annonce
annonce

Velodyne SPL-1200 Ultra

Fleksibel kraftkarl

Her får du mængder af power i et kompakt kabinet kombineret med automatisk rumkorrektion og fjernkontrol.

En meget kapabel subwoofer med masser af kræfter og mange muligheder for at tilpasse den til rummet. Plus for automatisk rumkorrektion.
Vi savner lidt mere attack og raffinement i det lyse basregister.

Lige siden starten i 1983 har Velodyne været i front med deres højteknologiske subwoofere. Producenten var bl.a. en af de første til at bruge digital baskorrektion i en subwoofer.

Og SPL-1200 Ultra gør ikke sin Silicon Valley-arv til skamme, for i kassen ligger der en målemikrofon, som sammen med en indbygget 7 bånds parametrisk equalizer måler subwooferens opførsel i rummet og til en vis grad kan rette op på skævheder i frekvensgangen. Man kan også vælge imellem forskellige indstillinger – Movies, Rock, Jazz og Games – som har lidt forskellig filtrering og boost af frekvenser.

Et blåt display på fronten viser lydniveauet samt de indstillinger, der laves med fjernbetjeningen. Displayet kan slukkes, hvis man vil.

Velodyne har også forstået, hvordan man får mest mulig slagkraft fra et 12 tommers element i et kompakt kabinet, nemlig ved at sætte en forstærker på 1200 watt i!

Lydkvalitet
Indstillingen Jazz er den neutrale. Her filtreres alle toner under 15 Hz ud, som alligevel ikke kan høres, men derimod kan give problemer i rummet. Ikke dumt.

Ukorrigeret er basgengivelsen noget svulstig, hvilket lyder sejt til funk og rap. Hør f.eks. Kendrick Lamars “Swimming Pools (Drank)” og fortæl os så, at det ikke rykker i hiphop-foden! I Rock-indstillingen forstærker subwooferen 50 Hz området med 4 dB og rusker godt i buksebenet.

Men også i neutral tilstand er bassen lidt varm og fed. Bastonerne har vægten i det lave frekvensområde, og bassen er ikke helt så stram og punchy, som vi kunne ønske. Vi foretrækker jazz og klassisk uden denne “larger than life” karakter.

Efter korrektion blander SPL-1200 sig bedre med lydbilledet, så den forsvinder mere. Ved lidt arbejde med placering og niveau fik vi tæmmet den ganske godt, så kontrabassen på Jan Johanssons Jazz på svenska følger tonerne godt. Men vi slap aldrig helt af med den lidt bøse “sub-lyd”.

Film i surround lyder til gengæld sejt. Her brager det løs, og baskanalen gør meget væsen af sig og rusker i væggene. Velodyne har ikke lige så skarpe impulser på Godzilla som Elac og REL, og små detaljer i basområdet går tabt. Men den er klart godkendt.

Konklusion
Trods et ganske kompakt ydre er Velodyne SPL-1200 Ultra en slagkraftig subwoofer, der rusker godt i både bukser og vægge. Den har en række indstillingsmuligheder for at tilpasses til rum og smag, hvad film og musik angår. Og det bedste af det hele: Den har automatisk rumkorrektion. En heftig subwoofer til film og rock, som bare mangler lidt attack og raffinement i de lyse bastoner for at være det foretrukne valg til akustisk musik.

Lige siden starten i 1983 har Velodyne været i front med deres højteknologiske subwoofere. Producenten var bl.a. en af de første til at bruge digital baskorrektion i en subwoofer. Og SPL-1200 Ultra gør ikke sin Silicon Valley-arv til skamme, for i kassen ligger der en målemikrofon, som sammen med en indbygget 7 bånds parametrisk equalizer måler subwooferens opførsel i rummet og til en vis grad kan rette op på skævheder i frekvensgangen. Man kan også vælge imellem forskellige indstillinger – Movies, Rock, Jazz og Games – som har lidt forskellig filtrering og boost af frekvenser. Et blåt display på fronten viser lydniveauet samt de indstillinger, der laves med fjernbetjeningen. Displayet kan slukkes, hvis man vil. Velodyne har også forstået, hvordan man får mest mulig slagkraft fra et 12 tommers element i et kompakt kabinet, nemlig ved at sætte en forstærker på 1200 watt i! Lydkvalitet Indstillingen Jazz er den neutrale. Her filtreres alle toner under 15 Hz ud, som alligevel ikke kan høres, men derimod kan give problemer i rummet. Ikke dumt. Ukorrigeret er basgengivelsen noget svulstig, hvilket lyder sejt til funk og rap. Hør f.eks. Kendrick Lamars “Swimming Pools (Drank)” og fortæl os så, at det ikke rykker i hiphop-foden! I Rock-indstillingen forstærker subwooferen 50 Hz området med 4 dB og rusker godt i buksebenet. Men også i neutral tilstand er bassen lidt varm og fed. Bastonerne har vægten i det lave frekvensområde, og bassen er ikke helt så stram og punchy, som vi kunne ønske. Vi foretrækker jazz og klassisk uden denne “larger than life” karakter. Efter korrektion blander SPL-1200 sig bedre med lydbilledet, så den forsvinder mere. Ved lidt arbejde med placering og niveau fik vi tæmmet den ganske godt, så kontrabassen på Jan Johanssons Jazz på svenska følger tonerne godt. Men vi slap aldrig helt af med den lidt bøse “sub-lyd”. Film i surround lyder til gengæld sejt. Her brager det løs, og baskanalen gør meget væsen af sig og rusker i væggene. Velodyne har ikke lige så skarpe impulser på Godzilla som Elac og REL, og små detaljer i basområdet går tabt. Men den er klart godkendt. Konklusion Trods et ganske kompakt ydre er Velodyne SPL-1200 Ultra en slagkraftig subwoofer, der rusker godt i både bukser og vægge. Den har en række indstillingsmuligheder for at tilpasses til rum og smag, hvad film og musik angår. Og det bedste af det hele: Den har automatisk rumkorrektion. En heftig subwoofer til film og rock, som bare mangler lidt attack og raffinement i de lyse bastoner for at være det foretrukne valg til akustisk musik.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 39 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Velodyne SPL-1200 Ultra
Pricerunner.dk er en kommerciel partner til lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Trykkammer
  • 12" bas-element
  • 1200 W RMS forstærker
  • 21-135 Hz frekvensområde (+/-3 dB)
  • Automatisk rumkorrektion
  • Fjernbetjening
  • 39,4 x 38 x 47 cm
  • 22 kg
Pris: 12995,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk. [Heateor-SC]

Vær altid opdateret!

Fri adgang til Lyd & Billede digitalt i en måned

0,-