annonce
annonce
Sommertilbud: Få fuld digital adgang til Lyd & Billede i 4 uger for 0 kr Prøv i 4 uger
annonce
annonce
soundbar_dali_kubik_one
annonce

Lækre soundbars løfter oplevelsen

Mød to soundbars og en lydsokkel, der taler tv’ets formsprog – og løfter lydoplevelsen.

Alle, der har læst vores blad, ved hvad vi mener om tv’ers indbyggede højttalere. De stinker. Ikke alene er et tv magtesløst over for at genskabe bas, det har som regel også højttalerne monteret på bagsiden, så de luftige overtoner spiller ind mod væggen i stedet for ud mod lytteren. Resultatet er, at det ud over at lyde fesent også lyder grødet. Dårlig kombination!

Det har stadig flere mennesker opdaget, og da soundbars og lydsokler er den nemmeste måde at forbedre lyden fra fjernsynet på, er salget af dem steget dramatisk de seneste år. Mange nye tv-kunder skynder sig at købe en soundbar med det samme, lige så selvfølgeligt som et ekstra HDMI-kabel eller et vægbeslag.

Et premium-tv kræver premium-lyd
Mens der ikke er nogen tvivl om, at en hvilken som helst soundbar løfter lydkvaliteten i forhold til tv’ets egen begrædelige indsats på området, er det ikke alle, der lyder lige godt. Og hvis man har et premium-tv af den lækre slags og ikke vil ødelægge formsproget med en plastickasse af en soundbar eller lydsokkel, så vil en af de tre i denne test være et bedre valg.

Her har vi nemlig fundet to soundbars og en lydsokkel, der alle er designet med et stilfuldt formsprog. De er ikke lige så billige som markedets mange plastprodukter, da der er anvendt mere eksklusive materialer. Både udenpå og indeni. Udenpå for at give en bedre byggekvalitet og et lækkert formsprog, og indeni for at løfte lydkvaliteten yderligere.

Ikke separat subwoofer
Fordi udseendet er et vigtigt element i disse produkter, er der ingen separat, kasseagtig subwoofer til at håndtere baseffekterne; i stedet er bashøjttalerne indbygget i selve soundbaren eller lydsoklen. De går ikke lige så dybt i basområdet som en separat subwoofer, men baskvaliteten er bedre og mere lineær end på de billige soundbars med ditto billige subs.

Musik-streaming
Alle tre produkter har en eller anden form for trådløs lydafspilning fra mobiltelefon, tablet eller computer.

Geneva og Dali har den mest simple og bruger Bluetooth til streamingen. Libratone Diva har også Bluetooth, men desuden trådløs internettilslutning, så man kan streame med højere lydkvalitet via AirPlay (gælder iPhone, iPad og iTunes) eller streame musik fra en Android- eller Windows-telefon eller en netværks-pc via DLNA. I så fald skal man bruge en DLNA-app for at styre musikken, f.eks. Avia Media Player eller UPnPlay.

Ingen surround-funktion
Når al lyden kommer forfra, siger det sig selv, at man ikke kan få ordentlig surround-lyd. Testens produkter er også lavet af lidt smallere producenter, der har sparet de udgifter, de skulle have betalt for at understøtte lydformater som Dolby Digital og DTS via digitalindgangen. Hvilket betyder, at hvor soundbars fra store producenter får et flersporssignal ind og dermed kan anvende DSP-processering for at skabe en illusion af surround-sound, så modtager produkterne i testen kun et rent stereosignal (PCM) og kan dermed ikke skabe det samme store lydbillede.

Fjernbetjening
Både testens soundbars og lydsoklen kan fjernstyres, men på lidt forskellig vis. Libratone Diva har ikke en medfølgende fjernbetjening, men en gratis app, der forvandler mobilen til fjernbetjening. Alternativt kan soundbaren nemt læres op til at forstå kommandoer fra tv’ets remote. Dali Kubik One kan læres op på samme måde og har desuden en medfølgende fjernbetjening (hvis man da kan kalde den lille tingest det).

Lydsoklen Geneva Model Cinema har en smart fjernbetjening i aluminium. Den skal bruges, da produktet ikke kan læres op til at modtage kommandoer fra tv’ets fjernbetjening.

Design koster
Man skal være klar over, at man betaler ekstra for udseendet her, så hvis man kun er interesseret i den bedst mulige lyd for pengene, findes der billigere alternativer. F.eks. lydsoklen Canton DM 50, der i øjeblikket fås til under 3.000 kroner eller soundbaren Samsung HW-H750/751 til 4.490 kroner, som har separat subwoofer.

Soundbar eller lydsokkel?
Forskellen på en soundbar og en lydsokkel er, at soundbaren er meget tyndere og primært lavet til vægmontering under tv’et, mens lydsoklen er dybere og kan placeres på et tv-bord med fjernsynet ovenpå. Dermed dækker soklen ikke den nederste del af tv’et – i modsætning til en soundbar, der ved tilsvarende bordplacering kan obstruere fjernbetjeningssignalet.

Produkter i testen
Test af libratone_diva på Lyd & Billede Veludstyret lækkerbisken
Libratone Diva er en elegant soundbar beregnet til både filmlyd og musik-streaming via hjemmenetværket.

I kendt Libratone-stil har soundbaren Diva et overtræk af italienske fåreuld. Her står design højt på menuen, og ud over den sorte standardfarve kan man vælge et ekstra dækken med en af ti andre farver. Soundbaren kan let sluttes til hjemmenetværket og derefter streame musik med fuld lydkvalitet. Husk at opgradere til nyeste firmware!

Libratone-Diva_svart_bakside
Libratone Diva har optisk digitalindgang og USB samt analog mini-jack ind. Hertil kommer trådløs netværkstilslutning til streaming. Ingen subwoofer-udgang.

Lydkvalitet
Leonard Cohens stemme lyder fyldigt, selv om den ikke går så dybt. For at opnå det uden ekstern subwoofer må soundbaren snyde lidt ved at skrue op for mellembasområdet. Det betyder, at det lejlighedsvis kan lyde lidt hult i basområdet. Men det bliver aldrig prangende, og Libratones smartphone-app har mange forskellige lydindstillinger, så man nemt kan finde en klang, man kan lide. Overkomprimeret popmusik lyder f.eks. bedst med lydindstillingen Soft & Comfortable, som runder det hele pænt af.

Libratone Diva er mere distinkt i diskantområdet end Geneva Cinema og Dali Kubik One. Den har også god stereobredde.

Film får ikke nogen surround-effekt, som Yamahas soundbars f.eks. er gode til. Men Diva spreder lyden godt opad, så det lyder, som om den kommer fra selve tv’et og ikke under tv’et. Godt! Dialoger lyder fint og opløst, og lydsporet på film har god fylde. Men den maksimale lydstyrke er ret begrænset, og da mange Blu-ray-film har et temmelig lavt Dolby Digital-lydspor, kan det blive et problem, hvis man gerne vil have tryk på sine filmoplevelser.

Brugervenlighed og udstyr
Det er nemt at koble Libratone Diva til hjemmenetværket, især hvis man har en iPhone eller iPad. Del netværksindstillingerne direkte fra telefonen, og soundbaren kobler sig på.

AirPlay er godt at have, Android- og Windows-brugere kan afspille musik tabsfrit med en DLNA-app i stedet, og HTC-brugere har HTC Connect, der er ligesom AirPlay for HTC-enheder. Spotify Connect findes også. Brug Bluetooth for at få endnu lettere adgang til den trådløse musik. Tv’et bør tilsluttes med optisk digitalkabel.

Et lækkert bordstativ medfølger, og det samme gør vægbeslag. Fjernbetjening følger ikke med, men soundbaren kan let lære at forstå tv’ets volumenknapper. Eller download Libratone-app’en og forvandl mobiltelefonen til fjernbetjening.

Det, vi savner, er udgang til ekstern subwoofer.

Konklusion
Med sit uldovertræk ser Libratone Diva ikke ud som andre soundbars, men det er kun godt. At den desuden giver nem trådløs adgang til musikken via både AirPlay, DLNA og Bluetooth, er et stort plus, og den lyder også temmelig godt.

Fordi fjernbetjening ikke medfølger, skal man enten lære soundbaren lydsignalerne fra tv’ets fjernbetjening (hvilket er let) eller downloade Libratones app til mobilen.

Lydmæssigt er der et lidt lavt maksimum-niveau på film, hvilket begrænser illusionen af hjemmebiograf, og vi savner subwoofer-udgang til dem, der vil have en separat sub. Men ellers er lyden både varm, fyldig og opløst.

Test af DALI KUBIKONE på Lyd & Billede Sejest i klassen
Dali Kubik One er en velvoksen soundbar, hvor lydkvaliteten har førsteprioritet.

Kubik One fra Dali er mere kantet og besværlig end både soundbaren fra Libratone og lydsoklen fra Geneva. Men designet er meget gennemført, og især hvis man vælger hvid eller rød, kan den være et frisk pust i interiøret. Rammen til chassiset er fræset ud af et enkelt stykke aluminium, og med de tynde vægge er der mere plads indeni til dyb bas.

DALI_KUBIKONE_bakside
To optiske digitalindgange samt USB-port findes på bagsiden. Desuden har Dalis soundbar RCA analogindgang og en kærkommen subwoofer-udgang. Både gain og basniveau kan justeres.

Lydkvalitet
Basgengivelsen kan indstilles i tre trin på bagsiden, hvor Natural opleves som en anelse tynd, men kan komme til sin ret med en ekstern subwoofer. For Kubik One har nemlig subwoofer-udgang. I Enhanced basindstilling lyder det bedre og mere fyldigt.

Elbassen på norske Maria Solheims “Suspicion” har god rytme og anslag. Bassen er mere neutral end med Geneva og Libratone, og Marias stemme har mere nærvær på grund af den væsentlig bedre dynamik. Leonard Cohens stemme skildres med større kontrast, og der er i det hele taget mere kraft i Dali.

Diskantområdet er derimod mere tilbagelænet, så lydbilledet ikke hænger frit i luften, som vi oplever på anlæg med endnu højere opløsning.

Heller ikke Dali har virtuel surround-lyd på film; man får et rent og fladt stereobillede. Men det er alligevel ret sejt, når Godzillas modstander Muto stiger op af jorden til dundrende elektromagnetiske udladninger. Den slags scener virker endnu bedre med en subwoofer, da bas-elementerne blafrer, hvis de presses for meget.

Alligevel er Dali Kubik One en klasse over både Geneva Cinema og Libratone Diva. Du får, hvad du betaler for!

Brugervenlighed og udstyr
Ud over to optiske digitalindgange streamer Kubik One lyd via Bluetooth, og hvis du har en aptX-kompatibel afspiller, får du endnu bedre lyd. Og en trådløs subwoofer kan som sagt tilsluttes for endnu heftigere bas.

Det, vi ikke kan lide, er den medfølgende fjernbetjening, som er lille og trist, plus at knapperne reagerer dårligt. Programmér i stedet soundbaren til at lære kommandoer fra tv’ets fjernbetjening; det vil du ikke fortryde.

Med to nøglehulsformede huller på bagsiden kan soundbaren nemt hænges op på væggen. Skru to skruer i væggen, og voila!

Konklusion
Med chassis af aluminium er Dali Kubik One tung og temmelig massiv. Men den er stadig elegant og stilig på sin egen måde, og især i rød eller hvid er der ikke nogen tvivl om, at det er en interiørmæssigt spændende soundbar.

Lyden er meget kraftigere end Geneva Cinema og Libratone Diva, samtidig med at Dali lyder mere neutralt i bas og mellemtone. Diskanten kunne godt have været mere distinkt, men samlet er det en helt anden lydkvalitet.

Musik i stereo virker fint med Bluetooth, og med aptX lyd-codec bliver der bedre lyd. Vi kunne alligevel godt have tænkt os, at der var AirPlay, men øverst på ønskesedlen står en bedre fjernbetjening.

Test af Geneva_Cinema på Lyd & Billede Pænest i klassen
Denne lydsokkel er en fryd for øjet, men har også visse indre kvaliteter at byde på.

Nyd synet af Genevas Cinema-lydsokkel, hvor hver en kant er finpudset og ingen detaljer overset, og hvor selv aluminiumfødderne er strømlinede og smelter sammen med resten af chassiset. Til trods herfor er prisen noget, som mange tv-ejere kan tage sig råd til. Designprodukter er som regel væsentlig dyrere end dette, og alligevel kommer den rare pris ikke på bekostning af lydkvaliteten.

Geneva_Cinema_bakside
Her er både optisk og koaksial digitalindgang samt RCA og mini-jack indgang. Vi savner derimod en subwoofer-udgang.

Lydkvalitet
Tag f.eks. dialogerne i Godzilla på Blu-ray. Klare og åbne, samtidig med at stemmernes resonans kommer frem, uden at det bliver bombastisk og unaturligt. Lyden er meget balanceret, hvor intet stikker ud og maskerer andre dele af lydbilledet.

Stereobredden er på sin side noget smallere end hos Dali Kubik One og Libratone Diva. Der mangler også lidt dynamik, der mangler noget pang i eksplosionerne, og det lidt lyder tamt selv ved høj volumen. Derimod er lyden højere end med Libratone Diva på film, der som udgangspunkt har et lavt niveau på lydsporet. Dermed behøver man ikke at skrue helt op for lydsoklen for at få det højt nok i stuen.

Musik i stereo lyder ganske fyldigt, men lidt pænt. Geneva har ikke den samme fylde og pågående bas som Dali Kubik One, hvilket gør, at Leonard Cohens stemme ikke klinger så godt nedad, ligesom elbassen heller ikke kommer så godt frem. Det stråler heller ikke lige så meget i overtoneområdet, så f.eks. maracas er ikke helt så tydelige i toppen som med Libratone.

Det lyder med andre ord okay, men det er tydeligt, at man betaler en del for det lækre udseende.

Brugervenlighed og udstyr
Geneva Model Cinema er let i brug, ikke mindst takket være den smarte medfølgende fjernbetjening i tillidsvækkende aluminium. Et display på frontpanelet viser valgt indgang, volumen samt diskant- og basniveau, når man justerer dem. Opkobling er nemt, og det eneste, vi savner, er muligheden for at lære lydsoklen at modtage volumensignaler fra tv-remoten. Så kunne man klare sig med én fjernbetjening.

Udstyrsniveauet er simpelt, ingen netværkstilslutning her. Med Bluetooth savner vi det heller; det eneste, vi kunne ønske os, er en subwoofer-udgang i tilfælde af, at man vil opgradere med mere bas på et senere tidspunkt.

Konklusion
Geneva Model Cinema er virkelig en fryd for øjet med nydelige, glatslebne overflader og afrundede hjørner. Den er også enkel i brug og kan streame lyd trådløst via Bluetooth.

Selv om den hedder Cinema, får man ikke den helt store biografoplevelse. Der mangler lidt power, dybe baseffekter bliver forholdsvis flade, og stereoperspektivet er noget snævert. Derimod er dialoger klare og åbne, klangkarakteren er pænt fyldig, og volumen kan skrues ganske højt op, selv når lydniveauet på filmen er lavt til at begynde med.

Musik i stereo lyder helt fint, uden nogen maskerende pukkel i basområdet. Der mangler bare lidt fut i fejemøget.

  Læs også

  4K Blu-ray spillere

  4K Blu-ray spillere

  4K Blu-ray jorder streaming-tjenesterne og udfordrer professionelle biografer på lyd- og billedkvalitet. Der er linet op til duel i high-end-klassen!

  Tilføj som favorit
  SVS lover at sprænge grænserne

  SVS lover at sprænge grænserne

  Ingen andre subwoofere giver bedre ydelse for pengene end SB-3000 og PB-3000, ifølge SVS.Tilføj som favorit
  Hjemmebio i millionklassen

  Hjemmebio i millionklassen

  Lyt til high-end og se ultra-hjemmebio i Hortshøj ved Aarhus d. 14. november.Tilføj som favorit
  Dobbelt op på high-end

  Dobbelt op på high-end

  Rekordmange mærker og udstillere gør den københavnske messe til årets high-end-trækplaster. Ken Ishiwata kommer også!Tilføj som favorit
  Sony-soundbars får bedre lyd på lydreturkanalen

  Sony-soundbars får bedre lyd på lydreturkanalen

  Sony giver tre af deres eksisterende soundbars eARC-opdatering.Tilføj som favorit
  Bluesound-soundbar kan nye tricks

  Bluesound-soundbar kan nye tricks

  Pulse Soundbar 2i får AirPlay 2 og kan spille højopløst lyd via lydreturen med eARC.Tilføj som favorit
  Kovending i HiFi Klubben

  Kovending i HiFi Klubben

  Hi-Fi Klubben vil ændre alle sine butikker i Europa til demorum. At salg skal i stedet ske over nettet.Tilføj som favorit
  Pioneers første 4K Blu-ray-afspillere oser af kvalitet

  Pioneers første 4K Blu-ray-afspillere oser af kvalitet

  UDP-LX500 og UDP-LX800 er designet til at minimere støj og give det bedste inden for billede og lyd.Tilføj som favorit
  Luk menu

  LYD & BILLEDE
  LÆSERUNDERSØGELSE
  SVAR & VIND

  KYGO HOVEDTELEFONER

  Vi vil hele tiden forbedre os – og nu vil vi gerne vide, hvad DU mener om os!
  DELTAG HER
  close-link