annonse
annonse
annonse

6 subwoofere

All About That Bass

Vil du have dybbas? Seriøs bas, der rusker op i dig og sætter omverdenen i bevægelse? Så har du brug for en ordentlig subwoofer!

En kraftig subwoofer er alle hi-fi- og hjemmebio-entusiasters våde drøm – og det værste mareridt for naboer i miles omkreds. Disse potente basmaskiner genskaber de dybeste frekvenser, som man ikke bare kan høre, men også føle på kroppen! Derfor er de et obligatorisk værktøj, når eksplosioner, jordskælv og skyderi skal gengives, men de kan også tilføre musiklytningen en helt ny dimension.

Subwoofere er “all about that bass”, lavet specielt til at tage over, hvor almindelige højttalere må give op. De dækker kun en brøkdel af det frekvensområde, som vi mennesker kan høre, men denne brøkdel er noget af det sværeste at gengive. Jo dybere bastoner man skal reproducere, jo større og stærkere må være højttalerne være for at give hørbar respons.

Størrelsen betyder noget!
At gengive dybe basfrekvenser er en krævende disciplin, der i bund og grund handler om én ting: At flytte luft, masser af luft! Og ligesom med bilmotorer er det den gode, gamle kubikregel, der gælder: Jo større, jo bedre. En subwoofer kan sammenlignes med et stempel, hvor diameter og slaglængde bestemmer effekten. Et stort element (15, 18 eller 21 tommer) i et 100 liters kabinet har derfor langt bedre forudsætninger for at give ren og ubesværet dybbas end en lille subwoofer på størrelse med en skotøjsæske.

Derfor kan det være godt at have i baghovedet, når man skal ud og købe sin første subwoofer, at alt handler om kompromiser, når det gælder størrelse og pris. Hvis man er fiks på fingrene, kan man sagtens downloade tegninger fra nettet, købe x antal bas-elementer i løsvægt og snedkerere sin egen, hjemmelavede kæmpe-sub med helt sindssyge resultater.

Store subwoofere har imidlertid en tendens til at blive meget dyre som hyldevare, de fylder og vejer ofte rigtig meget og er ikke særlig pæne at se på. De fleste kommercielle subwoofere er derimod lavet til at passe ind i et bestemt brugsområde med en bestemt størrelse og pris.

Kraft og finesse
I sidste ende handler det ikke kun om, hvilken subwoofer der kan spille højest og dybest. Kvalitet er lige så vigtigt som kvantitet. Bassen må starte og stoppe, når den skal, og gengive rene toner uden farvning eller resonanser. Det er især vigtigt, hvis sub’en skal bruges til musik og parres med kræsne hi-fi-højttalere.

Til musik gælder det om at få tonen til at sidde, og det er ligegyldigt, hvor mange muskler og hvor meget dybbas man har til rådighed, hvis timingen ikke er i orden. Takt og tone tæller lige så meget, som hvor sejt subwooferen lyder ved maksimalt lydtryk. Hvilket bringer os til månedens test …

Testen
De fleste højttalerproducenter tilbyder en eller anden form for subwoofer, men denne gang har vi sat barren højt. Kravet er rå og kraftig dybbas til musik såvel som film inden for “fornuftige” fysiske rammer.

Vi endte med seks relativt kompakte deltagere af velkendt fabrikat, inklusive nogle af verdens mest berømte subwoofer-specialister. Navne som REL, SVS, Velodyne og JL Audio bør lyde velkendt i alle bas-fanatikeres ører. Desuden har vi inkluderet to udfordrere fra Dali og Elac for at se, hvad hi-fi-veteraner kan stille op mod basbøller som disse.

Sådan testede vi
Testen er gennemført med udvalgte musikstykker, filmklip og testfrekvenser. Vi har brugt vores Procella P6 biografhøjttalere som medspillere, delt ved 80 Hz for at overlade den vigtige dybbas til subwooferne. Og vi har brugt en Yamaha RX-V3040 receiver som forstærker for at kunne korrigere niveau og afstand for hver subwoofer.

D-d-d-drop the bass!

Bedste pris på 6 subwoofere
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.

Test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.

Test
Audeze Mobius

Ud af hovedet-oplevelse

Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

anmeldelse
Velvet Buzzsaw

Kunstnerisk mord

Et relativt mislykket genremiks mellem ironisk satire og slasher-film.

Gruppetest
6 trådløse hovedtelefoner

Seriøs trådløs lyd

Hovedtelefoner til dig, der tager lydkvalitet alvorligt, men ikke har lyst til at blive totalt ruineret.

Udendørs og indbyggede højttalere fra Sonos

Serien, der er produceret sammen med Sonance, er især egnet til den nye Amp.

Gruppetest
5 budget-pickupper

Den vigtigste del

En ny og bedre pickup er den enkleste og bedste løsning til bedre lyd.

De første billeder fra Lumix S1R

Vi har fotograferet med Panasonics nye flagskib, som kan tage billeder på op til 187 megapixel!

Hovedtelefoner til skydespil

Logitech har udviklet en helt ny lydteknologi specielt til skydespil.

Test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dværganlæg udfordrer Sonos-højttalere og soundbars på deres hjemmebane.

Flere Pentax-objektiver

Mens vi venter på nye kameraer, kan vi glæde os over to nye vidvinkelobjektiver.

Gruppetest
5 premium gaming laptops

Fem af de seje

Der skal godt grej til, når der skal games. Vi har haft fem laptops, der ikke stikker op for bollemælk, med på slagmarken.

Test
Marantz NA6006

Fin afspiller med en vigtig mangel

Denne netværksafspiller er nem i brug, kan spille det meste og lyder fantastisk. Men de, der streamer højopløst, vil blive skuffet.