annonse
annonse
annonse

Velodyne SPL-1200 Ultra

Fleksibel kraftkarl

Her får du mængder af power i et kompakt kabinet kombineret med automatisk rumkorrektion og fjernkontrol.

Plus
En meget kapabel subwoofer med masser af kræfter og mange muligheder for at tilpasse den til rummet. Plus for automatisk rumkorrektion.
Minus
Vi savner lidt mere attack og raffinement i det lyse basregister.

Lige siden starten i 1983 har Velodyne været i front med deres højteknologiske subwoofere. Producenten var bl.a. en af de første til at bruge digital baskorrektion i en subwoofer.

Og SPL-1200 Ultra gør ikke sin Silicon Valley-arv til skamme, for i kassen ligger der en målemikrofon, som sammen med en indbygget 7 bånds parametrisk equalizer måler subwooferens opførsel i rummet og til en vis grad kan rette op på skævheder i frekvensgangen. Man kan også vælge imellem forskellige indstillinger – Movies, Rock, Jazz og Games – som har lidt forskellig filtrering og boost af frekvenser.

Et blåt display på fronten viser lydniveauet samt de indstillinger, der laves med fjernbetjeningen. Displayet kan slukkes, hvis man vil.

Velodyne har også forstået, hvordan man får mest mulig slagkraft fra et 12 tommers element i et kompakt kabinet, nemlig ved at sætte en forstærker på 1200 watt i!

Lydkvalitet
Indstillingen Jazz er den neutrale. Her filtreres alle toner under 15 Hz ud, som alligevel ikke kan høres, men derimod kan give problemer i rummet. Ikke dumt.

Ukorrigeret er basgengivelsen noget svulstig, hvilket lyder sejt til funk og rap. Hør f.eks. Kendrick Lamars “Swimming Pools (Drank)” og fortæl os så, at det ikke rykker i hiphop-foden! I Rock-indstillingen forstærker subwooferen 50 Hz området med 4 dB og rusker godt i buksebenet.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Men også i neutral tilstand er bassen lidt varm og fed. Bastonerne har vægten i det lave frekvensområde, og bassen er ikke helt så stram og punchy, som vi kunne ønske. Vi foretrækker jazz og klassisk uden denne “larger than life” karakter.

Efter korrektion blander SPL-1200 sig bedre med lydbilledet, så den forsvinder mere. Ved lidt arbejde med placering og niveau fik vi tæmmet den ganske godt, så kontrabassen på Jan Johanssons Jazz på svenska følger tonerne godt. Men vi slap aldrig helt af med den lidt bøse “sub-lyd”.

Film i surround lyder til gengæld sejt. Her brager det løs, og baskanalen gør meget væsen af sig og rusker i væggene. Velodyne har ikke lige så skarpe impulser på Godzilla som Elac og REL, og små detaljer i basområdet går tabt. Men den er klart godkendt.

Konklusion
Trods et ganske kompakt ydre er Velodyne SPL-1200 Ultra en slagkraftig subwoofer, der rusker godt i både bukser og vægge. Den har en række indstillingsmuligheder for at tilpasses til rum og smag, hvad film og musik angår. Og det bedste af det hele: Den har automatisk rumkorrektion. En heftig subwoofer til film og rock, som bare mangler lidt attack og raffinement i de lyse bastoner for at være det foretrukne valg til akustisk musik.

Lige siden starten i 1983 har Velodyne været i front med deres højteknologiske subwoofere. Producenten var bl.a. en af de første til at bruge digital baskorrektion i en subwoofer. Og SPL-1200 Ultra gør ikke sin Silicon Valley-arv til skamme, for i kassen ligger der en målemikrofon, som sammen med en indbygget 7 bånds parametrisk equalizer måler subwooferens opførsel i rummet og til en vis grad kan rette op på skævheder i frekvensgangen. Man kan også vælge imellem forskellige indstillinger – Movies, Rock, Jazz og Games – som har lidt forskellig filtrering og boost af frekvenser. Et blåt display på fronten viser lydniveauet samt de indstillinger, der laves med fjernbetjeningen. Displayet kan slukkes, hvis man vil. Velodyne har også forstået, hvordan man får mest mulig slagkraft fra et 12 tommers element i et kompakt kabinet, nemlig ved at sætte en forstærker på 1200 watt i! Lydkvalitet Indstillingen Jazz er den neutrale. Her filtreres alle toner under 15 Hz ud, som alligevel ikke kan høres, men derimod kan give problemer i rummet. Ikke dumt. Ukorrigeret er basgengivelsen noget svulstig, hvilket lyder sejt til funk og rap. Hør f.eks. Kendrick Lamars “Swimming Pools (Drank)” og fortæl os så, at det ikke rykker i hiphop-foden! I Rock-indstillingen forstærker subwooferen 50 Hz området med 4 dB og rusker godt i buksebenet. Men også i neutral tilstand er bassen lidt varm og fed. Bastonerne har vægten i det lave frekvensområde, og bassen er ikke helt så stram og punchy, som vi kunne ønske. Vi foretrækker jazz og klassisk uden denne “larger than life” karakter. Efter korrektion blander SPL-1200 sig bedre med lydbilledet, så den forsvinder mere. Ved lidt arbejde med placering og niveau fik vi tæmmet den ganske godt, så kontrabassen på Jan Johanssons Jazz på svenska følger tonerne godt. Men vi slap aldrig helt af med den lidt bøse “sub-lyd”. Film i surround lyder til gengæld sejt. Her brager det løs, og baskanalen gør meget væsen af sig og rusker i væggene. Velodyne har ikke lige så skarpe impulser på Godzilla som Elac og REL, og små detaljer i basområdet går tabt. Men den er klart godkendt. Konklusion Trods et ganske kompakt ydre er Velodyne SPL-1200 Ultra en slagkraftig subwoofer, der rusker godt i både bukser og vægge. Den har en række indstillingsmuligheder for at tilpasses til rum og smag, hvad film og musik angår. Og det bedste af det hele: Den har automatisk rumkorrektion. En heftig subwoofer til film og rock, som bare mangler lidt attack og raffinement i de lyse bastoner for at være det foretrukne valg til akustisk musik.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Velodyne SPL-1200 Ultra
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
Også i denne test:
  • Trykkammer
  • 12" bas-element
  • 1200 W RMS forstærker
  • 21-135 Hz frekvensområde (+/-3 dB)
  • Automatisk rumkorrektion
  • Fjernbetjening
  • 39,4 x 38 x 47 cm
  • 22 kg
Pris: 12995,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Samsung slår sine folder

Den første foldbare mobil på markedet er en realitet. Sig velkommen til Samsung Galaxy Fold. Og hav den store pengepung parat, hvis du vil købe den.

Test
Nokia 8.1

Er et “Nokia” nok? Tja …

Nokia 8.1 er en god mellemklasse-mobil til prisen. Men har den noget særligt at byde på? Ud over navnet?

Flagskibet Samsung Galaxy S10 er her

Vi har haft Samsungs nye monstermobil i hænderne, og den har alle de funktioner, man kan forestille sig.

High end-weekend i Aarhus

Hotel Royal i Aarhus er i den kommende weekend rammen om en omfattende messe for hi-fi og high-end.

Dyk med droner

Glem flyvende droner, undervandsdroner er sjovere.

Test
Datacolor SpyderX Pro

Sådan får du korrekte farver

Fotografer må kalibrere skærmen, hvis farverne skal gengives korrekt.

Lysstærk Nikon-zoom

Nikon Z er pludselig blevet endnu mere interessant.

Test
SteelSeries Stratus Duo

Gør PC’en til en konsol

SteelSeries’ trådløse controller er perfekt til rend-og-hop-spil på PC’en og mobilen.

Test
Sonos Amp

Dobbelt kraft

Endelig en Sonos-forstærker kraftig nok til at drive ordentlige højttalere med overbevisning. Og selvfølgelig med fuld multirumsfunktion.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

annonse
Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.