig bedst til vægmontering; så vil væggen også forstærke bassen lidt og give mere fylde til dialoger. Er tv’et placeret på et bord, kan soundbaren alternativt placeres inde i et tv-møbel, under tv’et, hvis der er plads.

Lydsokler
En bedre løsning, hvis fjernsynet står på et møbel, er en lydsokkel. Den er dybere end en soundbar og fungerer som en sokkel, tv’et kan stå på. Dermed kommer den ikke i vejen for det.

Da lydsoklen har større fysiske dimensioner end en soundbar, har den plads til et eller flere bas-elementer monteret på undersiden. Mange lydsokler giver derfor en dybere og mere fyldig bas end tilsvarende soundbars, og eliminerer behovet for en ekstern subwoofer et sted på gulvet. Nogle har det alligevel.

Stort udvalg
Udvalget af soundbars og lydsokler er efterhånden blevet vældig stort, og de findes i flere prisklasser. Fra under en tusindlap til over 20.000 kroner. Vi har samlet dette udvalg omkring, hvad vi mener er et fornuftigt prisleje.

Markedspriserne ændrer sig over tid. Derfor er det billigste produkt i denne test f.eks. for nylig gået ned fra 3.500 til omkring 2.000 kroner. Det dyreste kostede vejledende 8.000 kroner pr. juni 2014, men hvem ved, hvad prisen er, når bladet er på gaden?

Hvis dit budget er på mere end 8.000 kroner, er du nok bedre tjent med et surround- eller stereoanlæg med endnu større og kraftigere lyd.

I denne test er soundbaren Sonos Playbar og lydsoklen Bose Solo ikke medtaget, da de er testet tidligere. Ingen af soundbarerne i denne test når op på siden af Sonos, hvad angår musik, mens flere af lydsoklerne slår Bose Solo på det meste.

HDMI eller ikke HDMI?
Nogle soundbars og lydsokler har HDMI-indgange, nogle har ikke. Med HDMI kan man f.eks. koble en Blu-ray-afspiller direkte til soundbaren med et HDMI-kabel og trække et nyt HDMI-kabel videre til tv’et. Hvis tv’et har lydreturkanal (ARC), kan den sende tv-lyden tilbage gennem soundbaren, så alle lyd- og billedkilder kan sluttes direkte til tv’et.

Soundbars og lydsokler uden HDMI er også almindeligt; de benytter sig i stedet af optiske lydkabler. Det trækkes fra tv’et til soundbaren og er nemmere end at rode med lydretur via HDMI. Men ulempen er, at hvis overførslen af lyd og billede ikke er helt synkron, så vil du få dårlig læbesynkronisering, og der er ikke noget at gøre ved det. Det tv, vi brugte i denne test (Samsung 55H6475), havde dog ingen problemer med dette ved optisk overførsel.

De fleste soundbars og lydsokler har også en trådløs Bluetooth-modtager, som mange tv’er kan skabe forbindelse til. Det er praktisk, men kan give samme problem med læbesynkronisering som optisk tilslutning. Hvis lydprodukt og tv er af samme mærke, kan de dog have indbygget synkroniseringskredsløb.

Hvad kan de ikke?
En overkommelig soundbar eller lydsokkel er et stort skridt op i forhold til tv’ets indbyggede lyd, og de bedste af dem kan overraske med stor og fyldig lyd og med saftig bas. Men de er ikke nogen fuldgyldig erstatning for et separat hjemmebio-anlæg.

Flere højttalere vil give endnu større lyd, og selv om en soundbar næsten formår at simulere lyd bagfra, virker det bedst for den, der sidder i midten, og det bliver aldrig lige så godt som reelt at have højttalere placeret bagved. En separat forstærker giver desuden kraftigere og endnu mere opløst lyd.

Soundbars og lydsokler er primært for dem, der ønsker en solid opgradering af den indbyggede tv-lyd, med simpel tilslutning og uden en masse højttalere og kabler.

Produkter i testen
Uimponerende
LG’s billigste lydsokkel er superslank og lækker, og kunne have været god. Men lyden er alt for lav.

Den superslanke lydsokkel fra LG – som hedder 340N i sort og 341N i sølv – har få funktioner og er tilsvarende nem i brug. Lyden fra tv’et kommer via optisk digitalkabel, og musik kan afspilles gennem tv’et eller trådløst fra mobiltelefon via Bluetooth. Hvis tv’et er fra LG, kan lydsoklen tilsluttes trådløst med Bluetooth; da med synkroniseret lyd og billede. Af lydindstillinger er der kun surround-effekt (kaldet Cinema Sound) til og fra, ud over volumen op og ned.

Musik i stereo lyder udmærket, med mere fyldig bas, end man skulle tro. Moderne popmusik uden så meget dynamik og dybbas fungerer fint, og lyden kan blive pænt høj. Problemet opstår med mere kompleks musik. F.eks. norske Ane Bruns “These Days”, hvor bassen stresser højttalerne, som begynder at skurre.

Cinema Sound-funktionen breder lyden godt ud, og det ville have været helt fint, hvis ikke lydniveauet her var for lavt. Især film med dts HD-lydspor (såsom Hobbitten: Dragen Smaugs ødemark) lyder nærmest ikke højere, end man normalt ville indstille tv’ets indbyggede højttalere. Det skyldes, at standardlydsporet – som er pakket ved siden af HD-lydsporet – har lavere lyd, for at HD-lydsporet skal virke mere imponerende. LG’s lydsokkel kan ikke skrues højt nok op til at kompensere for dette, med uengagerende resultat.

Lyden fra LG LAP340N er et løft i forhold til f.eks. et lille rejse-tv, men opgraderingen er ikke god nok til, at vi synes, den er værd at bruge penge på.

Junglebrøl
Fra Klipsch kommer en af markedets mest højlydte lydsokler.

Klipschs lydsokkel er stor og tyk, og ikke så pæn at have stående under tv’et. Fordelen er større indvendigt rumfang, hvilket er godt, når der skal skrues op.

Den sørgelige fjernbetjening, der er af sort plast og på størrelse med et kreditkort, vil sandsynligvis tilbringe sit liv mellem sofapuderne. Desuden mangler lydsoklen et display, der viser valgt indgang; i stedet vises det med forskellige farver på en lysdiode. Grøn er f.eks. optisk, og blå er selvfølgelig Bluetooth. Subwoofer-kanalen kan skrues op og ned i plus/minus seks trin, men man har ingen idé om, hvilket trin den står på. Her trænger amerikanerne til at lære noget om brugervenlighed!

Det er dog tilgivet, når lydsoklen bliver sat til at gengive filmlyd (hvilket må gøres med optisk kabel, da HDMI mangler). Det er nemlig den kraftigste lydsokkel, undertegnede har hørt. Klipsch lyder virkelig sejt, når man spiller højt, med godt greb om lydeffekterne, og subwoofer-kanalen er også højere og mere kontrolleret end på de øvrige. Lyden er lidt grovere i kanten end på Canton, med lidt hårdere og koldere dialoger.

Surround-effekten er ikke alverden, og vi får aldrig følelsen af, at lyden kommer bagfra. Men det gavner stadig filmen lidt. Musik bør derimod gengives i ren stereo. Der er god sammenhæng mellem mellemtonen og bassen, som er fyldig og hårdtslående, især i betragtning af at lydsoklen ikke har separat subwoofer. Her bare mangler lidt opløsning.

Fyldig og naturtro
Canton forstår at imponere med deres kompakte, men usædvanlig velspillende lydsokkel.

Cantons fjernbetjening af aluminium ligger behageligt i hånden. Den har kun få funktioner, men gør, hvad den skal, så let som muligt.

Tilslutning til tv’et sker med optisk kabel, mens en ekstra lydkilde kan tilsluttes med koaksial eller via Bluetooth. Skulle de to 4 tommers bas-elementer ikke være nok, er der udgang til ekstern subwoofer. Så lader lydsoklen automatisk være med at spille basfrekvenser dybere end 80 Hz.

Cantons lydsokkel er lettere i brug end Sonys på grund af færre indstillinger. Justér bas og diskant op eller ned, og vælg imellem stereo eller surround.

Lyden fra Canton er naturlig og fyldig. Musik i stereo lyder meget bedre end med Sony; især basområdet er mere lineært. Diskantområde er noget tilbagelænet og kan sagtens øges et enkelt hak. Men ikke mere, for så bliver sibilanterne (s- og sh-lyde) for skarpe.

Lydbilledet hos Canton er langt mere kontrolleret. I stereo lyder det lidt snævert, men det fungerer. Man kan altid aktivere surround-funktionen, der åbner det hele op, men det lyder kunstigt på musik.

På film virker surround-funktionen langt bedre. Lydbilledet er stort, og lydsoklen kan spille højt i forhold til sin størrelse. Den slår let LG’s billigste model og har også mere power end Sonys. På maksimal volumen bliver Canton forpustet, men det er stadig meget bedre, end vi havde forventet. Samlet set den bedste lydsokkel i undertegnedes ører.

Tynd men fyldig
Soundbaren fra Philips er blandt markedets tyndeste. Heldigvis lyder den ikke sådan.

Soundbaren fra Philips er blandt de slankeste på markedet og en lækker udvidelse til et vægmonteret tv. Fjernbetjeningen har separate on/off-knapper til funktioner som surround, autovolumen og nattilstand – praktisk, hvis man justerer den slags ofte.

Afspil musikfiler fra USB-nøgle eller via Bluetooth, som understøtter både aptX og AAC, der giver bedre lydkvalitet fra mobilen. En HDMI-indgang gør det naturligt at forbinde soundbaren til tv’et via lydreturkanalen, og snarere koble kilder som Blu-ray-afspiller, spilkonsol og kabelboks direkte til tv’et.

Philips’ soundbar larmer lidt, når Blu-ray-afspilleren tændes og slukkes, og filmen startes og stoppes.

Film lyder bedst i lydtilstanden Auto; de andre klangbilleder har en lidt hård og kunstig effekt. Det inkluderer Warm, der ikke lyder varmt, men nærmere får mellemtonen til at virke metallisk.

Musik lyder imponerende i betragtning af, hvor tynd soundbaren er. Langt bedre end de tynde soundbars fra Sony og LG, som vi testede i en gruppetest i Lyd & Billede #12 2013. Philips kan spille højt og har godt med punch i bassen. Stemmegengivelsen er dog en smule anstrengt på grund af en lidt hård mellemtone.

Film får ikke så god surround-effekt som med Samsung og Canton. Dialoger er lidt hårdere og tyndere, og lydbilledet er mere anstrengt. Men Philips ser bedre ud på væggen. Så kan man selv vælge, hvad der er vigtigst.

Stor stereolyd
I stedet for simuleret surround giver Orbitsound M10 rumlig stereolyd med gennemprøvet teknologi.

Af de fire højttaler-elementer på frontpladen sender de yderste venstre og højre kanal ud, mens de to i midten spiller i mono. Det giver stereolyd, uanset hvor i rummet man befinder sig. Desuden sidder der et element på hver side, som er rettet udad for at bruge væggene til at reflektere lyden. Hensigten er, at alle i lokalet skal opleve omsluttende lyd, ikke kun den, der sidder i midten.

M10 har også en lille, trådløs subwoofer, som er blandt de få med kabinet af MDF i stedet for plast.

Tilslutning til tv’et sker optisk. Der er Bluetooth, men ikke lydforbedrende codecs som aptX eller AAC. Den dårlige fjernbetjening kan stoppe og starte musik fra en Bluetooth-tilkoblet smartphone, men nogle gange er man nødt til at trykke to gange, før knapperne reagerer.

I stereo er lyden stor og omsluttende. Sammenhængen er rigtig god, og subwooferen har kvalitativt den bedste bas. Gengivelsen af stemmer er rund og fin, og lydbilledet bliver aldrig hårdt. Det kunne have været lidt mere åbent i toppen, men det er fint nok.

Maksimal volumen er ikke voldsomt høj, og med meget dynamisk musik bliver det ofte lidt for lavt.

Det samme kan vi konstatere med film. Jeg vil altså have højere lyd på Hobbit-filmen! Dialoger lyder dog fint, og der er god lyd fra filmens soundtrack. Lydbilledet er ganske stort, men soundbaren giver aldrig nogen hørbar surround-effekt – kun et stort, dybt lydbillede.

God kontrol
Soundbaren fra Q Acoustics har god kontrol over lydbilledet, men spiller lidt for lavt på visse film.

Q Acoustics Media 4 er fysisk meget dyb af en soundbar at være for at gøre plads til et bas-element på undersiden. Alligevel er den beregnet til vægmontering, og vægbeslag medfølger.

Ud over optisk digitalindgang er der to analoge samt Bluetooth-streaming med den lydforbedrende aptX codec og supernem NFC-tilslutning. HDMI glimrer ved sit fravær, så digital tilkobling må ske optisk. Hvis man vil have mere bas end fra det indbyggede bas-element, er der en subwoofer-udgang.

Den lillebitte fjernbetjening i plast kan man næppe finde igen, hvis den bliver væk, men indtil da kan den styre volumen og vælge lydkilde. Det gør brugen super nem, men man har ingen indstillingsmuligheder.

Dialoger på film lyder stort og uanstrengt. Media 4 har god kontrol over alt, hvad der sker, og der er ikke nogen frekvensområder, der stikker ud. Media 4 har ingen surround-effekt, så lydbilledet fra filmen er ganske fladt. Ligesom på Orbitsound er lydniveauet også her begrænset. Soundbaren burde have haft højere gain for at kompensere for eventuelle lave lydspor. Mange Blu-ray-film har f.eks. lavere lyd på deres Dolby Digital- og dts-lydspor end på HD-lydsporene, der ikke kan overføres via optisk kabel.

Musik i stereo bliver til gengæld højt nok. Rytmisk musik lyder rimelig sejt, men der mangler lidt opløsning i toppen til finlytning af akustiske indspilninger.

Til væg og bord
Panasonics soundbar kan både ligge ned og stå op. Desværre lyder den ikke særlig godt, og allerværst når den ligger ned.

Soundbaren fra Panasonic skal lægges fladt ned, når den skal være på et bord – for ikke dække for tv’et – og på højkant, når den skal hænges på væggen. Ved bordplacering peger højttalerne altså opad. Soundbaren registrerer selv, hvilken vej den vender, og justerer lyden derefter.

Den liggende placering fungerer bare ikke. Det lyder underlig indelukket og metallisk. Desuden kan man ikke se displayet, når den ligger på bordet, eftersom det også peger opad. Soundbaren bør tippes og dermed vægmonteres.

Der er flere lydindstillinger. Tilstanden Music lyder bedst til musik i stereo og tilføjer lidt ørevenlig fylde i mellemtone og bas, mens Cinema åbner sig mere og lyder mere dynamisk i mellemtonen. Sidstnævnte er bedst til film.

Dermed ikke sagt, at soundbaren lyder særlig godt. Heather Novas stemme skal f.eks. være luftig, men ikke tynd. Med Panasonic lyder den tyndt og ikke særlig luftigt.

Med film i surround-sound kan dialogniveauet med fordel hæves til 2; da kommer dialoger lidt bedre frem ved simuleret surround. Men surround-lyden virker mere faseforstyrret end hos Samsung og Canton. Lydbilledet er generelt lidt spinkelt. Der er ikke meget fut i det vigtige mellemtoneområde, og det lyder så fladt, at vi slet ikke farer sammen, når Bilbo pludselig står ansigt til ansigt med en kæmpeedderkop, der brøler ham ind i ansigtet.

Subwooferen er ikke særlig god, men rumler monotont og temmelig dåseagtigt.

Næsten ægte surround
Yamaha bruger avanceret lydprocessering til at illudere surround-sound i rummet. Men subwooferen er langtfra optimal.

Yamaha bruger hele 16 højttaler-elementer, som stråler i hver sin retning, og inddrager vægge og lofter for at efterligne surround-sound. En medfølgende målemikrofon placeres ved lyttepositionen, og automatisk kalibrering igangsættes med et knaptryk.

Tre HDMI-indgange er nok til at tilslutte Blu-ray-afspiller, spilkonsol og tv-boks. Bluetooth med aptX giver bedre lyd fra kompatible afspillere.

Der er flere DSP-lydindstillinger at vælge imellem. Det fungerer fint uden DSP, men når man ser film, giver Adventure f.eks. lidt ekstra på lydeffekterne.

Subwooferen har en høj delefrekvens og spiller næsten hele mellemtoneområdet ud over bassen. Placér den derfor i nærheden af soundbaren, da man ellers kan høre, hvor den står.

Funktionen Clear Voice kan godt være på hele tiden, da den gør, præcis hvad den siger, nemlig at gøre stemmer lidt klarere. Effekten er ikke stor, men nok til, at det virker lidt indelukket, når den er slået fra.

Surround-effekten er naturlig – ingen problematiske faseforstyrrelser her. Det er tydeligt, at Yamaha har arbejdet meget med signalbehandlingen for at give bedst muligt indtryk af ægte surround. Men alle produkterne i denne test har lydmæssige kompromiser, og vi synes ikke, at Yamahas er mindre end på de bedste af resten.

Man betaler en del ekstra for rumkorrektionen, men Samsung er omtrent lige så god – og dermed et endnu bedre køb.

Tænder for stortrommen

Samsungs soundbar lyder rigtig godt, samtidig med at den har mange smarte funktioner.

Soundbaren fra Samsung har rør i forforstærkertrinet for at give ekstra varme og fylde i lyden. Den kan sættes op som en del af Samsungs trådløse multirums lydsystem WAM. Dermed kan man spille film og musik i andre rum samtidig med stuen.

HW-H750 er sort – hvis man vil have den i sølv, hedder den HW-H751. Den kan afspille musikfiler fra USB-nøgle, men med den begrænsede overskuelighed i det lille display er det nok bedre at bruge Bluetooth, så musikken kan styres direkte fra smartphone eller tablet.

Én kilde kan sluttes til HDMI-indgangen, eller flere kilder kan sluttes til tv’et, som så kobles til soundbaren via Bluetooth. Eller brug lydreturkanalen fra tv’et.

Film lyder rigtig godt, og dialogerne er klare med god resonans. Vi får et godt indtryk af surround, bedre end med Klipsch og omtrent det samme som med LG LAB540. Man kan høre noget støj fra højttalerne, når Blu-ray-afspilleren er på pause, men ikke når den stoppes helt eller er på play. Jeg er ikke sikker på, hvad det skyldes.

Musik i stereo lyder fint og sammenhængende. Opløsningen i overtonerne er ikke lige så god som med Cantons lydsokkel, men Samsungs subwoofer giver nogle fordele ved musik af den tungere slags. Samsung kan spille temmelig højt, ikke så langt fra Klipschs lydsokkel. Alt i alt en rigtig god soundbar.

Klare dialoger
Sonys lydsokkel har en åben lyd, der især gavner dialogerne på film.

Sonys lydsokkel er nem at tilslutte, og tre HDMI-indgange burde være nok for de fleste. Produktet er let at bruge, men fjernbetjeningen er ikke specielt god. Lille og fiks, men ikke særlig intuitiv, og man forveksler let volumen op og ned med de plus- og minusknapper, der bruges til at scrolle i menuen.

Der er en række forskellige lydindstillinger, men de fleste lyder temmelig ens. Vi endte med Music til musik og Film til film, hvor sidstnævnte er den, der bedst forsøger at simulere surround-sound.

Vores testfilm, Hobbitten: Dragen Smaugs ødemark, gengives med overraskende klare dialoger, og med subwooferen sat på niveau 9, er der også god fylde i basområdet. Lyden er overlegen i forhold til et normalt tv. Overtoneområdet er lidt koldt og hårdt, men det er stadig rigtig godt fra et så billigt produkt. Jeg tager mig flere gange i at blive overrasket over lydbilledets størrelse; det lyder indimellem næsten, som om det kommer krybende bagfra.

Ankepunktet er en noget monoton bas, hvor et enkelt frekvensområde rager frem i forhold til de andre. Musik fungerer derfor ikke så godt. Det lyder ikke-lineært og bombastisk med bassen på maks, mens det bliver for tyndt, når man skruer den ned. Sangstemmer er til gengæld klare og tydelige, især kvindevokaler og andre lyse stemmer.

I forhold til prisen imponerer Sony HT-XT1 på film, mens bassen ikke helt er lineær nok til musik.

Et komplet anlæg
Fra LG kommer den eneste lydsokkel med indbygget Blu-ray-afspiller. En trådløs subwoofer gør oplevelsen komplet.

LG LAB540 er noget så specielt som en lydsokkel med separat trådløs subwoofer og indbygget Blu-ray-afspiller. Her er også trådløs og kablet netværksfunktionalitet med streaming fra netværkstilsluttet pc eller harddisk. Hvis man har et tv fra LG, kan man bruge Bluetooth med optimal lyd/billede-synkronisering.

Den grafiske brugerflade på tv-skærmen gør opsætningen meget nem, og systemet giver fuldt overblik over, hvad man laver. Fjernbetjeningen er også god og overskuelig.

Den trådløse subwoofer giver dybere bas end testens øvrige lydsokler. Filmlyd gengives meget højere end med den billigere LAP340N. Der er langt bedre greb om lydeffekterne, samtidig med at lydsoklen i lydindstillingen Cinema simulerer surround-sound, så bagkanalerne tilsyneladende kommer op bag hovedet.

LG’s lydsokkel er ikke lige så opløst og detaljeret som Cantons, og dialoger lyder lidt tyndere. Det er heller ikke så meget punch i det øvre basområde; subwooferen koncentrerer sig om de dybere toner. Alligevel gør den filmoplevelsen mere engagerende. Canton har dog mulighed for at lyde endnu federe end LG, hvis der tilsluttes en ekstern subwoofer, men så bliver det dyrere.

Musik i stereo lyder trods subwoofer mere forsigtigt end på Canton og Klipsch. Subwooferen får godt nok mere af lydbilledets fundament med, men det er ikke den strammeste og mest opløste sub, vi har hørt. Det virker okay til musik, men bedre til film.

  Læs også

  Harman Kardon Citation One

  Harman Kardon Citation One

  Harman Kardon Citation One er et basmonster. På den dårlige måde.

  Tilføj som favorit
  En pandekageflad soundbar med det hele

  En pandekageflad soundbar med det hele

  DALI lancerer trådløs soundbar på high-end messe.Tilføj som favorit
  Dynaudio sætter pris på Confidence

  Dynaudio sætter pris på Confidence

  Et år efter annonceringen er der kommet priser på Confidence-højttalerne.Tilføj som favorit
  Focal fejrer 40 år

  Focal fejrer 40 år

  Fødselsdagsfest med nye højttalere – og bilstereo!Tilføj som favorit
  Tårevækkende smukt fra Sonus faber

  Tårevækkende smukt fra Sonus faber

  Minima Amator er blandt de glemte legender, men nu kommer der en ny version af højttalerne.Tilføj som favorit
  Flere af Magicos billigste

  Flere af Magicos billigste

  A-serien er high-end, så det holder, bare lidt billigere.Tilføj som favorit
  Den bedste er blevet endnu bedre

  Den bedste er blevet endnu bedre

  Naim Mu-so 2 lover os endnu bedre lyd.Tilføj som favorit
  Luk menu

  LYD & BILLEDE
  LÆSERUNDERSØGELSE
  SVAR & VIND

  KYGO HOVEDTELEFONER

  Vi vil hele tiden forbedre os – og nu vil vi gerne vide, hvad DU mener om os!
  DELTAG HER
  close-link