annonse
annonse
Marts 2017
Aiwa Exos-9

Test af: Aiwa Exos-9

Bærbart muskelbundt

At Exos-9 er en stor trådløs højttaler på 200 watt, har ikke afholdt Aiwa fra at gøre den transportabel.

Lyd & Billede mener

Trådløs og bærbar, og kan spille meget højt og kraftigt. Samtidig er den afbalanceret nok til at håndtere al musik godt.
Overtonerne er ikke de mest opløste.
annonse

Når man tænker på trådløse Bluetooth-højttalere, tænker man først og fremmest på kompakte sager, der let kan være i en rejsetaske. Vi har testet en lang række af slagsen, og nogle af dem er virkelig gode. Denon Envaya Mini giver f.eks. rigtig meget for pengene i den lave ende, og Sony SRS-X77 er en af vores klare favoritter med lidt større mål, som stadig kan være i en kuffert. Ingen af dem er dog højttalere, der byder op til dans.

Men så er der Aiwa Exos-9. En stor højttaler, der kun er transportabel, fordi den har et bærehåndtag på bagsiden. På fronten sidder en heftig 6,5 tommers bas-enhed samt to mellemtoner og to diskanter, der spiller i stereo. Den sorte kasse er som snydt ud af næsen på 1990’erne og ikke ligefrem pæn.

15 meters rækkevidde
Men indvendig gemmer den på moderne teknologi. Bl.a. trådløs Bluetooth-tilslutning, som har en opgivet rækkevidde på imponerende 15 meter og desuden er kompatibel med aptX og AAC for bedre lyd. NFC giver nemmere parring, hvis din mobiltelefon understøtter det. En 3,5 mm lydindgang er der også, så du kan tilslutte en hvilken som helst lydkilde. Har du to Exos-9 højttalere, kan de kobles trådløst, så den ene spiller venstre og den anden højre kanal i stereo. Eller begge kan spille hele lydbilledet.

Forstærkereffekten er opgivet til 200 watt kontinuerlig i klasse D, hvilket er ret ekstremt. Vi har ikke tjekket det, men der er ingen tvivl om, at Exos-9 kan spille højt. Over 100 decibel målt på en meters afstand! Ved almindeligt lydniveau (op til 85 dB) skulle højttaleren kunne holde ca. ni timer med det indbyggede batteri. Aiwa sælger også et større batteri, som øger spilletiden til 18 timer. Hvis man vil have en fjernbetjening, er den ligeledes ekstraudstyr.

Højttaleren har fembånds grafisk EQ, som lader dig finjustere lyden efter din egen smag. Der er fire forhåndsindstillinger med større eller mindre grad af bas, diskant og mellemtone, men jeg har mest brugt den i neutral tilstand.

Lydkvalitet
Aiwa Exos-9 kan spille virkelig højt. Hør f.eks. Puscifers psykedeliske electronica-nummer “Life of Brian (Omniflux Mix)”. Når jeg bruger Exos-9 som pc-højttaler og skruer helt op, får jeg decideret ondt i ørerne. Ikke fordi det vrænger, men fordi det er svinehøjt! Her sidder jeg ganske vist også præcis en meter væk, hvilket betyder, at højttaleren kan hamre 100 decibel lige ind i mine ører.

Fakta & Rating:
  • Bestykning: 6,5" bas, 2 x 3" mellemtone, 2 x 1" diskant
  • Forstærkereffekt: 200 W
  • Maks. lydtryk: 100 dB, 1 m
  • Tilslutning: Bluetooth 4.0 (NFC), 3,5 mm analogindgang
  • Batteritid: 9 timer, kan udvides til 18 timer
  • Andet: To kan parres i stereo
  Pris: 3000

  Læs også:

  Let samlivspartner

  Tangent har lavet en gulvhøjttaler, der kan fungere som et komplet anlæg – og blive bedste ven med dit tv.

  Kompromiskunstværk

  DALI Spektor 2 er så billig, at du har råd til at købe et ekstra sæt til børneværelset eller campingvognen – og så god, at du bør gøre det.

  Small box, big boom

  Til trods for sin relativt lille størrelse har JBL Boombox stor lyd og seriøs basgengivelse.

  Større er ikke bedre

  Ligesom de mange løfter i TV-Shop er Boombox for god til at være sand.

  Kanon lyd og udseende

  Monsters boombox er kynisk brutal at se på, men lyder pænere end forventet.

  Mere blink end dunk

  Trods sit festglade ydre spiller XB60 ikke lige så medrivende som konkurrenterne.

  Alsidig under panseret

  En tank udvendig, der viser sig at have uventede musikalske kvaliteter indeni.

  Boomboxen er tilbage!

  Den moderne version af 80’ernes ghettoblaster er mere fleksibel, men præcis lige så højlydt, som navnet antyder.

  Ude dårligt, hjemme godt

  Lyden kan man ikke klage over, men den har sine begrænsninger som boombox.

  Amerikansk lowrider

  Er du af dem, der synes, at bassen skal mærkes, lige så meget som den skal høres? Så vil du elske SVS’ nye monster-subwoofer.

  Ubundet og vellydende

  Især Riva Festival imponerer med volumen- og basressourcer samt udvalg af musikkilder.

  Underholdende high-end

  Den første model i en helt ny serie fra Focal overbeviser fra første dansetrin. Det her er ordentlig high-end – uden problemerne!

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  -

  Lyd & Billede

  Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt.