annonse
annonse
April 2017
Beoplay M5
April 2017
Beoplay M5

Test af: Beoplay M5

Beoplay M5 sparker r*v

Som en lille hidsig køter har BeoPlay M5 en langt større stemme, end de ydre rammer indikerer.

Lyd & Billede mener

BeoPlay M5 er nok en af de smukkeste højttalere, vi endnu har set. Dertil spiller den fremragende og har et væld af trådløse tilslutningsmuligheder.
Bassen er måske lidt for tung, og prisen stadig ret høj.
annonse

Bang & Olufsen forstår sig på god lyd og er de seneste år begyndt at bevæge sig ind på markedet for multirumslydsystemer a la det, vi kender fra Sonos – et marked, der er præget af stadig større konkurrence. Udbuddet fra Bang & Olufsen har dog været i den pebrede ende med modellerne A6 og A9 – indtil nu.

Beoplay M5 går for alvor efter sidebenene på Sonos og særligt deres Play:5. Prissætningen er nogenlunde den samme, ja navnet er også derhenad, men der er alligevel nogle væsentlige forskelle.

Et museum værdig

Førstehåndsindtrykket af Beoplay M5 er utrolig godt. I vanlig Beoplay-stil er der kælet for designet, og intet virker tilfældigt. Det er meget minimalistisk, meget dansk. Vi forstår godt, hvorfor Bang & Olufsen har placeret den på et museum i salgsmaterialet, for den er virkelig smuk at se på.

Overfladen er beklædt med møbelstof fra Kvadrat, sort eller gråt, og den matte skive i toppen er af aluminium. Ønsker du stoffet i en anden farve, kan det tages af og udskiftes.

Der er ingen fysiske knapper at se, men skinnet bedrager. Aluminiumsskiven er en stor knap, som både bruges til at starte og pause musikken og til at justere volumen, når du drejer den til højre eller venstre. Det er meget elegant lavet og ingeniørkunst af høj klasse.

Først når du vender bunden i vejret på M5, finder du et par traditionelle knapper samt fysiske indgange. Her gemmer der sig en tænd/sluk-knap, en knap til Bluetooth-parring, mini-jack indgang, strøm- og Ethernet-stik. Det er klogt tænkt at gemme den slags væk, da man stort set aldrig bruger det og dermed efterlades med et meget rent og æstetisk pænt look.

Mange tilslutningsmuligheder

Et punkt, hvor Sonos er mere fastlåst end Beoplay, er måden, man tilgår højttaleren på. Hvor Sonos Play:5 primært styres via den egenudviklede app, er Beoplay M5 åben for alle nyere standarder og tager imod input via både Bluetooth, Apple AirPlay, Chromecast, Spotify Connect og Deezer. Der er dermed rig mulighed for at afspille fra både computere, tablets og mobiltelefoner.

Det er utrolig smart og gør det let for alle at sende musik til M5. Parringsprocessen foregår i vanlig stil gennem Beoplays egen app. Det tager ganske få minutter, og så snart højttaleren er forbundet til det trådløse netværk, kan du gå i gang med at streame. Som vi indledningsvis nævnte, er M5 en del af Beoplays multirumslyd-lineup og kan derfor kobles sammen med de øvrige modeller eller flere af samme model. Denne del havde vi dog ikke mulighed for at afprøve under vores test, da vi kun havde en enkelt højttaler til rådighed.

Bring that BASSSSS

Når det kommer til lyden i Beoplay M5, er det første, man bemærker, den tunge bas. Der er utrolig meget lyd i den lille cylinder, og især bassen sparker igennem. Den kommer fra en bas-enhed på 5 tommer, der peger nedad, hvorfra lyden fordeles via den specialdesignede fod og manifesterer sig i underlaget. Det kan både høres og mærkes.

Her kunne man så frygte, at bassen gik ind og overdøvede og blev for dominerende. Det er heldigvis ikke tilfældet. Lyden er både meget klar og veldefineret, og man skulle faktisk tro, at der var tale om en langt større højttaler. Selv når man skruer højt op for M5, går bassen ikke i forvrængning, til trods for at den nu mærkes endnu tydeligere i gulvet. Lyden er stadig varm og kraftfuld.

Ud over bas-enheden er Beoplay M5 udstyret med én mellemtone og tre diskanter, som tilsammen spreder lyden 360 grader med en samlet effekt på 130 kontinuerlige watt. Der er smæk på drengen. Synes man, at bassen er for overdøvende, og er man bange for at vække naboerne, så kan man med fordel hoppe ind i Beoplay-app’en og pille lidt ved lydindstillingerne.

Indtil videre er vi dog begrænset til tre indstillingsmuligheder, der tager højde for højttalerens placering. Fritstående, op ad en væg eller i et hjørne. De justerer en smule på lyden, selv om man ikke har meget kontrol. B&O lover dog, at M5 via en kommende software-opdatering også vil kunne finjusteres via ToneTouch i Beoplay-app’en, som vi kender det fra f.eks. Beolit 17 og Beoplay H9.

Konklusion

BeoPlay M5 er en ufattelig smuk højttaler, der har en nærmest skulpturel kvalitet over sig. Uldstoffet og aluminiumskiven emmer af luksus og god smag. Et smukt ydre er dog ikke nok, og heldigvis har B&O også taget sig godt af det indre. Den lille dåse spiller både højt, dybt og krystalklart.

Det er ikke en højttaler, der bare skal spille diskret i baggrunden, men i stedet en lille slagkraftig dåse, der både kan og skal spille op til fest. Som en hidsig lille køter gør den sig bemærket, og det skal den have lov til.

Hvad enten du bruger den alene eller kobler den op i et større system, får du både god stil og god lyd for pengene. Modsat Sonos, der spiller i et lukket økosystem, har du samtidig friheden til og muligheden for at streame til M5 fra stort set alle tænkelige apparater. Endnu et kæmpe plus.

Negative sider er der ikke mange af. Skal vi alligevel nævne én, så er prisen stadig lige lovlig høj. Dette trækker dog ikke nævneværdigt fra det overordnede indtryk. BeoPlay M5 er en sikker succes.

Fakta & Rating:

Bestykning: 5" bas, 1,5" fuldtone, 3 x ¾" diskant

Forstærkning: 40 W (160 W peak) til bas, 30 W (120 W peak) til mellemtone, 30 W (60 W peak) til frontmonteret diskant, 30 W (60 W peak) til bagmonteret diskant

Effektivt frekvensområde: 37 Hz – 22 kHz

Rumtilpasning: Free, Wall, Corner

Apple AirPlay, DLNA, line-in, USB, Bluetooth 4.0, Google Cast, Spotify Connect

Mål og vægt: 16,5 x 18,5 x 16,5 cm / 2,54 kg

Pris: 4.495 kroner

Web: beoplay.com

Producent:
Bang & Olufsen
Pris:
4.495,-
Importør:
Bang & Olufsen

Læs også:

Small box, big boom

Til trods for sin relativt lille størrelse har JBL Boombox stor lyd og seriøs basgengivelse.

Større er ikke bedre

Ligesom de mange løfter i TV-Shop er Boombox for god til at være sand.

Kanon lyd og udseende

Monsters boombox er kynisk brutal at se på, men lyder pænere end forventet.

Mere blink end dunk

Trods sit festglade ydre spiller XB60 ikke lige så medrivende som konkurrenterne.

Alsidig under panseret

En tank udvendig, der viser sig at have uventede musikalske kvaliteter indeni.

Ude dårligt, hjemme godt

Lyden kan man ikke klage over, men den har sine begrænsninger som boombox.

Boomboxen er tilbage!

Den moderne version af 80’ernes ghettoblaster er mere fleksibel, men præcis lige så højlydt, som navnet antyder.

Amerikansk lowrider

Er du af dem, der synes, at bassen skal mærkes, lige så meget som den skal høres? Så vil du elske SVS’ nye monster-subwoofer.

Ubundet og vellydende

Især Riva Festival imponerer med volumen- og basressourcer samt udvalg af musikkilder.

Underholdende high-end

Den første model i en helt ny serie fra Focal overbeviser fra første dansetrin. Det her er ordentlig high-end – uden problemerne!

Kraftfuld flyder

Barricade XL er en party-højttaler med seriøs bas, der kan flyde, hvis den falder i vandet.

Musikalsk håndgranat

Wonderboom sørger for festmusik på stranden, i brusebadet og ved poolen.

annonse
annonse
annonse
annonse
-

Lyd & Billede

Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt.